ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥΣ !

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Ανεπηρέαστοι από τις συνενώσεις που προωθούνται από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» παραμένουν οι Δήμοι της περιοχής σύμφωνα με τα δυο σενάρια που επεξεργάζονται για την Κυβέρνηση το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα οποία διατηρούν αυτοδύναμους τους Δήμους Αχαρνών, Άνω Λιοσίων, Θρακομακεδόνες, Ζεφύρι και Φυλή, ενώ ένα τρίτο τους εντάσει στη πολεοδομική ενότητα των Αθηνών χωρίς να διευκρινίζεται αν σ’ αυτή τη περίπτωση υπάρχει θέμα συνένωσης του με το Δήμο Αθηνών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δυο πιθανότερα σενάρια που σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί, δε προβλέπεται συνενώσεις των Δήμων της περιοχής που θα διατηρηθούν με τη σημερινή τους μορφή, τόσο σ’ ότι αφορά την Ανατολική Αττική, όσο και τη Δυτική, αν και ο Δήμος Αχαρνών φαίνεται να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και μαζί με το Δήμο Ελευσίνας προστάσουν και την ιστορικότητα τους σε περίπτωση που τεθεί τελικά ζήτημα συνενώσεων.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Φωτιάδη, σε εκδήλωση των εργαζομένων, ότι ο Δήμος θα διεκδικεί αυτό που δικαιούται και οφείλει να οργανωθεί και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Φαίνεται ότι η επιθυμία των Θρακομακεδόνων να παραμείνουν αυτοδύναμοι και να μη συνενωθούν με άλλο Δήμο, όπου σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να ενωθεί με το Δήμο Αχαμνών, εισακούγεται, όπως και του Δήμου Φυλής, αν και τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό, αφού πρόκειται για σενάρια που όμως έχουν πολλές πιθανότητες να εφαρμοστούν τελικά.

Στο πρώτο σχέδιο-σενάριο του ΙΤΑ για τη Δυτική Αττική προβλέπονται να μειωθούν σε πέντε οι Δήμοι και στο δεύτερο σε επτά, με τους Δήμους Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου και Φυλής να παραμένουν ως έχουν και στις δυο περιπτώσεις.

Το σενάριο που προωθούν κυρίως για την Ανατολική Αττική είναι να γίνουν 17 οι Δήμοι χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία συνένωσης οι Δήμοι Αχαρνών και Θρακομακεδόνες, ενώ όλοι αυτοί οι Δήμοι δεν αποκλείεται να ενταχθούν στη πολεοδομική ενότητα της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό η τα τελικά σενάρια και προτάσεις θα είναι έτοιμα μέσα στο Φεβρουάριο ώστε ως την Άνοιξη, η αρχές Καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου να πάμε στις Δημοτικές εκλογές με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», όπως θέλει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.