Aποκλειστική συνέντευξη του πρώην δημάρχου Αχαρνών και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Τάσου Μουστακάτου

Aποκλειστική συνέντευξη του πρώην δημάρχου Αχαρνών και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Τάσου Μουστακάτου. Ο κύριος Μουστακάτος μιλάει “έξω από τα δόντια” για τη σημερινή δημοτική αρχή, ενώ δεν διστάζει να αποκαλύψει το όνομα του ανθρώπου που επιθυμει να τον διαδεχθεί.
Του Ανδρέα Δελαβερίδη

Διάδοχός μου ο Παπαδήμας

diadoxos mou

 

Να ξεκινήσουμε με ένα μικρό δικό σας βιογραφικό.
Εγώ μπήκα το 1979 στο Δήμο Αχαρνών και μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τέσσερα χρόνια (1998-2002) που ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, είμαι μαχόμενος στο Δήμο. Υπήρξα δήμαρχος Μενιδίου για 10 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα ήμουν αντιδήμαρχος ή πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Το 1999 κατέβηκα ως υποψήφιος νομάρχης Ανατολικής Αττικής με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 2002 μέχρι σήμερα είμαι πάλι στο Δήμο Αχαρνών. Ουσιαστικά δηλαδή, για πρώτη φορά στο Δήμο Αχαρνών, είμαι στην αντιπολίτευση. Θα ζήσω λοιπόν και αυτή την εμπειρία. Ήμουν διοικητής στη ΕΥΔΑΠ και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και τώρα είμαι συνταξιούχος του ΟΤΕ, όπου αποχώρησα ως τομεάρχης τηλεπικοινωνιών. Όσον αφορά την οικογενειακή μου κατάσταση, είμαι παντρεμένος και έχω ένα γιο.

Γιατί πιστεύετε ότι χάσατε στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές;
Στις εκλογές που μας πέρασαν, προφανώς ο κόσμος ήθελε κάτι διαφορετικό και ψήφισε μια αλλαγή. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Πολλοί πάντως σας κατηγόρησαν και σας θεώρησαν υπεύθυνο προσωπικά για την ήττα στις εκλογές. Ίσως δεν σας ήθελαν ξανά δήμαρχο στο Μενίδι.
Όχι απλά εγώ ως δήμαρχος δεν είχα χάσει ποτέ εκλογές. Με θεώρησαν υπεύθυνο, γιατί πήγα στη Νομαρχία και μετά ξαναγύρισα. Όμως το να φύγω και να πάω στη νομαρχία, ήταν συνειδητή μου επιλογή και κάτι που πίστευα εγώ πριν από όλους. Ήθελα να γίνει μια ανανέωση. Οι λόγοι που επέστρεψα στο Δήμο Μενιδίου ήταν δύο και ήταν κατά τη γνώμη μου πολλοί σημαντικοί. Ο ένας ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και επειδή είχα κάνει εγώ την πρόταση να γίνει το Ολυμπιακό Χωριό στο Μενίδι και ο άλλος ήταν η ευκαιρία για να γίνουν μεγάλα έργα. Πίστεψα λοιπόν πως με την εμπειρία που έχω στο χώρο θα μπορούσα να βοηθήσω την πόλη μου καθοριστικά. Για μένα δεν ήταν μεγάλο κέρδος να γυρίσω στο δήμο, ήμουν τόσα χρόνια δήμαρχος, οπότε δεν είχα την τόσο μεγάλη ανάγκη να είμαι άλλα τέσσερα. Άλλωστε αν αποσκοπούσα μόνο στην καρέκλα του Δημάρχου, δεν θα έφευγα πηγαίνοντας στη Νομαρχία. Προφανώς η αιτία για την ήττα στις εκλογές μεταφράζεται διαφορετικά από τον κάθε πολίτη. Εγώ δεν θα κρίνω την επιλογή του κάθε δημότη, αλλά νομίζω ότι αυτό που έφταιξε για την ήττα ήταν ο βαθμός ανανέωσης της παράταξης, η οποία περιείχε 50% νέα στελέχη, καθώς πιστεύω πολύ στα νέα πρόσωπα.

Θέλω να μου πείτε τρία πράγματα που θα κάνατε αν ήσασταν σήμερα δήμαρχος.
Κατ£ αρχάς αυτό που πιστεύω πως θα έπρεπε να γίνει προ πολλού, είναι οι παρεμβάσεις για τα μεγάλα ολυμπιακά έργα στην πόλη μας. Αλλά τελικά έμειναν χαμένες ευκαιρίες. Η δημοτική αρχή απλώς περίμενε να πάρει κάτι αμέτοχη. Δεν αγωνίστηκε και δεν συμμετείχε εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Γιατί αν αποφασίσουν άλλοι για σένα, σίγουρα θα μείνεις . . . απ£ έξω. Άρα παρεμβαίνεις εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις και παίρνεις ενεργό ρόλο, για να επωφεληθεί ο Δήμος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ήμουν στην ΕΥΔΑΠ και αποφασίζαμε για όλη την Αττική, πετύχαμε πάρα πολλά για το Δήμο Αχαρνών, όσον αφορά σημαντικότατα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεύτερο που πρέπει να γίνεται είναι να προβλέπεις και να ξέρεις εκ τω προτέρων τι πρόκειται να αποφασιστεί για κάτι που αφορά το δήμο. Όταν λοιπόν σε αυτά δηλώνεις παρών, έχεις κάτι το πρώτο θετικό βήμα. Επίσης θα πρέπει να διεκδικείς δυναμικά το συμφέρον του Δήμου, όχι με επιστολές και από μακριά, αλλά να είσαι παρών όταν θα παίρνονται οι αποφάσεις, αφού προηγουμένως έχεις ενημερώσει τον κόσμο για να αγωνιστεί και αυτός πλάι σου. Από αυτά λοιπόν δεν έγινε απολύτως τίποτα από τη δημοτική αρχή και στη συνέχεια χύθηκε πολύ . . . δάκρυ. Εγώ τα είχα προβλέψει από πριν και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στο νομαρχιακό παλιότερα και με λυπεί το ότι δικαιώθηκα. Θα προτιμούσα να μην είχα δικαιωθεί εγώ και να είχαν δικαιωθεί αυτοί που έλεγαν ότι ενεργούν σωστά, χωρίς όμως να κάνουν τελικά απολύτως τίποτα.
Κάτι άλλο που θεωρώ ως μεγάλο πρόβλημα του Δήμου σήμερα, το οποίο θα διογκωθεί κιόλας στο μέλλον είναι το κυκλοφοριακό, παρότι θα δημιουργηθεί το συγκοινωνιακό κέντρο. Διότι χτίζονται συνέχεια νέες κατοικίες, θα μπουν και πολλές περιοχές στο σχέδιο με αποτέλεσμα να φτιαχτούν νέα σπίτια, ενώ θα έρθουν σε λίγο και οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού. Θα δημιουργηθεί μια πληθυσμιακή έκρηξη, οπότε πριν από όλα θα έπρεπε να δούμε το κυκλοφοριακό. Πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη και μια μελέτη γενικότερα για το Μενίδι όσον αφορά το κυκλοφοριακό. Το τρίτο πράγμα που θα έκανα άμεσα, είναι η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Κερδίσαμε την Αμυγδαλέζα με δύο αποφάσεις του εφετείου και του Αρείου Πάγου το 1994 και το 1998 αντίστοιχα, εξασφαλίσαμε μια περιουσία πάνω από 70 δισεκατομμύρια δραχμές, η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος του δήμου.

Αληθεύει το ότι στην περιοχή της Αμυγδαλέζας θα δημιουργηθεί τεράστιο πάρκο διασκέδασης, με χρηματοδότηση της εταιρείας Northland Group;
Πάνω στο θέμα αυτό έχω τοποθετηθεί και έχω ενημερώσει και τα ΜΜΕ. Μιλάμε για χίλια δυο πράγματα χωρίς ουσιαστικά με ακρίβεια να ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει.

Ακούγεται πως η επένδυση θα φτάσει τα 500.000.000 ευρώ.
Αυτά τα λένε αυτοί που θέλουν να κάνουν την επένδυση. Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο κάναμε μια αποδοχή του να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση προς το Δήμο και στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει. Η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει με το ότι εγκρίνεται μια επένδυση στο δήμο μας, με καμία εταιρεία.

Δεν έχει ήδη γίνει παρουσίαση της εταιρείας, όπως έχουν γράψει τοπικές εφημερίδες;
Όχι, αυτό που έχει γίνει είναι ένα σχέδιο-πρόταση, πάνω στο οποίο το δημοτικό συμβούλιο καλέστηκε να αποφασίσει αν δέχεται να γίνει μια επένδυση. Το ποια θα είναι η επένδυση και από ποιον, τι ύψους θα είναι και όλα τα υπόλοιπα, θα τα εξετάσει το συμβούλιο στην πορεία. Παράλληλα, επειδή εγώ έχω και μια άλλη ιδιότητα, είμαι Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων, οι οποίοι είναι όμοροι στην Πάρνηθα. Πρέπει λοιπόν να το βάλω θέμα στο σύνδεσμο γιατί πρέπει να αποφασίσουν και αυτοί και δικαιούνται να έχουν γνώμη, καθώς θα επηρεάσει και αυτούς. Οπότε, η εταιρεία αυτή θα έρθει, θα κρίνει την πρότασή της, το δημοτικό συμβούλιο και όταν θα βγει η απόφαση, τότε θα εξετάσουμε την υπόθεση. Γιατί μερικοί βιάζονται να προλάβουν. Χωρίς δηλαδή να ξέρουν τι θα γίνει προτρέχουν. Παλιότερα είχε γίνει πρόταση για να γίνει πίστα της φόρμουλα 1 στον τόπο μας και πάλι κάποιοι βιάστηκαν.

Στις επόμενες εκλογές έχετε δηλώσει ότι δεν θα θέσετε υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου. Ποιοι πιστεύετε πως θα είναι υποψήφιοι και συγκεκριμένα ποιον θα επιλέξει η παράταξή σας;
Η Δημοκρατική Κίνηση θα προχωρήσει σε εσωπαραταξιακές διαδικασίες και θα επιλέξει επικεφαλή. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει σε σχέση με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της παράταξης που ανήκω, γιατί όλοι λέμε και θέλουμε να είμαστε στο Δήμο, αλλά διαφέρουν πολύ οι σκέψεις του καθενός, όσον αφορά την αυτοδιοίκηση.

Μιλάτε για την παράταξή σας;
Όχι, μιλάω γενικότερα, γι£ αυτούς που φιλοδοξούν να προσφέρουν υπηρεσίες. Όμως, εδώ δεν είναι, «θέλω να γίνω δήμαρχος, κάνω ένα συνδυασμό και κατεβαίνω», αυτά είναι αστειότητες και κάθε τετραετία δυστυχώς τα βλέπουμε αυτά. Σημαντικό είναι να ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις και πώς να το πετύχεις. Γιατί όλοι νιώθουν την ανάγκη να . . . σώσουν τον τόπο, αλλά τελικά αυτό που μερικοί αποσκοπούν είναι να κάνουν συμμαχίες στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να έχουν κάποια οφέλη.

Δηλαδή ποιος έκανε αυτό το πράγμα στις προηγούμενες εκλογές;
Εγώ δεν μπορώ να πω ονόματα, αλλά ο νοών, νοείτω. Όταν λες ότι θα γίνεις υποψήφιος δήμαρχος, για να πάρεις 1 ή 2% τότε φαίνεται τι πας να κάνεις. Αυτό το πράγμα σημαίνει πάρα πάρα πολλά. Οπότε αυτοί που μπορούν να συγκλίνουν σε ορισμένους στόχους και πιστεύουν σε κάποιες αρχές και διαθέτουν τον εαυτό τους για το καλό του τόπου, θα έπρεπε να κάνουν ένα δυο βήματα πίσω για να βγει κάτι θετικό. Ο Δήμος έχει πολύ κόσμο και πολλά προβλήματα, οπότε χρειάζονται όλοι για να τα λύσουν.

Σκέφτεστε συνεργασία με δημοτικές παρατάξεις που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ; Θα κάνετε το πρώτο βήμα εσείς για να προσελκύσετε κάποιον;
Εμείς έχουμε μια δέσμευση και προς τον κόσμο και προς την παράταξη. Είναι το συνέδριο που πρέπει να γίνει για να παρθούν αποφάσεις. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο προς το παρόν. Οι αποφάσεις πάντως του συνεδρίου της Δημοτικής Κίνησης θα αποτελούν δέσμευση για εμένα.

Να σας το θέσω αλλιώς. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το ενδεχόμενο ένωσης των δημοτικών παρατάξεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ;
Θεωρώ ότι η ένωση είναι αναγκαία και απαραίτητη. Αν δεν γίνει αυτή η ένωση, η αποτυχία στις ενδεχόμενες εκλογές θα είναι σίγουρη.

Πως κρίνεται τη μέχρι τώρα πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής;
Αυτό το ερώτημα θέλει μια συνέντευξη από μόνο του. Γιατί με το να πεις απλά ότι είναι ή δεν είναι καλή, δεν κάνεις τίποτα. Υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει και πράγματα που οπωσδήποτε θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Αν κρίνουμε τι έκανε η δημοτική αρχή με τα μεγάλα έργα, με τα ολυμπιακά έργα, με το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε από την πρώτη χρονιά, με τους προϋπολογισμούς, είναι εύκολο να κρίνει κανείς την απόδοση της υπάρχουσας αρχής.

Αυτό που θέλετε να πείτε είναι πως προφανώς μέχρι τώρα η δημοτική αρχή απέτυχε.
Θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερος βαθμός υλοποίησης αυτών που ανέφερα πριν. Από κει και πέρα, υπάρχει ένας σχεδιασμός για τη χρονιά που μας έρχεται, οπότε ο πιο κρίσιμος χρόνος για τη δημοτική παράταξη που ηγείται το δήμο Αχαρνών είναι το 2005. Γιατί ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχει μπει να γίνει στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Αν αυτή η χρονιά δεν βγάλει τίποτα θα μιλάμε για πλήρη αποτυχία. Πιστεύω ότι κάποια από αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η δημοτική αρχή, θα πρέπει να τα διεκδικήσει και για να τα διεκδικήσει θα πρέπει να καλέσει το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου και να στηριχτεί σε αποφάσεις, όπου πλέον θα γίνει υπόθεση των πάντων. Εμείς λοιπόν, δεν καθόμαστε να περιμένουμε τι θα γίνει. Γιατί πολλοί λένε ότι εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Αυτοί που το λένε λοιπόν κάνουν τραγικό λάθος και αυτό οφείλεται στο ότι τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, γιατί δεν γράφουν όλη την αλήθεια για αυτά που γίνονται στα δημοτικά συμβούλια.

Για να μιλήσω ανοικτά, θέλετε να πείτε πως κάποια ΜΜΕ πληρώνονται και γράφουν ότι τους πουν;
Δεν ξέρω. Πάντως όταν πάρεις τα πρακτικά του συμβουλίου, βλέπεις πολύ καθαρά ποιος έχει κάνει προτάσεις και ποιος έχει ελέγξει τη δημοτική αρχή για όλα τα σοβαρά θέματα. Γιατί εμείς δεν κάνουμε διαπιστώσεις εκ των υστέρων, όπως κάνουν μερικοί, εμείς τα λέμε πριν και κάνουμε προτάσεις προκαταβολικά. Υπεύθυνα και σταθερά στεκόμαστε ως αντιπολίτευση και στηρίζουμε τη δημοτική αρχή στις θετικές της πρωτοβουλίες. Όταν φέρνει μια καλή πρόταση η παράταξη του Κου Στριφτού, την επικροτούμε.

Η γνώμη σας για το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο;
Όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα. Όλοι θέλουν το καλό του τόπου, όμως λίγοι έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να το πετύχουν. Γιατί το να λες μόνο λόγια, χωρίς να δίνεις αγώνες, αυτό γίνεται μόνο για τις εντυπώσεις.

Έχει γίνει κάποια συνάντηση με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που να υποδεικνύει σε ποια παράταξη θα δώσει το χρίσμα;
Νομίζω πως αυτό δε έχει σημασία. Εγώ πιστεύω πως αυτός που θα ηγηθεί, πρέπει να τον δείξει η κοινωνία. Η κοινωνία είναι ο κριτής. Αν κάποιος ψάξει την κοινωνία θα βρει αμέσως ποιον θέλει να ηγηθεί. Το να υποστηρίζει μια παράταξη κάποιον και να του δίνει το χρίσμα με το έτσι θέλω, αυτό πλέον έχει παρέλθει. Και πιστεύω πως αν η κοινωνία δείξει αυτόν που πρέπει να ηγηθεί, τότε θα έχει καλή τύχη και θα επιτύχει.

Σας έρχεται κάποιο όνομα στο μυαλό, ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να ηγηθεί;
Με έχει εντυπωσιάσει η αποδοχή της κοινωνίας για το Γιάννη Παπαδήμα. Το λέω ευθέως, χωρίς σκοπιμότητες, αλλά ειλικρινά μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση.

Θα τον υποστηρίξετε για να σας διαδεχτεί;
Κατ£ αρχάς είναι μέλος της παράταξής μας. Είναι ένας άνθρωπος ακέραιος, ιδεολόγος, με σπουδαία επιστημονική κατάρτιση και με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ είναι και διευθυντής του ΙΚΑ. Είναι ένα από τα άτομα αυτά, τα οποία πείθουν και έχουν μεγάλες ικανότητες. Τον άνθρωπο αυτόν το ξέρουμε, δεν έχει έρθει από το πουθενά, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, είναι μεθοδικός και τουλάχιστον εγώ που συνεργάζομαι τόσα χρόνια μαζί του, θεωρώ εξαιρετική τιμή που τον είχα συνεργάτη μου.

Τι γίνεται με τα προβλήματα στο ΚΑΠΟΤΑ, με τις παράνομες ενοικιάσεις;
Αυτό είναι ένα από τα θέματα που μονίμως εγώ θέτω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά που γίνονται είναι απαράδεκτα. Οι καταυλισμοί, αυτή την ώρα που μιλάμε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να δράσει πολύ έντονα. Για εμένα, δεν λέει τίποτα, το να λες ότι για την κατάσταση φταίει ή δεν φταίει ο τάδε υπουργός της κυβέρνησης. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι η πραγματικοί σεισμόπληκτοι θα πρέπει να παίρνουν επιδότηση ενοικίου, ακόμη ακόμη και από το Δήμο. Αν πας και μετρήσεις πόσοι από αυτούς που μένουν στους καταυλισμούς είναι οι πραγματικοί σεισμόπληκτοι, θα δεις ότι πρόκειται για πολύ λίγους. Οπότε μιλάμε για επιδότηση μερικών χιλιάδων ευρώ, για να κάνεις το σεισμόπληκτο αξιοπρεπή. Δηλαδή αν του έδινες 500 ευρώ το μήνα, σίγουρα δεν θα έμενε εκεί που μένει μέχρι τώρα. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να φύγουν οι οργανωμένες συμμορίες που υπάρχουν στους καταυλισμούς και υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την περιοχή μας, ενώ πρέπει να φροντίσουμε και αυτούς που πραγματικά δεν έχουν στέγη και έχουν αληθινά οικονομικά προβλήματα. Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία, να δώσει λύση. Όχι να τους στοιβάζει έτσι, να τους υποβαθμίζει και να τους εξοντώνει. Αυτά που συμβαίνουν στο ΚΑΠΟΤΑ είναι απαράδεκτα. Για να συνοψίσουμε λοιπόν, σε αυτούς τους καταυλισμούς έχουμε τρεις κατηγορίες ανθρώπων. Η πρώτη κατηγορία είναι οι λαθραίοι, οι οποίοι πρέπει να φύγουν αμέσως, καθώς αν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι από άλλους δήμους που μένουν στους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων του Μενιδίου. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που έχουν χαμηλό εισόδημα, με τρομερά οικονομικά προβλήματα. Σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως άλλωστε αναφέρει και το Σύνταγμα του κράτους, η Πολιτεία είναι αναγκασμένη να βρει στέγη. Τι θα γίνει με αυτούς; Δεν μπορεί να τους ονομάζει σεισμόπληκτους και τους κρατάει εκεί που είναι σήμερα. Η τρίτη κατηγορία είναι οι πραγματικοί σεισμόπληκτοι, που είναι υπόθεση και του δήμου Αχαρνών, όπου πρέπει να ισχύσει η επιδότηση. Τα χρήματα που χρειάζονταν για την επιδότηση των σεισμόπληκτων, λίγο μετά το σεισμό, όταν οι σεισμόπληκτοι ήταν πάρα πολλοί, δεν ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ένα ποσό το οποίο είμαι σίγουρος πως ο δήμος μπορούσε να διαθέσει, πόσο μάλιστα τώρα που οι σεισμόπληκτοι είναι πολύ λίγοι και θα μιλάμε για τα μισά χρήματα. Άρα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και όχι αερολογίες και εγώ είμαι υπέρ των σεισμόπληκτων, αλλά και υπέρ της πόλης μας.

Έχετε υπόψη σας αν οι Θρακομακεδόνες πρόκειται να γίνουν Δήμος; Γιατί ακούγεται έντονα πως υπάρχει περίπτωση να γίνουν εκλογές στην σημερινή κοινότητα Θρακομακεδόνων, με αφορμή τη δημιουργία Δήμου.
Δεν νομίζω πως οι Θρακομακεδόνες θα γίνουν δήμος ακόμα, διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όσον αφορά τον πληθυσμό. Αν στις εκλογές του 2006 οι Θρακομακεδόνες πληρούν τις προϋποθέσεις, τότε πρόκειται να γίνουν Δήμος και να έχουν εκλογές για Δήμαρχο. Τώρα αν κάποιοι προσπαθούν να κάνουν . . . μαϊμουδιές και να βάλουν μαζί και την Βαρυμπόμπη, αυτά είναι όνειρα θερινή νυκτός. Κι αυτό γιατί η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να κομματιάζεται, πρέπει να έχει συνενώσεις για να έχει ισχυρούς τοπικούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί το ζήτημα είναι να κάνεις έναν ισχυρό διοικητικά ΟΤΑ, ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στον πολίτη. Το σχέδιο Καποδίστρια ήταν κάτι πολύ θετικό και θα έπρεπε να ισχύσει και για την Αττική. Η Αττική έχει 168 δήμους και κοινότητες, μόλις το ψάξεις το θέμα, θα διαπιστώσεις πως θα έπρεπε να είναι λιγότεροι. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, πως η Χαλκηδόνα είναι ξεχωριστός Δήμος από τη Φιλαδέλφεια, πως η Νέα Ιωνία είναι χώρια με το Ηράκλειο, ενώ βλέπεις κάποια πράγματα τρελά. Ψυχικό από δω, Ψυχικό από κει κτλ. Αν λοιπόν είχαμε 20 πανίσχυρους ΟΤΑ μέσα στην Αττική θα ήταν πολύ καλύτερα. Για παράδειγμα παλιά είχαμε εννέα δήμους. Η Φυλή, τα Λιόσια, το Ζεφύρι, το Μενίδι, η Μεταμόρφωση, οι Θρακομακεδόνες και το Κρυονέρι ήταν δήμος Αχαρνών, οπότε καταλαβαίνεις τι σου λέω.

Υπάρχει περίπτωση το Ολυμπιακό Χωριό να γίνει ξεχωριστός Δήμος;
Όχι, θα ενταχθεί στο Δήμο Αχαρνών.

Πως βλέπετε την πολιτική κατάσταση στον ευρύτερο χώρο της Ελλάδας;
Είναι πολύ εύκολο να κρίνει κανείς αυτόν που ασκεί διοίκηση και συνήθως οι πολίτες χρεώνουν τα πάντα στους διοικούντες. Από κει και πέρα είναι άλλο να βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση και να ταυτίζεσαι με το αίτημα του καθενός και άλλο όταν έρχεσαι στην εξουσία. Εγώ, την πορεία αυτή που έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, την περίμενα. Υποσχέθηκε τα πάντα. Εγώ δεν θα ασχοληθώ με το τι έγινε απ£ όλα αυτά, αλλά θα ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση. Ας βρεθεί κάποιος να μου πει τι έκανε η κυβέρνηση με την αυτοδιοίκηση. Υποσχέθηκε πως θα δώσει τους παρακρατηθέντες φόρους, δεν τους έδωσε και ούτε πρόκειται να τους δώσει. Άντ£ αυτού έκανε το πρόγραμμα Θησέας, το οποίο υλοποιήθηκε με κάποια από τα παρακρατηθέντα χρήματα. Δηλαδή θα πάρει τα λεφτά των Μενιδιατών και των άλλων κατοίκων της Αττικής για να τα πάει στην περιφέρεια. Το έχω πει και μερικοί λένε ότι απλώς κάνω αντιπολίτευση. Εγώ λέω την αλήθεια. Με τους συμβασιούχους στους Δήμους δεν έχει γίνει τίποτα. Απλώς, αυτοί που ήταν ήδη με αόριστη σύμβαση στο Δήμο, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο να ξαναείναι. Ας βρεθεί κάποιος να μου πει πως ο τάδε συμβασιούχος έγινε μόνιμος, να έρθει να μου το πει κι εμένα για να το ξέρω. Άρα λοιπόν, αυτός ο εμπαιγμός που γίνεται είτε με τους πόρους είτε με το προσωπικό, είναι ντροπή. Και το δυστύχημα είναι πως έρχεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005, στον οποίο εμείς, ο κόσμος θα πληρώσουμε την λανθασμένη ενέργεια της κυβέρνησης να κάνει απογραφή. Η απογραφή αυτή στοίχισε στην Ελλάδα 1,7 τρισεκατομμύρια δραχμές. Κι αυτό το λέω, γιατί θίγονται οι Δήμοι και οι Κοινότητες, θίγεται η αυτοδιοίκηση. Ποιος θα απολογηθεί γι£ αυτά; Εμένα προσωπικά δεν με νοιάζει η γνώμη των ευρωπαίων, με νοιάζει το αποτέλεσμα. Και την απογραφή θα την πληρώσουμε . . . χρυσάφι, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε έργα με αυτά τα χρήματα στους δήμου. Η κυβέρνηση λοιπόν είναι αναξιόπιστη. Εγώ καταλογίζω συνεχώς ευθύνες στα συλλογικά όργανα τις αυτοδιοίκησης, τα οποία σιωπούσαν, ενώ εγώ έλεγα πριν από πολύ καιρό. Πως θα διεκδικήσει χρήματα η αυτοδιοίκηση, αφού αυτά δεν πέρασαν στον κρατικό προϋπολογισμό; Ο Δήμος ο δικός μας, πρέπει να πάρει ορισμένα εκατομμύρια ευρώ από την πολιτεία. Τα χρήματα αυτά είναι περισσότερα από αυτά που θα δανειστεί ο Δήμος. Μιλάμε για εννέα εκατομμύρια ευρώ. Και το απίθανο είναι πως θα γίνει μια επιτροπή από την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τον Μάρτη θα αποφασίσει πόσα χρήματα χρωστάει το κράτος στους Δήμους. Τότε όμως, τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση γιατί φώναζε; Μήπως έλεγε νούμερα του αέρα; Όχι, ήξερε και ξέρει αυτά που οφείλονται στους δήμους, αλλά το κάνει για να σπρώξει το χρόνο πίσω. Οπότε, όπως λέει, το Νοέμβρη θα δώσει κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ένας ακόμη χρόνος. Αυτά δεν θέλω να τα χαρακτηρίσω.

Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω και να ευχηθώ Καλή Χρονιά σε όλους του πολίτες του Δήμου μας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα