ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ

Αναδημοσίευση από την τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Η νέα Ανώνυμος Εταιρεία που μαζί με το Νομικό Πρόσωπο διαχείρισης του Νέου Νεκροταφείου, αναλαμβάνουν όλες τις δράσεις της υπό κατάργηση Δημοτικής Επιχείρησης Νεκροταφείου( ΔΕΝΔΑ).

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Με επιφύλαξη από Σπύρο Στριφτό και Γιώργο Λέκκα και κατά ψήφισε ο σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ Θάνος Τραβασάρος.

Άμεση τακτοποίηση των 31 υπαλλήλων της ΔΕΝΔΑ , 11 στην νέα Εταιρεία και οι υπόλοιποι 20 μεταφέρονται αναλόγως προϋποθέσεων στο Δήμο και στο νέο Νομικό Πρόσωπο. Όλες οι εντάξεις προσωπικού και ορισμός Διοικητικών Συμβουλίων, ενέργειες, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την απόσχιση της ΔΕΝΔΑ και τη δημιουργία μίας Ανώνυμης Εταιρείας που θα απορροφήσει τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν στη δημοτική επιχείρηση μετά το 2005, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία και παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη παράταξη ΕΚΑ, εγκρίνοντας τη σχετική μελέτη της ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ, προκειμένου να μη κλείσει η επιχείρηση και να σωθούν όλες οι θέσεις εργασίας όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Παν. Φωτιάδης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παράλληλα με τη δημιουργία της Α.Ε ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΡΝΩΝ, θα δημιουργηθεί και ένα Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που θα αναλάβει τη λειτουργία του χώρου μέσα στο Νεκροταφείο, ενώ η ΑΕ τους χώρους έξω απ’αυτό, όπως το κυλικείο, το ανθοπωλείο, το μαραμαρογλυφείο και τους γραφειακούς χώρους, αλλά-και αυτό έχει σημασία- θα μπορεί να αναλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες, όπως την αξιοποίηση των χώρων Λαϊκών Αγορών, των χώρων πανηγυριού Ζωοδόχου Πηγής, αναψυκτήρια που ενδεχομένως δημιουργηθούν στις πλατείες της Νεάπολης και της Βαρυμπόμπης και άλλες.

Η Ανώνυμη αυτή Εταιρεία θα είναι μονομετοχική, με μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Αχαρνών-όπως συμβαίνει και με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις- και σ’ αυτήν θα περάσουν 11 άτομα που εργάζονται αυτή τη στιγμ΄ξ στην ΔΕΝΔΑ, έχουν προσληφθεί μετά το 2005 και βάση του νέου κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν έχουν τις προυποθέσεις να περάσουν στο Δήμο ή στο Νομικό Πρόσωπο που θα συσταθεί, ενώ θα αποτελείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων οι πέντε θα είναι πολίτες, ένας Δημοτικός Σύμβουλος από τη πλειοψηφία και ένας από τη μειοψηφία.

Στόχος θα είναι να μη παρουσιάζει αρνητικούς ισολογισμούς, γιατί προϋπόθεση να συνεχίζεται η λειτουργία τους είναι να μη παρουσιάσουν για δύο συνεχόμενες χρονιές αρνητικούς ισολογισμούς και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Απόλυτα αρνητικός στη δημιουργία Α.Ε ήταν ο Σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ κ.Θάνος Τραβασάρος που μίλησε για υποκριτική πρόταση σ’ ότι αφορά η παρουσίαση πως έτσι θα βοηθηθούν οι εργαζόμενοι. Είπε πως ανάλογες μελέτες –όπως για τη ΚΕΔΑ- απέτυχαν και το ίδιο μπορεί να συμβεί και σ’αυτή τη περίπτωση, επιμένοντας στη διεκδίκηση να περάσουν στο Δήμο όλοι ή στο Νομικό πρόσωπο.

Απαντώντας ο Γ.Γ. Γραμματέας του Δήμου κ. Γάκης, τόνισε πως η Ανώνυμη Εταιρεία θα είναι «καθαρή» από τα χρέη της ΔΕΝΔΑ και θα είναι μόνο στο «χέρι» της να λειτουργήσει με ασφάλεια, ενώ ο κ. Φωτιάδης επισήμανε πως μ’αυτή τη κίνηση εξασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτεροι εκείνοι που δε μπορούν να περάσουν στο νομικό πρόσωπο και φυσικά στον Δήμο.

Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν και οι Σύμβουλοι της Ε.Κ.Α με τον κ. Χρήστο Γκίκα να μιλά για παράταση της πληρωμής των εργαζομένων και τον πρώην Δήμαρχο κ. Σπύρο Στριφτό να τονίζει πως δε μπορεί ο Δήμος να γίνει επιχειρηματίας και πως έτσι όπως είναι ο σχεδιασμός θα αποτύχει. Ωστόσο, όπως είπε, ψήφισε θετικά, κατανοώντας την αγωνία των εργαζόμενων που ζήτησαν τη συναίνεση της παράταξης, ελπίζοντας πως έτσι θα μπορέσουν να πληρωθούν, μιλώντας για ψήφο…ανοχής.

Από τη πλευρά του ο κ. Λέκκας είπε πως είναι μία συνήθης τακτική και το αν θα πετύχει εξαρτάται και από το αν τα στοιχεία της οικονομοτεχνικής μελέτης είναι σωστά και από το αν λειτουργήσει σωστά

Η Επιχείρηση θα αξιοποιεί και θα διαχειρίζεται συγκεκριμένα ακίνητα του Δήμου Αχαρνών, και συνεπώς θα έχει τη μορφή Μονομετοχικής Δημοτικής Επιχείρησης.

Ο βασικός πυρήνας των ακινήτων αυτών, τα ακίνητα δηλαδή που προτείνονται να μεταβιβαστούν κατά χρήση στη νέα αυτή επιχείρηση, κατά το αρχικό στάδιο λειτουργίας της είναι:

Ανθοπωλείο, Κυλικείο, Μαρμαρογλυφείο, Γραφειακοί Χώροι, Κτίριο Ανθοπωλείου – Κτίριο Κυλικείου – Κτίριο Μαρμαρογλυφείου που βρίσκονται στην περιοχή του «νέου» Νεκροταφείου Αχαρνών.

Εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων (Πλατεία Βαρυμπόμπης, Πλατεία Ακρίτες του Πόντου στη Νεάπολη)

Εκμετάλλευση του Κυλικείου του Δημαρχείου

Εκμετάλλευση των χώρων που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά

Εκμετάλλευση του χώρου που πραγματοποιείται το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής

Κάθε ακίνητο και κοινόχρηστο χώρο για το οποίο θα αποφασίσει μελλοντικά το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποδεχθεί η εν λόγω Α.Ε. δια του Δ.Σ. της, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού της.

Τέλος σ’ ότι αφορά το νομικό πρόσωπο θα απορροφήσει τους 20 υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί πριν το 2006 και όπως τονίστηκε και από τον Δήμαρχο, όσοι έχουν τις προϋποθέσεις θα περάσουν στο Δήμο.