«ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΚΗΦΙΣΟΣ»

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μελέτες σε Αμυγδαλέζα – Λεκάνες – Περιφέρεια

Μία ιδιαίτερα φιλόδοξη μελέτη ανάπλασης του Κηφισού, που θα αλλάξει την όψη όχι μόνο του Κηφισού αλλά και ενός μεγάλου τμήματος του Λεκανοπεδίου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ECOWEEK 2009 από τον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο κ. Βασίλη Ζώτο και την ομάδα του, στην οποία προβλέπονται και πάρκα, χώροι αναψυχής και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για μία μελέτη από έναν αρχιτέκτονα που είχε μεγάλη συμμετοχή στην αναγέννηση του Τάμεση πριν από περίπου 40 χρόνια και χωρίζεται σε τρεις ενότητες.

Αρχικά, οι προτάσεις και ο σχεδιασμός για τις πηγές του Κηφισού στην Πάρνηθα, είναι στο πλαίσιο του Φυσικού Δρυμού για περίπου 12 χιλιόμετρα με διπλό στόχο. Την προστασία και βελτίωση της χλωρίδας και παρεμβάσεις για να κάνει το χώρο εύκολα προσβάσιμο για όσους θέλουν να τον επισκεφτούν.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σημείο που ο ποταμός συναντάει τον Κόκκινο Μύλο, την Νέα Φιλαδέλφεια και την Μεταμόρφωση, όπου προβλέπεται από την μελέτη πάρκα, χώροι πρασίνου, διαβάσεις και ποδηλατοδρόμοι που θα συνδέονται με τις κατοικημένες περιοχές.

Στο νότιο τμήμα του και στις εκβολές, μελέτη αναφέρει ακόμη περισσότερο πράσινο και κατασκευή χώρων για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Γενικά, «θέλει» την ανάπτυξη πρασίνου και υδάτινου πόλου έλξης και την διαμόρφωση των οχθών μαζί με τα παραπάνω έργα και θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα φυσικό «κλιματιστικό» που θα βελτιώσει το κλίμα του Λεκανοπεδίου. Μάλιστα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση γύρω από τον Κόκκινο Μύλο, αφού όπως τονίστηκε, εκεί μπορεί να γίνει πιλοτική εφαρμογή της μελέτης πριν επεκταθεί. Αν αυτά αρέσουν για να γίνουν χρειάζεται να προηγηθούν μεγάλες παρεμβάσεις, για να σταματήσει η κακοποίησή του και στην συνέχεια να απομακρυνθεί καθετί που βρίσκεται αυθαίρετα και παράνομα στο ποταμό και στις ζώνες προστασίας του.

Το Λακενοπέδιο και η εδώ περιοχή μας, χρειάζονται περισσότερες ανάσες, θέλουν έναν Κηφισό που να ρέει και με πολύ πράσινο, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα.

Στο Δήμο Αχαρνών, το έχουμε ξαναγράψει, πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να προστατευθούν οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι και γίνουν χώροι πρασίνου, να αυξηθεί η δεντροφύτευση στα Βόρεια – στους πρόποδες της Πάρνηθας – αλλά και περιμετρικά της πόλης και να προσεχθούν ιδιαίτερα οι εκτάσεις της Αμυγδαλέζας και οι Λεκάνες.

Ίσως, αυτή η μελέτη για τον Κηφισό, μπορεί να γίνει οδηγός για μία μελέτη αξιοποίησης της Αμυγδαλέζας, για τις Λεκάνες και άλλων χώρων, καθώς και για την δημιουργία πρασίνου και δεντροφυτεύσεων περιμετρικά της πόλης.

Και… χρόνος δυστυχώς δεν υπάρχει…