ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Ζωής για τα ορφανά και απροστάτευτα παιδιά με ειδικές ανάγκες και Ανθρωπιάς για τους Εμπνευστές, Δωρητές και χρηματοδότες.

Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση, που οργανώθηκε στο σημείο ανέγερσης του έργου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος από την κα Μαρί Κυριακού, πρέσβειρα των πανανθρώπινων αξιών της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, θεμελιώθηκε το έργο για τον υπό ανέγερση ξενώνα προστασίας της Αρωγής για άπορα, ορφανά και απροστάτευτα παιδιά με ειδικές ανάγκες, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010, στη περιοχή Αυλίζα Αχαρνών
Με τη συμπαράσταση της Πολιτείας και του Δήμου Αχαρνών, καθώς και τη προσωπική συμβολή του ίδιου του Δημάρχου Αχαρνών Παν. Φωτιάδη, θεμελιώθηκε ένα κοινωνικό έργο που, όταν ολοκληρωθεί, θα προσφέρει μόνιμη φιλοξενία και προστασία σε 25 ορφανά παιδιά με ειδικές ανάγκες, παρέχοντας τους παράλληλα τις κατάλληλες υποδομές για να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία!
Ο Ξενώνας προστασίας της «Αρωγής» αναμένεται να αποπερατωθεί στα επόμενα 2 έτη και, όταν ολοκληρωθεί, θα παρέχει μόνιμη φιλοξενία σε ορφανά παιδιά με ειδικές ανάγκες (κοιτώνες διαμονής), χώρους εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης και ομαδικής εργασίας, αίθουσα διδασκαλίας και λογοθεραπείας, ειδικό ιατρείο και κοινόχρηστους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.
Η εκδήλωση άρχισε με το καθιερωμένο αγιασμό και αμέσως από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δ.Σ της «Αρωγής» για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη θεμελίωση του ξενώνα, τονίζοντας «Το πρόβλημα που θα επιλύσει αυτή η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλο. Ερχόμαστε να καλύψουμε μια ανάγκη της κοινωνίας μας και εμείς ως εκκλησία έχουμε βάλει στόχους να συνεργαζόμαστε με φορείς όπως ο δικός σας και να στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες. Η αγάπη για τους αναξιοπαθούντες μαρτυρά τον πολιτισμό και τη καλλιέργεια μας».
Ακολούθησε η Πρόεδρος του Σωματείου, κα Έλλιοττ, που στην σύντομη ομιλία της τόνισε χαρακτηριστικά : «σήμερα είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική ημέρα, καθώς το όραμα του ξενώνα της Αρωγής ξεκινά να παίρνει υπόσταση. Το σωματείο Αρωγή, διαπιστώνοντας τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει αναφορικά με τη προστασία άπορων ορφανών παιδιών με ειδικές ανάγκες, τα οποία πολλές φορές, δυστυχώς, εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, χωρίς τη κατάλληλη περίθαλψη, προστασία και συμπαράσταση, έχει ξεκινήσει τον αγώνα ανέγερσης του ξενώνα, αποδεικνύοντας ότι η εθελοντική ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους Αρμόδιους Φορείς, συνεισφέρει ενεργά στην υλοποίηση κοινωνικών έργων για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Παρόλες τις αντιξοότητες που έχουμε τελευταία αντιμετωπίσει συνεχίζουμε με πίστη και ελπίδα την προσπάθεια μας, αισιοδοξώντας να σταθούν στο πλευρό μας τόσο η Πολιτεία, όσο εταιρίες και ιδιώτες, προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την αποπεράτωση του ξενώνα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όσες εταιρίες, δωρητές και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μας έχουν ως τώρα συμπαρασταθεί, για να ενισχυθεί ο αγώνας μας για την ανέγερση του ξενώνα!»
Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Αχαρνών Παν. Φωτιάδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια για να φτιαχτεί αυτός ο ξενώνας καθώς και στην ευαισθησία των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο έργο.
«Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τη σημερινή ημέρα, όπως καταλαβαίνετε, έγιναν δεκάδες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πορεία του έργου. Ο Δήμος Αχαρνών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων αλλά και των δυνατοτήτων του παραχώρησε τον χώρο όπου θα ανεγερθεί ο Ξενώνας, προχωρήσαμε στη μελέτη και στην άδεια ανέγερσης και αναλάβαμε τις εκσκαφές, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, μπορεί όταν έχει όραμα και κοινωνική ευαισθησία να σταθεί αρωγός σε όσους την έχουν, πραγματικά, ανάγκη.
Ο Ξενώνας θα έχει εμβαδόν 860 τετραγωνικά μέτρα και επιπλέον 350 τετραγωνικά υπόγειο. Σύμφωνα με τη μελέτη θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 25 ατόμων και θα διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα που προβλέπονται για τέτοιου είδους ξενώνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Φωτιάδης με αφορμή την παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου μετέφερε την αγωνία και το αίτημα που εκφράζει σύσσωμος ο Αχαρναϊκός λαός να καταλάβουν οι Αχαρνές τη δεσπόζουσα θέση που του ανήκει στη νέα Μητρόπολη που θα δημιουργηθεί. «Γνωρίζοντας τόσο ο Αχαρναϊκός λαός όσο και εγώ το αίσθημα δικαίου που σας διακατέχει , περιμένουμε τόσο από εσάς Μακαριότατε όσο και από τον Μητροπολίτη που θα εκλέξει η Ιερά Σύνοδος, να πραγματώσει τα δίκαια αιτήματα και τις προσδοκίες μας. Επίσης, να σας παραδώσω το ψήφισμα των Αχαρνέων Πολιτών που σύσσωμη η Αχαρναϊκή Κοινωνία υπογράφει και να σας πω ότι είμαστε βέβαιοι πως θα σταθείτε αρωγός και συμπαραστάτης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. της «Αρωγής» για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη θεμελίωση του ξενώνα, τονίζοντας «Το πρόβλημα που θα επιλύσει αυτή η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλο. Ερχόμαστε να καλύψουμε μια ανάγκη της κοινωνίας μας και εμείς ως εκκλησία έχουμε βάλει στόχους να συνεργαζόμαστε με φορείς όπως ο δικός σας και να στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες. Η αγάπη για τους αναξιοπαθούντες μαρτυρά τον πολιτισμό και τη καλλιέργεια μας».
Στη συνέχεια σε μια συγκινητική στιγμή , τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος από την κα Μαρί Κυριακού, πρέσβειρα των πανανθρώπινων αξιών της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού.
Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους εκτός από τους προαναφερομένους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Κέντρου Διημέρευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες Γιάννης Γρηγοριάδης, η κ. Βίκυ Έλλιοτ, Πρόεδρος του Σωματείου «Αρωγή», ο κ. Δημήτρης Γονέος, ο πρόεδρος της ανάδοχης εταιρείας κατασκευής του ξενώνα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ», ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Στη τελετή θεμελίωσης παρευρέθησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Θανάσης Μπούρας, τέως Υφυπουργός Οικονομικών, η κ. Μαρινέλλα, πρέσβειρα και συμπαραστάτης της Αρωγής, η δημοσιογράφος Κίμ Κίλιαν, εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρωγής καθώς και μέλη, φίλοι και εθελοντές του Σωματείου.
Ακόμη οι αντιδήμαρχοι Νίκος Κολετζάκης και Ματθαίος Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ Κώστας Κούτας, η πρόεδρος και αντιπρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Μαρία Χαριτίδη και Μαρία Ναυροζίδου, ο επικεφαλής της παράταξης «Αχαρνές Σύγχρονη πόλη» Γιώργος Λέκκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κασσαβός και Παν. Ζερτίδης.

«Καλή επένδυση είναι και αυτή που βοηθάει στον περιορισμό της ανθρώπινης δυστυχίας» Κάθε συνεισφορά είναι ανεκτίμητη για την ανέγερση του ξενώνα προστασίας της Αρωγής . Οικονομική υποστήριξη : EUROBANK, λογαριασμός 0026.0026.91.0200349684