ΑΓΩΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών, αφού το επιλεγμένο κτίριο θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν

Η μόνη λύση είναι η επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης του νέου ιδιόκτητου κτιρίου στην περιοχή της Λαθέας.

Την ακύρωση της σύμβασης του κτιρίου της «ΦΑΡΜΑΠΛΑΣΤ» και την άμεση απαλλοτρίωση χώρου έξι στρεμμάτων στη Λαθέα για την κατασκευή κτιρίου για τη συστέγαση όλων των υπηρεσιών του ΙΚΑ θα απαιτήσουν όλες οι παρατάξεις του Δήμου Αχαρνών από τον Διοικητή του Ιδρύματος σε συνάντηση που ήδη επιδιώκουν, αφού το επιλεγμένο κτίριο «ΦΑΡΜΑΠΛΑΣΤ» είναι σε σημείο που δεν εξυπηρετεί συγκοινωνιακά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και πολεοδομικά προβλήματα. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν έθεσαν το θέμα οι παρατάξεις «ΑΧΑΡΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» και η ΠΑΣΥΜ, εξαπολύοντας επίθεση κατά της διοίκησης του ΙΚΑ για την απόφασή της να προχωρήσουν στην εκμίσθωση ενός κτιρίου που βρίσκεται σε σημείο τέτοιο που μεγαλώνει την ταλαιπωρία των πολιτών αντί να επιλύει το πρόβλημα με τις διάσπαρτες υπηρεσίες σε τρία διαφορετικά κτίρια, όπως είναι σήμερα, στη συζήτηση συμμετείχε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Βρεττός, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ΙΚΑ έχει υπογράψει σύμβαση μίσθωσης του κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από το Ολυμπιακό Χωριό για εννέα χρόνια και σύμφωνα με νομικούς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ακυρώσει, εκτός και αν όντως διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, ή αν επιλυθούν τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι υπηρεσίες του ΙΚΑ θα μεταφερθούν στο εν λόγω κτίριο και το κύριο βάρος του Δήμου θα πέσει στο να μειωθεί ο χρόνος απαλλοτρίωσης του χώρου στη Λαθέα και να προχωρήσει η κατασκευή νέου κτιρίου του ΙΚΑ, ώστε να στεγαστούν όσο πιο γρήγορα- και όχι βέβαια σε εννέα χρόνια – εκεί οι υπηρεσίες του Ιδρύματος. Αυτό επεσήμανε και ο Δήμαρχος κ. Π. Φωτιάδης, ο οποίος στην τοποθέτησή του είπε ότι το σημαντικότερο είναι να προχωρήσει άμεσα η απαλλοτρίωση των στρεμμάτων στη Λαθέα λέγοντας πως αν ανεγερθεί το κτίριο, μπορεί να «σπάσει» νωρίτερα η σύμβαση μίσθωσης με τη «ΦΑΡΜΑΠΛΑΣΤ».

Όσον αφορά το πρόβλημα μετάβασης των πολιτών στο χώρο της ΦΑΡΜΑΠΛΑΣΤ», υποστήριξε πως μπορεί να λυθεί, εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα λειτουργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως βοηθήσει σε αυτό και η Διοίκηση του Δήμου. Ωστόσο, τόσο η «ΑΧΑΡΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» όσο και η ΠΑΣΥΜ, ήταν κατηγορηματικές, ότι πρέπει να ακυρωθεί αυτή η σύμβαση, όχι μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθούν πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά κυρίως γιατί θα ταλαιπωρούνται όλοι οι πολίτες στη μεταφορά τους, προς και από το κτίριο που έχει επιλεγεί να ενοικιαστεί. Ο επικεφαλής της ΠΑΣΥΜ κ. Β. Τοπαλιανίδης, μίλησε για βεβιασμένη ενέργεια από τη διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά και για ένα είδος «τρομοκρατίας» προς τους εργαζόμενους, επιβάλλοντας το «εμείς αποφασίζουμε και εσείς δεν μιλάτε», επισήμανε ακόμα ότι το πρόβλημα του ΙΚΑ δεν είναι μόνο το κτιριακό, αλλά γενικότερα ο τρόπος λειτουργίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, που ωθούν τους ασφαλισμένους προς τον ιδιωτικό τομέα και για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ακριβή επιλογή με ιδιαίτερα δύσκολη πρόσβαση χαρακτήρισε το κτίριο της «ΦΑΡΜΑΠΛΑΣΤ», χωρίς μάλιστα να πληροί πολλές προϋποθέσεις. Έθεσε και το θέμα της Πολυκλινικής, ενώ τόνισε πως ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά την επίσπευση απαλλοτρίωσης του χώρου στη Λαθέα και κατασκευής κτιρίου για τη συστέγαση όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος.

Ο επικεφαλής της «ΑΧΑΡΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» κ. Γιώργος Λέκκας , τόνισε ότι επιλέχθηκε ο χειρότερος χώρος για το αυτονόητο, δηλαδή τη συστέγαση των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε ένα κτίριο. Όπως μάλιστα είπε υπήρχαν δύο ακόμη εναλλακτικές – και πάντα προσωρινές – λύσεις, στον Άγιο Πέτρο, αλλά και το πρώην κτίριο «Λύρα»» στη Δεκελείας, που εξυπηρετούσε ασφαλισμένους και επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους. Τάχθηκε με τη σειρά του υπέρ της ισχυρής πίεσης από πλευράς Δήμου, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος απαλλοτρίωσης και κατασκευής κατάλληλου κτιρίου στη Λαθέα, ζητώντας μάλιστα δυναμική αντίδραση, σε διαφορετική περίπτωση τετελεσμένο γεγονός η μεταστέγαση του ΙΚΑ σε χώρο μακριά από το πολεοδομικό και συγκοινωνιακό ιστό της πόλης, για τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Ντούρο, τονίζοντας πως είχε προαποφασιστεί μήνες πριν την οριστικοποίηση της σύμβασης. Όπως είπε, η απόφαση είχε ήδη ληφθεί από τον Απρίλιο του 2007. «Τον Οκτώβριο είχαμε καθησυχαστεί ότι τίποτα δεν προχωρά, αλλά το θέμα προχώρησε γρήγορα, αποκλείοντας μάλιστα και την περίπτωση του πρώην κτιρίου ΛΥΡΑ, που είναι σε κεντρική αρτηρία», είπε ο Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού συμβουλίου κ. Χρήστος Ντούρος, που αναρωτήθηκε για το τι συμφέροντα παίζονται, ζητώντας την ακύρωση της σύμβασης με οποιοδήποτε τρόπο. Θέση για το θέμα πήρε και ο συνδημότης βουλευτής κ. Ντίνος Βρεττός, επισημαίνοντας με την σειρά του το πρόβλημα πρόσβασης, αφού καμία συγκοινωνιακή γραμμή δεν εξυπηρετεί την πλειοψηφία των κατοίκων που θα χρειαστεί να αλλάζουν δύο συγκοινωνίες.

Τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης της σύμβασης και στο να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες η απαλλοτρίωση του χώρου στη Λαθέα. Εκτός από το πρώην κτιρίου «ΛΥΡΑ» στη Δεκελείας και του κτιρίου στον Άγιο Πέτρο, υπήρξε και μία τρίτη περίπτωση, δύο διπλανών κτιρίων στην Αριστοτέλους – τα χωρίζει ένα κτίριο – το ένα 1600 τ.μ και το δεύτερο λίγο μικρότερο, με την μισή τιμή από ότι ενοικιάζεται το κτίριο της «ΦΑΡΜΑΠΛΑΣΤ». Αυτά υποστήριξε ο ιδιοκτήτης των κτιρίων Απόστολος Ξυλογιάννης, λέγοντας πως το ένα ήταν απόλυτα κατάλληλο για τις ιατρικές υπηρεσίες και το άλλο για τις διοικητικές. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, έγινε δεκτή αρχικά η προσφορά του, αλλά στη συνέχεια κατέφυγαν στο κτιρίου της «ΦΑΡΜΑΠΛΑΣΤ».

Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει το κτίριο ΛΥΡΑ, λέγοντας ότι η προσφορά τους απορρίφθηκε λόγω… θέσης!! «Καταφέραμε να πετύχουμε τη συστέγαση των υπηρεσιών μετά από τόσα χρόνια και πιέσαμε το ΙΚΑ να συμφωνήσει στο να αγοράσει έξι στρέμματα στη Λαθέα. Απομένει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και κατασκευής του κτιρίου είπε ο Δήμαρχος κ. Φωτιάδης, που δεν έδειξε να προβληματίζεται για την προσωρινή λύση στην «ΦΑΡΜΑΠΛΑΣΤ», εφόσον δοθεί η δυνατότητα Δημοτικής Συγκοινωνίας. Τελικά υπήρξε ομόφωνη συμφωνία, να επισκεφθούν τον πρόεδρο του ΙΚΑ και να πιέσουν για την άμεση απαλλοτρίωση του χώρου στη Λαθέα και να ακυρωθεί η σύμβαση με τη «ΦΑΡΜΑΠΛΑΣΤ», λόγω ακαταλληλότητας του χώρου και για πολεοδομικές παραβάσεις.