Γιώργος Λέκκας: Αντίπαλός μου ο Στριφτός

lekasΜια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών, κ. Γιώργος Λέκκας, στο acharnet και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Δελαβερίδη. Ο «ναύαρχος» μας εξηγεί το πώς πήρε το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ δηλώνει ξεκάθαρά πως μεγάλος του αντίπαλος είναι ο νυν Δήμαρχος .
Βιογραφικό:
Ο Γεώργιος Λέκκας γεwήθηκε στις Αχαρνές Αττικής στις 3-3-1953. Εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1972 και ονομάσθηκε Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1976. Υπηρέτησε σε Πλοία και Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου ως Επιτελής και ως Ύπαρχος, στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ως Επιτηρητής και στο Β’ Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ως Διευθυντής στην Διεύθυνση Σχεδιάσεως Προσωπικού και οργανώσεως. Διετέλεσε Κυβερνήτης σε Ναρκαλιευτικό, Τορπιλάκατο, Πυραυλάκατο και στο Αντιτορπιλικό “ΚΙΜΩΝ” και ως Διοικητής σε Μοίρα Τορπιλακάτων και Διοικητής Κανονιοφόρων συμμετέχοντας σε πλήθος Εθνικών και Διασυμμαχικών ασκήσεων.

Την 1-4-2004 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου και τοποθετήθηκε ως γποδιοικητής στην Ανωτάτη Δια κλαδική Σχολή Πολέμου στην Θεσσαλονίκη. Τον Μάρτιο του 2005 υπηρέτησε ως Αρχιεπιστολέας στην Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού. Στις 3-3-2006 προήχθη στο βαθμό του υποναυάρχου και εκρίθη από το ΣΑΓΕ ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του. Κατοικεί στις Αχαρνές, είναι παντρεμένος με την Πηνελόπη Τσουραπά και έχει δύο κόρες, την Εύα, 25 ετών, Δικηγόρο και την Κατερίνα, 21 ετών, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γνώστης των προβλημάτων της πόλης μας και έχει απόψεις, τηρούσε όμως μια διακριτική στάση στον τρόπο αντιμετώπισής τους διότι κάτι τέτοιο επέβαλε η επαγγελματική του ιδιότητα.
1) Είχατε συμμετοχή στο παρελθόν με τα κοινά και γενικότερα με την πολιτική;
Όπως γνωρίζετε λόγω της ιδιότητός μου ως Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού δεν είχα οποιαδήποτε συμμετοχή καθ’ όσον αυτό ήταν απαγορευτικό. Δεν ήθελα ποτέ να δώσω δικαίωμα στην Υπηρεσία μου. Ήταν θέμα αρχής για μένα. Ήμουν όμως πάντα πολιτικοποιημένο άτομο, παρακολουθούσα με διακριτικότητα τα τεκταινόμενα στην πόλη μου έχοντας σαφή άποψη για τα προβλήματα και τις ανάγκες της καθ’ όσον ζω εδώ. Άλλωστε δεν είναι του χαρακτήρα μου να χρησιμοποιήσω και να εκμεταλλευτώ τις προσωπικές μου πολιτικές πεποιθήσεις για την ανέλιξή μου στην Υπηρεσία μου.
2) Είναι αλήθεια πως ο αδερφός σας είναι ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας;
Με τον αδελφό μου, ο οποίος είναι τρία χρόνια μεγαλύτερός μου, μεγαλώσαμε ορφανοί από πατέρα (4 ετών εγώ και επτά ο αδελφός μου) και όπως καταλαβαίνετε οι αδελφικοί δεσμοί είναι ακόμη δυνατότεροι. Όντως ο αδελφός μου είναι στην Νέα Δημοκρατία, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε είμαστε μια πολύ δεμένη, δημοκρατική οικογένεια και πάνω από όλα ο ένας σέβεται τις πεποιθήσεις του άλλου. Άλλωστε και στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «ΑΧΑΡΝΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ», της οποίας είμαι επικεφαλής, συμμετέχουν προσωπικότητες ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε ιδεολογική τους τοποθέτηση, γιατί αυτά που εν τέλει μας ενώνουν είναι η δημοκρατία, ο διάλογος και η αγάπη για την πόλη μας.
3) Πώς τελικά πήρατε το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, ποιος σας πρότεινε στο κόμμα και αν τελικά πιστεύετε πως θα σας βοηθήσει αυτή η στήριξη.
Μετά την αποστρατεία μου, τον Μάρτιο του 2006, ορισμένοι άνθρωποι από τις Αχαρνές, διακεκριμένα στελέχη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μου έκαναν την πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο ως επικεφαλής της παράταξης. Για εμένα ήταν τιμή. Βέβαια ευθύς εξ αρχής έθεσα σαν κύριο σκοπό μου, προκείμενου να τεθώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου, να είναι ενωμένος ο πολιτικός χώρος του ΠΑΣΟΚ, που θα εκπροσωπούσα ώστε να κάνουμε μια νικηφόρο πορεία, αφού δεν ήθελα να κατέβω στην πολιτική σκηνή απλώς και μόνο για να κατέβω. Άλλωστε πάντα πίστευα ότι όλοι καθόμαστε εκ του ασφαλούς και κάνουμε κριτική στηλιτεύοντας τις πράξεις των διοικούντων και όταν έρχεται η ώρα να ζητήσουν την δική μας ενεργό συμμετοχή, εμείς αποποιούμεθα των ευθυνών μας. Έχοντας λοιπόν και αυτό ως κίνητρο, έλαβα την απόφαση να ενεργοποιηθώ, να προσφέρω στον τόπο μου, εφόσον έχω πλέον τον χρόνο και την εμπειρία της διοίκησης – την ασκούσα στο Πολεμικό Ναυτικό επί 35 χρόνια.
4) Θα κάνει κακό στην παράταξή σας η υποψηφιότητα Φωτιάδη με το δεδομένο πως όλοι ξέρουμε ότι προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή του Παναγιώτη Φωτιάδη να θέσει υποψηφιότητα ως Δήμαρχος είναι προσωπική και δεν μπορώ να την κρίνω. Ο καθένας κάνει τον αγώνα με τις δυνάμεις που διαθέτει. Άλλωστε ξεκινώ έχοντας στο μυαλό μου ένα πράγμα: ότι όταν επιδιώκεις να λειτουργήσεις με ιδανικές συνθήκες ποτέ δεν θα αποφασίσεις να κάνεις μια κίνηση. Θα ξεκινήσεις με τις καλύτερες προϋποθέσεις που υπάρχουν στην παρούσα φάση. Τελικά όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, το οποίο πιστεύω ότι θα είναι νικηφόρο για εμάς.
5) Αν η παράταξή σας πάει στη δεύτερη Κυριακή, τι συνεργασίες θα επιδιώξετε;
Όλοι έχουμε έναν φυσικό χώρο και με αυτόν θα συνεργαστούμε κυρίως. Αντίπαλός μας είναι η παρούσα Δημοτική Αρχή, με όλους τους άλλους έχουμε άριστες σχέσεις και θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα δουλέψουμε δημιουργικά για το καλό του τόπου μας.
6)Αν είσαστε απλός πολίτης ποια από τις υπόλοιπες παρατάξεις θα ψηφίζατε και γιατί;
Φυσικά αυτήν, που εκφράζει τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω.
7) Όλοι γνωρίζουμε πως στην περιοχή μας υπάρχουν δυο μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων. Αυτή των ντόπιων Αχαρνέων και αυτή των Ποντίων. Οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν για μεροληπτική προσέγγιση στην πρώτη δεξαμενή. Τι έχετε να τους απαντήσετε;
Για μένα ο διαχωρισμός αυτός είναι ένας μύθος, ο οποίος καλλιεργείται για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν υπάρχουν ντόπιοι και ξένοι και είναι κρίμα να περιχαρακώνονται οι χώροι και οι άνθρωποι χάριν εξυπηρέτησης ιδίων συμφερόντων. Εφόσον όλοι είμαστε κάτοικοι στις Αχαρνές, όλοι βιώνουμε τα ίδια προβλήματα, όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες για καλύτερη ποιότητα ζωής, όλοι έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά και τις ίδιες απαιτήσεις. Στην περιοχή που ζούμε είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο. Όλα τα άλλα είναι ψευτοδιλήμματα.
8) Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Μενίδι αυτή την στιγμή και ποια θα ήταν τα δύο πράγματα που θα κάνατε την επομένη των εκλογών αν είσαστε εσείς ο νέος Δήμαρχος;
Το βασικότερο πρόβλημα και κύριο μέλημά μας είναι να νοικοκυρευτεί ο Δήμος. Να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται και να κάνουμε μια αποτίμηση του τι υπάρχει και τι μπορούμε να περισώσουμε. Προέχει να ξεκαθαρίσει η οικονομική κατάσταση του Δήμου καθώς και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των εργαζομένων, κατάσταση η οποία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τον παράγοντα άνθρωπο και το μέλλον του. Θα κάνουμε τα πάντα και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση όσον αφορά στο θέμα των εργαζομένων στον Δήμο.
9) Πως κρίνετε την πορεία του Στριφτού στην δημοτική αρχή;
Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θέματα που είχε θέσει προς επίλυση στο προηγούμενο πρόγραμμά του, δεν έχουν λυθεί. Πνιγόμαστε από τα νερά, όπως και πρώτα, έχουμε προβλήματα με τα όμβρια ύδατα, με τους αγωγούς αποχέτευσης, με την πεζοδρόμηση, το συγκοινωνιακό, την εγκληματικότητα, την ποιότητα ζωής. Πλέον ο δημότης δεν αισθάνεται ασφαλής μέσα στον τόπο του. Αυτή την στιγμή αν ρωτήσει κάποιος τι άλλαξε στις Αχαρνές η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, δεν θα ξέρουμε τι να απαντήσουμε. Διότι δεν έχει γίνει τίποτα αξιόλογο. Χρεωθήκαμε 53 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχουμε δει κάποιο έργο και επιπλέον η δημοτική αρχή κωφεύει αποφεύγοντας συστηματικά να δώσει μια απάντηση στις ερωτήσεις μας σχετικά με το πού πήγε ένα τόσο υπέρογκο ποσό. Πώς, λοιπόν, μπορούν να απαιτούν από τον κόσμο να κάνει υπομονή; Όταν δεν βλέπει έργο ο κόσμος γιατί θα πρέπει να υπομένει τον δανεισμό;
10) Πώς κρίνετε τις απανωτές προσλήψεις προσωπικού στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Δυστυχώς η απερχόμενη Δημοτική Αρχή το τελευταίο εξάμηνο έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα προσλήψεων προσωπικού με δίμηνες, τρίμηνες και άλλες συμβάσεις εξαπατώντας τους, δίνοντάς τους ψεύτικες ελπίδες για μονιμότητα, αφήνοντας τους απλήρωτους, καταρρακώνοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των ανθρώπων να εξεύρουν μια θέση εργασίας λόγω της ανεργίας. Με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς δεν μπορεί πλέον να πείσει τους δημότες γιατί το έργο της είναι ανύπαρκτο, αλλά φροντίζει με κάθε τρόπο να τους εξαρτά κρατώντας τους ομήρους. Το χειρότερο όμως είναι ότι το όραμα της σημερινής Δημοτικής Αρχής σταματάει όταν οι διοικούντες, Δήμαρχος και Σύμβουλοι, έβαλαν τα παιδιά τους και τα ανίψια τους στην Δημαρχεία για να τα εξασφαλίσουν με αδιαφανείς διαδικασίες, αφήνοντας έξω παιδιά οικογενειών, που έχουν άμεση ανάγκη και δη πολύτεκνων οικογενειών.
11) Με μια λέξη να μου χαρακτηρίσετε τους κ.κ. Στριφτό, Φωτιάδη, Τοπαλλιανίδη, Σκρέκη, Παπανίκα και Στάμου.
Το θέμα δεν είναι πως θα τους χαρακτηρίσω εγώ, αλλά τι θα αποφασίσουν οι δημότες!
12)Τι σκοπεύετε να κάνετε με το Ολυμπιακό Χωριό, ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Είναι γεγονός ότι η απραξία, η ανοχή και η ολιγωρία της σημερινής Δημοτικής Αρχής εξέθρεψαν ορισμένους επίδοξους καιροσκόπους, οι οποίοι αποσκοπούσαν στην ανεξαρτητοποίηση του Ολυμπιακού Χωριού από τον Δήμο Αχαρνών, με αποκορύφωμα τη δήλωση του κ. Γιακουμάτου ότι το Ολυμπιακό Χωριό ανήκει στους Θρακομακεδόνες. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως επικεφαλής είχα λάβει θέση, τότε που είχαν εκδώσει την αφίσα της ντροπής με τίτλο «Μια πόλη γεννιέται» (για το Ολυμπιακό Χωριό), ότι ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, πρέπει να κάνει επίσημη και δεσμευτική δήλωση ότι το Ολυμπιακό Χωριό ανήκει στον Δήμο Αχαρνών και ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να παραχωρήσει την κυριότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Αχαρνών για περαιτέρω χρήση. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση παρθεί θα μας βρει αντιμέτωπους και θα προβούμε σε δυναμικές ενέργειες!
13) Πώς βλέπετε την συνεργασία Στριφτού – Παπανίκα;
Το 2002 ο κ. Στριφτός σε συνέντευξη που είχε δώσει στη ΝΕΤ στηλίτευε την τότε πολιτική του κ. Παπανίκα. Αντίστοιχα ο κ. Παπανίκας μέσα από συνέντευξη, που είχε δώσει σε τοπική εφημερίδα στις 21 Φεβρουαρίου 2005, ανάμεσα στα άλλα, χαρακτήριζε «τις προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής κενές περιεχομένου», κατηγορούσε την διοίκηση του Δήμου «για ασύστολες προσλήψεις» και ως μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης θεωρούσε «τις εκτός σχεδίου περιοχές, το κυκλοφοριακό, την απουσία νοσοκομείου, την παραβατικότητα, την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας, την έλλειψη τεχνικών υποδομών». Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην σύναψη δανείου, ο κ. Παπανίκας θεωρεί ότι «η σύναψη δανείου θα οδηγήσει τον Δήμο σε χρεωκοπία…….πρόκειται για μοιραία δανειοληψία, που μελετήθηκε από μεσολαβητές του εξωτερικού με κίνητρα τραπεζικής επιχειρηματικότητας και τριπλασίασε σε μια νύχτα τις δανειακές υποχρεώσεις της πόλης. Διότι τα δάνεια του Δήμου από 14 εκ. ευρώ χθες έγιναν 40 εκατ. Ευρ.» και συνεχίζει ο κ. Παπανίκας εκφράζοντας την απορία «Αν δεν είναι αυτό υπερχρέωση τι άλλο μπορεί να είναι» . Ακόμα ο κ. Παπανίκας εκφράζει την ανησυχία του για το «πώς θα ανταποκριθούμε στις δαπάνες προσωπικού από τις υπερδιακόσιες νέες προσλήψεις που έχει κάνει η νέα δημοτική αρχή και πώς θα αντιμετωπίσει ο Δήμος τις τρέχουσες δαπάνες, όταν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του τεράστιου δανείου». Μετά από αυτά τα γεγονότα, καλώ εσάς να κάνετε την κριτική σας σχετικά με την συνεργασία Στριφτού – Παπανίκα και να την αξιολογήσετε αναλόγως.
14) Μια ευχή για τον προεκλογικό αγώνα και για τους ψηφοφόρους του Δήμου!
Εκείνο που μπορώ να σας πω ότι λόγω της νίκης που θα πετύχουμε θα είναι κερδισμένοι πρώτα οι δημότες του Δήμου μας και εν συνεχεία ο ευρύτερος δημοκρατικός χώρος!