ΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Ομόφωνη ήταν η απόφαση η οποία αναφέρει ότι στηρίζονται μεμονωμένοι ή ομαδικοί αγώνες για την ποιότητα ζωής, καταδικάζει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού σε πολίτες και φορείς, απόλυτη στήριξη στον ΑΣΜΑΑ και πλήρη νομική κάλυψη στα μέλη και τήρηση των περιβαλλοντικών μελετών.

Συνέβη κι αυτό! Επιχείρηση αγγειοπλαστικής στο Βόρειο Τμήμα των Αχαρνών, κατέθεσε αγωγή που «αγγίζει» τα δύο εκατομμύρια ευρώ (!!) σε τρία μέλη του ΑΣΜΑΑ, επειδή ο Σύνδεσμος προώθησε παράπονα και καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για προβλήματα που αντιμετώπιζαν, τόσο περιβαλλοντικά και αισθητικά, όσο και σε θέματα ασφάλειας, στις υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας. Μάλιστα, στο έγγραφο του φορέα δεν γινόταν αναφορά στην συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά γενικά σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Ο ιδιοκτήτης της Επιχείρησης ως απάντηση σ’ αυτή προχώρησε σε αγωγή ζητώντας από 650.000 ευρώ από τρία μέλη του συλλόγου, ενώ τόσο αυτά όσο και άλλα μέλη και κάτοικοι της περιοχής, μίλησαν για προκλητική συμπεριφορά, ακόμη και για εκτόξευση απειλών.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Γαλανόπουλος, που συμπεριλαμβάνεται στην αγωγή, αλλά και ο κ. Μιχάλης Παντελαίων, το έγγραφο με τις καταγγελίες ήταν για βιοτεχνίες κεραμικών και βουνοστασίων. Μίλησαν, ακόμη, για προσπάθεια εκφοβισμού από την πλευρά του βιοτέχνη, ενώ συμφώνησε και ο κ. Κανακίδης πως είχε απειληθεί, τονίζοντας όλοι πως πρέπει να προστατευθούν τα μέλη, γιατί διαφορετικά ανάλογες τακτικές θα ακολουθήσουν κι άλλοι για να τρομοκρατήσουν φορείς, πολίτες και υπηρεσίες.

Μίλησαν για αναφορές που έγιναν τόσο για περιβαλλοντικά προβλήματα, για μη τήρηση της περιβαλλοντικής μελέτης και για θέματα ασφάλειας, αφού κυκλοφορούν κλαρκ με παλέτες έξω από το χώρο της επιχείρησης. Από την πλευρά του ιδιοκτήτη δεν φάνηκε αρχικά να κάνει πίσω στις θέσεις του, που ήταν ότι δεν ενημερώθηκε από τον Σύλλογο, ότι υπήρχαν παράπονα από κατοίκους, έγιναν καταγγελίες που του δημιούργησαν πρόβλημα και έπρεπε να προστατέψει τον εαυτό του γι’ αυτό προχώρησε σε αγωγές. Τόνισε ακόμα, πως δεν είναι μεγιστάνας και παλεύει για την επιβίωσή του.

Ωστόσο, εύλογη η απορία των μελών του ΑΣΜΑΑ, πως είναι δυνατόν να ζητά 1.950.000ευρώ ως ζημιά μια μικρομεσαία Επιχείρηση.

Ο ίδιος επέμενε ότι αν συζητούσαν πρώτα μαζί του θα είχε βρεθεί λύση, ωστόσο, όπως είπαν από τον ΑΣΜΑΑ, παρ’ ότι του επιβλήθηκαν πρόστιμα – μικρά – προκειμένου να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, εκείνος δεν συμμορφώθηκε και συνεχίζει να προκαλεί. Το θέμα ωστόσο, δεν είναι οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, όσο το γεγονός ότι έγιναν αγωγές σε μέλη φορέα, που όπως τονίστηκε, έπραξε ότι προβλέπει το εγκεκριμένο καταστατικό.

Μία κίνηση που το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να την αντιμετωπίσει με τρόπο ξεκάθαρο, ώστε να μην δημιουργήσει νέες τέτοιες ενέργειες.

Αρχικά, έγιναν οι απαραίτητες συναινέσεις να αποσύρει τις αγωγές και να συζητήσει με τους φορείς, τόσο από τον Δήμαρχο, που τόνισε πως δεν μπορεί μία επιχείρηση να λειτουργεί σε εχθρικό περιβάλλον, όπως και άλλοι σύμβουλοι. Επισημάνθηκε ακόμη πως πλέον η περιοχή πυκνοδομήτε και πρέπει οι όποιες παραγωγικές λειτουργίες να λαμβάνουν υπ’ όψη τους και να τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Πέρα του αν και κατά πόσο τελικά τα βρουν ο σύλλογος και ο βιοτέχνης, το Δημοτικό Συμβούλιο όφειλε, όπως τόνισαν ο Δήμαρχος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός, οι κ.κ. Λέκκας, Βρεττός, Τραβασάρος, Κασσαβός και Συρινίδης, ο Δήμος να συμπαρασταθεί σε όλους τους μαζικούς φορείς. Κι αυτό έδειξε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση η οποία αναφέρει ότι στηρίζονται μεμονωμένοι ή ομαδικοί αγώνες για την ποιότητα ζωής, καταδικάζει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού σε πολίτες και φορείς, απόλυτη στήριξη στον ΑΣΜΑΑ και πλήρη νομική κάλυψη στα μέλη και τήρηση των περιβαλλοντικών μελετών.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έδειχνε περισσότερη διάθεση συμβιβασμού, να μιλήσει με τα μέλη του συλλόγου και να αποσύρει τις αγωγές, αλλά κυρίως να συμμορφωθεί με τις ανάγκες των πολιτών και των προβλεπόμενων της περιβαλλοντικής μελέτης.

Ως κίνηση αυτή η αγωγή πραγματικά εξέπληξε, αλλά όπως αναμενόταν, το Δημοτικό Συμβούλιο έδειξε ότι στηρίζει τους φορείς και όπως είπε ο κ. Τραβασάρος στα Δικαστήρια αν υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ότι όντως υπάρχουν προβλήματα, δικαιώνονται φορείς και πολίτες.