Θέμης Οικονόμου: Πρώτος εγώ, δεύτερος ο Πήττας

themisΟ κοινοτάρχης Θρακομακεδόνων, Θέμης Οικονόμου, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο acharnet.gr και δεν δίστασε να προβλέψει ακόμα και το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών. Ο Αιτωλοακαρνάνας τα λέει έξω από τα δόντια και τονίζει με νόημα: “Τους εχθρούς μου τους ξέρω, δείξε μου τους φίλους μου”. Ακολουθεί όλη η συνέντευξη του κ. Οικονόμου στον δημοσιογράφο Ανδρέα Δελαβερίδη:
Ένα σύντομο βιογραφικό σας.
Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα να συζητήσουμε λίγο και όχι να δώσουμε συνέντευξη, διότι δεν είμαι συνηθισμένος σε αυτά τα πράγματα. Είναι τιμή για μένα και για τους αναγνώστες σας, ότι θα παρουσιάζομαι στο site. Να σας πω λίγα για τον εαυτό μου, για τον οποίο δεν μιλάω εύκολα. Γεννήθηκα το 1954 σε ένα ορεινό χωριό του Βάλτου της Αιτωλοακαρνανίας. Είμαι πολύ περήφανος για την καταγωγή μου, από μικρό παιδί που έφυγα, άλλαξα 17 σχολεία. Ο πατέρας μου ήταν δημόσιος υπάλληλος, χωροφύλακας, οπότε έχω μια αμεσότητα στην επικοινωνία. Σπούδασα στη Ιταλία φαρμακοποιός. Έχω κάνει μεταπτυχιακό και διδακτορικό, πάνω στη δημόσια διοίκηση του υγειονομικού.

Η μέχρι στιγμής πολιτική σας σταδιοδρομία;
Η πολιτική μου αρέσει πάρα πολύ και το να δημιουργώ, ακόμη περισσότερο. Ασχολούμαι με τα κοινά από τα φοιτητικά μου χρόνια. Στο πανεπιστήμιο ήμουν πρόεδρος της ΔΑΠ και διετέλεσα υπεύθυνος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Ευρώπης. Σε ηλικία 28 ετών ήμουν πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, παρότι ήμουν ο νεότερος και οι υπόλοιποι ήταν άνω των 50 ετών, γεγονός που μου έδινε δύναμη. Στη συνέχεια πραγματοποίησα μια παύση στην πολιτική μου σταδιοδρομία για μια δεκαετία, προκειμένου να αποκατασταθώ επαγγελματικά, γιατί πιστεύω πως ο πολιτικός πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητος. Και σήμερα το έχω πετύχει, γιατί έχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου. Το 2000 σκέφτηκα πως θα έπρεπε να ασχοληθώ με τα κοινά του τόπου. Το 2002 αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές ως υποψήφιος κοινοτάρχης και εδώ πρέπει να πω πως δεν είχα καμία σχέση με τους τωρινούς συνυποψήφιους μου, οι οποίοι προσπαθούν τον τελευταίο μήνα, άντε το τελευταίο τρίμηνο να δείξουν ποιοι είναι. Εγώ είχα παρουσιάσει το πρόγραμμά μου δύο χρόνια πριν κατέβω στις εκλογές, με διάφορα έντυπα, οργανωμένα, για να δω τι μπορώ να κάνω και τι μπορώ να προσφέρω στους συμπολίτες μου. Πιστεύω πως είχα μια πάρα πολύ καλή παρουσία σε όλα αυτά τα χρόνια που κατοικώ στους Θρακομακεδόνες, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως επαγγελματίας. Ποτέ δεν αρνήθηκα σε κανέναν να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, οποιαδήποτε ώρα και από οποιαδήποτε θέση.

Πόσες πιθανότητες νομίζετε πως έχετε για να επανεκλεγείτε;
Μου αρέσει η ερώτηση. Δεν μιλάω με πιθανότητες, μιλάει από μόνη της η πραγματικότητα. Αν ο λαός των Θρακομακεδόνων πιστεύει και νομίζει πως προσέφερα θα το δείξει την ημέρα των εκλογών. Το να μιλήσω για νούμερα, ή το αν θα έρθω πρώτος, δεύτερος ή τρίτος, αυτό καλύτερα να το αποφασίσουν οι συμπολίτες μου. Επιθυμία μου είναι να συνεχίσω το έργο το οποίο ξεκίνησα.

Θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις εκλογές και αν ναι, μεταξύ ποιων θα δοθεί η τελική «μάχη»;
Είμαι σίγουρος πως δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος στους Θρακομακεδόνες. Είναι δεδομένο αυτό που λέω!

Που το στηρίζετε αυτό;
Μ’ αρέσει πάρα πολύ να ασχολούμαι με στατιστικά στοιχεία, με δημοσκοπήσεις αλλά με προσωπικά. Νομίζω πως δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος διότι ο κόσμος έχει ήδη αποφασίσει. Μπορώ όμως να σας μετά βεβαιότητας, ότι δεύτερος θα είναι κατά τη γνώμη μου ο χρισματικός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πήττας.

Σας κατηγορούν ότι χρησιμοποιείται ως μοναδικό όπλο της προεκλογικής σας καμπάνιας την μετατροπή της κοινότητας Θρακομακεδόνων σε Δήμο, εμφανίζοντας το γεγονός αυτό ως προσωπική σας επιτυχία. Τι δηλώνεται περί αυτού;
Ο Κάλβος είπε ότι η αλήθεια θέλει αρετή και τόλμη. Δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν τίποτα από τα δύο, για να πουν την αλήθεια. Πιστεύω πως η μετατροπή της κοινότητας σε Δήμο, όχι μόνο είναι αποκλειστικά δική μου επιτυχία, αλλά και αποτέλεσμα μεγάλης προσωπικής μου πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς. Ας βρεθεί κάποιος από τους ανθυποψηφίους μου, ο οποίος θα βρει ένα έγγραφο ή μια δήλωση, με την οποία ζητάει να γίνουν Δήμοι, οι κοινότητες με πληθυσμό άνω των 4.000 κατοίκων. Όλοι οι προκάτοχοί μου και όλες οι ελληνικές κοινότητες είχαν υποβάλλει αιτήσεις που ζητούσαν την μετατροπή των κοινοτήτων σε Δήμο, όταν αυτές έχουν πάνω από 5.000 πληθυσμό. Επαναλαμβάνω, ας βρεθεί ένας που θα έχει ένα έγγραφο με το οποίο ζητάει να γίνουν Δήμοι, οι κοινότητες που έχουν πάνω από 4.000 κατοίκους. Εγώ κατάφερα να πείσω την κυβέρνηση να αλλάξει το πλαφόν των 5.000 και το ρίξει στις 4.000. Μετά βεβαιότητας σας λέω, πως δεν θα βρεθεί ούτε ένα έγγραφο, ούτε μία δήλωση από κάποιον άλλο.

Έχει λεχθεί από σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, από το χώρο των αντιπάλων σας, πως είστε ο πιο νωθρός κοινοτάρχης που έχει περάσει από αυτή τη θέση. Τι απαντάτε;
Δεν ξέρω ποια είναι τα σημαίνοντα πρόσωπα της περιοχής, αλλά ας περιμένουν λίγο, γιατί στις 15 του Οκτώβρη θα απαντήσει ο λαός των Θρακομακεδόνων.

Αν είσαστε απλός πολίτης Θρακομακεδόνων, ποιον θα ψηφίζατε, εκτός της δικής σας παράταξης και γιατί;
Δυσκολεύομαι να απαντήσω γιατί δεν βλέπω ανθρώπους οι οποίοι να κατεβαίνουν με πρόγραμμα, αλλά με συκοφαντική δυσφήμιση προς το πρόσωπό μου. Ο μόνος που κατεβαίνει με πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, είναι ο Βασίλης ο Πήττας. Είμαι ειλικρινής. Εγώ όταν κατέβαινα στις προηγούμενες εκλογές δεν έλεγα τι έκαναν προηγουμένως οι άλλοι, αλλά τι κάνω εγώ. Άρα καλά σκεπτόμενος ως πολίτης, θα έβλεπα τα προγράμματά τους, συνολικά και συλλογικά, όχι της τελευταίας στιγμής. Και θα έλεγα, πώς από το πουθενά ο κύριος ή η κυρία κατεβαίνει για δήμαρχος Θρακομακεδόνων; Πού ήταν τα τελευταία δύο χρόνια; Πού με ενημέρωσε; Πού στρίμωξε τον κοινοτάρχη αυτός ο άνθρωπος που θέλει να γίνει δήμαρχος Θρακομακεδόνων; Εγώ αισθάνομαι αμήχανα γιατί απέναντί μου δεν έχω αντιπολίτευση με προτάσεις. Δεν βρέθηκε ουδείς από τους ανθυποψηφίους, ο οποίος να έρθει και να μου κάνει μια πρόταση. Οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω ειλικρινά ποιον θα ψήφιζα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα απείχα από τις κάλπες, ποτέ δεν θα έριχνα άκυρο ή λευκό.

Κλείνετε όμως το μάτι στον κύριο Πήττα, απ’ ότι κατάλαβα.
Σε κανέναν δεν κλείνω το μάτι, απλώς τον στραβοκοιτάζω λίγο θα έλεγα (γέλια!). Είναι καλό παιδί ο Βασίλης, όπως και οι άλλοι τους. Και με τον κ. Πήττα, όσο και με τους κ. Κωφό, Καρτάνο και την Μαριάννα την Τσαγκάρη θα έχουμε μια άψογη συνεργασία μετά τις εκλογές. Και ένα πράγμα να ξέρετε. Το προεκλογικό μας χωρίζει, μετά τις εκλογές θα είμαστε ενωμένοι. Έχουμε περισσότερα να κερδίσουμε αν είμαστε όλοι μαζί.

Ποια είναι τα ισχυρά χαρτιά της παράταξής σας;
Η ειλικρίνεια μας και ότι έχουμε μάθει να κοιτάμε στα μάτια τους συμπολίτες μας και να τους υποσχόμαστε αυτό που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε και όχι αυτά που δεν μπορούν να γίνουν. Αυτές είναι ξεπερασμένες πολιτικές. Η πολιτική του μέλλοντος λέει πως πρέπει να έχεις θάρρος και τόλμη να λες “κύριοι αυτό δεν γίνεται”. Και ας έρθουν οι αντίπαλοί σου να το κάνουν αν μπορούν.

Πείτε μου δύο από τα σπουδαιότερα έργα στα οποία προχώρησε η παράταξή σας κατά την τετραετία που πέρασε.
Το πρώτο και μεγαλύτερο έργο μας ήταν η μετατροπή της κοινότητας Θρακομακεδόνων σε Δήμο, διότι κατ’ αυτό τον τρόπο απέφυγα την συνένωση με το γειτονικό μας Δήμο. Είμαστε πλέον ανεξάρτητοι και αυτό είναι πολύ καλό για όλους. Κάθε μέρα ελλόχευε ο κίνδυνος να ενωθούμε με τους Αχαρνείς. Τώρα πλέον πιστεύω πως ο κίνδυνος αυτός ξεπεράστηκε. Δεύτερο μεγάλο έργο, το οποίο έγινε, ήταν ο συλλεκτήριος αγωγός των ακαθάρτων, δηλαδή 3,5 συνένωση από τον αγωγό των Αχαρνών μέχρι και τους Θρακομακεδόνες. Επίσης ξεκινούν και άλλα μεγάλα έργα, αλλά αφήστε με να τα αποκαλύψω σε ένα ή δύο μήνες.

Τι θα αλλάζατε από τα πεπραγμένα σας την τετραετία που ηγηθήκατε της δημοτικής αρχής;
Θα άλλαζα πολλά, γιατί απέκτησα μεγάλη εμπειρία. Και ένας άνθρωπος γίνεται έμπειρος μέσω της ενασχόλησης με τα κοινά της πόλης της οποίας ηγείται. Σε όλους τους Δήμους ή κοινότητες θα πρέπει να δίνετε η ευκαιρία στους δημάρχους ή κοινοτάρχες αντίστοιχα να εκλέγονται για μια οκταετία. Θα άλλαζα μερικούς συνεργάτες μου, οι οποίοι μου δυσκόλεψαν τη ζωή. Κι αυτό γιατί μπήκαν στα κοινά της πόλης για προσωπικά τους συμφέροντα. Κάτι που εγώ δεν έκανα γιατί δεν το έχω ανάγκη.

Οι συνεργάτες αυτοί είναι ακόμα μαζί σας;
Πραγματικά δεν ξέρω αν είναι μαζί μου. Πάντως εγώ ελπίζω πως έστω και την τελευταία στιγμή θα είναι μαζί μου. Και δεν μιλάω μόνο για τους συνεργάτες μου από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και από μερικούς που με περιέβαλαν εκτός αυτού. Το σημαντικότερο πράγμα είναι η «αυλή». Κόλακες έχουν όλοι, αυλικούς επίσης, εργάτες όμως;

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε την επομένη των εκλογών, αν επανεκλεγείτε;
Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω το λαό των Θρακομακεδόνων (γέλια!). Δεύτερον θα ήθελα να ολοκληρώσω τα έργα τα οποία ξεκίνησα και θα ήμουν ευτυχισμένος να ολοκληρώσω την αποχέτευση, το βρεφονηπιακό σταθμό, τον οποίο δεν είχα υποσχεθεί, αλλά τον ξεκινήσαμε. Το δημαρχείο το οποίο έχουμε ξεκινήσει, ένα tennis club το οποίο είχα υποσχεθεί και δεν πραγματοποίησα, αλλά τώρα είναι στις προτεραιότητές μου. Και γενικότερα να ολοκληρώσω το πρόγραμμά μου.

Ποιον θεωρείται τον μεγαλύτερο πολιτικό σας «εχθρό»;
Τον κακό μου εαυτό. Φοβάμαι μην κάνω κάτι που θα πειράξει πρώτα εμένα και μετά τους συμπολίτες μου. Και το ρητό λέει, τους εχθρούς μου τους ξέρω, δείξε μου τους φίλους μου!

Δεν θεωρείται πως είναι λίγο εγωιστικό αυτό που λέτε;
Δεν νομίζω. Όταν έχεις το τιμόνι της πόλης σου έχεις εσύ το πλεονέκτημα. Βγήκανε και φυλλάδια που με βρίζανε, αλλά εγώ τα δέχτηκα με χαρά. Μου είπανε να απαντήσω. Θα απαντήσει καλύτερα ο λαός των Θρακομακεδόνων. Αντίπαλός μου είναι ο εαυτός μου. Εγώ δεν θα βρίσω κανέναν, δεν θα πέσω τόσο χαμηλά. Όταν έκανα προεκλογική εκστρατεία το 2002, δεν κατηγόρησα ποτέ τον προκάτοχό μου. Δεν ήξερε ο λαός τι έκανε την τετραετία που πέρασε. Εγώ θα έρθω να τον κρίνω; Αν υποσχέθηκα 10 και έκανα το ένα τότε εμφάνισα τον κακό μου εαυτό. Γι’ αυτό σας λέω πως φοβάμαι μόνο τον κακό μου εαυτό!

Σας κατηγορούν για ολιγωρία του Δήμου, όσον αφορά την αντιμετώπιση των Πυρκαγιών. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Το να με κατηγορούν για κάτι το οποίο έγινε και ευθύνομαι, τότε να το δεχτώ. Ανυπόστατες κατηγορίες είναι ότι χειρότερο υπάρχει. Δηλαδή ευθύνεται ο κοινοτάρχης που έπιασε πυρκαγιά; Και δεν είδανε τις προσπάθειες που κατέβαλα και εγώ και το συμβούλιο και οι εργάτες και οι υπάλληλοι; Δεν ευθύνεται κανένας από εμάς. Μόνο σας λέω για να συγκρίνετε, ότι αυτή τη στιγμή στην κοινότητα των Θρακομακεδόνων υπάρχουν τριάντα πυροσβέστες. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια δύναμη. Ήταν το πολύ τρεις. Έχουμε τρία αυτοκίνητα τα οποία κινούνται μέρα – νύχτα. Δημοπρατούμε αυτό το μήνα ή τον άλλον ένα καινούριο πυροσβεστικό – καταβρεχτικό όχημα αξίας 120.000 ευρώ. Για το ότι δεν το είχαμε νωρίτερα ευθύνεται το κοινοτικό συμβούλιο το οποίο δεν πέρναγε το θέμα. Αλλά βλέποντας ένα όχημα τόσο μεγάλης αξίας, θα λέγανε πως ο Θέμης θέλει να προβάλει τον εαυτό του. Εγώ θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου. Άρα όσοι λένε ότι ευθύνεται ο Δήμος και κατ’ επέκταση ο Θέμης, είναι συκοφάντες και μόνο συκοφάντες.

Μια ευχή για τον προεκλογικό αγώνα, αλλά και για τους πολίτες των Θρακομακεδόνων.
Όσον αφορά τους ανθυποψηφίους μου εύχομαι καλή δύναμη. Θα ήθελα να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους της βρώμικης αντιπαράθεση και θα δεχόμουν οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Την βρώμικη αντιπαράθεση θα την αντιμετωπίσω με τη σιωπή μου. Όσο για τους συμπολίτες μου, τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που για τέσσερα χρόνια δείξανε εμπιστοσύνη, περίμεναν με καρτερικότητα και πιστεύω ότι τους δικαίωσα. Με γνώμονα το καλό του τόπου να ψηφίσουν αυτόν που πιστεύουν πως θα λύσει τα περισσότερα προβλήματα, όχι όλα φυσικά.