ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Για τον καθαρισμό και καλοπισμό του λόφου των Σαράντα Μαρτύρων

Σε περίφραξη και δεντροφύτευση προχωρά άμεσα ο Δήμος Αχαρνών

Εικόνες που θα… «ζήλευαν» ακόμα και οι λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες «αναδύθηκαν» τις τελευταίες ημέρες στο λόφο των Σαράντα Μαρτύρων, ο οποίος για πολλά χρόνια είχε μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή και όλοι μας – κυρίως οι Διοικήσεις του Δήμου Αχαρνών – σφυρίζαμε αδιάφορα, αφού κανείς δεν άκουγε ή δεν μπόρεσε να εκτιμήσει το τι είχε συμβεί.

Όταν όμως ξεκίνησαν τα συνεργεία του Δήμου την προσπάθεια αποκομιδής των χιλιάδων τόνων μπαζών και σκουπιδιών, τότε βγήκε όλη η τραγική εικόνα στην προσπάθεια, έγινε αντικείμενο συζήτησης σε τηλεοπτικά κανάλια και ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς μάλιστα να λείψουν και οι εκατέρωθεν βολές για το ποιος ευθύνεται περισσότερο και το ποιος ασχολήθηκε.

Εκρηκτική χαρακτήρισε την κατάσταση ο έμπειρος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κασσαβός, «που το μάθαμε τώρα» είπε, κάνοντας μία τραγική επισήμανση, ότι υπήρχε – και υπάρχει ακόμη – μεγάλος κίνδυνος για την δημόσια υγεία και μάλιστα, υπήρξε κρούσμα μηνιγγίτιδας στο κοντινότερο σπίτι προς την χωματερή.

Χαρακτήρισε προ την σωστή κατεύθυνση τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τον καθαρισμό του χώρου, λέγοντας όπως πως πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός και συγκεκριμένη μελέτη.

Μπάζα, σκουπίδια και διάφορα αντικείμενα, ρίχνοντας στο χώρο εδώ και αρκετά χρόνια και είχαν μετατρέψει την άλλοτε όαση του λόφου, σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες χωματερές, αν όχι η πιο επικίνδυνη, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ανθρώπους που μένουν εκεί, νόμιμα ή παράνομα.

Τα συνεργεία έχουν ριχτεί στην… «μάχη» για τον καθαρισμό, με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σπύρο Βρεττό να επικροτεί αυτή την προσπάθεια μεν, αλλά να αναφέρει ότι ξεκίνησε μετά την πίεση που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας να φυλάσσεται ο χώρος για αποτροπή παρόμοιων ενεργειών και να αναδειχθούν οι εκκλησίες.

Ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΧΑΡΝΕΣ- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» κ. Γιώργος Λέκκας, αναφέρθηκε σε δεντροφύτεση που χρειάζεται όχι μόνο η συγκεκριμένη περιοχή αλλά πολλά ακόμη σημεία και πως είναι καιρός να αναβαθμιστεί μία εγκαταλελειμμένη περιοχή.

Μεγάλη και επιτυχημένη χαρακτήρισε την προσπάθεια της σημερινής Διοίκησης του Δήμου για την αναβάθμιση του χώρου και της περιοχής ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, τονίζοντας πως ο ίδιος είχε φέρει τους Νομάρχες Ανατολικής και Δυτ. Αττικής για να δουν τον χώρο και να συμφωνήσουν στις ενέργειες που θα γίνονταν. «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα σημαντικό ποσό και προχωρήσαμε στα απαραίτητα έργα είπε. Σ’ ότι αφορά για τον χρόνο παρέμβασης, επισήμανε πως έπρεπε να προηγηθούν έργα στην περιοχή γύρω από τον λόφο που βρίσκονταν επίσης σε άσχημη κατάσταση. Ήδη, ολοκληρώθηκε η αποχέτευση, έχουν προχωρήσει έργα οδοποιίας, ξεκινούν οι πεζοδρομήσεις κι ο φωτισμός.

Τώρα ξεκίνησε η αποκομιδή σκουπιδιών και μπαζών και όπως είπε μάλιστα, πρέπει να ολοκληρωθεί ως το Σάββατο 28 Μαρτίου, μέρα αφιερωμένη στην «Ώρα της Γης». Στις 28 Μαρτίου, λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσει και η δεντροφύτευση στο χώρο, σε συνεργασία με σχολεία της πόλης μας και πάντα σε συνεργασία με το Δασαρχείο.

Τόνισε ακόμη, πως υπάρχουν καταπατητές και στο λόφο των 40 Μαρτύρων και έχει συζητήσει το θέμα με τη Νομαρχία, την Αστυνομία και το Δασαρχείο, λέγοντας πως πρέπει να γίνει όαση αυτός ο λόφος.

Την απορία του για το πώς τόσο παλιοί Δημοτικοί Σύμβουλοι αναφέρονται τώρα για την περιοχή και το λόφο των 40 Μαρτύρων, όταν πρόκειται για ένα πρόβλημα περίπου δύο δεκαετιών επεσήμανε με ανακοίνωση του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Μαρίνος Μουκάνης.

«Ήταν ένα κόσμημα και δεν ξέρω ποια Δημοτική Αρχή επέτρεψε κάτι τέτοιο και ποιος Δήμαρχος είχε αυτή την ιδέα. Εμείς κάναμε τα αδύνατα – δυνατά για να αλλάξουμε την κατάσταση και πετύχαμε πολλά. Δεν είχαμε όταν αναλάβαμε ούτε πετρέλαιο για τα φορτηγά, όμως, δεν ξέρω πως ο Δήμαρχος κατάφερε να φέρει και τους δύο Νομάρχες και να κερδίσει ένα σημαντικό ποσόν για την αναβάθμιση της περιοχής. Υπόσχομαι, ότι πολύ σύντομα θα έχει καθαριστεί ο χώρος» είπε τονίζοντας με την σειρά του πως ολοκληρώθηκε η αποχέτευση και προχωρούν τα έργα οδοποιίας. «Γίνεται τεράστιο. Μάλιστα, για πρώτη φορά κάποιοι από τους κατοίκους συναινούν να γκρεμιστούν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, για να ανοιχτούν δρόμοι, να γίνουν έργα και να τελειώσει αυτή η θλιβερή ιστορία» δήλωσε.

Ωστόσο, όταν ο Μουκάνης είπε ότι από την εποχή του κ. Ντίνου Βρεττού είχε να έρθει Δήμαρχος στην περιοχή, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην Δημάρχου κ. Σπύρου Στριφτού, ο οποίος είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια μεταφέρθηκαν στον λόφο τα περισσότερα μπάζα, λέγοντας ακόμη πως η πρώην Διοίκηση είχε κάνει πολλές προσπάθειες και για τον εξωραϊσμό της περιοχής και για τις παράνομες καταλήψεις.

«Προσπαθήσαμε, βγάλαμε αποφάσεις, δεν είχαμε όμως την βοήθεια της Νομαρχίας, η οποία για τις παράνομες καταπατήσεις επικαλούντο κοινωνικούς λόγους. Κάναμε και κάποιες εκδηλώσεις εκεί και είχαμε δείξει ενδιαφέρον» είπε ο κ. Σπύρος Στριφτός.

Αυτό που μένει, είναι να ολοκληρωθεί η αποκομιδή, να προχωρήσει η δεντροφύτευση και να γίνει φυλασσόμενος χώρος και περιφραγμένος, όπως ζήτησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όπως είπε ότι θα γίνει και ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φωτιάδης.