ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ!

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, πολλά ερωτήματα και απορίες τόσο από τον Ορκωτό Λογιστή Βαρδάνη Πανάρετο η συζήτηση Ισολογισμών της ΔΕΝΔΑ των ετών 2005,2006,2007,2008,2009, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τελικά ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία με επιφυλάξεις και την εξουσιοδότηση προς τον Δήμαρχο για κάθε νόμιμη ενέργεια για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Σε Ανώνυμη Εταιρεία μετατρέπετε μέσα στους επομένους μήνες η Δημοτική Επιχείρηση Νεκροταφείου, με τον Δήμο να αναλαμβάνει τα χρέη της προς το ΙΚΑ και την Εφορία, ενώ οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στην Α.Ε., είτε – κάποιοι – στο Δήμο, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν τόσο από τον Πρόεδρο της ΔΕΝΔΑ, όσο και από το Γ.Γ. του Δήμου στη συζήτηση για τη ψήφιση των ισολογισμών από το 2005 έως και το 2009.

Η συζήτηση που έγινε χωρίς τη παρουσία του νυν και του πρώην Δημάρχων, αλλά και των άλλων επικεφαλής των παρατάξεων, έγινε αντικείμενο της πρώτης κόντρας για το θέμα, ενώ το ίδιο συνέβη και για το γεγονός ότι ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση, την τελευταία στιγμή, μέσα στις γιορτές και όλα αυτά με «φόντο» του απλήρωτους για 9 μήνες εργαζόμενους, οι όποιοι περίμεναν τη ψήφιση των ισολογισμών ελπίζοντας πως έτσι θα δρομολογηθεί και η αποπληρωμή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών, που διάβασε ο εκπρόσωπος ο κ. Πανάρετος Βαρδάνης, που παρευρέθηκε στην συνεδρίαση, το χρέος της ΔΕΝΕΔΑ από τα προηγούμενα έτη «αγγίζει» τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ορκωτός λογιστής κ. Βαρδάνης, μίλησε για συσσωρευμένα προβλήματα χρονών και για … επιβεβλημένες διορθώσεις, ενώ έκανε αναφορά για μη τήρηση βιβλίων θεωρημένα από την Εφορία, δεν έχει φορολογική ενημερότητα, κάποιοι λογαριασμοί δεν απεικονίζουν το περιεχόμενο τους, για μεταφορά χρημάτων χωρίς αναφορά του παραλήπτη ή του αποστολέα των χρημάτων, για κινήσεις χωρίς παραστατικά, για έργα χωρίς τιμολόγια και γράφοντας μόνο τη προκαταβολή, για λογαριασμούς που δεν απεικονίζουν το περιεχόμενο τους και άλλες αναφορές που θυμίζουν κάτι από τις εκθέσεις των άλλων Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας και πλέον ανεξάρτητος κ. Γεροντίδης έβαλε κατά της Διοίκησης μιλώντας για αδιαφάνεια και για εσκεμμένη ενέργεια να έρθει το θέμα στο «παρά πέντε». «Υπάρχει «τρύπα» τριών εκατ. μέσω ΔΕΑΔΑ και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Βλέπω πως πάει να περάσει κάτι υφ’ υψηλού, αυτό καταγράφεται στ πρακτικά. Ποιοι ήταν πρόεδροι επί Στριφτού και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο κ. Γεροντίδης.

Αμέσως πήρε το λόγο ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΝΔΑ, δημοτικός σύμβουλος Τάσος Συρινίδης και είπε : «Άδραξα την ευκαιρία με τα λεγόμενα του Γεροντίδη. Υπάρχει τρύπα τριών εκατ. το 2005.(Εγώ ήμουν πρόεδρος το 2005 έως το Φεβρουάριο του 2006, όπου και παραιτήθηκα). Κατ’ εντολήν του τότε Δημάρχου πήγαν τα χρήματα εκεί για να πληρωθεί η ΔΕΑΔΑ. Υπάρχει κωδικός εκεί που μπήκαν. Άρα «τρύπα» με την έγνοια της «τρύπας» στο Νεκροταφείο δεν υπάρχει.

Με νέα παρέμβαση του ο Παύλος Γεροντίδης διευκρίνισε: « Δεν έχω καμιά μομφή εναντίον του Τάσου Συρινίδη. Έπρεπε ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και το πώς ταξιδεύουν τα λεφτά. Βρεθήκανε τα λεφτά που λείπαμε από το Δήμο κ. Αντιδήμαρχε κοντά στα 13 εκατ.. Εγώ σας τιμώ σαν πρόσωπο, αλλά η σημερινή μέρα είναι εκ του πονηρού, να γίνει όπως έγινε το Δ.Σ.

Στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ κ. Θάνος Τραβασάρος, είπε πως αφήνονται ερωτηματικά ακόμη και για συγκάλυψη, ενώ τόνισε πως δε μπορεί να ψηφίσει ισολογισμούς που έχουν εντοπιστεί τόσα προβλήματα και θέματα προς διερεύνηση. Και δεν τα λέω εγώ, διέκρινε ο κ. Τραβασάρος, τα αναφέρει μέσα στην έκθεσή του ο Ορκωτός Λογιστής.

Σ’ ότι αφορά το γιατί ήρθε εσπευσμένα το θέμα τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγοριάδης όσο και ο Γ. Γ. του Δήμου κ. Γάκης είπαν ότι ήθελαν να αποφύγουν μια νέα καθυστέρηση ενός η και δυο μηνών.

Την άμεση πληρωμή των εργαζομένων ζήτησε ο κ. Χρήστος Γκίκας, που ενώ είχε δηλώσει ότι αποχωρεί ο ίδιος και η παράταξη Ε.Κ.Α., επειδή έλλειπε ο Δήμαρχος , στη συνέχεια επέστρεψε μαζί με δυο ακόμη Συμβούλους της παράταξης, τους κ κ. Λαζάρου και Τσαπάρα, έπειτα από τη πίεση των εργαζομένων αν και ο ίδιος είπε ότι επέστρεψε μια και υπήρξε τελικά απαρτία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε κάποια ερώτηση ο ορκωτός λογιστής είπε πως κάποια ποσά μεταφέρθηκαν στο Δήμο, για απαντήσει ο Αντιδήμαρχος οικονομικών Νίκος Κολετζάκης και να πει πως μετά από έρευνα που έκανε τέτοιες εγγραφές στο Δήμο δεν υπάρχουν.

Μια άλλη διευκρίνιση από την πλευρά του κ. Βαρδάνη, γιατί καθυστέρησε η παράδοση των Ισολογισμών, είπε πως οφείλετε στην μη πληρωμή τελευταίας δόσης 8.000 ευρώ από το Δήμο.

Για «κροκοδείλια δάκρυα» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της επιχείρησης κ. Σπύρος Σαββίδης και για αδιαφορία σε προβλήματα που είναι χρόνια, λέγοντας πως πέρα από τα χρέη που «κληρονόμησαν» η ΔΕΝΔΑ λειτουργεί με δικά της έσοδα.

Οι ισολογισμοί τελικά ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία και οποιαδήποτε σημεία χρήζουν περαιτέρω ερεύνα εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Έτσι, μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ψηφιστεί και ο νέος ισολογισμός και να έρθει για απόφαση η μετατροπή της ΔΕΝΔΑ σε Α.Ε. όπου θα δούμε και πόσοι εργαζόμενοι θα περάσουν στο Δήμο, αν και τώρα προέχει η αποπληρωμή τους.

Το παραπάνω ρεπορτάζ έγινε σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι Ισολογισμούς και οι εκθέσεις των Ορκωτών λογιστών, δόθηκαν μόνο στους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων. Να υποθέσουμε πως για λόγους οικονομίας δεν δόθηκαν ούτε στους δημοτικούς συμβούλους.

Και το δικό μας ερώτημα είναι πως μπορεί να διέπεται από το απόρρητο το οποιοδήποτε θέμα που συζητιέται δημόσια στο Δημοτικό συμβούλιο.

……………………………………………………..

Με φωτό 26

Απείλησε με αποχώρησε ο Χρήστος Γκίκας

Την αποχώρηση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Ε.Κ.Α. Χρήστος Γκίκας, τόσο για την καθυστέρηση έναρξη της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και για την απουσία του Δημάρχου από την συνεδρίαση. Με την παρέμβαση και των εργαζομένων επανήλθε και με την μορφή ανακοίνωσης τόνισε τα εξής: «Μας είπατε κ. Κολετζάκη τι κάνετε για τους απόρους και δεν μας είπατε για τους απλήρωτους εργαζομένους της ΔΕΝΔΑ. Με ποια ψυχή κάνατε Χριστούγεννα. Πως ο Δήμαρχος κάνει διακοπές. Εννιά μήνες απλήρωτοι. Πως ο καθένας αισθάνεται ήσυχος με την συνείδηση του. Είναι είδος θεατρινισμού που φέρνουμε σήμερα τους Ισολογισμούς».

Για εμπαιγμό των εργαζομένων μίλησε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΑΒΟΣ

Για εμπαιγμό των εργαζομένων στην Δημοτική Επιχείρης η Νεκροταφείου (ΔΕΝΔΑ), κατηγόρησε τον Δήμαρχο Αχαρνών Παναγιώτη Φωτιάδη, ο επικεφαλής της Κίνησης «ΑχαρΝΑΙ – Ενεργοί Πολίτες» Γιάννης Κασσαβός.

Ο κ. Κασσαβός ξεκαθάρισε ότι η ψήφιση των ισολογισμών της ΔΕΝΔΑ, δεν έχει καμία σχέση με τα δεδουλευμένα τους, τα οποία, όπως είπε, μπορούν να τους καταβληθούν ανά πάσα στιγμή. Χαρακτήρισε ακόμα δόλιες και εκ του πονηρού τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής για την ψήφιση των ισολογισμών. «Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο να συγκαλείται, παραμονή Πρωτοχρονιάς το Δημοτικό Συμβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο Γιάννης Κασσαβός άσκησε σκληρή κριτική και για την μη πληρωμή των εργαζομένων της ΔΕΝΔΑ και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα τους πληρώσει. «Είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη του Δημάρχου που είναι και απόντας. Υφάρπαξε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το χειροκρότημα από την ανακούφιση των εργαζομένων. Υφάρπαξε και την δική μου ψήφο, με την οποία στήριξα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν όντως δεν μπορούσε, λόγω νομικών κωλυμάτων, να πληρώσει όφειλε να μας ενημερώσει.

Σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και την ευθύνη την έχει ο Δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα απουσιάζει χωρίς καμία αιτιολογία. Είπε ψέματα και η ευθύνη του είναι βαρύτατη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κασσαβός.

Τέλος ο Δημοτικός Σύμβουλος ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΔΕΝΔΑ Σπύρο Σαββίδη το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής και της τακτοποίησης των εργαζομένων στο Νεκροταφείο και έλαβε την απάντηση ότι τα προβλήματα θα έχουν αντιμετωπιστεί σε δεκαπέντε ημέρες με ένα μήνα.