Από Σεπτέμβριο οι προσλήψεις στους Δήμους μέσω ΟΑΕΔ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του μπαίνει το ειδικό πρόγραμμα τριετούς απασχόλησης 20.000 ανέργων σε Δημοτικές Επιχειρήσεις, με την συνεργασία ΚΕΔΚΑ, ΟΑΕΔ και Υπουργείου Απασχόλησης, όπου αναμένεται η ψήφισή του από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκινήσουν οι προσλήψεις μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ο Αύγουστος θεωρείται κρίσιμος μήνας αφού την περίοδο όπου κορυφώνονται τα «μπάνια του λαού» θα γίνει η επιλογή των ειδικοτήτων, που είναι ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων και του ΟΑΕΔ, που συγχρηματοδοτούν αυτό το εγχείρημα, που ωστόσο βρίσκει ακόμη επιφυλακτικούς τους Δημάρχους.

Οι Δήμοι, θα επιχορηγηθούν με 1.150ευρώ για κάθε άνεργο που προσλαμβάνουν μέσω αυτού του προγράμματος, φοβούνται όμως ότι το κόστος – μισθού και ΙΚΑ – θα ξεπεράσει αυτό το ποσόν και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρώτη φάση θα γίνει η κατανομή των 15.000 ανέργων, με τον Δήμο Αχαρνών να δικαιούται πρόσληψη 55 ατόμων, ο Δήμος Άνω Λιοσίων 21 ανέργων, ο Δήμος Ζεφυρίου 8 ατόμων, ο Δήμος Καματερού 20 ατόμων και οι Δήμοι Θρακομακεδόνων και Φυλής 5 και 4 αντίστοιχα.

Ήδη χιλιάδες άνεργοι περιμένουν την εφαρμογή του προγράμματος και όπως παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ασκούνται πιέσεις για να ξεκινήσει άμεσα, ιδιαίτερα μετά την διασφάλιση που ζητούσαν οι ΟΤΑ ότι τα άτομα αυτά δεν θα μονιμοποιηθούν, αφού δεν θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να φθάσει στους Δήμους η σχετική λεπτομερή εγκύκλιος της ΚΕΔΚΕ για την εφαρμογή του προγράμματος και σχεδόν ταυτόχρονα θα ψηφιστεί, όπως αναμένεται, από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Έντονη ήταν η αντίδραση, όπως εκφράστηκε από την υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης και Βουλευτή της Περιφέρειας μας κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην υπογραφή μνημονίου για τέτοιες δράσεις όπου προβλέπεται και η μετατροπή του επιδόματος ανεργίες σε επίδομα εργασίας.

Η κα. Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε το Υπουργείο και τη Κυβέρνηση για καλοκαιρινές προσφορές που φτάνουν στο «ξεπούλημα», για δεκάδες χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις με εργαλείο το «γαλάζιο μαγαζάκι» του ΟΑΕΔ, για τακτοποίηση πελατειακών γραμματίων και για προσλήψεις χωρίς διαφάνεια και δημιουργία νέων στρατών ανέργων.

Από την πλευρά της η Υπουργός Απασχόλησης κα. Φάνη Πετραλιά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι άνεργοι δεν έχουν πολιτικό ή κομματικό χρώμα, γι’ αυτό και θα συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης, στην οποία θα συμμετάσχουν το Υπουργείο, ο ΟΑΕΔ και η ΚΕΔΚΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμανάκης, τόνισε ότι θα υπάρξει διαφάνεια, επισημαίνοντας πως στην πενταμελή Επιτροπή η ΚΕΔΚΕ θα έχει την πλειοψηφία. Το επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο οι προσλήψεις, αν όλα πάνε καλά…