Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου κ. Βασίλειο Νίκα.

O πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών (Ε.Ο.Σ.) κ. Βασίλειος Νίκας.

Στην συνομιλία μας με τον εξέχοντα τοπικό παράγοντα, μάθαμε πολλά πράγματα για τις εκδηλώσεις του συλλόγου και βρεθήκαμε έστω και για λίγο νοητά, στο βουνό και τη φύση, μακριά από τα προβλήματα της πόλης. Διαβάστε τη συνέντευξη αναλυτικά:

eos

Κατ’ αρχήν πόσο καιρό είστε πρόεδρος του συλλόγου;

Πρόεδρος είμαι από το Γενάρη του τρέχοντος έτους. Μέχρι το Γενάρη και για 28 χρόνια, πρόεδρος ήταν ο Νώντας Νίκας, ο οποίος ήταν αδερφός μου, αλλά δυστυχώς τον χάσαμε.

Ποια τμήματα περιλαμβάνει ο ορειβατικός σύλλογος Αχαρνών;

Ο ορειβατικός σύλλογος περιλαμβάνει πάρα πολλά τμήματα. Το κυριότερο είναι η ορειβασία και η αναρρίχηση. Μέσα στον χώρο που στεγαζόμαστε έχουμε πίστα αναρρίχησης, η οποία πιστεύω πως είναι η μοναδική στην Ελλάδα, καθώς δεν νομίζω να υπάρχει άλλη πίστα εσωτερικού χώρου σε αυτό το μέγεθος.
Μετά έχουμε το τμήμα της χιονοδρομίας, το οποίο είναι από τα σημαντικότερα του συλλόγου μας. Πηγαίνουμε μάλιστα κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή το χειμώνα για σκι στον Παρνασσό, καθώς διαθέτουμε περίπου 100 αθλητές και 7 – 8 προπονητές (ο καθένας προπονεί ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι αθλητές).
Βασικό τμήμα του συλλόγου αποτελεί και το σκάκι, το οποίο είναι και από τα πρώτα τμήματα από την ίδρυση του συλλόγου. Στο σκάκι βρισκόμαστε στην Γ£ εθνική Ελλάδος, έχουμε φτάσει μέχρι τη Β£ εθνική και πιστεύω πως φέτος θα ανέβουμε κατηγορία γιατί έχουμε κάνει καλή υποδομή.
Ένα άλλο τμήμα του συλλόγου είναι η ορεινή ποδηλασία (mountain bike), όπου πάμε πάρα πολύ καλά και μάλιστα ένας αθλητής μας είναι στην εθνική ομάδα και ήταν ο πρώτος αναπληρωματικός στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Η Ελλάδα είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί με έναν αθλητή και ο δικός μας ήταν ο δεύτερος. Αν δηλαδή είχαμε το δικαίωμα για δύο αθλητές, ο δικός μας θα ήταν στην Ολυμπιάδα. Ας ελπίσουμε πως στην επόμενη Ολυμπιάδα θα μπορέσει να λάβει μέρος, γιατί είναι μόλις 21 χρόνων.
Επίσης έχουμε τα τμήματα του Πινγκ Πονγκ, της ζωγραφικής, της αγιογραφίας και της κεραμικής, όπου διδάσκει ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου μας, ο Χρήστος ο Τσεβάς και τώρα τελευταία, ύστερα και από μία συνεργασία με το δήμο, έχουμε αναπτύξει το τμήμα της ξιφασκίας και το τμήμα του τζούντο.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του συλλόγου;

oreivatikosΜέλος του συλλόγου μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε. Αυτό που χρειάζεται είναι μια εγγραφή, η οποία κοστίζει 25 ευρώ, καθώς και 30 ευρώ που είναι η ετήσια συνδρομή, με την οποία όλα μας τα μέλη λαμβάνουν δωρεάν το διμηνιαίο περιοδικό που εκδίδουμε, τις ΚΟΡΦΕΣ. Το περιοδικό αυτό είναι το μοναδικό στο είδος του, δηλαδή με θέματα ορειβασίας και κυκλοφορεί από το 1976. Έχουμε φτάσει στο τεύχος 170, ξεκινώντας από ένα μικρό 16σέλιδο και φτάσαμε στις 120 σελίδες σήμερα. Βγαίνει σε 10.000 αντίτυπα, βρίσκεται στα περίπτερα όλης της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά εμφανίσιμο και έχουμε συνδρομητές και στο εξωτερικό. Πιστεύω πως είναι ένα από τα μεγάλα ατού του συλλόγου μας, καθώς είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα και οι συντάκτες και τα θέματά του είναι από όλη την επικράτεια.

Πόσα μέλη απαριθμεί ο σύλλογος;

Αυτή τη στιγμή, ο αύξων αριθμός λέει 3030, από κει και πέρα ενεργά μέλη είναι περίπου 1500. Τα μέλη μας έχουν ποικίλες ηλικίες, αλλά πλέον για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, όπως προστάζει ο νόμος και το καταστατικό μας.

Δηλαδή δεν μπορεί ένα παιδί κάτω των 18 να λάβει μέρος στα αθλήματα του συλλόγου;

Φυσικά και μπορεί. Στον σύλλογο μας, μπορείς να είσαι μέλος, αλλά μπορείς να είσαι και αθλητής. Σε όλες τις εκδηλώσεις τα μέλη πληρώνουν κάποια διαφορετική τιμή, γιατί η συμμετοχή στα τμήματα του συλλόγου έχει κάποιο κόστος. Δηλαδή, γίνεται μια ορειβασία. Θα υπάρχει άλλη τιμή για τα μέλη και άλλη για τα μη μέλη. Γι£ αυτό συμφέρει να είσαι μέλος και να θυμίσω πως τα μέλη παίρνουν και το περιοδικό δωρεάν στο σπίτι τους. Ένα παιδάκι 7 ή 8 χρονών δεν μπορεί να είναι μέλος, αλλά μπορεί λοιπόν να είναι αθλητής.

Ποιες είναι οι επιδιώξεις του συλλόγου;

Η επιδίωξη του συλλόγου είναι να αναπτύξουμε τα αθλητικά τμήματα. Θέλουμε να μαζεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στο αθλητισμό και βασικά, αυτό έχουμε καταφέρει. Όταν κάθε απόγευμα 50-60 παιδιά έρχονται και γυμνάζονται στην αναρριχητική πίστα ή στις χιονοδρομίες μαζεύονται πάρα πολλά παιδιά, αυτό για εμάς είναι επιτυχία.

Ποια η συνεργασία σας με το δήμο Αχαρνών;

Με το δήμο έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και ιδιαίτερα τώρα τελευταία με τα τμήματα του τζούντο και της ξιφασκίας, τα οποία ουσιαστικά ανήκουν στο δήμο, αλλά στεγάζονται στο σύλλογο μας. Αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις μας, όπως ο γύρος του Μενιδίου, αλλά και αγώνες ποδηλασίας της πόλης μας έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το δήμο και είμαστε ευχαριστημένοι, όχι μόνο τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Χορηγοί για οικονομική στήριξη του συλλόγου υπάρχουν;

Βασικοί χορηγοί μας είναι οι διαφημιζόμενοι στο περιοδικό, οι οποίοι καλύπτουν και το 1/3 των εξόδων έκδοσης του. Το άλλο 1/3 το καλύπτουν οι πωλήσεις στα περίπτερα και το τελευταίο κομμάτι οι συνδρομές των μελών μας. Κάθε δίμηνο από τα 10.000 τεύχη που εκδίδονται σε χέρια αναγνωστών καταλήγουν τα 7-8.000.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες ορειβατικές επιτυχίες του συλλόγου;

Πολλές είναι οι επιτυχίες του συλλόγου μας. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Όλυμπος είναι το βουνό που αξίζει να το ανέβει ο καθένας μας. Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο σύλλογος το 1976, κάναμε μια ανάβαση στον Όλυμπο την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος εντελώς συμπτωματικά. Μέχρι και φέτος λοιπόν, του Αγίου Πνεύματος, ο σύλλογός μας κάνει την εκδρομή αυτή κάθε χρόνο. Αυτό πιστεύω ότι αποτελεί ρεκόρ, γιατί μπορεί να υπάρχουν ορειβάτες που έχουν ανέβει 100 ή 200 φορές τον Όλυμπο, αλλά δεν υπάρχει κανείς που εδώ και 28 χρόνια την ημέρα του Αγίου Πνεύματος να είναι παρών στο βουνό αυτό. Από κει και πέρα έχουμε ανέβει όλα τα ελληνικά βουνά, αλλά και τα περισσότερα βουνά του κόσμου.
Έχουμε ανέβει στις Άλπεις, στο Μοντ Μπλαν που είναι και η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, έχουμε ανέβει στον Καύκασο, στα Πυρηναία, στο Κιλιμάτζαρο, την ψηλότερη κορφή της Αφρικής, έχουμε ανέβει τον Άτλαντα στο Μαρόκο, το όρος Σινά, στις Άνδεις της Αμερικής, στα Ιμαλάια όπου έχουμε κάνει τρεις εκδρομές. Αυτές είναι και οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του συλλόγου μας, όσον αφορά το ορειβατικό τμήμα.
Μάλιστα φέτος, ένα μέλος του συλλόγου μας ο Παναγιώτης Καπρονάρος, ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στο Έβερεστ, την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Αφού λοιπόν φτάσαμε στην ψηλότερη κορφή του κόσμου, αυτό που μας μένει ως σύλλογος είναι να μπορέσουμε να διατηρηθούμε ψηλά και να έρχεται περισσότερος κόσμος.

Στις εκδρομές μπορούν να έρχονται και μη μέλη του συλλόγου; Δεν είναι επικίνδυνο;

Οι πεζοπορίες που κάνουμε εμείς ως σύλλογος είναι απλές. Οπότε μπορεί να έρχεται όλος ο κόσμος. Αν διαβάσετε στο περιοδικό μας έχει στο πρόγραμμα των εκδρομών, το βαθμό δυσκολίας για την κάθε εκδρομή. Δηλαδή, γράφει για παράδειγμα, βαθμός δυσκολίας α£, βαθμός δυσκολίας β£ κ.λ.π. Μέχρι και το β£ βαθμό δυσκολίας μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε. Η διαφορά του β£ βαθμού από αυτόν του α£ είναι ότι στο β£ έχουμε πιο πολλές ώρες πορείας, δηλαδή η πορεία μπορεί να φτάσει και 7 με 8 ώρες, αλλά αν είσαι λίγο προπονημένος και βασικά αν είσαι νέος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γιατί δεν τρέχουμε, έχουμε και διαλείμματα και ξεκούραση κ.λ.π. Από κει και πέρα λόγο πιο δύσκολες είναι οι γ£ και δ£ κατηγορίες. Όλα αυτά βέβαια με νορμάλ καιρικές συνθήκες, γιατί μια διαδρομή που μπορεί να χαρακτηρίζεται α£ βαθμού δυσκολίας το καλοκαίρι, μπορεί το Χειμώνα να γίνει γ£ ή και δ΄£.

Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα του συλλόγου μας είναι η κατασκευή καταφυγίων στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας. Πρόκειται για δύο κτίσματα τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία του συλλόγου, με παραχωρητήριο. Το ένα κτίριο που έχει χωρητικότητα 10 ατόμων το εγκαινιάσαμε το 1981 και το δεύτερο το 1984. Αυτά ήταν δύο ερειπωμένα κτίρια του στρατού και εμείς με πολύ προσωπική εργασία και κέφι, τα φτιάξαμε και τώρα μπορούμε να τα χαιρόμαστε και εμείς αλλά και όλος ο κόσμος που πάει εκεί και διανυκτερεύει.

Εσείς τι έχετε να προτείνετε στον κόσμο που δεν έχει ενταχθεί στο σύλλογό σας, είτε γιατί φοβάται είτε για κάποιο άλλο λόγο;

Εγώ πιστεύω πως όλοι αν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο σύλλογο θα είναι καλό γι£ αυτούς γιατί τα πράγματα είναι απλά. Τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν όταν πηγαίνουνε κάπου μόνοι τους και δεν ξέρουν και υπάρχουν κάποια σημεία επικίνδυνα και παγιδεύονται. Ένα παράδειγμα εδώ πάνω στην Πάρνηθα, πήγαν πολλοί που δεν ξέρουν και έχουν φτάσει στο φαράγγι της Γκούρας, όπου αν δεν έχεις γνώσεις εγκλωβίζεσαι. Όταν εγώ ακούω ότι κάποιος εγκλωβίστηκε στην Πάρνηθα ξέρω ότι είναι σε αυτό το μέρος. Εφ£ όσον λοιπόν μπορεί κάποιος να γραφτεί σε κάποιο σύλλογο, είναι το καλύτερο και θα πρότεινα οι νέοι κάτω των 30 ετών που θέλουν να κάνουν ορειβασία να περάσουν από μαθήματα στο σύλλογο μας, ώστε να μάθουν τα βασικά για να μπορείς να πηγαίνεις μόνος σου και στο βουνό, γιατί σε κάποια περίπτωση σίγουρα θα τους χρειαστούν οι γνώσεις αυτές.