ΕΛΕΙΨΕ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Από την πλευρά των συλλόγων και φορέων

Μικρή η συμμετοχή στην ημερίδα του Δήμου Αχαρνών

Απογοητευτική ήταν η συμμετοχή φορέων και πολιτών στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αχαρνών για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης της επόμενης τριετίας και στην οποία θα είχαν την ευκαιρία της διαβούλευσης, δηλαδή να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και επισημάνσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί με τις δικές τους θέσεις οι παρεμβάσεις του Δήμου, ως τις επόμενες εκλογές.

Ήταν μία ευκαιρία για όλους, να συμβάλουν με προτάσεις όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για τις δύο επόμενες χρονιές.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, όλοι οι Δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν επιχειρησιακό πρόγραμμα τετραετίας, δηλαδή κάθε νέα Δημοτική Αρχή να κινείται μέσα σε αυτό το επιχειρησιακό πρόγραμμα, που αντικαθιστά τις διαδικασίες του ετήσιου τεχνικού προγράμματος και όχι μόνο, αφού το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των έργων και δραστηριοτήτων της τετραετίας – αυτή την πρώτη φορά είναι τριετές – καθώς και τις παρεμβάσεις για την οργάνωση των υπηρεσιών των Δήμων.

Να υπενθυμίσουμε, ότι στην ερχόμενη τριετία θα γίνουν μόνο όσα έργα περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, γι αυτό ήταν απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων των συλλόγων και κάθε πολίτη, όπως τονίστηκε, τόσο από τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Φωτιάδη όσο και από τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΧΑΡΝΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» κ. Γιώργο Λέκκα. Όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που συνέταξε το πρόγραμμα, με την παρουσία των πολιτών και των φορέων, που θα βοήθαγε στο να «δούμε κάποια τοπικά προβλήματα ή παραμέτρους που δεν πιάσαμε».

Ήταν το σημαντικότερο γεγονός για το Δήμο Αχαρνών, ωστόσο η συμμετοχή ήταν ισχνή, για ανεξήγητο λόγο.

Στόχος της ημερίδας, όπως είπε και ο εκπρόσωπος της «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ», ήταν να προκληθεί διαβούλευση μεταξύ φορέων, πολιτών και της Διοίκησης του Δήμου, αφού το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχει συλλογικό χαρακτήρα. «Πρέπει σε αυτό, να χωρέσουμε τα θέλω, με το τι μπορούμε να κάνουμε» τόνισε.

Ποια είναι τα πεδία δράσης του επιχειρησιακού προγράμματος, ή τουλάχιστον τι φιλοδοξεί να πετύχει;

· Προστασία και αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος.

· Βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας και της εσωτερικής οργάνωσης του Δήμου.

· Αποτελεσματική διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και ολοκληρωμένης ανάπτυξης της πόλης.

· Ορθολογική διαχείριση των πόρων και συμμετοχή όλων των φορέων.

Βασικό, είναι αυτό που επισημάνθηκε στην αρχή, ότι χρειάζεται ιεράρχηση των θεμάτων και στη συνέχεια στρατηγική για το τι πόρους μπορούν να εξασφαλιστούν και τι μπορεί να κάνει τελικά ο Δήμος.

Επειδή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των θεμάτων και δραστηριοτήτων, καλέστηκαν επιστήμονες για να αναπτύξουν κάποιες ενότητες.

Ο κ. Φλέγγας από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης, μίλησε για πρόγραμμα δράσης, για τι θα γίνει και με τι χρηματοδότηση, όλα όσα απασχολούν το Δήμο, όσο και το θέμα της Πάρνηθας.

Αρχικά, αξιολογείται η κατάσταση και στη συνέχεια γίνεται η ανάλογη οργάνωση και προετοιμασία, αλλά και ο οικονομικός προγραμματισμός.

Στο οικονομικό κομμάτι αναφέρθηκε ο κ. Σαπουνάκης, που αναφέρθηκε στις πηγές χρηματοδότησης του Δήμου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ακίνητη περιουσία (Αμυγδαλέζα, Στρατόπεδα) και στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και οι επιχορηγήσεις Υπουργείων, αφού οι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό φαίνεται ότι θα παγιωθούν και στις δράσεις, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα, όπως και τα επιτόκια τραπεζών, θεωρώντας ότι βοηθάει τους Δήμους η δανειοδότηση για αναπτυξιακά έργα. Επισήμανε ότι είναι αναγκαίο ο Δήμος να στέκεται καλά στα οικονομικά του και πως ο Δήμος Αχαρνών θέλει δύο – τρία κλικ για να ξεπεταχθεί οικονομικά και να φθάσει στα μεγέθη μεγάλων Δήμων, όπως ο Πειραιάς και το Ηράκλειο.

Στο ρόλο του Δήμου και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, που η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι τοπικού χαρακτήρα αναφέρθηκε ο Παύλος Ιωακείμ. Πρέπει να είναι έτοιμος ο Δήμος, ιδιαίτερα στη μείωση των επιπτώσεων, στην απόδειξη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και προβλημάτων, στην ανταπόκριση και στην ανάνηψη.

Μείωση των επιπτώσεων, μπορεί να επιτευχθεί με προληπτικές παρεμβάσεις, όπως για την προστασία, διάνοιξη και καθαρισμό ρεμάτων, φρεατίων και αγωγών, αλλά και δασικών εκτάσεων, έλεγχος στα Δημόσια κτίρια και σε επιχειρήσεις.

Αυτά πρέπει να εμπεριέχονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Στην πολιτιστική κληρονομιά αυτής της πόλης αναφέρθηκε και η Αρχαιολόγος κ. Μαρία Πλάτωνος, στα πολλά και σημαντικά ευρήματα που πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν.

Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ανακάλυψη του αρχαίου θεάτρου στην οδό Σαλαμίνας – πρέπει να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις – τονίζοντας ακόμη ότι πρέπει να γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία.

Στα θέματα της Πάρνηθας αναφέρθηκε ο Δασάρχης κ. Ζιάζιαρης, στην φωτιά, στο τι γίνεται, τι πρέπει να γίνει για την προστασία και αναδάσωση της Πάρνηθας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να μπορεί ο Δήμος να είναι δικαιούχος προγραμμάτων του Δ΄ ΚΠΣ είναι η πιστοποίηση του, θέμα που αναδείχθηκε από τον κ. Ιωάννη Σκουμπούρη, που τόνισε ότι ο Δήμος Αχαρνών έχει την πιστοποίηση, ενώ μίλησε και για την εσωτερική αναδιάρθρωση.

Τέλος, στην βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή στην ικανοποίηση των αναγκών όχι όμως σε βάρος του φυσικού πλούτου, ανέπτυξε η Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Κάτια Λαζαρίδη, για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων των στερεών αποβλήτων και για την προστασία της βιοποικιλιότητας και του οικοσυστήματος.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Λέκκας επεσήμανε ότι χρειάζεται διεκδίκηση πόρων για τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Δήμους, ώστε να μεταφραστούν σε υπηρεσίες, αλλά και μία ισχυρή κοινωνία για να μπορεί να διεκδικήσει.

Είναι απαραίτητη η δυναμική παρουσία φορέων και πολιτών, που δεν υπήρχε σήμερα, σε σχέση με την αξία του θέματος είπε . Έθεσε ως προτεραιότητες το θέμα της Αμυγδαλέζας, το κυκλοφοριακό, τη δημοτική αγορά, το Νέο Κοιμητήριο και την Πάρνηθα.

Στο κυκλοφοριακό αναφέρθηκε και ο κ. Μπάμπης Υφαντής, προτείνοντας την δημιουργία τριών γραμμών, Τραμ – ή δύο από το ΣΚΑ – που θα συνδέουν τις δημόσιες υπηρεσίες.

Πρότεινε ακόμα έργα υποδομής δικτύων ασύρματης τηλεπικοινωνίας και στη δημιουργία Δημοτικής Αγοράς.

Την απογοήτευσή του για την πολύ μικρή συμμετοχή των συλλόγων εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Φωτιάδης, που δεν ήρθαν να ακούσουν και να παρέμβουν. «προχωράμε για την ανάπτυξη του Δήμου και όσοι ακολουθήσουν» «δεν είναι μόνο το Τεχνικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη» τόνισε.

Ο Δήμος προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, με τις υπερτοπικές χρήσεις και ως τώρα δεν έχει πάρει αυτά που δικαιούται δήλωσε, βάλλοντας κατά των προηγούμενων Διοικήσεων του έχασαν την ευκαιρία με το Ολυμπιακό Χωριό να αποκομίσουν οφέλη για το Δήμο.

«μέσα σε 14 μήνες βάλαμε ψηλά τον πήχη και θα ανέβει ακόμη περισσότερο» είπε, επισημαίνοντας και το πρόβλημα των απορριμμάτων, λέγοντας πως ο Δήμος πρέπει να είναι έτοιμος να διαχειριστεί τα απορρίμματα του.

Τέλος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην ημερίδα για το

1ο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αχαρνών.