Φωτιάδης: Γελοία τα περί γκέτο

φωτιαδηςΟ Υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών, Παναγιώτης Φωτιάδης, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο acharnet.gr και τον Δημοσιογράφο, Ανδρέα Δελαβερίδη. Ο πρώην βουλευτής δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, φάνηκε σίγουρος για τη συμμετοχή της παράταξής του στον δεύτερο γύρο, ενώ χαρακτήρισε ως γελοία τα λεγόμενα για δημιουργία γκέτο, από συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού της πόλης.
1)Θα ήθελα να μου αναφέρετε λίγα πράγματα για το βιογραφικό σας και την πολιτική σας σταδιοδρομία.
Γεννήθηκα στην πρώην Σοβιετική Ενωση το 1951. Ήμουν μέλος μιας οικογένειας με 8 παιδιά και τελείωσα το 7τάξιο γυμνάσιο. Ήρθαμε στην Ελλάδα το 1965 και τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, ιδιαίτερα λίγο αργότερα, στα χρόνια της δικτατορίας. Έτσι αποφάσισα να πάω στη Γερμανία, ολομόναχος χωρίς καμιά βοήθεια, για να σπουδάσω και να δουλέψω.

Με πολύ βοήθεια από τους Γερμανούς και δική μου επιμονή και υπομονή κατάφερα αρχικά να τελειώσω τη γερμανική σχολή αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια άρχισα να αλληλογραφώ με το υπουργείο παιδείας στη Βόννη και κατάφερα να σπουδάσω και να αποφοιτήσω ως πολιτικός μηχανικός. Εκεί έφερα σε ένα τραπέζι, Τούρκους, Κυπρίους και Έλληνες με θέμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και βγάλαμε αποφάσεις κατά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να το θεωρήσει η εκκλησία πολύ σημαντική υπόθεση και να μου χορηγήσει υποτροφία για 33 μήνες, αλλά εγώ τα κατάφερα και τελείωσα σε 17. Μετά πήγα στο Αννόβερο και τέλειωσα με άριστα τις σπουδές μου. Όλα αυτά τα λέω κυρίως για τους νέους. Γιατί ότι πιστεύεις πολύ μπορείς με προσπάθεια να το πετύχεις. Εγώ ξεκίνησα με βαθμό 12 και δεν μπορούσα να σπουδάσω πουθενά, γιατί στη Γερμανία χρειαζόταν τουλάχιστον 15. Με τις επιστολές μου όμως στον υπουργό Παιδείας και την συνεχή παρουσία μου εκεί που παίρνονταν οι αποφάσεις κατάφερα να σπουδάσω και να τελειώσω με άριστα. Ο βαθμός μερικές φορές μπορεί να αδικεί, οπότε όπως είπα και πριν αρκεί να υπάρχει θέληση και μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Στη Γερμανία γνώρισα και τη γυναίκα μου, η οποία είναι και αυτή αρχιτέκτων-μηχανικός, παντρευτήκαμε το 1982 στην Ελλάδα και μετά ξαναγυρίσαμε στη Γερμανία, όπου μετά από δύο χρόνια αποκτήσαμε το γιο μας, ο οποίος σπουδάζει και αυτός αρχιτέκτονας στο Βόλο. Τότε έπρεπε να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση. Να ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα. Και λέω μεγάλη απόφαση, διότι εγώ τότε έπαιρνα έναν πολύ καλό μισθό ως πολιτικός μηχανικός, που έφτανε τα 15.000 μάρκα. Κι όμως τα άφησα όλα αυτά για να έρθω να βοηθήσω την πατρίδα μου, γιατί τότε πιστεύαμε πολύ ότι όλοι οι Έλληνες έπρεπε να πάμε στη χώρα μας να βοηθήσουμε. Τα δύο πρώτα χρόνια στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολα. Ζούσαμε με δανεικά χρήματα και ρούχα. Το 1986 πολιτεύτηκα στα δημοτικά πράγματα του Μενιδίου και εξελέγην δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Βρεττό και το 1990 επανεκλέγηκα με τον Τάσο Μουστακάτο δήμαρχο. Ο λαός του Μενιδίου αναγνώρισε αυτά που πρόσφερα στο Δήμο Αχαρνών, οπότε το 1993 όπου και κατέβηκα στις βουλευτικές εκλογές, πήρα 6000 σταυρούς μόνο από το Μενίδι και ήμουν πρώτος επιλαχών βουλευτής. Το 1996 μπήκα στη βουλή, πρώτος σε ψήφους στην περιοχή του Μενιδίου. Για πρώτη φορά κάποιος από το δημοτικό συμβούλιο χωρίς να είναι δήμαρχος κατέβηκε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, αλλά ήμουν προσωπική επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος υποψιάστηκε το ρεύμα που υπήρχε, από το μεγάλο προσφυγικό κομμάτι της περιοχής που θα με στήριζε και όπως ο ίδιος έλεγε, για να λυθούν μερικά προβλήματα, πρέπει να υπάρχει κάποιος που τα ξέρει για να τα προωθεί. Βουλευτής εκλέχθηκα και το 2000 και πάλι με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα μου ζητήθηκε να ηγηθώ μια προσπάθειας και μιας ομάδας, η οποία αποτελείται από αρχηγούς παρατάξεων, από σημαίνοντες ανθρώπους του Δήμου Αχαρνών, για να αλλάξουμε αυτό τον Τόπο που όλοι αγαπάμε.
2) Θα υπάρξει δεύτερος γύρος; Και αν ναι ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα δώσουν την τελική «μάχη»;
Σίγουρα θα υπάρξει δεύτερος γύρος και ακόμη πιο σίγουροι είμαστε πως εμείς θα είμαστε εκεί. Η Παναχαρναϊκή Ακηδεμόνευτη Κίνηση Αχαρνών, είναι σίγουρο πως θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Τώρα το ποιος θα είναι ο δεύτερος στον επόμενο γύρο; Θα είναι ένας εκ των κυρίων κυρίων Στριφτού και Λέκκα.
3)Κλείνετε το μάτι σε κάποια από τις δύο παρατάξεις με ενδεχόμενη συνεργασία στο δεύτερο γύρο; Και κατ’ επέκταση, αν είσαστε απλός πολίτης και όχι ηγέτης της παράταξής σας, ποια άλλη παράταξη θα ψηφίζατε και γιατί;
Κοιτάξτε, τώρα μιλάτε με έναν άνθρωπο, πολιτικοποιημένο και δεν σημαίνει πως επειδή τώρα κατεβαίνω ως ανεξάρτητος, έχει σβήσει η προηγούμενή μου πορεία. Θα ψήφιζα σίγουρα τον υποψήφιο του χώρου στον οποίο ανήκω, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και στην συγκεκριμένη περίπτωση, τον κ. Λέκκα. Χωρίς βέβαια να έχει γίνει κάποια κουβέντα για δεύτερο γύρο μέχρι σήμερα ή κάτι σχετικό!
4) Τι έγινε τελικά με το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ; Σας έγινε πρόταση να πάρετε την επίσημη υποστήριξη του κόμματος και την αρνηθήκατε;
Το έχω δηλώσει επανειλημμένως και το έγραψα και στον τοπικό Τύπο, πως πρόταση σε μένα από το ΠΑΣΟΚ για να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος δεν έχει γίνει. Αυτά λέγονται από κάποιους και για να λέμε και ονόματα, το κυκλοφόρησε ευρέως ο Σπύρος ο Βρεττός, τον οποίο ρώτησα ποιες είναι οι πηγές του και αν είχε άλλες πληροφορίες από εμένα και δεν μου απάντησε. Επομένως, πρόταση σε μένα για να ηγηθώ μια παράταξης δεν υπήρξε ποτέ. Το να με πήραν τηλέφωνο για να με ρωτήσουν πως βλέπω τα πράγματα στο Δήμο, είναι λογικό αφού είμαι πρώην βουλευτής της περιοχής και ξέρουν από το κόμμα πως έχω την αγάπη της πλειοψηφίας του λαού στο Μενίδι. Αλλά δεν έγινε κουβέντα για χρίσμα ή κάτι παρεμφερές.
5) Σας κατηγορούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι πως η κίνηση στην οποία ηγείστε αντιπροσωπεύει αποκλειστικά και μόνο το ποντιακό στοιχείο της περιοχής, μιλώντας για γκέτο. Τι απαντάτε σ’ αυτό;
Εγώ είπα από την αρχή πως τέτοια λεγόμενα μόνο γελοία μπορούν να χαρακτηριστούν. Άλλωστε απέδειξα και με την πρώτη συγκέντρωσή μου και στη δεύτερη πως δεν ισχύει τίποτα τέτοιο. Αυτά λέγονται γιατί αισθάνονται τον κίνδυνο να χάσουν τον Δήμο, γιατί αυτοί ως κίνδυνο θεωρούν το να κερδίσω εγώ τις εκλογές.
6)Όταν λέτε αυτοί, ποιους εννοείτε;
Όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν επιχειρήματα όπως αυτό που μου αναφέρατε πριν. Δηλαδή το ότι ο Φωτιάδης είναι ο υποψήφιος των Ποντίων και ότι εγώ δεν έχω άλλους υποστηρικτές, ή ότι εγώ θα είμαι ένας δήμαρχος που θα μεροληπτεί εις βάρος των μη Ποντίων. Τον Φωτιάδη τον ξέρουνε καλά όλοι οι πολίτες. Εγώ αντλώ δύναμη απ΄ την αγάπη του κόσμου. Για να φτάσω μέχρι βουλευτής, πρέπει να δούμε πως ξεκίνησα εγώ και με τι δυσκολίες έφτασα μέχρι εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Εγώ απέδειξα κατ’ αρχάς με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου μου ότι δεν ισχύουν αυτά που λένε. Πρέπει να σας πω πως καθημερινά έρχονται, Αρβανίτες, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, Πελοπονήσσιοι, Κρήτες και μου εκφράζουν την στήριξή τους. Δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο, πως όλοι στο κέντρο του Μενιδίου έχουν στραφεί εναντίον μου. Έχω φίλους πολύ δυνατούς και ισχυρούς, μερικοί από τους οποίους είναι και υποψήφιοι με την παράταξή μου. Άλλωστε έχω δοκιμαστεί στα δημοτικά πράγματα του Τόπου και με ξέρει ο κόσμος. Δεν μερολήπτησα οκτώ χρόνια στο Δήμο υπέρ κανενός και θα το κάνω τώρα. Γιατί; Εξάλλου, αυτά είναι βιώματα τα οποία εγώ δεν τα κατέχω. Έχω ζήσει σε κοινωνίες διαφορετικές, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στην Γερμανία. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως εγώ αγκαλιάζω όλους τους Δημότες και τους καλώ στον αγώνα να συμπαρασταθούν στην «αυριανή» δημοτική αρχή, που θα είμαστε εμείς και θα διαπιστώσουν πως θα υπάρξει μεγάλη διαφορά από ότι έχουν δει προηγουμένως. Διότι ο κόσμος θα συναποφασίζει και θα έχει μερίδιο στην εξουσία. Εγώ δεν έβαλα υποψηφιότητα για Δήμαρχος γιατί με ενδιαφέρει η «καρέκλα». Αν κάτι τέτοιο με ενδιέφερε θα ήμουν τώρα βουλευτής, όπως μερικοί άλλοι, αλλά εμένα με νοιάζει η δουλειά και θέλω να δουλέψω και να προσφέρω.
7) Πως κρίνετε την κίνηση Παπανίκα όσον αφορά τη συμπόρευση με την παράταξη του Σπύρου Στριφτού;
Μπορώ να πω πως ο κ. Παπανίκας με στενοχώρησε όταν διάβασα μια δήλωσή του σε μια εφημερίδα, όταν τον ρώτησαν γιατί δεν πήγε με τον Φωτιάδη και προτίμησε το Στριφτό. Ειλικρινά δεν έπρεπε να πάει με τον Στριφτό, γιατί όπως είπα και στον ίδιο, ο κόσμος θα αντιδρούσε αρνητικά προς το πρόσωπό του. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζω την ιστορία του, η οποία είναι αξιοσέβαστη και με την σημερινή του κίνηση, τραβάει μια γραμμή και τα διαγράφει όλα. Αυτό που έκανε δεν επιτρεπόταν ούτε από την μέχρι τώρα πορεία του ούτε από την ηλικία και την εμπειρία του. Ας τον κρίνει ο κόσμος. Προσωπικά δεν θα έχω κανένα πρόβλημα μαζί του, αφού είναι ένα εξέχων μέλος της κοινωνίας του Μενιδίου και μακάρι να είχαμε πολλούς τέτοιους.
8)Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Μενίδι αυτή τη στιγμή; Και ποια θα ήταν τα πρώτα δύο πράγματα που θα κάνατε την επομένη τον εκλογών, αν εσείς είσαστε ο νέος Δήμαρχος;
Τα προβλήματα του Τόπου είναι πάρα πολλά. Να πιάσουμε τα μεγαλύτερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Μενίδι είναι η ανεργία. Αν δεν καταπολεμήσουμε την ανεργία, τότε δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το άλλο μεγάλο πρόβλημα του Μενιδίου, που είναι τα ναρκωτικά. Η μιζέρια και η ανέχεια γεννάνε την εγκληματικότητα. Σε όλη την Ελλάδα η ανεργία μαστίζει την κοινωνία, αλλά ειδικά στον Τόπο μας, όπου υπάρχει πολύς εργατόκοσμος, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η παγκοσμιοποίηση και η διεθνοποίηση της οικονομίας συμβάλλουν και κάνουν το κλίμα ευνοϊκό, ώστε να φεύγουν επιχειρήσεις από τη χώρα μας και να πάνε αλλού, αυξάνοντας έτσι την ανεργία. Πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι τα έργα υποδομής. Στο Δήμο των Αχαρνών εδώ και χρόνια αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω. Γίνανε Ολυμπιακοί Αγώνες και η πόλη μας δεν εκμεταλλεύτηκε τίποτε. Και όταν λέω εκμεταλλεύτηκε, εννοώ με την καλή έννοια, δηλαδή τα αντισταθμιστικά οφέλη που έπρεπε να πάρουμε, αφού στην περιοχή μας χτίστηκε ολόκληρο Ολυμπιακό Χωριό. Χτίσανε το Ολυμπιακό Χωριό και καλώς κάνανε, αλλά ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων (κτήμα Δήμογλη). Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε τότε να είμαστε εναντίον της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς αν ξεσηκωνόταν ο κόσμος, θα γινόμασταν ρεζίλι διεθνώς και θα πηγαίναμε πολύ πίσω, όσον αφορά τη διοργάνωση. Όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, η σημερινή κυβέρνηση θέλει να τις βάλει σε πλειστηριασμό χωρίς να ρωτάει το Δήμο Αχαρνών, στου οποίου τα γεωγραφικά όρια ανήκει η περιοχή. Και πώς να ρωτήσει η κυβέρνηση, αφού ούτε αυτά τα στοιχειώδη δεν είχαν εξασφαλίσει, τόσο ο κ. Στριφτός, όσο και ο κ. Παπανίκας παλιότερα. Για να μην συζητήσω για την σκόπιμη κίνηση της κυβέρνησης να ξεκόψει το Ολυμπιακό Χωριό από το Δήμο Αχαρνών. Μήπως βλέπετε εσείς καμιά οδική αρτηρία η οποία να συνδέει το Δήμο Αχαρνών με το Ολυμπιακό Χωριό; Υπάρχει η Κύμης που συνδέει με την εθνική οδό, υπάρχει η Αττική Οδός, αλλά με το Δήμο μας τίποτα. Άλλα μεγάλα προβλήματα, είναι αυτά των αποχετεύσεων, των όμβριων. Βλέπετε τι γίνεται. Κάθε φορά που βρέχει πνιγόμαστε. Από το 1986 που συζητάγαμε για την δημιουργία σωστού συστήματος ομβρίων, έχουμε φτάσει στο 2006 και δεν έχει γίνει τίποτα. Από λίγο να έκανε κάτι ο κάθε Δήμαρχος, το πρόβλημα θα είχε λυθεί, αλλά τίποτα. Δεν είναι δυνατόν με μια μικρή βροχούλα να γεμίζουν οι δρόμοι νερά και να μοιάζει ο Τόπος μας με τριτοκοσμική χώρα. Συμπερασματικά λοιπόν, το ένα πρόβλημα που πρέπει να καταπολεμηθεί πρώτο είναι η ανεργία. Και Δόξα το Θεώ στην περιοχή μας έχουμε 3.500 επιχειρήσεις. Από δύο άτομα να απασχολεί η καθεμιά, μιλάμε για 7.000 εργαζόμενους. Μιλάω καθημερινά με τους επιχειρηματίες της περιοχής. Είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν και αυτή στη λύση του προβλήματος, αλλά περιμένουν και κάτι να τους προσφέρει ο Δήμος. Δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, βγείτε και κοιτάξτε τις επιχειρήσεις του Μενιδίου, για παράδειγμα στο Μονομάτι, όπου δεν μπορούν να προμηθευτούν εύκολα το εμπόρευμά τους, καθώς έρχονται φορτηγά από το εξωτερικό και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, είτε λόγω των λακκουβών, είτε των στενών δρόμων κ.τ.λ. Εμείς θα στήσουμε ένα γραφείο στο Δήμο, το οποίο θα συνεργάζεται με τον ΟΑΕΔ και θα ασχολείται αποκλειστικά με τους ανέργους. Το άλλο πρόβλημα είναι η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά, όπου εκεί θα κηρύξουμε τον πόλεμο. Ως πρώην βουλευτής έχω διασυνδέσεις και αυτό θα είναι πλεονέκτημα για το Δήμο μας, ώστε να μπορέσω να συνεργαστώ και να πιέσω το υπεύθυνο Υπουργείο, ώστε να πάρει ο Δήμος Αχαρνών, αυτά που δεν έπαιρνε χρόνια. Ειλικρινά με πειράζει που άλλοι Δήμοι χαλάνε πράγματα για να τα φτιάξουν καλύτερα, κι εμείς ακόμη τρέχουμε να τα φτιάξουμε από την αρχή, γιατί δεν υπάρχουν.
9) Θα ήθελα να μου πείτε πως κρίνετε την πορεία του Σπύρου Στριφτού στη Δημοτική Αρχή και τι θα αλλάζατε από τα πεπραγμένα του;
Ο Σπύρος ο Στριφτός στην τετραετία που μας πέρασε, δεν έκανε τίποτα για το Δήμο μας που να φέρει τη σφραγίδα του. Άλλωστε, οι δημοτικές αρχές κρίνονται από τα μεγάλα έργα τους και όχι από τα λόγια. Εγώ δεν έχω δει επί Στριφτού να χτίζεται ένα γυμναστήριο. Ο Τόπος μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια αθλητών στην Ελλάδα. Άλλωστε στο Δήμο μας υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, κι αυτό φανερώνεται και από το πλήθος των σχολείων της περιοχής. Ο Δήμος μας λοιπόν, ο οποίος έχει πληθυσμό, άσχετα με το τι λένε ο απογραφές, τουλάχιστον 150.000 άτομα, έχει μόλις ένα Δημοτικό Γυμναστήριο, το Χολίδειο και από κει και πέρα τίποτε. Δεν θα έπρεπε να έχουμε τέσσερα – πέντε γυμναστήρια διάσπαρτα στο Μενίδι, ώστε να μπορεί να αθλείται η νεολαία μας και να ξεφύγει από τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα; Να πιάσουμε τα μεγάλα έργα; Έγινε τίποτα στα όμβρια την τετραετία που μας πέρασε; Τίποτα. Δεν είναι ένα αίσχος αυτό; Να μην υπάρχει ένα σωστό πεζοδρόμιο να κυκλοφορήσουν οι πεζοί; Στο κέντρο του Μενιδίου έχω παρατηρήσει πολλές μανάδες να σπρώχνουν το καροτσάκι με το παιδί τους, μέσα στο δρόμο, κινδυνεύοντας να τους πατήσει κανένα αυτοκίνητο. Δηλαδή πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να ξυπνήσουμε; Το μόνο που κατάφερε να κάνει ο Στριφτός είναι να πάρει δάνεια, πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να κάνει έργο. Που τα χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα; Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά τα δάνεια; Μήπως εμείς οι δημότες; Πήρε λοιπόν τα χρήματα και προεκλογικά έκανε προσλήψεις, εκμεταλλευόμενος τον πόνο και την ανάγκη του πολίτη, παίρνοντάς τον στο Δήμο με τρίμηνες ή τετράμηνες συμβάσεις, με σκοπό ψηφοθηρικό. Με το να πάρεις ανθρώπους με τρίμηνες ή τετράμηνες συμβάσεις και να τους έχεις και απλήρωτους, δεν καταφέρνεις τίποτα. Δηλαδή, ο κ. Στριφτός δεν πληρώνει τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους του Δήμου, αλλά συνεχίζει να προσλαμβάνει κι άλλους. Ειδικά αυτή την περίοδο παίρνουν τους πολίτες τηλέφωνο και τους τάζουν δουλειά στη δημαρχία. Για πόσο; Για δύο – τρεις μήνες; Και μετά; Ο λαός δεν κοιμάται, έχει ξυπνήσει. Συμπερασματικά λοιπόν μπορώ να πω πως στην τετραετία Στριφτού δεν έγινε απολύτως τίποτα. Πήγαν τέσσερα χρόνια χαμένα.
10) Ξέρουμε πως οι επιχειρήσεις του Δήμου είναι υπερχρεωμένες αυτή τη στιγμή, εσείς πως έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα και να αλλάξετε το ισοζύγιο; Μήπως με απολύσεις προσωπικού;
Είμαι ένας άνθρωπος, που πίστευε και πιστεύει στη δύναμη των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Θα θυμάστε ότι οι επιχειρήσεις αυτές θεσπίστηκαν επί ΠΑΣΟΚ, ως εργαλεία για να παραχθεί έργο από το Δήμο. Σήμερα, με την διοίκηση Στριφτού, έχουν καταντήσει να γίνονται εργαλεία για προσλήψεις και ψηφοθηρία. Επειδή λοιπόν το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να παρακαμφθεί, βρήκαν τον τρόπο να προσλαμβάνουν κόσμο. Ο ισολογισμός των δημοτικών επιχειρήσεων του Τόπου μας είναι αρνητικός. Και δεν είναι μόνο το ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, οι δημοτικές επιχειρήσεις χρωστάνε πολλά εκατομμύρια ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρήσεις είναι φορτωμένες με προσωπικό και προς Θεού δεν μιλάμε για απολύσεις. Την επομένη των εκλογών αν είμαστε εμείς στη Δημοτική Αρχή, θα πάμε να ελέγξουμε, τι γίνεται. Θα πάμε λοιπόν στην επιχείρηση τοπικών έργων και πούμε: «Γιατί είστε εκατό άτομα, ενώ εμείς έχουμε στα χαρτιά πως η επιχείρηση πληρώνει τετρακόσιους ανθρώπους; Δεν πρέπει να το κάνουμε;
11) Υπάρχουν δηλαδή φαινόμενα εργαζομένων προσληφθέντων στις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίοι πληρώνονται χωρίς καν να πάνε στη δουλειά τους;
Βεβαίως και υπάρχουν. Ακούγονται πάρα πολλά. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πληρώνονται ως υπάλληλοι μια επιχείρησης, αλλά τους έχουν βάλει κάπου αλλού. Επί προεδρίας μου στην Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων βγάζαμε κέρδος 500 εκατομμύρια δραχμές ετησίως, χρήματα τα οποία πήγαιναν στο Δήμο. Εγώ ποτέ δεν πίστευα πως μια επιχείρηση δημοτική θα είχε τα κέρδη μια επιχείρησης ιδιώτη. Αν δηλαδή ο ιδιώτης θα είχε απόδοση 100%, εμείς ψάχναμε το 80-90 % και ήμασταν ικανοποιημένοι. Άλλωστε, σύμφωνα με το νέο νόμο Παυλόπουλου, οι δημοτικές επιχειρήσεις πλέον θα είναι μικτές, με μεγάλο ποσοστό σε ιδιώτη και αν συνεχίσει αυτό το αρνητικό ισοζύγιο, φυσικά θα κλείσουν. Νομίζω όμως πως αν γίνει σωστή δουλειά θα είναι πολύ τραβηγμένο να έχουν αυτές οι επιχειρήσεις αρνητικό ισοζύγιο. Πρέπει να γίνει καταμέτρηση των ανθρώπων που δουλεύουν στις επιχειρήσεις αυτές και αυτοί που παράγουν έργο θα μείνουν και θα πληρώνονται κανονικότατα, ενώ αυτοί που πληρώνονται και δεν εμφανίζονται καν στην εργασία τους, λυπάμαι αλλά δεν μπορούμε να τους ανεχτούμε. Γιατί αυτούς τους πληρώνει ο λαός.
12) Τι σκοπεύετε να κάνετε με το Ολυμπιακό Χωριό και ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό που ακουγόταν πρόσφατα, δηλαδή να είναι το Ολυμπιακό Χωριό ανεξάρτητος Δήμος. Ανήκει στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια του Δήμου Αχαρνών, άλλα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απόσχισης. Άλλωστε, νομίζω πως το σχέδιο Καποδίστριας λέει πως πρέπει κάνουμε τους Δήμους λιγότερους, όχι να τους αυξάνουμε. Από κει και πέρα, υπάρχει εκεί μέσα ένα νοσοκομείο. Θα πρέπει άμεσα αυτό το νοσοκομείο να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου Αχαρνών, αλλά και των γειτονικών Δήμων. Ένας Δήμος με 150.000 πληθυσμό ο δικός μας, συν τους γειτονικούς Δήμους, φτάνουμε πάνω από 200.000 άνθρωποι. Ε, δεν νομίζετε πως χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο; Βέβαια, χρειάζεται πίεση και συνεχής παρακολούθηση του θέματος, καθώς κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Πρέπει να διεκδικούμε συνεχώς, αλλιώς και τα νοσοκομεία θα μας στερήσουν και τις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ. Δυστυχώς στο Δήμο μας βρισκόμαστε πάντα πίσω από τις εξελίξεις.
13) Τι πολιτικά μηνύματα μπορεί να δώσει η νίκη ή η ήττα σας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές; Και τι σημαίνει για την παράταξή σας νίκη;
Κατ’ αρχήν πρέπει να σας επαναλάβω, πως η Παναχαρναϊκή Ακηδεμόνευτη Κίνηση Πολιτών, είναι μια κίνηση ανεξάρτητη, από όλους τους πολίτες του Δήμου μας, ανεξαρτήτου κομματικού χρώματος. Ως τέτοια, διεκδικεί την εξουσία στο Δήμο και νομίζω πως τα πράγματα είναι εξαιρετικά αισιόδοξα. Στόχος μας είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού από την πρώτη Κυριακή, δουλεύουμε όλοι και καθημερινά κάνουμε τις επαφές μας, μιλάμε με τον απλό κόσμο, τους καταστηματάρχες αλλά και τους επικεφαλής σωματείων της περιοχής και βλέπουμε θετική ανταπόκριση. Επιτέλους, πρέπει να πέσει και λίγο βάρος στην περιφέρεια των Αχαρνών, καθώς αν δεν γίνει αυτό, τότε το κέντρο των Αχαρνών θα πνιγεί. Από τώρα πρέπει να βάλουμε τις βάσεις και τους στόχους να αναπτύξουμε την περιφέρεια των Αχαρνών, όσον αφορά το κυκλοφοριακό, με μελέτες και σχέδια. Πρέπει η πόλη να γίνει φιλική για τον πολίτη, να του κάνει εύκολη τη ζωή. Εδώ ο πολίτης δεν έχει πουθενά να παρκάρει το αυτοκίνητό του. Ειδικά στο κέντρο των Αχαρνών, η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Πρέπει να ρίξουμε μεγάλο βάρος στην ποιότητα ζωής, του Δημότη Αχαρνών.
14) Θέλω να μου κάνετε μια ευχή για τον προεκλογικό αγώνα και για τους ψηφοφόρους του Δήμου.
Ειλικρινά δεν θέλω να καυχηθώ, αλλά είμαι πολύ περήφανος που οι υποψήφιοι της δικιάς μας παράταξης είναι τόσο αγαπημένοι μεταξύ τους. Θυμάμαι από παλιότερα και ως υποψήφιος βουλευτής, ότι ο ένας «κυνηγούσε» τον άλλον, ενώ ήταν στην ίδια παράταξη. Στην δικιά μας παράταξη υπάρχει μεγάλη ομόνοια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάει η παράταξη μπροστά και να κερδίσουμε τις εκλογές. Αυτά τα λέω, γιατί ακούγεται πως οι υποψήφιοί μας τρώγονται μεταξύ τους. Φυσικά αυτά τα βγάζουν προς τα έξω οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, γιατί δεν έχουν τίποτε άλλο να μας προσάψουν. Όσο για τους ψηφοφόρους, εύχομαι να ψηφίσουν κατά συνείδηση και βάση του προγράμματος να επιλέξουν τον καλύτερο