Eφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, του προέδρου του ΣΕΒΑ, κ. Παναγιώτη Γεώργου, αποκλειστικά στο acharnet.gr

Παναγιώτης Γεώργος: Θέλουμε τη Μενιδιάτικη Βαρβάκειο

Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, για τις πρωτοποριακές ιδέες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκειά της, παραχώρησε αποκλειστικά στο acharnet.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αχαρνών κ. Παναγιώτης Γεώργος. Στη συνέντευξη ? συζήτηση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΑ Μιχάλης Ξενάκης.
Του Ανδρέα Δελαβερίδη

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τα συνδικαλιστικά όργανα των επαγγελματιών βιοτεχνών Αχαρνών;

ΠΓ: Είμαι στη διοίκηση του ΣΕΒΑ 17 χρόνια και πρόεδρός του τα τελευταία τέσσερα.
ΜΞ: Είμαι αντιπρόεδρος από το 2002 και από το 2000 έως το 2002 κατείχα τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες βιοτέχνες, στην Ελλάδα του 2004;

edw

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την πολιτική λιτότητας που εμφανίζεται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή του Μενιδίου. Μιλάμε δηλαδή για οικογενειακές επιχειρήσεις, για αυτοαπασχολούμενους, ή γι£ αυτούς που έχουν από ένα έως τρία άτομα προσωπικό. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι περίπου 750.000 σε όλη την Ελλάδα, ενώ πολύ μεγάλο μέρος έχει η πόλη μας.
Η πολιτική λιτότητας λοιπόν, έχει να κάνει με την φορολογική μεταχείριση, με την πιστωτική μεταχείριση, με το πρόβλημα που λέγεται επαγγελματική στέγη και όλα αυτά τα οποία αναγκάζουν και δημιουργούν τόσα δυσβάσταχτα έξοδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης.

Ποια είναι τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων στο Μενίδι;

Ας ξεκινήσουμε βλέποντας ποια είναι η κατάσταση αγοράς στην πόλη μας, με σκοπό να βρούμε και τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Κατ£ αρχήν η αγορά του Μενιδίου είναι απομονωμένη, δεν είναι κόμβος, όπως για παράδειγμα η Νέα Ιωνία ή οι Άγιοι Ανάργυροι και μια σειρά από άλλες αγορές. Επίσης, βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την μεγαλύτερη αγορά την χώρας που λέγεται Αθήνα, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της δηλαδή και ακόμη πιο κοντά στην αρχαιότερη και πιο οργανωμένη αγορά της περιοχής τη Νέα Ιωνία. Να σημειώσουμε επιπροσθέτως, πως το Μενίδι δεν έχει μεγάλο πληθυσμό, μόλις 120.000 κάτοικους, οι οποίοι είναι άτομα με χαμηλά εισοδήματα στο μεγαλύτερό τους ποσοστό και το εισόδημά τους εξανεμίζεται λίγες μέρες μετά την είσπραξή του.
Μεγάλο πρόβλημα είναι και ότι η αγορά του Μενιδίου δεν είναι καθόλου διαφημισμένη, με τους καταστηματάρχες να προσπαθούν από μόνοι τους με τα διαφημιστικά φυλλάδια και τις βιτρίνες, να προβάλουν τα μαγαζιά τους. Μειονέκτημα αποτελεί και η έλλειψη καλού κυκλοφοριακού δικτύου στην περιοχή. Για παράδειγμα, αν κάποιος από την περιοχή του Πλάτωνα στο Μενίδι θέλει να πάει στην κεντρική πλατεία, πρέπει να πάρει τρία λεωφορεία, αλλά και αυτοκίνητο να έχει ο κόσμος δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης.

Η συνεργασία σας με το δήμο Αχαρνών και το δήμαρχο είναι καλή;

Όλες οι δημοτικές αρχές και οι δημοτικές παρατάξεις δείχνουν κατανόηση στα προβλήματά μας και όλες έχουν τις προτάσεις μας, στα προεκλογικά τους προγράμματα. Μάλιστα, η σημερινή δημοτική αρχή είχε προεκλογικά, αυτούσιες τις προτάσεις μας στο πρόγραμμά της. Σημασία όμως δεν έχει τι γράφεις στο πρόγραμμά σου, αλλά αν έχεις την πολιτική βούληση να λύσεις σοβαρά προβλήματα.
Οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται μια πολύ μεγάλη επίθεση από τα πολυκαταστήματα, τις πολυεθνικές και γενικότερα τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αρκετές και στην περιοχή μας. Έχουν φτάσει και έχουν πάρει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, όσον αφορά το λιανικό εμπόριο. Μία καλή λύση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, είναι η δημιουργία μιας κεντρικής δημοτικής αγοράς στο Μενίδι, η οποία θα λειτουργεί κατ£ αρχήν με καταστηματάρχες της περιοχής, κρεοπώλες, μανάβηδες, στα πρότυπα της Βαρβακείου Αγοράς. Η αγορά αυτή θα συσπειρώνει καταναλωτικό κοινό και θα παρέχει φτηνό και ποιοτικό προϊόν, ενώ από την άλλη πλευρά θα είναι βάλσαμο για τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση για τη δημιουργία δημοτικής αγοράς, έχει γίνει στην παρούσα δημοτική αρχή;

Η πρόταση αυτή έχει γίνει όχι μόνο σε αυτήν την δημοτική αρχή, αλλά ο ΣΕΒΑ εδώ και δεκαετίες παλεύει για να την προωθήσει. Μάλιστα, η τωρινή δημοτική αρχή, έχει την αγορά αυτή στο πρόγραμμά της, αλλά όπως υποστηρίζει τώρα, το έργο πρέπει να γίνει με αυτοχρηματοδότηση. Τότε όμως, για ποιο λόγο να ονομάζεται δημοτική αρχή; Άλλωστε δεν πάσχουμε από ιδέες, από ρευστό πάσχουμε και από τη στιγμή που πληρώνουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη σαφώς και έχουμε απαιτήσεις από τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή.

Κατά πόσο οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έχουν επηρεάσει την αγορά στην πόλη μας;

Δεν μπορώ να μιλήσω με συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά αυτό που ξέρω είναι πως 3-4 επιχειρήσεις, ουσιαστικά μονοπώλιο δηλαδή, έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως το 1992 τα μεγάλα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα ήταν λιγότερα από 300, σήμερα ξεπερνούν τα 2700.
Η οικονομική πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων λειτουργεί υπέρ τους. Μπορούν δηλαδή ελεύθερα να πουλήσουν κάτω του κόστους. Ουσιαστικά δηλαδή, αναγκάζει τη μικρή επιχείρηση να χαμηλώσει τις τιμές τόσο πολύ, που αποτέλεσμα έχει να κλείσει.

Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός από το κράτος, για να μπορέσουν να αποφευχθούν τα φαινόμενα αυτά; Δεν μπαίνει κάποιο πλαφόν στις τιμές;

edw2

Μα έχουμε ελεύθερη αγορά. Πλαφόν μπαίνει μόνο στις μικρές επιχειρήσεις. Κι ερχόμαστε σε αυτό που λέγεται περαίωση και συνάφεια, σύμφωνα με τα οποία πριν τρία χρόνια κληθήκαμε να παραδεχτούμε ότι είμαστε κλέφτες και να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά, τα οποία ήταν εξοντωτικά για πολλές επιχειρήσεις. Το κράτος δηλαδή σου βάζει ένα συντελεστή κέρδους και δεν παραδέχεται ότι μπορείς να πουλήσεις κάτω από αυτόν, με αποτέλεσμα να πουλάς κάτω του κόστους για να επιβιώσεις.
Στο τέλος κάθε χρονιάς, έρχονται δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, οι μεγάλες όμως επιχειρήσεις, όχι μόνο έχουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά προστατεύονται από την περίφημη ελεύθερη αγορά και τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης, τις οποίες υποστηρίζουν θερμοκέφαλα όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.
Να πιάσουμε και τις παραγωγικές ομάδες, γιατί ο σύλλογός μας δεν είναι μόνο εμπορικός αλλά και βιοτεχνικός, οι μικρές βιοτεχνίες στην πόλη μας τείνουν να εξαφανιστούν. Για παράδειγμα, πριν από λίγα χρόνια δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες ήταν οι βιοτεχνίες φασόν στην πόλη μας, σήμερα υπάρχουν πάρα πολύ λίγες και αυτές φυτοζωούν.
Να πιάσουμε τον τομέα παπούτσι. Δείτε τις εισαγωγές που γίνονται από τριτοκοσμικές χώρες στον τομέα αυτό νόμιμα, προϊόν αμφιβόλου ποιότητας και πολύ χαμηλού κόστους, με αποτέλεσμα τον μεγάλο ανταγωνισμό στις ντόπιες επιχειρήσεις. Για να μη μιλήσουμε για την επιδότηση του κράτους σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις- κολοσσούς, όταν αυτές απολλύουν εκατοντάδες εργαζόμενους για να μεταστεγάσουν την επιχείρησή τους σε πολύ φθηνότερες χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά και των βαλκανίων.

Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα προστασίας για τις μικρές επιχειρήσεις;

Με στελέχη αυτής της κυβέρνησης και ακόμα και με τον σημερινό πρωθυπουργό είχαμε πολλές συναντήσεις πριν τις εκλογές. Με τον κύριο Καραμανλή μάλιστα είχαμε και μια δεκάλεπτη συνομιλία όταν είχε έρθει στην πόλη μας, όπου του είχαμε εκθέσει τα προβλήματα μας γραπτώς και μάλιστα πήραμε επιστολή υπογεγραμμένη από τον ίδιο ότι μελέτησε τα προβλήματα μας. Σαφώς και υπήρχε συμπάθεια στα προβλήματα αυτά, αλλά δεν θέλω να πω αν αυτή η συμπάθεια ήταν υποκριτική ή όχι, γιατί δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε για αυτά που έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση μέχρι σήμερα, όπου έχουν περάσει 100 μέρες διακυβέρνησης της χώρας και θα έπρεπε να έχει δώσει το στίγμα της.
Αυτό που γίνεται λοιπόν είναι η αύξηση των φορολογικών ρυθμίσεων, μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις, όχι για τις Α.Ε ή τις Ε.Π.Ε. Επίσης, ακουγόταν ότι θα καταργηθεί η συνάφεια, όμως αντίθετα ήδη γίνεται ο σχεδιασμός όσον αφορά τη συνάφεια για την επόμενη τριετία. Ποια είναι η προστασία λοιπόν της κυβέρνησης απέναντι στον Έλληνα βιοτέχνη, αφού αφήνει ανεξέλεγκτα τις εισαγωγές από τριτοκοσμικές χώρες με πολύ χαμηλούς δασμούς. Άρα, η πολιτική συρρίκνωσης των μικρών επιχειρήσεων συνεχίζεται και από αυτή την κυβέρνηση. Για παράδειγμα ο κύριος Ξενάκης δίπλα μου έχει ένα ωραιότατο κατάστημα σε κεντρική περιοχή του Μενιδίου και όπως μου έλεγε πριν έρθουμε, δεν έχει μπει πελάτης εδώ και δύο εβδομάδες και αυτό γίνεται με πάρα πολλούς καταστηματάρχες στην πόλη μας.
Το Μενίδι έχει άκρως ανταγωνιστική αγορά και όσον αφορά τις τιμές, αλλά και όσον αφορά την ποιότητα. Οι καταναλωτές όμως τις περιοχής έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει πότε πήραν μία γενναία αύξηση για τελευταία φορά. Και εμείς ως ΣΕΒΑ είμαστε υπέρ των αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων, γιατί όσο καλύτερους μισθούς παίρνουν τόσο καλύτερο τρόπο ζωής θα έχουν και τα χρήματα θα κάνουν κύκλο, θα ξαναγυρίσουν δηλαδή στις μικρές επιχειρήσεις.

Δηλαδή τίθεται και ηθικό ζήτημα για το αν ο κάτοικος του Μενιδίου θα πρέπει να προτιμά την αγορά της πόλης του;

Βεβαίως, διότι ο καθρέφτης μιας πόλης είναι η αγορά της. Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο ηθικό, διότι αν ο γείτονάς σου, γιατί όλοι μενιδιάτες είμαστε, χάσει την μικρή του επιχείρηση και όλοι τότε ψωνίζουν στα 2-3 μεγάλα πολυκαταστήματα της περιοχής, τότε αυτά θα κάνουν ότι θέλουν με τις τιμές των προϊόντων και «μαύρο φίδι που μας έφαγε».
Είμαστε μια βαλκανική χώρα με πολλές ηλιόλουστες μέρες, οι οποίες ευνοούν τις βόλτες και την λεγόμενη «περατζάδα». Η δημοτική αρχή όμως, ούτε αυτό δεν έχει εκμεταλλευτεί προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων αλλά και δικό της. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Να σας πως με λίγα λόγια.
Ο κύριος όγκος των αγορών στο Μενίδι γίνεται γύρω από την κεντρική πλατεία. Σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη και να πας, θα δεις κάθε σαββατοκύριακο αυτό που εμείς λέμε νυφοπάζαρο ή περατζάδα. Αυτό στο Μενίδι δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχει κυκλοφοριακό δίκτυο κατ£ αρχήν και κατά δεύτερον δεν υπάρχει κίνητρο για τον κόσμο να πάει στην πλατεία. Όλοι έχουμε δει πόσο κόσμο μαζεύει η περιοχή όταν γίνεται πανηγύρι και όλα τα μαγαζάκια θα έχουν κέρδος εκείνο το βράδυ, είτε μιλάμε για ένα ζευγάρι παπούτσια ή για μία μπλούζα, θα τα πουλήσουν. Αλλά και αυτοί που δεν θα αγοράσουν άμεσα, θα δουν τις ωραίες βιτρίνες των καταστημάτων και θα αποφασίσουν να μαζέψουν χρήματα για να ψωνίσουν αργότερα.
Κάθε βδομάδα στην πλατεία, παίζει η φιλαρμονική του Δήμου. Πόσοι εκτός των θαμώνων γνωρίζουν το κατά τα άλλα πολύ όμορφο αυτό γεγονός. Πολύ λίγοι. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν οι άνθρωποι του Δήμου να προπαγανδίσουν ή να διαφημίσουν αυτό το γεγονός, πολύ απλά με αφίσες με πανό. Δεν υπάρχει όμως η πολιτική βούληση, διότι αν υπήρχε θα καθόμαστε σε ένα τραπέζι όλοι οι παράγοντες της πόλης και θα τα βρίσκαμε.
Με τόσους πολλούς συλλόγους που έχουμε στο Μενίδι, Κρήτες, Πόντιοι, Ηπειρώτες, Μακεδόνες, αν τους δινόταν ο χώρος από το δήμο για τις εκδηλώσεις τους θα είχαμε πολύ κόσμο στην πλατεία. Το σίγουρο είναι πως όλοι θα είχαμε κέρδος, γιατί ούτε ο κόσμος θα ήταν αποξενωμένος με μοναδική του διασκέδαση την τηλεόραση και τα καταστήματα γιατί θα ανέβαζαν τις πωλήσεις τους. Μάλιστα δεν θα ήταν άσχημο, τα σαββατοκύριακα των καλοκαιρινών μηνών, να κλείνει η οδός Δεκελείας από το ύψος της νησίδας μέχρι την οδό Παγκάλου, αλλά και η Ηρώων Πολυτεχνείου. Άλλωστε πολύ λίγα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους εκείνες τις ημέρες. Για παράδειγμα, έχετε δει πόσο κόσμο μαζεύει το παρκάκι μπροστά στη δημαρχία τους καλοκαιρινούς μήνες που κλείνουν το δρόμο. Έτσι απλά, ο κόσμος παίρνει τα παιδιά του μες το ποδηλατάκι τους και πάει να ξεσκάσει.

Πιστεύετε ότι δεν υπάρξουν αντιδράσεις σε μία τέτοια απόφαση;

Σίγουρα όχι από τους καταστηματάρχες. Εμείς συγκοινωνιολόγοι δεν είμαστε, αλλά αν κλείσουν οι δρόμοι που προανέφερα από Σάββατο μεσημέρι μέχρι Κυριακή βράδυ δεν νομίζω πως θα υπάρξουν προβλήματα ή αντιδράσεις. Αντιθέτως, ο κόσμος θα μπορεί να βρει εύκολα πάρκινγκ και να απολαύσει πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Εσείς εκδίδετε κάποιο έντυπο;

Αυτή τη στιγμή δεν εκδίδουμε έντυπο, παλιότερα το κάναμε και το νέο διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανέκδοσής του.

Πόσα μέλη απαριθμεί ο ΣΕΒΑ;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 750 μέλη και αποτελούμε έναν από τους σημαντικότερους φορείς στην πόλη μας.
Οπότε για να ολοκληρώσουμε. Αν γίνουν αυτά τα δύο απλά πράγματα που είπαμε, δηλαδή δημιουργία κεντρική δημοτικής αγορά με μελέτη και κατασκευή εξ ? ολοκλήρου από το δήμο καθώς και να βρεθούν τα κίνητρα για να πάει ο κόσμος στον χώρο γύρω από την πλατεία, θα είναι μια πολύ μεγάλη βοήθεια για τις μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν.
Επίσης, όσον αφορά την κεντρική δημοτική αγορά, θα διαλύσει κατ£ ευθείαν την έχθρα που τείνει να δημιουργηθεί ανάμεσα στους καταστηματάρχες- μανάβηδες, με αυτούς που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, γεγονός που είναι πολύ επικίνδυνο και αρνητικό για την αγορά. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι θα προσφερθεί φτηνό, εγγυημένο και φρέσκο προϊόν.
Από την άλλη πλευρά με την σωστή αξιοποίηση της κεντρικής πλατείας, ο δήμος θα δώσει την ευκαιρία να προβληθεί η πόλη, όσον αφορά τον πολιτισμό, την ιστορία της και τα έθιμα της και να ψυχαγωγηθεί και ο κόσμος μακριά από την τηλεόραση. Επίσης, θα δώσει την ευκαιρία στα καταστήματα της περιοχής να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Με το «πάντρεμα» των δύο αυτών γεγονότων, δηλαδή αξιοποίηση της κεντρικής πλατείας και δημιουργία κεντρικής αγοράς, θα έχουμε καλύτερο μέλλον για την πόλη μας και διαφήμιση της.