Γιάννης Στάμου: Να καταργηθεί η ΔΕΑΔΑ

stamouΑποκλειστική συνέντευξη στο acharnet.gr και τον Δημοσιογράφο, Ανδρέα Δελαβερίδη, έδωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Στάμου. Ο “Δικαιό – Πολις”, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστός, μας λέει πως πιστεύει στην πρόκριση της παράταξής του στο δεύτερο γύρο, ενώ εκφράζει ορισμένες ριζοσπαστικές απόψεις για το Δήμο Αχαρνών
1) Ένα σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκα στις Αχαρνές το 1956. Τελείωσα τις βασικές σπουδές το 1974. Έλαβα το πτυχίο του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1980. Εργάστηκα σαν δασολόγος στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στα Δασαρχεία Πάρνηθας και Καπανδριτίου για 13 χρόνια. Τα τελευταία 11 χρόνια εργάζομαι στην Γενική Διεύθυνση Δασών-Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


2) Η πολιτική σας σταδιοδρομία και ση συμμετοχή σας στα κοινά;
Απ’ τα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα ενεργά στο φοιτητικό κίνημα ως αιρετό μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών της σχολής του. Τα τελευταία 12 χρόνια είμαι αιρετό μέλος του ΔΣ και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και τα 5 τελευταία και μέλος του ΔΣ της ομοσπονδίας -ΠΟΓΕΔΥ. Κατά διαστήματα έχω εκλεγεί σύνεδρος σε συνέδρια της ΑΔΕΔΥ. Ήμουν ιδρυτικό μέλος και συμμετείχα στην γραμματεία της διακομματικής ανεξάρτητης Δημοτικής κίνησης το 1986, αλλά σαν δημόσιος υπάλληλος τότε δεν είχα δικαίωμα υποψηφιότητας στην Τ.Α. Δεν έχω ενταχθεί σε κόμμα και συμμετέχω στα κοινά ως ανένταχτος στον ευρύτερο προοδευτικό και οικολογικό χώρο.
3) Θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις εκλογές;
Πιστεύω ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Στοχεύουμε και επιδιώκουμε η παράταξή μας, ΑΧΑΡΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ-ΠΟΛΙΣ να βρεθεί στην τελική αναμέτρηση. Στόχος μεγάλος μεν, άλλα όχι ακατόρθωτος. Προϋπόθεση για αυτό είναι ο κόσμος που έχει υποστεί τα πάνδεινα από την κακοδιοίκηση, κομματικοποίηση και αναποτελεσματικότητα του Δήμου, να γνωρίσει την παράταξη μας και να πειστεί για την ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ που αντιπροσωπεύουμε. Οι προηγούμενες αλλά και η σημερινή εξουσία στον Δήμο, εκφραστές μιας ρουσφετολογικής και άχρωμης πολιτικής, χωρίς ουσιαστικά έργα προγραμματισμό και όραμα.
4) Κλείνετε το μάτι σε κάποια από τις άλλες παρατάξεις όσον αφορά συνεργασία στο δεύτερο γύρο; Αν είσαστε απλός πολίτης και όχι επικεφαλής παράταξης, ποια εκτός της δικής παράταξης θα ψηφίζατε;
α)Το μάτι το έχω κλειστό μόνο όταν έχει έντονη αντηλιά. Στις άλλες παρατάξεις έχω ανοιχτά και τα μάτια και τα αυτιά και παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που λένε και αυτά που πράττουν ή δυστυχώς δεν πράττουν για τον τόπο μας. Οι αρχές μας και η πολυσυλλέκτικότητα του συνδυασμού μας, που ελπίζουμε έως τις εκλογές να αυξάνεται συνεχώς, δεν μας επιτρέπουν καμία συνεργασία στον δεύτερο γύρο. β)Το ότι δημιουργήσαμε μια νέα ανεξάρτητη παράταξη, τη ΔΙΚΑΙΟ-ΠΟΛΙΣ, για το δίκαιο αυτής της πόλης, σημαίνει ότι από τις υπάρχουσες καμία δεν με καλύπτει. Εάν υπήρχε κάποια που να καλύπτει αυτά που εγώ ζητάω σαν απλός πολίτης, τότε να είστε σίγουροι ότι θα συμμετείχα ενεργά και όχι μόνο σαν απλός ψηφοφόρος. Αυτός ήταν και ένας αποτρεπτικός λόγος που δεν συμμετείχα έως τώρα στις άκρως κομματικοποιημένες δημοτικές παρατάξεις, και δυστυχώς όχι μόνο για μένα αλλά και πολλούς άλλους επιτυχημένους κοινωνικά και επαγγελματικά πολίτες που θα ήθελαν να συμμετέχουν. Η δημιουργία τέτοιων ανεξάρτητων σχημάτων, ελπίζουμε ότι θα δείξει τον δρόμο στους ΟΤΑ, για ευρύτερη συμμετοχή.
5) Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των Αχαρνών σήμερα;
Ατελείωτες λίστες προβλημάτων που αντί να μειώνονται με τα χρόνια δυστυχώς αυξάνονται. Έλλειψη ελεύθερων χώρων, πρασίνου, τα α-διάνοικτα, ανύπαρκτα ή μικρά πεζοδρόμια, η έλλειψη ποδηλατοδρόμων, αθλητικών εγκαταστάσεων, η αποχέτευση όμβριων , οι υπέρ-τοπικές χρήσεις, το κυκλοφοριακό, η μη σύνδεση με συγκοινωνία σταθερής τροχιάς (προαστιακός η Μετρό), το φυσικό αέριο, η εγκληματικότητα και η ανεργία που μαστίζουν την περιοχή μας. Κατά περιοχές η έλλειψη αποχέτευσης ακαθάρτων, οι πυλώνες της ΔΕΗ και μη ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών.
6) Ποια η γνώμη σας για την σύμπραξη των παρατάξεων του κ. Παπανίκα και του κ. Στριφτού;
Ο Φον Δημητράκης στο έργο του Ψαθά, όταν τον διώχνουν από το υπουργείο, γαντζώνεται στην καρέκλα του και αναφωνεί: ‘Η καρέκλα μου, το υπουργείο μου’. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και εδώ: Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΜΟΥ, H ΔΗΜΑΡΧΕΙA ΜΟΥ. Και αυτό ισχύει και για τους δύο πρωταγωνιστές και με δεδομένη την επί οκτώ χρόνια καταγεγραμμένη στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου έντονη διαφωνία μεταξύ τους.
7) Ποια θα είναι τα δύο πρώτα πράγματα τα οποία θα κάνατε την επομένη των εκλογών αν είσαστε εσείς ο νέος Δήμαρχος;
α) άμεσο κλείσιμο της ΔΕΑΔΑ, που σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη αιτία της άθλιας οικονομικής κατάστασης της πόλης, αλλά και τον μοχλό διαφθοράς και εξαγοράς συνειδήσεων (ατομικών και συλλογικών) από την Δημοτική αρχή. Το κύριο έργο της θα αναλάβει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (θα αξιοποιεί και την εθελοντική συμμετοχή την ενεργών πολιτών) όπου και στις υπηρεσίες του Δήμου θα μεταταχθεί το προσωπικό της ΔΕΑΔΑ που πράγματι καλύπτει ανάγκες του Δήμου. β) ενοποίηση προαυλίου χώρου πρώτου και δεύτερου δημοτικού σχολείου για πράσινο – πλατεία με υπόγειο χώρο στάθμευσης και παράλληλη μεταφορά του υπάρχοντος δημοτικού σχολείου σε διπλανό οικόπεδο. Και για τα δύο θέματα έχουμε δημοσιεύσει λεπτομέρειες.
8) Πως κρίνετε την πορεία του Σπύρου Στριφτού στην δημοτική αρχή και τι θα αλλάζατε από τα πεπραγμένα του;
Η πορεία του κ. Στριφτού στην δημαρχεία ήταν μια από τα ίδια με τις προηγούμενες, χωρίς σχεδιασμό και πολιτική για τον τόπο μας, και με σαφή κομματική εξάρτηση. Παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση και προσπάθησε με δάνεια να διαχειριστεί την τετραετία. Διόγκωσε και χρεοκόπησε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις με προσλήψεις ημέτερων. Εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι να διεκδικήσουμε και να πάρουμε από την πολιτεία εκείνα που μας αναλογούν, και να τα διαχειριστούμε με ορθολογικό σχεδιασμό και όραμα για τον τόπο μας.
9) Ένα χαρακτηρισμό για τους κυρίους Στριφτό, Λέκκα, Φωτιάδη, Παπανίκα, Τοπαλιανίδη και Σκρέκη.
Στριφτός: χορευταράς, Λέκκας: αλεξιπτωτιστής, Φωτιάδης: πολιτευτής, Παπανίκας: τραμπα-τζής, Τοπαλιανίδης: κομματικός, Σκρέκης: Αεκάρα.
10) Τι σκοπεύετε να κάνετε με το Ολυμπιακό Χωριό;
Πάντως όχι αυτό που ήδη δεν έκαναν οι προηγούμενοι, δηλαδή οι έτοιμες, εδώ και δύο χρόνια, αθλητικές εγκαταστάσεις του ολυμπιακού χωριού να μην λειτουργούν υπέρ των δημοτών. Το ολυμπιακό χωριό είναι σχεδόν ολόκληρη πόλη και για να ενταχθεί ομαλά στο δήμο Αχαρνών, χρειάζονται χρήσεις που να εξασφαλίζουν την μετακίνηση των Δημοτών από και προς τα εκεί. Τέτοιες λύσεις έχουμε προτείνει και είναι η μεταφορά του γηπέδου του Αχαρναϊκού, και η τράπεζας γης στην έκταση της εμπορικής ζώνης. Είναι λύσεις απλές που απορούμε πώς, όταν έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των 1200 παρθένων στρεμμάτων του Ο.Χ. στον Δήμο Αχαρνών, δεν επιτεύχθηκαν. Για το άμεσο μέλλον θα πρέπει να πούμε ότι ο τεράστιος Δήμος Αχαρνών χρειάζεται θεσμοθετημένα Διαμερίσματα (με το Ολυμπιακό χωριό το πρόβλημα αυτό οξύνεται). Το ρόλο της μεταφοράς των προβλημάτων προς το Δημοτικό Συμβούλιο έπαιζαν παλιότερα οι εξωραϊστικοί σύλλογοι απ’ τους οποίους οι περισσότεροι τα τελευταία χρόνια έχουν απομαζικοποιηθεί, και έχουν μετατραπεί είτε σε σφραγίδες είτε σε εξαρτημένες διοικήσεις από τη Δημοτική αρχή. Η θεσμοθέτηση διαμερισμάτων και οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί που προτείνουμε είναι απαραίτητα θεσμικά μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής γενικότερα και την ομαλή ένταξη του Ολυμπιακού χωριού..
11) Τι σημαίνει για την παράταξή σας νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου και τι πολιτικό μήνυμα θα βγει;
Η νίκη ή η ήττα της παράταξής μας δεν θα προσδώσει κανένα εκμεταλλεύσιμο κομματικά πολιτικό μήνυμα, για τον απλούστατο λόγο ότι είμαστε ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική παράταξη. Η νίκη της παράταξης θα σημαίνει μια νέα αρχή για το Δήμο, που θα έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας του, έργα ουσιαστικά –όχι βιτρίνας αλλά και διεκδικητικές παρεμβάσεις προς την κεντρική εξουσία. Θα στρέψουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον αλλά και τους ελεύθερους-κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον θα ενισχυθεί η τάση που υπάρχει, πιστεύουμε πανελλαδικά, και θα δοθεί ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα: ότι οι Δημοτικές εκλογές δεν είναι εθνικές και γι’ αυτό δεν γίνονται και μαζί.
12) Η παράταξή σας είναι γνωστή και για τις πρωτοποριακές και ριζοσπαστικές της απόψεις. Πείτε μας μερικές.
Αναφέραμε ήδη τις δύο άμεσες και επιπλέον αναφέρουμε: Αθλητικές εγκαταστάσεις του ολυμπιακού χωριού στο Δήμο Αχαρνών, Τράπεζα γης και μεταφορά του γηπέδου στο Ο.Χ., δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, αποδέσμευση με πρόγραμμα των ελεύθερων χώρων και όχι ανεξέλεγκτες ή τυχαίες απαλλοτριώσεις.
13) Μια ευχή για τους ψηφοφόρους του Δήμου Αχαρνών, αλλά και για τον προεκλογικό αγώνα.
Οι ψηφοφόροι του Δήμου πριν πάνε στην κάλπη να είναι ενημερωμένοι και αν κοιτάξουν στο παρελθόν θα δουν ότι τα ίδια πρόσωπα δίνουν τις ίδιες υποσχέσεις. Ο προεκλογικός αγώνας να είναι ιδιαίτερα έντονος και με συμμέτοχη των ψηφοφόρων και να αφορά θέσεις και προτάσεις. Ευχή׃ Να τολμήσουν να υποστηρίξουν την παράταξη που θα προχωρήσει στην ουσιαστική και μακροπρόθεσμη βελτίωση της ζωής τους και της πόλης μας με τη συμμετοχή των δημοτών.