Μαριάννα Αναστασοπούλου-Τσαγκάρη: Καταδικάστε τη συναινετική αντιπολίτευση

mariannaΗ υποψήφια δήμαρχος Θρακομακεδόνων με την υποστήριξη του ΚΚΕ, κα Μαριάννα Αναστασοπούλου Τσαγκάρη, εξέφρασε τις απόψεις και τις θέσεις της παράταξής της, αποκλειστικά στο acharnet.gr και το δημοσιογράφο Ανδρέα Δελαβερίδη. Εκτιμά πως πιθανότατα θα υπάρξει δεύτερος γύρος, ενώ καλεί τους δημότες των Θρακομακεδόνων να καταδικάσουν από την πρώτη Κυριακή τις αντιλαϊκές πολιτικές
1)Σύντομο Βιογραφικό
Γεννήθηκα το 1976 στην Αθήνα και είμαι μόνιμη κάτοικος Θρακομακεδόνων. Απόφοιτος του τμήματος «ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ» της σχολής Βακαλό Εργάζομαι στο τμήμα παραγωγής του εκδοτικού οίκου «Σύγχρονη Εποχή» ως γραφίστας.

2) Μέχρι στιγμής πολιτική σταδιοδρομία
Εντάχθηκα στις γραμμές της ΚΝΕ από τα μαθητικά χρόνια και στο ΚΚΕ το 1997. Δραστηριοποιήθηκα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ήμουν μέλος της Επιτροπής Προπαγάνδας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Είμαι μέλος της Αχτίδας Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Για τρίτη φορά υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Προοδευτικής Κίνησης Θρακομακεδόνων, για πρώτη φορά επικεφαλής του ψηφοδελτίου.
3) Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει την παράταξή σας η επίσημη υποστήριξη από το ΚΚΕ;
To KKE έχει ξεκάθαρα προβάλλει το περιεχόμενο δράσης του. Μόνιμα και σταθερά στηρίζει τους αγώνες του κινήματος και καθημερινά υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού σε κάθε επίπεδο, τοπικό και γενικό. Η παρουσία, λοιπόν, εκπροσώπων, κομμουνιστών και συνεργαζομένων, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), εξασφαλίζει σίγουρα την μαχητική υπεράσπιση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών, αναδεικνύει τα προβλήματα του τόπου αλλά και τις αιτίες που τα προκαλούν οι οποίες είναι βαθιά πολιτικές. Έως τώρα, οι μόνοι που μειοψήφησαν σε κάθε μέτρο που ήταν αντίθετο με τα συμφέροντα του λαού, που πρωτοστάτησαν στους αγώνες για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής του και όχι για να γεμίσουν οι τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών και των εργολάβων, ήταν οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ, αλλά και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.
4) Θα υπάρξει δεύτερος γύρος στους Θρακομακεδόνες και αν ναι, ποιοι θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα δώσουν την τελική “μάχη”;
Η πιθανότητα για δεύτερο γύρο είναι πολύ μεγάλη. Και οι τακτικές που χρησιμοποιούνται για τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων γνωστές. Διότι οι συνδυασμοί, οι υποψήφιοι των οποίων το ίδιο καλά χωράνε σε διαφορετικά ψηφοδέλτια κάθε φορά, που θεωρούν ότι είναι αντάρτες από τα κόμματά τους, που απομονώνουν τα τοπικά προβλήματα από τη γενικότερη κατάσταση, δεν διαφέρουν μεταξύ τους, αφού μέχρι τώρα οι εκλεγμένοι στο Κοινοτικό Συμβούλιο της περιοχής μας σε κρίσιμα ζητήματα συμφώνησαν απόλυτα. Σημασία για μας έχει οι ψηφοφόροι να καταδικάσουν με την ψήφο τους, από τον πρώτο γύρο, τη λογική της συνδιαχείρισης ή συναινετικής αντιπολίτευσης.
5) Κλείνετε το μάτι σε κάποια από τις άλλες υποψήφιες παρατάξεις, με τελικό σκοπό την συνεργασία στο δεύτερο γύρο; Αν είσαστε απλός πολίτης ποια παράταξη, εκτός της δικής σας θα ψηφίζατε;
Θα ήταν ανήθικο από τη μεριά μας, απέναντι σε όλους τους ψηφοφόρους, από τη στιγμή που στηρίζουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, ένα ριζοσπαστικό τρόπο δράσης και διεκδίκησης στο χώρο της ΤΑ, που βέβαια διαφέρει απόλυτα από τη λογική των άλλων παρατάξεων, ξαφνικά στο δεύτερο γύρω να κάνουμε συμβιβασμούς και συμφωνίες. Είμαστε ξεκάθαροι. Ζητάμε από τους πολίτες των Θρακομακεδόνων να καταψηφίσουν από την πρώτη Κυριακή πολιτικές δυνάμεις που αποδεδειγμένα υπερασπίστηκαν τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, διευκολύνοντας την υλοποίηση μέτρων εις βάρος των πολιτών, π.χ., αύξηση της τοπικής φορολογίας, εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων κλπ. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να καταδικαστεί και στους δύο γύρους.
6) Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα του πολίτη των Θρακομακεδόνων με εσάς νέο Δήμαρχο;
Σε μια τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι ο κόσμος έχει αποδεχτεί την πολιτική μας. Κι αυτή είναι η πολιτική της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων και κινημάτων που συμφωνούν σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που δεν θα ταυτίζονται, αλλά θα είναι πανέτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους, να διαδηλώσουν για το δικαίωμα στην ειρήνη, το δικαίωμα στη δουλειά, τη μόρφωση, θα προωθούν την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά μέσα από φορείς, θα διεκδικούν έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Θα είναι ενεργοί πολίτες σε έναν ενεργό Δήμο που θα απαιτεί αυτά που του αντιστοιχούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να υλοποιεί συγκεκριμένα έργα υποδομής με βάση τις ανάγκες των πολιτών και όχι τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών.
7) Θέλω να μου πείτε ένα πράγμα το οποίο θα αλλάζατε από τα πεπραγμένα της σημερινής κοινοτικής αρχής.
Την ιεράρχηση των έργων, η οποία μέχρι τώρα έθετε σε δεύτερη μοίρα έργα που αφορούν λαϊκές ανάγκες άρα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, καθώς και τη νοοτροπία του άβατου, που καταδικάζει τον Δήμο Θρακομακεδόνων σε απομόνωση. Η ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών για ζητήματα που απασχολούν τον τόπο είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη και η αντιστοιχία των αναγκών της περιοχής με τα εφαρμοσμένα έργα δυσανάλογη.
8) Ποια νομίζετε πως είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα σήμερα στους Θρακομακεδόνες;
α) Βρισκόμαστε σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική. Δυστυχώς η λογική του ξεπουλήματος της γης, που χαρίζει τεράστιες εκτάσεις στην Πάρνηθα, Αμυγδαλέζα, Λεκάνες σε εταιρίες για εμπορική αξιοποίηση, καθώς και οι ρυθμίσεις από την κεντρική διοίκηση για τις δασικές εκτάσεις, δρυμούς, μαζί με τον κίνδυνο πυρκαγιάς αλλά και την καθυστέρηση αναδάσωσης στην περιοχή, θίγουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα του λαού όλου του λεκανοπεδίου. β) Οι Θρακομακεδόνες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε έργα υποδομής όπως το αποχετευτικό δίκτυο. Παρότι δίπλα στην περιοχή των Θρακομακεδόνων έγινε μια ολόκληρη πολιτεία (Ολυμπιακό Χωριό) καμία από τις υποδομές δεν αξιοποιήθηκε. Μπορούσαμε να εντάξουμε έργα όπως αποχέτευση, φυσικό αέριο, κόμβοι, συγκοινωνίες κλπ., στα ολυμπιακά έργα. γ) Θεωρούμε ότι υποτιμάται η ανάγκη των κατοίκων για ανάπτυξη μαζικού αθλητισμού, πολιτιστικής δράσης, χωρίς επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα για τη νεολαία, η οποία δεν έχει κανένα χώρο για ενίσχυση οποιασδήποτε δημιουργίας-δράσης.
9) Ο κ. Οικονόμου υποστηρίζει πως η μετατροπή της κοινότητας Θρακομακεδόνων σε Δήμο ήταν αποκλειστικά δική του επιτυχία. Τι δηλώνεται περί αυτού;
Η μετατροπή έγινε με βάση συγκεκριμένο νόμο περί Δήμων και Κοινοτήτων όπου Δήμοι γίνονται όσες Κοινότητες έχουν πάνω από 4.000 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Όμως αν θεωρήσουμε ότι είναι δική του επιτυχία, τι προϋποθέσεις διαμόρφωσε τέσσερα χρόνια τώρα, ώστε ο Δήμος Θρακομακεδόνων να απολαμβάνει κάποιο ουσιαστικό έργο υποδομής; Δεν υπήρξε διεκδικητικός ως Κοινοτάρχης. Αντίθετα συμμορφώθηκε με τις κατευθυντήριες υποδείξεις της κεντρικής εξουσίας, και προώθησε τη λογική της «ΤΑ-επιχείρηση», περιμένοντας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα να κάνει την περιοχή «ποιοτικό μοντέλο ζωής».
10) Το κόμμα το οποίο σας στηρίζει είναι γνωστό σε όλους πως έχει λιγοστούς οπαδούς στους Θρακομακεδόνες. Τι νομίζετε πως θα τους πείσει να ψηφίσουν εσάς;
Οι ψηφοφόροι πρέπει να σταθμίσουν όλους τους παράγοντες γενικούς και τοπικούς που ευθύνονται για την υποβάθμιση της ζωής του. Να κρίνουν τις πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων και των εκλεγμένων τους στις τοπικές αρχές που κατάφεραν να μετατρέψουν την ΤΑ σε επιχείρηση, αυξάνοντας τα τέλη, περνώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ξεπουλώντας δασικές εκτάσεις προς όφελος εταιριών, ιδιωτικοποιώντας τον τομέα της υγείας, της παιδείας. Να τους καταδικάσουν που δεν πήραν καμία πρωτοβουλία αντιπαράθεσης για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Να απεγκλωβιστούν από τις δυνάμεις που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και να στηρίξουν δυνάμεις που αντιστάθηκαν δυναμικά. Η τακτική της παράταξής μας αλλά και το πολιτικό μας περιεχόμενο έγκειται στη διάθεση για ουσιαστική αντιπαράθεση, γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς εμείς μέσα στα θεσμικά όργανα ξεκαθαρίζουμε ότι θα αντιπαρατεθούμε και θα συγκρουστούμε. Και αυτό όχι από αντίδραση αλλά από ανάγκη η ΤΑ να λειτουργεί προς όφελος των αναγκών των πολιτών και όχι να περνά πιο ανώδυνα τις κυβερνητικές πολιτικές, όπως γίνεται σήμερα. Προσδοκούμε τη συσπείρωση με κάθε προοδευτικό άνθρωπο που θέλει μια ΤΑ σε ρόλο διεκδικητή που θα αξιοποιεί κυρίως πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και που οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να απαιτήσουν.
11) Μια ευχή για τον προεκλογικό αγώνα και τους πολίτες των Θρακομακεδόνων!
Από τη μεριά της Αγωνιστικής Προοδευτικής Κίνησης Θρακομακεδόνων είναι εξασφαλισμένη η έντιμη προεκλογική δράση. Είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με όλους. Δεν υποσχόμαστε ότι θα καταφέρουμε να καλύψουμε κάθε λαϊκό αίτημα. Όμως, όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο διακριτός θα είναι και ο πόλος αγωνιστικής διεκδίκησης και όχι συναίνεσης και διαχείρισης στην ΤΑ. Στον αγώνα για μια ΤΑ δεμένη με το λαό και τις ανάγκες του!