ΑΥΞΗΣΗ 5% ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Για το έτος 2009, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών

Στο 5% ανέρχεται και για τη νέα χρονιά η αύξηση στα Δημοτικά Τέλη του Δήμου Αχαρνών, παρά την καθολική αντίδραση των Συμβούλων της μειοψηφίας που αντέδρασαν σε οποιαδήποτε αύξηση και ενώ η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας ήταν για πολύ μεγαλύτερη αύξηση, που ξεπερνούσε και το 13% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα.

Όπως και πέρυσι, – όπου η ταμειακή υπηρεσία ζητούσε αύξηση 15% των δημοτικών τελών – έτσι και εφέτος η εισήγησή της ήταν να αυξηθούν κατά 13,1% τα τέλη, με τη Δημοτική Αρχή να κατεβάζει το ποσοστό στα 5% και στις δύο περιπτώσεις. Η διαφορά όμως ήταν στην αντίδραση της μειοψηφίας που ήταν πιο έντονη και σχετικά ενιαία.

Θεωρώντας υπερβολική την εισήγηση της ταμειακής υπηρεσίας και αντιπροτείνοντας μηδενική αύξηση, με τη Δημοτική Αρχή να τονίζει ότι είναι μία μικρή, αλλά αναγκαία επιβάρυνση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ο Δήμος.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν επικεφαλής της νέας παράταξης «Α.Ε.Π.» κ. Χρήστος Ντούρος, χαρακτήρισε την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας ασαφής σχετικά με τα προϋπολογιζόμενα μεγέθη και εξωπραγματικά -αυτά τα μεγέθη – σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο τομέα της καθαριότητας. Ενώ επισήμανε, ότι έπρεπε να είχαν προσηλωθεί οι Επαγγελματικοί Φορείς της πόλης. Επέμενε στο να μη γίνει καμία αύξηση με δεδομένη την οικονομική κρίση αυτή την εποχή.

Την αντίθεσή του στην αύξηση εξέφρασε και ο επικεφαλής της «ΑΧΑΡΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» κ. Γιώργος Λέκκας, επισημαίνοντας όμως, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν αύξησε τα δημοτικά τέλη και προχώρησε σε δανεισμό και πως η νέα Διοίκηση προχώρησε σε αύξηση 5% για το τρέχον έτος, χαρακτηρίζοντας βαρύ και άτοπα την αύξηση που εισηγήθηκε η ταμειακή υπηρεσία.

Ο κ. Σπύρος Βρεττός επισήμανε ότι η αίσθηση του δημότη είναι πως δεν υπάρχει ανταπόδοση των τελών σε υπηρεσίες, ενώ κάθετα αντίθετος ήταν και οι σύμβουλοί της ΠΑΣΥΜ, με τον κ. Θάνο Τραβασάρο να τονίζει πως και το μισό ευρώ για πολλούς έχει αξία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Παν. Φωτιάδης, μίλησε για αγορές που έγιναν, όπως τα πέντε απορριμματοφόρα και στα αυξημένα έξοδα του Δήμου. Είπε ακόμη, πως γνωρίζουν τα οικονομικά προβλήματα του κόσμου, δεν είναι φορομπήχτες -αναφέροντας την απίστευτη αύξηση του Δήμου της Ν. Φιλαδέλφειας αλλά και άλλων Δήμων – γι’ αυτό το λόγο προτείνουν πολύ μικρότερη αύξηση απ’ αυτή που ζητά η οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Διαφορετικά, χωρίς αυτή την όχι μεγάλη αύξηση, ο Δήμος θα έχει πρόβλημα.

Τελικά, η πρόταση για αύξηση 5 % των τελών ψηφίστηκε από 16 Συμβούλους, ενώ 9 ήταν αυτοί που τη καταψήφισαν