ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Του τέλους παρεπιδημούντος Κέντρων Διασκέδασης και των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος προς τους Δήμους.

Υπόσχεται για την αντικατάσταση των εσόδων από ένα ενιαίο τέλος επιτηδεύματος.

Βήμα δεν κάνει πίσω το Υπουργείο Εσωτερικών σ’ ότι αφορά την μείωση των τελών διαμονής παρεπιδημούντων Κέντρων Διασκέδασης και των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος και σύντομα η μείωση αυτών των τελών στο 0,5% θα συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στην Βουλή.

Πρόκειται για ένα θέμα που έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αχαρνών, αλλά και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού χάνεται ένα σημαντικό έσοδο.

Τόσο το τέλος διαμονής, όσο και των Κέντρων Ψυχαγωγίας, που πηγαίνει στους Δήμους, μειώνονται από 2% σε 0,5% παρ’ ότι ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Φωτιάδης είχε πρόσφατα πει ότι παίρνουν πίσω αυτή την μείωση.

Σύμφωνα, όμως, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο, οι μειώσεις αυτές ισχύουν και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμοδιότητα των οποίων είναι, θα τις συμπεριλάβει σε Σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί στην Βουλή.

Από την άλλη βέβαια, ο κ. Νάκος υποστηρίζει ότι θα αναπληρωθούν οι αναγκαίοι πόροι για τους Δήμους, αλλά χωρίς να αναφέρει με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

«Πάγια επιδίωξη του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκπλήρωση της αποστολής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την άσκηση των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων τους», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, σε απάντηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ., με θέμα την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου 2% και 5% για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Στο πλαίσιο υλοποίησης του στόχου αυτού, συνέχισε ο κ. Νάκος, συνιστά πάγια τακτική του Υπουργείου μας η επιδίωξη για πλήρη αναπλήρωση των εσόδων των Ο.Τ.Α., σε κάθε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης, που επιφέρει μείωση ενός θεσμοθετημένου πόρου της. Για το σκοπό βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. για κάθε ζήτημα που σχετίζεται με τους διαθέσιμους προς τους Ο.Τ.Α. πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη εκπονήσει μελέτη, που αποτελεί πρόταση για διαβούλευση, για την αντικατάσταση αυτών των τελών, καθώς και άλλων πέντε υπαρχόντων από ένα ενιαίο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ακόμη.

Όπως ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ο κ. Νάκος, τη νέα ρύθμιση, που εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δηλαδή τη μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, που επιβάλλεται επί των μισθωμάτων των ξενοδοχείων από 2% σε 0.5% και τη μείωση των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των Κέντρων Διασκέδασης από 2% και 5% αντίστοιχα, σε ποσοστό 0.5%, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμοδιότητα του οποίου είναι, θα την συμπεριλάβει σε σχέδιο Νόμου, που θα κατατεθεί στη Βουλή, με τίτλο «Σύστημα άλλων τίτλων της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις».