«ΑΝΟΙΓΕΙ» ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΙΑΣ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Στις αρχές του 2010 η δημοπράτηση για το τμήμα της περιοχής

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιος Σουφλιάς, υπέγραψε τη χρηματοδότηση του έργου της διευθέτησης της λεκάνης απορροής του ρέματος της Εσχατιάς, προϋπολογισμού 198 εκατομμυρίων ευρώ (198.000.000 ευρώ) και μέχρι τέλους του έτους αρχίζει η κατασκευή του.

Τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ «αγγίζει» το κόστος της διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς, που επιτέλους μπαίνει στην τελική του «ευθεία» μετά την υπογραφή της χρηματοδότησης από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρα.

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας για τους Δήμους της περιοχής, έως και το Περιστέρι, που έγινε πιο αναγκαίο μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, αφού το ρέμα της Εσχατιάς αποτελεί τον βασικό αποδέκτη ομβρίων των Δήμων Αχαρνών, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και τον κύριο αποδέκτη για τους Δήμους Φυλής και Άνω Λιοσίων με τη συνολική έκταση της λεκάνης να φθάνει τα 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η διευθέτηση της λεκάνης απορροής γίνεται με υπογειοποίηση του ρέματος με την κατασκευή δίδυμου κλειστού ορθογωνικού αγωγού. Με την «υπογειοποίηση» του ρέματος θα δημιουργηθεί μία χρήσιμη επιφάνεια έκτασης 150 στρ. περίπου. Η επιφάνεια αυτή πάνω από τον αγωγό θα αναδειχθεί σε ζώνη πρασίνου και αναψυχής.

Το έργο εντάσσεται για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, θα κατασκευαστεί σε μήκος περίπου 10 χλμ. και θα εκτείνεται από το Περιστέρι μέχρι τις Αχαρνές. Από αυτά τα 8 χλμ. που αφορούν το ρέμα της Εσχατιάς και τα άλλα 2.0 χλμ. τα ρέματα Πικροδαφνέζας και Αγίου Γεωργίου του Δήμου Αχαρνών, αποτελούν σημαντικούς κλάδους του κυρίως ρέματος.

Μέχρι τον Οκτώβριο δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του ρέματος της Εσχατιάς από την πλατεία Ιλίου μέχρι την συμβολή του αγωγού Ευπυρίδων (περί την Αττική Οδό) μήκους 3.300 μ.

Στις αρχές του 2010 δημοπρατείται το δεύτερο τμήμα της, από την Αττική Οδό μέχρι την Λ. Πάρνηθος στο Δήμο Αχαρνών, μήκους 4.800 μ, καθώς και τα συμβάλλοντα ρέματα μήκους 2 χλμ περίπου.

Στις δηλώσεις του, με αφορμή την υπογραφή της χρηματοδότησης για τη διευθέτηση ου ρέματος, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, χαρακτήρισε σημαντικό το έργο, με το οποίο «βοηθάμε ουσιαστικά τόσο στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, όσο και στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της».