ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Στα χρέη των δημοτών προς τους Δήμους και το Δημόσιο

Ευεργετική διάταξη που προβλέπει μείωση έως και 80% των προστίμων
«Σανίδα» σωτηρίας για πολλούς Δήμους, όπως και της περιοχής μας, μπορεί να αποτελέσει η ευεργετική διάταξη, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή και προβλέπει την μείωση των χρεών έως και 80% , αφού απαλλάσσονται πλήρως από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που οδηγούν ακόμα και σε οικονομικό αδιέξοδο τους Δήμους.
Μοναδική προϋπόθεση, ο Δήμος να ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση, που έχει διπλό στόχο. Από τη μία να απαλλάξει τους Δήμους από τα μεγάλα οικονομικά βάρη, εξ αιτίας των μεγάλων προστίμων και προσαυξήσεων και από την άλλη να μπουν στη διαδικασία εξόφλησης – σε δόσεις, η εφάπαξ – των χρεών προς το Δημόσιο.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση τείνει χέρι φιλίας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι προβλέπεται με το μόνο 3649 που δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ;
ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.
Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος 3649 άρθρο 26, που ρυθμίζει χρέη προς τους δήμους της χώρας και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 39Α /03-03-2008
Με τη ρύθμιση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να απαλλαγούν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, τα οποία φτάνουν μέχρι και το 70% του συνολικού χρέους. Ταυτόχρονα, προβλέπεται επιπλέον έκπτωση 10% με την εφάπαξ εξόφληση του καθαρού τέλους.
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ευεργέτημα για τους οφειλέτες και αυτό γίνεται κατανοητό από το παρακάτω παράδειγμα:
Σε οφειλή 1000,00 ευρώ (πρόστιμο + προσαυξήσεις) δύναται να απαλλαγεί ο οφειλέτης μέχρι του ποσού των 700,00 ευρω, δηλαδή το τελικό, ποσό πληρωμής καταλήγει στα 300,00 ευρω. Στο ποσό αυτό προβλέπεται επιπλέον έκπτωση 10% με την εφάπαξ εξόφληση του. Έτσι, η αρχική οφειλή από 1000,00 ευρώ μειώνεται στα 270 ευρώ.
Στην αντίθετη περίπτωση, που ο, οφειλέτης δεν ενταχθεί στη νέα αυτή ρύθμιση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 2 μηνών από την έγκριση της απόφασης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, υπόκειται στις Προβλέψεις του προηγούμενου νόμου σχετικά με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ,οι οποίες φτάνουν στο 1% ανά μήνα καθυστέρησης πληρωμής, καθώς και στη μη έκδοση φοροδοτικής ενημερότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ μέχρι την εξόφληση της οφειλής.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται, η έκδοση σχετικών ανακοινώσεων από τους Δήμους και τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δημοσίου όπου θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι τόσο για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όσο και για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.