Κασσαβός: Πρώτα στρατιώτης, τώρα επικεφαλής

kassavosΜια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο acharnet.gr, ο δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών και ένας εκ των διεκδικητών του χρίσματος του ΠΑΣΟΚ, στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, κ. Γιάννης Κασσαβός. Ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος, μιλάει για τα προβλήματα του Μενιδίου, τον Σπύρο Στριφτό, αλλά και τα μέχρι τώρα επιτεύγματά του στην πολιτική σκηνή του Τόπου.

Το βιογραφικό σας με λίγα λόγια
Κάθε αναφορά στο βιογραφικό είναι δύσκολη για μένα. Ζούσα και ζω όπως μου αρέσει, χωρίς να με απασχολεί ιδιαίτερα το βιογραφικό μου. Για την οικονομία της συζήτησης, όμως, θα αναφέρω ότι μεγάλωσα στο Μενίδι, όπου και κατοικώ. Στο επάγγελμα είμαι περιβαλλοντολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σύμβουλος Επιχειρήσεων Δημοτικών και μη. Από πλευράς οικογενειακής κατάστασης, είμαι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Σε πόσες και σε ποιες εκλογικές αναμετρήσεις έχετε κατέβει ως υποψήφιος και ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Είναι δύσκολη η απάντηση για κάποιον που ασχολείται για πάνω από εικοσιπέντε χρόνια με τα κοινά. Στην πρώτη μου εκλογική αναμέτρηση εκλέχτηκα πρόεδρος στο δεκαπενταμελές του Λυκείου. Στην τελευταία ήμουν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής το 2004. Εκλέγομαι Δημοτικός Σύμβουλος στο Μενίδι από το 1994. Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για τον Δήμο Αχαρνών ήμουν ο πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος.

Κατευθείαν στο Ψητό. Θα είστε υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές; Αν ναι, στηριζόμενος από ποια παράταξη;
Αυτό θα το κρίνουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ . Όπως γνωρίζετε είμαι ο ένας εκ των έξι υποψηφίων που διεκδικούν το χρίσμα του Κινήματος στο Μενίδι.

Έχετε ελπίδες να πάρετε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ;
Δεν θα έθετα υποψηφιότητα αν δεν είχα ελπίδες. Με την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω ότι η υποψηφιότητά μου δεν είναι ευκαιριακή. Είναι η συνέπεια μιας διαδρομής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μιας πορείας κατά την διάρκεια της οποίας στοιχήθηκα πίσω από συναδέλφους με περισσότερη γνώση και μεγαλύτερη εμπειρία. «Δεν θα τολμούσα να διεκδικήσω ρόλο επικεφαλής, αν δεν είχα υπάρξει στρατιώτης» είχα πει στην Γενική Συνέλευση σχετικά με την υποψηφιότητά μου.

Υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιον άλλο τοπικό παράγοντα και αν ναι με ποιον συμπίπτουν οι απόψεις σας;
Η συνεργασία είναι επιτακτική με δυνάμεις και προσωπικότητες που θέλουν μια αυτοδιοίκηση μαχητική με μακρόπνοους στόχους, η οποία θα δρομολογήσει την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Μια λαϊκή εξουσία που θα αντλεί την δύναμή της από τον δημότη και δεν θα λειτουργεί ως αποκεντρωμένη υπηρεσία της κεντρικής διοίκησης.

Οι δρόμοι σας με το κόμμα του κ. Μουστακάτου έχουν χωρίσει ανεπιστρεπτί;
Ο Τάσος Μουστακάτος είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξής μας και παραμένει επικεφαλής μέχρι το τέλος της Δημοτικής Περιόδου. Ήταν επιλογή του να μην είναι υποψήφιος. Ωστόσο, πιστεύω πως έχει πολλά να προσφέρει, γιατί είναι άριστος γνώστης των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης. Πάνω απ’ όλα όμως ο Τάσος Μουστακάτος είναι για μένα δάσκαλος και πολύ καλός φίλος. Έτσι θεωρώ ότι όχι μόνο δεν έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας, αλλά ταυτίζονται, όπως ταυτίζονται και με τους δρόμους άλλων στελεχών της παράταξής μας με πρώτο και καλύτερο τον Ντίνο Βρεττό.

Πως χαρακτηρίζετε την μέχρι στιγμής πορεία του νυν Δημάρχου Αχαρνών κ. Στριφτού;
Πιστεύω ότι δεν έχει επιτελέσει έργο ουσίας. Αλλά και στον τομέα της πολυδιαφημισμένης βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη ελάχιστα έχουν γίνει. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες και η πόλη πνίγεται με την πρώτη ψιχάλα. Στο κέντρο επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, ο δείκτης της παραβατικότητας αυξήθηκε, το σχέδιο πόλης δεν έχει ολοκληρωθεί και τα μεγάλα έργα όπως ο Προαστιακός και η Αττικής Οδός εξυπηρετούν το Λεκανοπέδιο, αλλά επιβαρύνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών. Όμως το χειρότερο είναι ότι η Δημοτική Αρχή ανέχεται την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πόλη και στους δημότες, για να μην την δυσαρεστήσει. Στα λόγια η Δημοτική Αρχή δεν χρωστά σε κανέναν. Στη πράξη όμως εξοφλεί γραμμάτια, που πληρώνει ο λαός της πόλης, σε μια αποδεδειγμένα αντιλαϊκή κυβέρνηση που έχει αθετήσει στο σύνολο τους τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Επιγραμματικά η Δημοτική Αρχή αντί να παράγει ουσιαστικό έργο, αναλώνεται σε δημόσιες σχέσεις, αντλώντας πόρους από ένα υπέρογκο δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο, δυστυχώς, υποθηκεύει το μέλλον της πόλης.

Αν από αύριο είσαστε Δήμαρχος, τι θα κάνετε πρώτα απ’ όλα;
Θα προχωρούσα αμέσως στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση του κέντρου της πόλης από το κυκλοφοριακό. Και δεν ταλαιπωρούνται μόνο οι κάτοικοι του Κέντρου αλλά και των συνοικιών, που κατεβαίνουν για να εξυπηρετηθούν στις υπηρεσίες και τις τράπεζες. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση πνίγει την πόλη, ταλαιπωρεί τους κατοίκους και στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Τι καινούργιο πιστεύετε πως μπορείτε να δώσετε στον λαό του Μενιδίου ώστε να σας ψηφίσει;
Φιλοδοξία μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο νέους ανθρώπους με πρωτοποριακές ιδέες και όραμα για την πόλη. Να κινητοποιήσουμε τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου με στόχο ένα κοινής αποδοχής πρόγραμμα που θα βγάλει την πόλη από το αδιέξοδο και θα βάλει τον Δήμο σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται ο λαός του Μενιδίου είναι η ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει η σημερινή εικόνα της πόλης και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των δημοτών. Ότι μπορεί να αλλάξει με τη δική του συμμετοχή. Γι’ αυτό θα τον κάνουμε συμμέτοχο στη προσπάθεια να βγει η πόλη από το τέλμα. Θα αφουγκραστούμε τις συνοικίες μέσα από θεσμούς λαϊκής συμμετοχής, που θα κατοχυρώσουμε. Και θα προχωρήσουμε μαζί στην επίλυση των προβλημάτων. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα πολιτιστικής αναβάθμισης με έμφαση στην προβολή της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής και στην ανάδειξη της παράδοσης και της ιστορίας της πόλης.

Αυτή τη στιγμή, οι συμμαχίες στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι όπως ήταν στην αρχή της συγκρότησης του. Τι έχει αλλάξει και ποιος ο λόγος;
Οι συμμαχίες έχουν νόημα στην κοινωνία και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και όπως προανέφερα οι συνεργασίες με δυνάμεις και προσωπικότητες που θέλουν την τοπική αυτοδιοίκηση μοχλό για την ανάπτυξη της πόλης είναι επιβεβλημένες. Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ δραστήρια για να υπάρξουν συγκλίσεις με τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Τι γίνεται με το Ολυμπιακό Χωριό; 10.000 νέοι κάτοικοι είναι μια τεράστια αλλαγή για το τόπο. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή την τεράστια πληθυσμιακή έκρηξη, από πλευράς κυκλοφοριακού, σχολείων αλλά και ασφαλείας των πολιτών;
Ο εποικισμός του Ολυμπιακού Χωριού είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη πόλη. Πρόκειται στην ουσία για την δημιουργία μιας πόλης μέσα στην πόλη. Το Μενίδι πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική που μπορεί να προσφέρει ένα ζωντανό και παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού, σαν αυτό που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Ολυμπιακό Χωριό. Έχουμε προτείνει την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που απαιτούνται για την λειτουργία του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά και για τη σύνδεσή του με την πόλη. Όμως, με λύπη μου διαπιστώνω ότι η υπόθεση του Ολυμπιακού Χωριού, έχει με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής εξελιχθεί σε μια τραγωδία που συνθέτουν αλλεπάλληλες χαμένες ευκαιρίες. Ο αριθμός των κατοίκων που διατέθηκαν σε δικαιούχους δημότες του Μενιδίου ήταν μικρότερος απ’ αυτόν που συμφωνήθηκε, οι αθλητικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να μην παραχωρηθούν κατά χρήση στον Δήμο και για τα καταστήματα δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία. Όμως το τραγικό είναι ότι οι δικαιούχοι της έκτασης, όπου κτίστηκε το Ολυμπιακό Χωριό δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη και αρκούνται να παρακολουθούν την Κυβέρνηση και τον Δήμο να ψελλίζουν δικαιολογίες.

Με ποιον από τους υποψήφιους δημάρχους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε καλύτερα;
Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω στο ερώτημα σας, γιατί δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο από πλευράς υποψηφιοτήτων. Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι οι συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε αρχές ώστε να μην αποτελούν απλά αθροίσματα ψήφων, με στόχο την εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών.

Διακρίνετε ενότητα στις τάξεις των τοπικών δυνάμεων, οι οποίες πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, από τον οποίο και εσείς άλλωστε προέρχεστε;
Η ενότητα του πολιτικού μας χώρου είναι προϋπόθεση για την διαμόρφωση και την υπερψήφιση ενός πρωτοποριακού αναπτυξιακού προγράμματος για τον Δήμο. Γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί απαίτηση της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι την ενότητα θα την επιβάλλουν τα μέλη και οι φίλοι του κινήματος. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η πολιτική πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και η τοπική κοινωνία απαιτεί να είμαστε ενωμένοι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ποιος είναι το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές; Στη Νέα Δημοκρατία έχουν σίγουρη τη νίκη του κ. Στριφτού.
Δεν θα ήθελα να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δημοτικές παρατάξεις δεν ανήκουν στα κόμματα. Ανήκουν στους δημότες. Βέβαια στηρίζονται από τα κόμματα. Υπ’ αυτή την έννοια και η δική μας παράταξη στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση είναι προνομιακός χώρος, αφού, κατά γενική ομολογία, προχώρησε στην διασφάλιση της οικονομικής της αυτοτέλειας, ώστε να λειτουργεί ως τοπική λαϊκή εξουσία και της παραχώρησε αρμοδιότητες και πόρους. Για να απαντήσω ευθέως κρίνοντας από τα αποτελέσματα όλων των βουλευτικών εκλογών, είμαι βέβαιος ότι η παράταξη που θα υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ θα έχει τον πρώτο λόγο στις Δημοτικές εκλογές. Άλλωστε το 2004 το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 47% και το ΔΗΚΚΙ το 8,5% των ψήφων.

Κατονομάστε τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου Αχαρνών.
Ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας Δήμος με μεγάλη έκταση και φτωχούς δημότες, ο οποίος εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί επί σειρά ετών το Λεκανοπέδιο, μέσα από τις υπερτοπικές χρήσεις, τις οποίες χωροθέτησε η Πολιτεία στα διοικητικά του όρια. Το στοίχημα για τον Δήμο Αχαρνών, είναι να πετύχει την αναγνώρισή του ως Δήμου που πρέπει να αντιμετωπισθεί με προνομιακούς όρους, από την Πολιτεία. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Κεντρική Διοίκηση απέναντι σε ένα Δήμο που έχει οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση καθώς κατοικείται από πληθυσμό που ζει στα όρια της φτώχειας. Πρέπει να ξεφύγουμε από την στείρα απαρίθμηση των προβλημάτων. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να τα καταγράψουμε ή να τα αναδείξουμε. Ίσα – ίσα. Λέω, όμως, ότι πρέπει να διεκδικήσουμε ένα νέο status –quo στις σχέσεις μας με την κυβέρνηση. Δεν είναι λογικό λ.χ. να είναι μόνο 1,2 εκατ. ευρώ το μερίδιο του Δήμου Αχαρνών, από το πρόγραμμα Θησέας και να μην έχει ξεσηκωθεί η πόλη. Θα ήμουν δυσαρεστημένος και με το εικοσαπλάσιο. Μιλάμε για έναν Δήμο με τεράστια προβλήματα και ανάγκες. Ωστόσο, για να μην αποφύγω το ερώτημα εντελώς σχηματικά και χωρίς ιεράρχηση θα αναφέρω το κυκλοφοριακό, το σχέδιο πόλης και την αποχέτευση ομβρίων ως τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου. Βεβαίως ανά συνοικία τα προβλήματα ποικίλουν, όπως και η ιεράρχησή τους.

Για ποιο προσωπικό σας επίτευγμα είστε περήφανος, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου;
Δεν είμαι υπέρ των προσωπικών, αλλά υπέρ των συλλογικών επιτευγμάτων. Ανέκαθεν πρέσβευα ότι τα μεγάλα εγχειρήματα πρέπει να στηρίζονται στην ομαδική δουλειά. Έτσι λειτούργησα και ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσπάθησα πάντοτε για το καλύτερο, δίχως παρωπίδες και πιστεύω ότι επέδειξα συνέπεια και αφοσίωση στις αρχές για μια αυτοδιοίκηση που μάχεται για τις τοπικές υποθέσεις, χωρίς να λαϊκίζει. Από όλα τα θέματα που απασχόλησαν κατά καιρούς τον Δήμο, ταυτίστηκα συναισθηματικά με την προσπάθεια να αποτραπεί η δημιουργία «πάρκου κεραιών» στον Εθνικό Δρυμό. Έφερα τελικά το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά τα καταφέραμε.

Σχολιάστε μου το ρόλο των τοπικών ΜΜΕ στην πόλη μας. Υπάρχουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι;
Στα τριάντα χρόνια της παρουσίας του στα κοινωνικά δρώμενα, ο Τοπικός Τύπος, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη των προβλημάτων, στην δημοσιοποίηση των απόψεων και στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Γι’ αυτό και καταξιώθηκε στη συνείδηση των Δημοτών. Ο τοπικός τύπος δικαιούται την υποστήριξη όλων μας, ώστε να εκπληρώσει, υπό καλύτερες προϋποθέσεις, την αποστολή του.

Αν εκλεγείτε Δήμαρχος Αχαρνών, θα παρατούσατε το αξίωμα για να θέσετε υποψηφιότητα βουλευτή ή Νομάρχη;
Θα παρέμενα στο αξίωμά στο οποίο με ανέδειξαν οι συνδημότες μου, εξαντλώντας τη θητεία μου. Πιστεύω ότι οι αιρετοί πρέπει να υλοποιούν το πρόγραμμά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις εκλογές, εκτός από τα πρόσωπα, ο λαός επιλέγει και προγράμματα.

Μια ευχή για τις προσεχείς εκλογές καθώς και για τους δημότες Αχαρνών.
Εύχομαι οι εκλογές να διεξαχθούν μέσα σε πολιτισμένο κλίμα, ώστε να δοθεί στους δημότες η δυνατότητα να αποφασίσουν νηφάλια για τα προγράμματα που θα τεθούν υπό την έγκρισή τους, αλλά και για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την υλοποίησή τους. Στους συνδημότες εύχομαι να εκφράσουν με την ψήφο τους τη βούληση, να βγει η πόλη από τα σημερινά αδιέξοδα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ την προσπάθεια του ACHARNET. Στην εποχή της πληροφορίας, ο δικτυακός σας τόπος μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου, καθώς πρόκειται για έναν μοντέρνο τρόπο επικοινωνίας, ιδιαίτερα αρεστό στους νέους.