Καρτάνος: Θα έχουμε δεύτερο γύρο

ΚΑΡΤΑΝΟΣΣτο πλαίσιο μια σειράς συνεντεύξεων με τους υποψηφίους Δημάρχους Θρακομακεδόνων, το acharnet.gr και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Δελαβερίδης μίλησε αποκλειστικά με τον ηγέτη της παράταξης Προοπτική για τους Θρακομακεδόνες, Μιχάλη Καρτάνο. Ο κ. Καρτάνος, δήλωσε και τόνισε την ευαισθησία του για τη νεολαία της περιοχής, ενώ προέβλεψε πως θα πάρξει δεύτερος γύρος στις εκλογές του Οκτώβρη…
Ένα σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκα στην Ιθάκη το 1953 και κατοικώ στους Θρακομακεδόνες τα τελευταία 28 χρόνια. Είμαι παντρεμένος με την Μαρία Παλαιολόγου και έχουμε δύο παιδιά, τον Πάνο και τον Νίκο. Είμαι πτυχιούχος της ανωτάτης σχολής οικονομικών και μιλάω Αγγλικά. Εργάστηκα στην Εθνική Τράπεζα για 33 χρόνια, τα περισσότερα από αυτά ως στέλεχος και ιδιαίτερα ως διευθυντής καταστήματος. Συμμετείχα για πολλά χρόνια σε Συλλόγους στους Θρακομακεδόνες και δραστηριοποιήθηκα στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ως Αρχηγός Ανιχνευτών και ως μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης του πρώτου Συστήματος Θρακομακεδόνων.

Επίσης διετέλεσα γενικός γραμματέας του ΑΟΘ, αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Είμαι μέλος του Συναιτερισμού Θρακομακεδόνων, της Ομάδας Φυσιολατρών της Πάρνηθας, ενώ μου αρέσει να ασχολούμαι με το μπάσκετ, την πεζοπορία το Motorcycling και την μουσική.
Εχετε επίσημη υποστήριξη από κάποιο κόμμα;
Η κίνησή μας είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν πολίτες από όλους τους χώρους. Πολίτες από όλες τις ηλικίες, με δραστηριοποίηση σε διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, με κοινωνική δράση με ικανότητες, με μόρφωση με πολυμορφία.
Τι πιθανότητες έχετε για την δημαρχία;
Η ομάδα στην οποία έχω την τιμή να ηγούμαι , είναι μια δυναμική ομάδα, με άτομα ξεχωριστά, ο καθένας με την δική διαδρομή, που έχει σαν κοινό στόχο, να ανατρέψει την σημερινή στασιμότητα και απραξία και να δημιουργήσει μια νέα τοπική αυτοδιοίκηση δυναμική και υπεύθυνη. Αυτή η ομάδα τίθεται στην κρίση των κατοίκων στους Θρακομακεδόνες και τους ζητά την εμπιστοσύνης τους από την πρώτη Κυριακή.
Αν είσαστε απλός πολίτης ποια παράταξη εκτός της δικής του θα ψήφιζε και γιατί;
Θα επέλεγα ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κομματικά αδέσμευτο συνδιασμό. Με άτομα από όλες τις ηλικίες, ικανά, μορφωμένα, με κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα. Πολίτες που θα είχαν σαν κύριο στόχο τους, την προοπτική και το μέλλον του τόπου.
Οι σχέσεις σας με την σημερινή Δημοτική Αρχή
Είναι αλήθεια ότι με όλα τα πρόσωπα της σημερινής αρχής με συνδέει μια πολύχρονη φιλική σχέση, την οποία επιθυμώ και θα προσπαθήσω να διατηρήσω και στο μέλλον. Παρά ταύτα όμως η σημερινή κοινοτική αρχή, δεν έχει κατορθώσει να παρουσιάσει ολοκληρωμένες υλοποιήσιμες προτάσεις που θα μπορέσουν άμεσα να γίνουν έργα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας συντονισμού της ομάδας της συμπολίτευσης. Ετσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μάλιστα την πιο δημιουργική για την γειτονιά μας περίοδο, αυτή των Ολυμπιακών αγώνων. Εκτός όμως από αυτό, σήμερα το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης στους Θρακομακεδόνες, δεν είναι αυτό που σίγουρα οι κάτοικοι προσδοκούν. Γεγονός που προσωπικά με ευαισθητοποιεί ακόμα περισσότερο, ώστε να ασχοληθώ με τα κοινά στους Θρακομακεδόνες .
Ποια είναι τα τρία πράγματα που θα κάνατε την επόμενη μέρα που θα έχετε εκλεγεί δήμαρχος και ποιο θα ήταν αυτό που θα αποτρέπατε, αν είχατε την δυνατότητα, από τα έργα της σημερινής δημοτικής αρχής; 
Είναι ήδη γνωστό ότι πρόσφατα η Κοινότητα Θρακομακεδόνων μετετράπη σε Δήμο. Αυτό το γεγονός από μόνο του, προυποθέτει την οργάνωση και την διάρθρωση νέων Υπηρεσιών που θα ενταχθούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, εις τρόπον ώστε να είναι ικανά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των υποθέσεων και προβλημάτων που θα ανακύψουν. Αυτό είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες. Εκτός όμως από αυτό , θέματα όπως: η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών, είναι επίσης άμεσης προτεραιότητας. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα πρέπει να είμαι απόλυτα ρεαλιστής. Κατά την διάρκεια της τριαντάχρονης διαμονής μου στους Θρακομακεδόνες, παρακολούθησα όλη την εξέλιξη του τόπου και μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι, ότι έγινε, έγινε από πολλούς ανθρώπους, με πολύ προσπάθεια, πολύ κόπο και πολύ μεράκι. Στόχος της κίνησής μας δεν είναι να μηδενίσουμε η να απαξιώσουμε το έργο άλλων ανθρώπων. Στόχος μας είναι να δούμε τους Θρακομακεδόνες μας , πόλη σύγχρονη και ασφαλή , πόλη με ανάπτυξη των υποδομών , πόλη με σεβασμό στο περιβάλλον και την ορθή αξιοποίηση των χώρων και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, πόλη με μέριμνα για τους νέους , τους εργαζόμενους την Τρίτη ηλικία , πόλη με συμμετοχή και διαφάνεια . Πόλη να ζεις την κάθε στιγμή .
Με μια λέξη , χαρακτηρισμό για τους κ.κ. Κωφό , Οικονόμου και Πήττα
Αναμφίβολα μία μόνο λέξη, είναι απόλυτα ανεπαρκής για να μπορέσει κάποιος, να σκιαγραφήσει τον χαραχτήρα και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Τα συγκεκριμένα άτομα στα οποία αναφέρεστε, είναι άτομα της κοινωνίας των Θρακομακεδόνων, ο καθένας με την δική του ξεχωριστή διαδρομή η οποία και τον χαραχτηρίζει.
Θα υπάρξει δεύτερος γύρος ;
Σας είναι ήδη γνωστό ότι μέχρις σήμερα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι 6 και πιθανόν 7 συμπολίτες μας, οι οποίοι ηγούνται συνδιασμών που ο καθένας τους αποτελείται από 13 έως 20 το περισσότερο άτομα. Αυτό είναι ένα γεγονός που από μόνο του, μαθηματικά, μας οδηγεί ,σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, σε δεύτερη Κυριακή. Σ αυτή την λογική , είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πιθανές συνεργασίες.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της καθημερινότητας στους Θρακομακεδόνες και τι προτείνετε για την λύση τους;
Καθημερινότητα! ή με άλλα λόγια ρουτίνα όπως συνηθίζεται να λέμε. Μια πραγματικότητα που για όλους μας, είναι ο ρυθμιστής της ζωής μας. Κάθε προσπάθεια για αλλαγή της, είναι σημαντική και σίγουρα επιρρεάζει όλους μας. Προβλήματα καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, η οδική ασφάλεια, η συγκοινωνία και η πρώτη φροντίδα υγείας, είναι θέματα άμεσης και πρώτης προτεραιότητας. Σε βαθμό τέτοιο, ώστε η καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης μας, να είναι όσο γίνεται λιγότερο αγχωτική. Εν τω μεταξύ οι νέες Υπηρεσίες που πρόκειται θα δημιουργήσουμε στον νέο Δήμο θα είναι στην διάθεση των κατοίκων, για άμεση αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων τους .
Τι γνώμη έχετε για το Ολυμπιακό χωριό και κατά πόσον μπορεί ο Δήμος Θρακομακεδόνων να διεκδικήσει την προσάρτησή του σ’ αυτόν;
Το Ολυμπιακό χωριό, είναι μια εξελισσόμενη πόλη στην γειτονιά μας και ανήκει στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια του Δήμου Αχαρνών. Ο Δήμος μας, στα πλαίσια καλής γειτονίας και συνεργασίας , όχι μόνο με το Ολυμπιακό χωριό, αλλά και το Δήμο Αχαρνών γενικότερα, θα αναπτύξει σχέσεις επικοδομητικές για όλους τους κατοίκους. Ηδη, η πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού , προσφέρει από καιρό σημαντικές Υπηρεσίες πρώτης φροντίδας υγείας και στους κατοίκους και της δικής μας πόλης .
Είστε ευαισθητοποιημένος για τα θέματα της νεολαίας της περιοχής σας και τι σκοπεύετε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;
Είναι μια πολύ καλή ερώτηση , και με αυτή την ευκαιρία θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι η ευαισθησία μου για τα θέματα της νεολαίας της περιοχής μας, δεν ξεκινάει, ως συνήθως, με την υποψηφιότητά μου ως Δήμαρχος Θρακομακεδόνων. Είχα την ευκαιρία -και την τύχη μπορώ να πω- να δουλέψω κοντά στους νέους και τις νέες της περιοχής μου , πολλά χρόνια , τόσο στους Προσκόπους , όσο και στον Αθλητικό Σύλλογο , σε θέσεις υπεύθυνες και ουσιαστικές. Σήμερα αξιολογώντας αυτές μου τις εμπειρίες , μπορώ με σιγουριά να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν από τις καλύτερες στην ζωή μου , Ετσι λοιπόν έχω έναν λόγο παραπάνω να ασχοληθώ για τα προβλήματα της νεολαίας μας , που δυστυχώς ακόμα και σήμερα το στέκι τους είναι όπως πριν 40 χρόνια τα παγκάκια της πλατείας !!! Το πνευματικό κέντρο , το στέκι νεολαίας που πρόκειται να δημιουργηθεί , και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου ,όπως θα διαμορφωθούν , είναι απαραίτητο , εδώ και τώρα να ανοίξουν τις πόρτες τους και να αγκαλιάσουν τους νέους και τις νέες της περιοχής.
Μια ευχή για τον προεκλογικό αγώνα και τους πολίτες των Θρακομακεδόνων
Μια ευχή είναι πάντα μια ευχή . ΄Ετσι λοιπόν και εγώ θα ευχηθώ σε όλους τους συνδιασμούς καλή επιτυχία , σε έναν αγώνα όπου τίποτε δεν μας χωρίζει , αλλά αντιθέτως μας ενώνει η αγωνία και η αγάπη για τον τόπο μας.