ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η μείωση των Νομαρχιών σε 18 με 20 και των Δήμων 400 με 450.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών οι Δήμοι Αχαρνών και Άνω Λιοσίων

Ο Δήμος Αχαρνών πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί και να είναι έτοιμος με σχέδιο δράσης και προτάσεις, προκειμένου να έχει ρόλο σε αυτή τη μεταρρύθμιση, ως Μητροπολιτικός Δήμος, όπως έχει πει και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Λέκκας και να είναι το «φαβορί» στην Περιφέρεια στη νέα εποχή που έρχεται.

«Καυτό» καλοκαίρι αναμένεται να είναι το φετινό για τους Δήμους και τις Νομαρχίες, αφού εκτός από τα ανοικτά οικονομικά θέματα και τις νέες αρμοδιότητες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι από την πλευρά της Κυβέρνηση και του Υπουργείου Εσωτερικών θα ξεκινήσει η διαβούλευση για την Διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την μείωση Νομαρχιών και Δήμων, όπως ήδη έχει γραφτεί και από τα «Αχαρναϊκά Νέα» εδώ και μήνες.
Με την Κυβέρνηση να επιθυμεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαλόγου πριν το τέλος του χρόνου, Νομαρχίες και Δήμοι, πρέπει ήδη να προετοιμάζονται για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι Δήμοι κάθε Περιφέρειας, όπως είναι και ο Δήμος Αχαρνών, αλλά και ο Δήμος Άνω Λιοσίων.
Προτάσεις ολοκληρωμένες που πρέπει να τεθούν στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως στην ΕΝΑΕ για τις Νομαρχίες και ΚΕΔΚΕ για τους Δήμους, που με την σειρά τους θα ολοκληρώσουν τις τελικές προτάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Απομένει ωστόσο να ξεκαθαριστούν δύο βασικά θέματα.
Το αν τελικά οι συνενώσεις για τους Δήμους θα είναι εθελοντικές με την κυβέρνηση να δίνει σημαντικά κίνητρα για κάτι τέτοιο, όπως κατά καιρούς έχει ειπωθεί από τους αρμόδιους και αν στη διαδικασία των νέων συνενώσεων θα συμμετέχουν και οι Δήμοι της Αττικής.
Μάλιστα, σε ότι αφορά την συνένωση των Δήμων, συμφωνούν όλα τα κόμματα, εκτός από το Κ.Κ.Ε, που θεωρεί ότι με το νέο Καποδίστρια θα προωθηθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων θεωρεί πως είναι απαραίτητο η μείωση των Δήμων για την οικονομική τους αυτοτέλεια.
Να υπενθυμίσουμε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση των Νομαρχιών σε 18 με 20 και των Δήμων 400 με 450.
Με κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, αλλά και κοινωνικά. Εξίσου σημαντικά θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, είναι ο τρόπος λειτουργίας των Νομαρχιών που θα προκύψουν από την μεταρρύθμιση, αλλά και των συνενουμένων Δήμων, καθώς και το πως θα επιτευχθεί η οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μια και ο λόγος για τα οικονομικά, σύμφωνα με την έως τώρα εξέλιξη, οι Δήμαρχοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο διάλογο της μεταρρύθμισης της Διοικητικής Δομής, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Όπως και να έχει, ο Δήμος Αχαρνών πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί και να είναι έτοιμος με σχέδιο δράσης και προτάσεις, προκειμένου να έχει ρόλο σε αυτή τη μεταρρύθμιση, ως Μητροπολιτικός Δήμος, όπως έχει πει και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Λέκκας και να είναι το «φαβορί» στην Περιφέρεια.
Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο Δήμος Άνω Λιοσίων, αφού το πιθανότερο είναι να μετέχουν στη διαδικασία διαλόγου όλοι οι Δήμοι της Αττικής, έστω και αν σε πρώτη φάση θα προωθηθεί η συναίνεση για την εφαρμογή του Καποδίστρια, μήπως και εφαρμοστεί από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες κυρίως από την πορεία της κυβέρνησης και των κομμάτων. Αν γίνουν νωρίτερα οι Εθνικές Εκλογές τότε απλά μετατοπίζεται ο χρόνος εφαρμογής. Ωστόσο αργά ή γρήγορα, αν εξασφαλιστούν παράλληλα τα πολιτικά οφέλη από οποιαδήποτε πλευρά, το θέμα θα προχωρήσει.