Σπύρος Στριφτός: Νίκη απ’ την πρώτη Κυριακή

striftosΑποκλειστική συνέντευξη στο acharnet.gr και το δημοσιογράφο Ανδρέα Δελαβερίδη, παραχώρησε Δήμαρχος Αχαρνών και εκ νέου υποψήφιος για την επόμενη τετραετία, Σπύρος Στριφτός. Ο κ. Στριφτός τόνισε πως είναι αισιόδοξος για νίκη ακόμη και από την πρώτη Κυριακή, υπεραμύνθηκε της επιλογής του για σύμπραξη με τον κ. Παπανίκα και δεσμεύθηκε πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές.
1) Ένα σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκα στις Αχαρνές το 1947 και είμαι παντρεμένος με τη Ζαφειρία Παπαδοπούλου, έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά. Το 1965 μπήκα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Μαθηματικό Τμήμα. Εργάστηκα από το 1971 στην Ολυμπιακή Αεροπορία, απ’ όπου και εκπαιδεύτηκα, με υποτροφία στην Αεροπορική Σχολή της Οξφόρδης και ήμουν Κυβερνήτης Υπερατλαντικών Πτήσεων έως το 2004. Από το 1984, εκτός από Κυβερνήτης, υπήρξα και διευθυντικό στέλεχος στη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Επίσης, από το 1991 – 1993 ήμουν Διευθυντής του Ανατολικού Αεροδρομίου και στη συνέχεια, το 1993, Γενικός Διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ήμουν ενεργό μέλος της Ομοσπονδίας Σωματείων της Πολιτικής Αεροπορίας και της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας, όπου επί σειρά ετών διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου είχα εκλεγεί δύο φορές πρόεδρος.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά με οδήγησε στην ίδρυση της ΕΚΑ, της οποίας είμαι πρόεδρος από το 1998. Στις Δημοτικές εκλογές του 2002, εξελέγην δήμαρχος Αχαρνών με ποσοστό 65% στον 2ο γύρο.
2) Έχετε ελπίδες για νίκη από τον πρώτο γύρο; Αν υπάρξει δεύτερη Κυριακή, ποιοι πιστεύετε πως θα είναι οι δύο που θα προκριθούν;
Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για νίκη από τον πρώτο γύρο. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι και επίσημες και ανεπίσημες και η πιο σημαντική ένδειξη είναι η αποδοχή από τον κόσμο, ο οποίος αναγνωρίζει το έργο της δημοτικής αρχής. Απ’ ότι φαίνεται δεν είναι ανέφικτος ο στόχος της νίκης από την πρώτη Κυριακή. Εάν υπάρξει δεύτερος γύρος, η μία παράταξη από τις δύο που θα προκριθούν θα είναι η δικιά μας. Για την άλλη παράταξη δεν μπορώ να το προβλέψω εγώ.
3) Ακούγεστε πολύ αισιόδοξος. Η αισιοδοξία σας αυτή προκύπτει από κάποια δημοσκόπηση, ή απλώς από τις αντιδράσεις του κόσμου;
Εγώ προσωπικά δεν έχω κάνει κάποια δημοσκόπηση. Έχουν γίνει όμως από εφημερίδες, αλλά και από άλλες παρατάξεις, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την δικιά μας παράταξη. Επίσης, η επαφή μου με τον κόσμο με κάνει να διατηρώ αυτή την αισιοδοξία. Έχουμε κάνει έργο και το αναγνωρίζει ο κόσμος.
4) Αν θα πάμε σε δεύτερο γύρο, κλείνετε το μάτι σε κάποια από τις άλλες παρατάξεις για ενδεχόμενη συνεργασία; Και αν είσαστε απλός πολίτης ποια από τις υπόλοιπες παρατάξεις θα ψηφίζατε και γιατί;
Για το πρώτο κομμάτι μπορώ να σας πω πως εμείς είμαστε μια σταθερή δημοτική παράταξη, η οποία εκπροσωπείται από ανθρώπους όλων των πολιτικών πεποιθήσεων και έχουμε αποδείξει τι μπορούμε να κάνουμε. Αν κάποια από τις παρατάξεις που δεν θα είναι στο δεύτερο γύρο, έρθει και μας πει πως εμείς πιστεύει ότι υπάρχει σύγκλιση με το δικό μας πρόγραμμα, τότε ευχαρίστως θα συνεργαστούμε.
5) Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Μενίδι αυτή τη στιγμή;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι κάποιες περιοχές οι οποίες είναι εκτός σχεδίου, να μπουν επιτέλους στο σχέδιο. Εμείς έχουμε κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες, για όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές της πόλης μας, έχουμε υποβάλει τα σχέδια και νομίζω πως στις αρχές της επόμενης τετραετίας, το θέμα αυτό θα έχει λυθεί. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα του νεκροταφείου. Γνωρίζετε πως πριν από λίγες μέρες αποφασίστηκε η αγορά 35 στρεμμάτων γι’ αυτό το λόγο.
6) Δεσμεύεστε πως τα 35 αυτά στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως χώρος νεκροταφείου;
Ναι, ναι. Η προοπτική είναι να γίνει νεκροταφείο και θα ζητήσουμε την αλλαγή της χρήσης από τον οργανισμό της Αθήνας. Είναι διαδικαστικό το θέμα και στο άμεσο μέλλον θα έχει λυθεί.
7) Δεδομένου ότι είμαστε ένας τεράστιος Δήμος, ο χώρος αυτός των 35 στρεμμάτων καλύπτει τις ανάγκες μας;
Τις καλύπτει απόλυτα για πάρα πολλά χρόνια. Αρκεί να σας πω, πως ο σημερινός χώρος του νεκροταφείου είναι γύρω στα 19 στρέμματα. Οπότε καταλαβαίνετε πως ο χώρος των 35 στρεμμάτων είναι σχεδόν διπλάσιος. Τέλος, στη νέα τετραετία σκοπεύουμε να ρίξουμε το βάρος των ενεργειών μας σε περιβαλλοντολογικά θέματα, να αναβαθμιστεί η ζωή του πολίτη. Θα γίνει το ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών) και ήδη έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις.
8) Ποτέ υπολογίζετε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το ΣΚΑ;
Όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να λειτουργεί γύρω στο 2009. Εδώ και έξι επτά χρόνια έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και κάποια έργα που έχουν γίνει και πιστεύω πως γύρω στο 2009 το έργο θα ολοκληρωθεί. Βέβαια, είναι σημαντικό να γίνει με τους όρους που θέλουμε εμείς, αναβαθμίζοντας τη ζωή των πολιτών του Δήμου μας.
9)Πως κρίνετε την κίνηση Παπανίκα να συμπράξει με την παράταξή σας;
Σας είπα και πριν, εμείς είμαστε μια καθαρά δημοτική παράταξη. Όταν υπάρχει σύγκλιση στα προγράμματα, όταν έχουμε κοινά οράματα, εμείς προτάσσουμε το συμφέρον του Τόπου και των δημοτών. Τα προβλήματα του Τόπου μας δεν είναι ούτε «πράσινα» ούτε «μπλε». Καλό θα είναι να υπάρξουν συγκλίσεις στις παρατάξεις για να εργαστούμε όλοι προς όφελος των πολιτών. Άλλωστε την τετραετία που μας πέρασε το αποδείξαμε αυτό. Στα σημαντικά θέματα συνεργαστήκαμε με όλες τις παρατάξεις και έπρεπε να βγει μια απόφαση που να μας εκπροσωπεί όλους.
10) Συγκλίσεις όμως τέτοιου είδους; Δεν σας κρύβω πως ακούγεται από τους αντιπάλους σας, αλλά και τον κόσμο, το σύνθημα, «φέραμε τον Στριφτό για να διώξουμε τον Παπανίκα και τώρα ψηφίζουμε το Στριφτό για να μας τον φέρει πίσω»;
Οι ανθυποψήφιοί μου έχουν το δικαίωμα να λένε ότι θέλουν. Εμείς αποδείξαμε στην πράξη ότι συνεργαζόμαστε και επιδιώκουμε συγκλίσεις. Έχουμε κοινά οράματα με πολλούς και πιστεύουμε ότι τέτοιες συνεργασίες είναι προς όφελος του Δήμου.
11) Σύμφωνα με το νόμο επιτρέπετε η λειτουργία ενός μόνο εκλογικού κέντρου. Εσείς μάλλον έχετε περισσότερα. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Όχι, έχουμε ένα εκλογικό κέντρο, το οποίο είναι στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Σαλαμίνος.
12) Και τα υπόλοιπα θεωρούνται περίπτερα;
Υπάρχουν μερικά περίπτερα και ίσως κάποιοι φίλοι μας, σε κενά μαγαζιά που τους ανήκουν ή στα σπίτια τους, βάζουν αφίσες της παράταξης και μας υποστηρίζουν. Όμως εκλογικό κέντρο υπάρχει ένα και το έχουμε δηλώσει και στην εφορία, διότι εμείς δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο.
13) Πως κρίνετε την πορεία σας στην δημοτική αρχή και τι θα αλλάζατε από τα πεπραγμένα σας;
Νομίζω πως κοιτάζοντας πίσω δεν απογοητεύομαι, αντίθετα θεωρώ πως λειτουργήσαμε ικανοποιητικά. Αν θα μπορούσα να αλλάξω κάτι, αυτό είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται η δημόσια διοίκηση και δεν αναφέρομαι στο κομμάτι του Δήμου. Γιατί εδώ, ο Δήμος ο δικός μας και παλιότερα, αλλά και σήμερα δουλεύει σωστά, διότι οι υπάλληλοι και φιλότιμο έχουν και αγαπούν τη δουλειά που κάνουν. Μιλάω για το κομμάτι τις δημόσιας διοίκησης, όσον αφορά την εμπλοκή του Δήμου, το οποίο είναι γραφειοκρατικό. Αυτό δεν είναι διαπίστωση δική μου, αλλά όλων των Ελλήνων. Εκεί θα ήθελα να αλλάξω κάποια πράγματα, αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται από μας.
14) Με μια λέξη θα ήθελα να μου χαρακτηρίσετε τους κ.κ. Φωτιάδη, Τοπαλλιανίδη, Λέκκα, Σκρέκη, Παπανίκα και Στάμου.
Τους εκτιμώ όλους. Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω.
15) Τι σκοπεύετε να κάνετε με το Ολυμπιακό Χωριό και ποιες οι προτάσεις σας;
Το Ολυμπιακό Χωριό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Δήμου Αχαρνών, καθώς είναι μέσα στα διοικητικά όρια του Τόπου μας. Κατ’ αρχήν καλωσορίζω όλους τους κατοίκους που έχουν εγκατασταθεί στο Ολυμπιακό Χωριό και εμείς κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία μας και μετά από λίγο καιρό θα αισθάνονται κι αυτοί περήφανοι που είναι Δημότες Αχαρνών.
16) Τι πολιτικά μηνύματα μπορεί να δώσει η ήττα ή η νίκη σας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Και τι σημαίνει για την παράταξή σας νίκη;
Νίκη για εμάς σημαίνει το αποτέλεσμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διοικήσουμε το Δήμο και την επόμενη τετραετία.
17) Έστω και με διαφορά 0,1%;
Σίγουρα το ποσοστό μας θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε πάρει στον πρώτο γύρο των προηγούμενων εκλογών, όπου είχαμε 37%. Η λέξη ήττα, μιλάει από μόνη της. Ήττα σημαίνει το κάποια άλλη παράταξη να κερδίσει τις εκλογές.
18) Ρωτάω αν θα υπάρξουν γενικότερα πολιτικά μηνύματα, στον ευρύτερο ελληνικό πολιτικό χώρο.
Δεν νομίζω πως θα παίξει ρόλο η κομματική ταυτότητα. Ο κόσμος δεν ψηφίζει κομματικά πλέον στις δημοτικές εκλογές, ή τουλάχιστον, το ποσοστό που ψηφίζει κομματικά είναι πολύ μικρό. Ο κόσμος πλέον διαλέγει προγράμματα, διαλέγει πρόσωπα και αποφασίζουν με βάση το έργο που έχει κάνει η εκάστοτε δημοτική αρχή. Οπότε αν χάσουμε τις εκλογές θα σημαίνει πως ή κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά ή το έργο μας δεν έγινε ευρέως γνωστό στον κόσμο. Πάντως, όποια και να είναι η απόφαση του κόσμου θα είναι σεβαστή.
19) Στον απολογισμό την τετραετίας, είπατε πως τα πράγματα πήγαν πολύ καλά. Πως εξηγείτε πως πολλοί εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι;
Είναι μια καινούρια διαδικασία, ο θεσμός του επιτρόπου που έχει διοριστεί από το ελεγκτικό συνέδριο. Είναι μια απόφαση της κεντρικής εξουσίας που κατά τη γνώμη μου είναι σωστή, διότι κι εμάς μας βγάζει από πολλούς μπελάδες. Παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις είναι κι αυτοί εργαζόμενοι του Δήμου, είναι κομμάτι του Δήμου. Υπάρχουν αρμοδιότητες τις οποίες ο Δήμος έχει το δικαίωμα να τις αναθέσει στις δημοτικές επιχειρήσεις. Όλες αυτές οι αναθέσεις και οι προγραμματικές συμβάσεις έχουν γίνει με νόμιμο τρόπο, έχουν υπερψηφιστεί απ’ όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά το θέμα κολλάει στο έγγραφο του επιτρόπου. Ενώ δηλαδή ο Δήμος έχει χρήματα για να πληρώσει τους υπαλλήλους, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω τον επίτροπο που έχει υπ’ ευθύνη του άλλους 17 Δήμους εκτός από τον δικό μας, το πράγμα κολλάει. Νομίζω πως είναι θέμα ερμηνείας του νόμου. Μερικές φορές, ο επίτροπος ο οποίος έχει εμάς στην αρμοδιότητά του, δίνει άλλη ερμηνεία στις προγραμματικές συμβάσεις που έχουμε υπογράψει εμείς με τις δημοτικές επιχειρήσεις. Κάπου λοιπόν υπάρχει μια απόκλιση στην ερμηνεία. Θέλω να πιστεύω πως θα λυθούν αυτά τα προβλήματα, γιατί εμείς θεωρούμε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις εργαλεία για ένα Δήμο σαν τον δικό μας. Εμείς δεν κάνουμε καμία διάκριση, θεωρούμε τους υπαλλήλους των Δημοτικών Επιχειρήσεων υπάλληλους του Δήμου Αχαρνών. Ούτως ή άλλως νομίζω πως μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου το πρόβλημά των υπαλλήλων θα έχει λυθεί.
20) Σας κατηγορούν πως υπερχρεώσατε το Δήμο με υπέρογκα Δάνεια, χωρίς αυτά να είναι απαραίτητα. Τι απαντάτε σ’ αυτό;
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας πω πως το δάνειο των 35 εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε πάρει και όχι 40 όπως ακούγεται, έχει, κατά μεγάλο μέρος, χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των παλιότερων δανείων. Και το επιτόκιο που πληρώνουμε εμείς σήμερα είναι περίπου 3%, ενώ ορισμένα από τα δάνεια τα οποία αποπληρώσαμε είχαν επιτόκια ως και 21%. Φαντάζομαι πως αυτό που κάναμε μας συμφέρει ως Δήμο. Επίσης, ένα άλλο μέρος του Δανείου χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Δημοτικών Επιχειρήσεων, αλλά και σε έργα τα οποία κάνουμε εμείς για λογαριασμό του Δήμου. Εκτός δηλαδή από τα έργα τα οποία γίνονται με χρηματοδότηση από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, υπάρχουν και έργα τα οποία γίνονται αποκλειστικά από το Δήμο και είναι ορατά.
21) Ας υποθέσουμε πως στις 15 ή στις 22 Οκτώβρη, οι Αχαρνείς θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας. Δεσμεύεστε πως θα είστε για μια ακόμη τετραετία Δήμαρχος Αχαρνών, ή σκέπτεστε να κατεβείτε στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές;
Το έχω δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν με ενδιαφέρει να πάω κάπου αλλού. Αγαπάω τον Τόπο μου, γι’ αυτό ανακατεύτηκα με τα κοινά και γι’ αυτό είμαι σήμερα Δήμαρχος. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την βουλευτική ιδιότητα, νομίζω πως από αυτή τη θέση μπορώ να προσφέρω πολύ περισσότερα και επαναλαμβάνω, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανένα κόμμα από την κεντρική πολιτική σκηνή.
22) Οπότε μου απαντάτε πως δεν σκοπεύετε να ασχοληθείτε γενικότερα με τις βουλευτικές εκλογές.
Είμαι κάθετος σ’ αυτό. Θα εξαντλήσω την τετραετία, εφόσον επανεκλεγώ, και δεν θα ασχοληθώ ποτέ με τις βουλευτικές εκλογές.
23) Τι σκοπεύετε να κάνετε με τους κατοίκους της περιοχής του ΚΑΠΟΤΑ; Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν εκεί ακόμη γιατί το έχουν ανάγκη, αλλά και κάποιοι άλλοι που απλώς έχουν βολευτεί και δεν τους συμφέρει να φύγουν. Ακόμη έχει ακουστεί πως μερικοί από αυτούς τους οικίσκους, νοικιάζονται! Οι κάτοικοι παραπονιούνται για ελλιπή αστυνόμευση.
Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Εμείς παρακολουθούμε το θέμα, αλλά ως Δήμος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υποδείξεις. Από την άλλη μεριά συμφωνώ μαζί σας, αλλά πρέπει να σας ξεκαθαρίσω πως ο καταυλισμός του ΚΑΠΟΤΑ, όπως και οι άλλοι καταυλισμοί είναι υπ’ ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εμείς απλώς μπορούμε να φροντίζουμε για την καθαριότητα αυτών των περιοχών, αλλά και να λειτουργεί σωστά το σχολείο, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Παιδείας. Βέβαια, δεν θα διαφωνήσω μαζί σας πως μένουν εκεί άνθρωποι οι οποίοι δεν θα πρέπει να βρίσκονται εκεί. Και θα προχωρήσω ακόμη παρακάτω, λέγοντας πως ελάχιστοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι. Αλλά όπως είπα και πριν το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό που εμείς κάνουμε, είναι όταν αποχωρεί κάποιος από την περιοχή και έρχεται να μας παραδώσει τα κλειδιά του οικίσκου, είναι να ειδοποιούμε την ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα και την ΕΥΔΑΠ να κόψει το νερό, ενώ παράλληλα μιλάμε με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους λέμε πως ο συγκεκριμένος οικίσκος είναι πλέον ελεύθερος για να έρθει να τον παραλάβει. Αν στο μεσοδιάστημα πάνε κάποιοι παράνομα και εγκαθίστανται σ’ αυτούς τους οικίσκους, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί δεν έχουμε την αρμοδιότητα.
24) Επομένως μου λέτε πως θα αφήσετε τα πράγματα στην τύχη τους; Δεν θα πιέσετε το ΥΠΕΧΩΔΕ;
Νομίζω πως παρεξηγήσατε την απάντησή μου. Εδώ στο Δήμο υπάρχει υπάλληλος του ΥΠΕΧΩΔΕ, στον οποίο έχουμε παραχωρήσει χώρο για να διευκολύνουμε το υπουργείο, το οποίο επιτέλους εδώ και τέσσερις μήνες αποφάσισε πως κάτι πρέπει να κάνει για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και ελπίζουμε να το κάνει.
25) Θέλω να μου κάνετε μια ευχή για τον προεκλογικό αγώνα, αλλά και για τους ψηφοφόρους του Δήμου.
Θέλω να πιστεύω πως ο προεκλογικός αγώνας θα κυλήσει σε ήπιο κλίμα. Αφού είστε στον κύκλο της πληροφορίας, θα πρέπει να ξέρετε πως εγώ προσωπικά ποτέ δεν κατέφυγα σε ακρότητες και θέλω να πιστεύω πως οι κάτοικοι των Αχαρνών θα αφεθούν ελεύθεροι να ψηφίσουν αυτό που θέλουν στις δημοτικές εκλογές.