«ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ» ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Επικίνδυνη από αέρα και υδροφόρο ορίζοντα λένε επιστημονικές έρευνες από Νομαρχία και Υπουργείο, αντιδράσεις πολιτών

Έρευνα σε βάθος ξεκίνησε η Νομαρχία Δυτικής Αττικής για το θέμα που δημιουργήθηκε με τα τοξικά απόβλητα που μετέφερε παράνομα στο ΧΥΤΑ Φυλής, απορριμματοφόρο του Δήμου Ασπροπύργου και μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Νομάρχης κ. Αρκουδάρη, δεν ήταν το μοναδικό φορτίο τοξικών που εναποτέθηκε στην θέση αστικών απορριμμάτων του ΧΥΤΑ.

Η εναπόθεση τοξικών στην θέση που είναι για αστικά απορρίμματα εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη υγείας, είτε με την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος είναι ήδη πολύ βεβαρημένος από την χρόνια λειτουργία της χωματερής Άνω Λιοσίων, όπως τονίζουν επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το απορριμματοφόρο μετέφερε 15 με 20 τόνους καρικονογόνου σκόνης φίλτρων που τοποθετούνται σε καπνοδόχους των βιομηχανιών χάλυβα και τα οποία «κρατούν» υδράργυρο, κάδμιο και αρσενικό.

Η σκόνη αυτή είναι επικίνδυνη στο να προκαλέσει βλάβες σε συκώτι και νεφρά, ακόμη και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και η ανεξέλεγκτη μεταφορά της και εναπόθεσή απαγορεύεται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέτοιου είδους ουσίες, πρέπει να αποθηκεύονται στις βιομηχανίες που τις παράγουν έως ότου μεταφερθούν σε μονάδες επεξεργασίας σε χώρες της Ευρώπης, αφού ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί τέτοια μονάδα στην Ελλάδα.

Η επικίνδυνη αυτή μεταφορά ανακαλύφτηκε από υπαλλήλους του ΧΥΤΑ το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και ειδοποίησαν την Αστυνομία και τη Νομαρχία, οι υπηρεσίες της οποίας ξεκίνησαν αυτοψία, προκειμένου να βρουν την βιομηχανία από την οποία έφυγε η επικίνδυνη σκόνη.

Τα φίλτρα με την επικίνδυνη σκόνη έφτασαν στο ΧΥΤΑ μέσα στο απορριμματοφόρο, καμουφλαρισμένα με χώμα για να εναποτεθούν μαζί με τα αστικά απορρίμματα.

Ο οδηγός, που συνελήφθει είπε ότι τηλεφωνικά του υπέδειξαν από πού θα φορτώσει, χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο. Η Αντινομάρχης Σταυρούλα Δήμου μαζί με τον επιθεωρητή Περιβάλλοντος πήγαν στο σημείο που υπέδειξε ο οδηγός, αλλά δεν βρήκαν κάποιο στοιχείο.

Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, που ήρθε σε επαφή με την Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, προκειμένου να βρεθεί λύση για την διάθεση της επικίνδυνης σκόνης.

Έντονη αντίδραση υπάρχει και από φορείς και πολίτες της περιοχής, που βάλλουν κατά της Δημοτικής Αρχής αλλά και κατά μεγάλης μεταλλουργικής βιομηχανίας την οποία θεωρούν ότι ευθύνεται γι’ αυτό και μάλιστα δηλώνουν σίγουροι πως θα έχει γίνει πολλές φορές, κάτι ανάλογο, στο παρελθόν, όπως εξάλλου είπε και ο ίδιος ο Νομάρχης.

Όπως μας είπαν, είναι πολύ εύκολο να βρεθεί από ποια εταιρεία προέρχονταν τα τοξικά που εντοπίστηκαν την Παρασκευή, αλλά αμφιβάλλουν αν θα προχωρήσει, όχι μόνο η έρευνα, αλλά κυρίως για το αν θα υποστεί συνέπειες η βιομηχανία.

«Βαφτίζουν τα απόβλητα οικιακά απορρίμματα πολλές βιομηχανίες και κανείς δεν κάνει τίποτα τόσα χρόνια κι αυτό είναι ύποπτο» λένε δεκάδες πολίτες, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

«Κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή και όχι ο οδηγός» λένε κάποιοι άλλοι και όλοι μιλούν για συνεχή εγκλήματα περιβαλλοντική και για.. φόνο εκ προθέσεως ή εξ’ αμέλειας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητα προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά με ανακοίνωσή του.

Τριπλή επερώτηση κατέθεσε ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή αυτό το περιστατικό, από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Βουλευτή της Περιφέρειας μας κ.Αθανάσιο Λεβάντη και τον κ. Γρηγόρη Ψαριανό, για την υπολειτουργία της μονάδας αποτέφρωσης, την απουσία μέριμνας για τα απόβλητα και για μεθόδευση μετατροπής της σε μονάδα καύσης βιομηχανικών τοξικών αποβλήτων.

Όπως επισήμαναν, ενώ παράγονται 20 τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων ημερησίων, στη μονάδα αποτέφρωσης φθάνουν επίσημα μόνο οι 12 τόνοι, ενώ πάνω από 2000 τόνοι τέφρας αποθηκεύονται στο ΧΥΤΑ Φυλής, σε χώρους που δεν πληρούν ούτε της στοιχειώδεις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και μέτρα ασφαλείας.

Έβαλε και κατά του ΕΣΔΚΝΑ, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να μετατρέψει την μονάδα αποτέφρωσης, σε μονάδα κάυσης τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων και η τέφρα να εναποτίθεται σε ειδικό κύτταρο.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, είπε ότι το περασμένο Μάϊο άγνωστοι αφαίρεσαν χωρίς να το γνωρίζουν, τοξική τέφρα –αδειάζοντας την στο δρόμο – για να πάρουν τα βαρέλια, διαπιστώθηκε πως ήταν αθίγγανοι, αλλά το γεγονός δεν δημοσιοποιήθηκε για να μην δημιουργήσει πανικό στους πολίτες!!!