Κλειστές τράπεζες, 60 ευρώ το όριο ανάληψης στα ΑΤΜ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό και στην προσπάθεια να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα λόγω των υπεραναλήψεων, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως τις 6/7.
2. Τα ATΜ θα συνεχίσουν να λειτουργούν από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/7 και το όριο αναλήψεων για κάθε κάρτα θα είναι 60 ευρώ (η καταβολή των συντάξεων θα γίνει κανονικά και οι δικαιούχοι θα πάρουν τα χρήματά τους με όριο 60 ευρώ ανά ημέρα).
3. Οι συναλλαγές με πιστωτική και χρεωστική κάρτα θα γίνονται κανονικά, όπως και τα Web Banking και Phone Banking. Οι Prepaid cards δεν μπορούν να επανατροφοδοτηθούν, αλλά το ποσό που είχαν μέσα πριν την απόφαση της κυβέρνησης, ισχύει κανονικά.
4. Οι ξένοι τουρίστες θα παίρνουν τα χρήματά τους κανονικά από τα ΑΤΜ, εφόσον η κάρτα τους έχει εκδοθεί στο εξωτερικό.

5. Οι μισθοί που καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο από τις επιχειρήσεις θα καταβληθούν κανονικά, αλλά οι δικαιούχοι θα μπορούν να βγάζουν 60 ευρώ ημερησίως.
6. Έχει συσταθεί ειδική επιτροπή έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών από το λογιστήριο του κράτους, ώστε αν κάποιος έχει πραγματική ανάγκη να κάνει ανάληψη περισσότερα χρήματα να μπορεί να το κάνει (π.χ. για λόγους υγείας).
7. Οι πάγιες εντολές θα εκτελούνται κανονικά εφόσον οι πληρωμές που αφορούν είναι για την Ελλάδα.
8. Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση υπερημερίας αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει μέσω ATM ή Web Banking κάποιον λογαριασμό του ή δάνειο.
9. Δεν θα υπάρχει απώλεια ρύθμισης προς το δημόσιο, αν κάποιος δεν καταφέρει να πληρώσει την προγραμματισμένη δόση του.