ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ !!!

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Εκτός διεκδίκησης της μίας από τις δύο Ιερείς Μητροπόλεις που δημιουργούνται από τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής, μένει ο Δήμος Αχαρνών. Aσθενείς έως ανύπαρκτες οι φωνές διεκδίκησης τόσο των εκκλησιαστικών όσο και των πολιτικών παραγόντων, σε συνδυασμό με την έκλειψη διεκδικητικού ρεύματος από την πλευρά των πιστών της πόλεως μας.

Ωστόσο είναι ευχάριστο ότι μπαίνει τέλος σε ένα καθεστώς θρησκευτικής ακυβερνησίας, ειδικότερα για την πόλη μας που έχει ανάγκη ανοικοδόμησης νέων Ιερών Ναών, όπως στις περιοχές Μπόσκιζας, Αγίου Δημητρίου, Κωστή Παλαμά και Αγίου Ιωάννη Ρώσσου.

Οι φιλότιμες οι προσπάθειες του Δημάρχου Παν. Φωτιάδη, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την προαποφασισμένη απόφαση.

Την ίδρυση νέων Iερών Mητροπόλεων, προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η μία έδρα να παραμείνει στη Κηφισιά και η δεύτερη να εγκατασταθεί στο Ίλιον, όπως εξ’ αρχής προβλέποταν, στην οποία θα ενταχθεί και ο Δήμος Αχαρνών, μαζί με την Πετρούπολη.

Το θέμα είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών και τότε είχε συμφωνηθεί να διεκδικήσει τη δεύτερη έδρα από το Δήμο Ίλιου, με κύριο επιχείρημα ότι είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Περιφέρειας, ενώ πρόσφατα ο Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχε εξέλιξη στο όλο θέμα και υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο Δήμος παρακολουθούσε το θέμα και πως τον ενδιέφερε.

Ωστόσο, το Υπουργείο δε φαίνεται να γνωρίζει τις όποιες ενστάσεις του Δήμου Αχαρνών ή να μη τις λαμβάνει καθόλου υπόψη. Μάλιστα, δείχνει να βιάζεται να κλείσει το θέμα, μη αφήνοντας περιθώρια αντιδράσεις, αφού η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι θα έχει ολοκληρωθεί νομοθετικά εντός τους Φεβρουαρίου 2010.

Ήδη η υπουργός κα Διαμαντοπούλου, ενημέρωσε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως υπάρχει σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με τη Ν.Δ. να εκφράζει επιφυλάξεις για τη δημιουργία δύο Μητροπόλεων λόγω της οικονομικής κρίσης, που ήταν και ο λόγος που η ίδια είχε «παγώσει» τη διχοτόμηση.

Επίσης, θέτει και το προβληματισμό της για το κατά πόσο θα λειτουργήσει το εγχείρημα με τη μία Μητρόπολη πλούσια και την άλλη φτωχή.

Την αντίθεση του εξέφρασε και το ΚΚΕ που ζήτησε να έρθει το θέμα μαζί με το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.

Όπως και να ’χει ο στόχος του να έρθει η Μητρόπολη στο Δήμο Αχαρνών ξέφυγε τελείως και στην ουσία δεν υπάρχει πλέον.

Η μια Μητρόπολη θα είναι Ιλίου – Αχαρνών και Πετρούπολης, με έδρα το Δήμο Ιλίου και η άλλη Κηφισιάς – Αμαρουσίου και Ωρωπού, με έδρα τη Κηφισιά.

Σχετικά με το κόστος η κυρία Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι αναλαμβάνεται από τις Μητροπόλεις, ενώ το Δημόσιο επωμίζεται με τον επιπλέον μισθό του ενός μητροπολίτη (36.000 ευρώ το χρόνο).
Αναφορικά με την ίδρυση νέων Ιερών Μητροπόλεων οι βουλευτές της ΝΔ συμφώνησαν, με τον Ανδ. Λυκουρέντζο να εκφράζει επιφυλάξεις να μην ανοίξει «κερκόπορτα» για δημιουργία επιπλέον Μητροπόλεων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Αντ. Σκυλλάκος, διερωτήθηκε γιατί βιάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάτμηση της μητρόπολης Αττικής και δεν έρχονται όλα μαζί, όταν τεθεί θέμα χωρισμού Πολιτείας-Εκκλησίας.

Απαντώντας η κυρία Διαμαντοπούλου αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, είπε ότι με το Σύνταγμα η κατοχύρωση των διακριτών ρόλων καθορίζονται από δύο πόλους.

Επίσκεψη Φωτιάδη στον Ιερώνυμο

Μετά από αίτηση του Δημάρχου Αχαρνών Παναγιώτη Φωτιάδη πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010, επίσκεψη – ακρόαση εργασίας στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο Αθηνών όπου συναντήθηκε με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄.

Αντικείμενο της συζήτησης υπήρξαν ποιμαντικά, φιλανθρωπικά και άλλα θέματα της πόλης των Αχαρνών με μείζον εκείνο της έδρας της υπό σύσταση νέας Ιεράς Μητροπόλεως, μετά τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής.

Από τον Μακαριότατο παρεσχέθη η διαβεβαίωση ότι ανεξαρτήτως της νομοτεχνικής διατυπώσεως της συγκεκριμένης τροπολογίας που έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα υπάρξει με εσωτερική διοικητική ρύθμιση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ικανοποιητική λύση σε ότι αφορά στη πόλη των Αχαρνών.

Ο κ. Φωτιάδης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Μακαριότατο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα και την θετική, ως φαίνεται, έκβασή του για τους δημότες των Αχαρνών. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση του κ. Φωτιάδη με τον Αρχιεπίσκοπο, μέσα σε λίγους μήνες και πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος αποδέχτηκε πρόσκληση του Δημάρχου προκειμένου να παραστεί και να θέσει τον θεμέλιο λίθο στον Ξενώνα της Αρωγής που θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου 2010, στην περιοχή της Αυλίζας στις Αχαρνές.