ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Κατά την επίσκεψη του στο Δημαρχείο Αχαρνών από τον Παν. Φωτιάδη

Με επίθεση κατά της σημερινής Κυβέρνησης και με θερμά λόγια για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Παναγιώτης Φωτιάδης τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατά την περιοδεία του σε Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, μια και ο κ. Παπανδρέου συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας μας, επισκέφτηκε και τον Δήμο Αχαρνών.

Μάλιστα, είναι η τέταρτη φορά που επισκέπτεται την πόλη μας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο ο οποίος του έθεσε τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, αλλά και τις απαντήσεις που έχει από την Κυβέρνηση που θα αναδειχτεί από τις εκλογές της Κυριακής, τονίζοντας πως ο κόσμος περιμένει να τον θυμηθούν και μετά τις εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο από την έφορο και τον Δήμαρχο οι οποίοι και έθιξαν την ανάγκη, να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα, από πλευρά πολιτείας, στα θέματα πολιτισμού και να φιλοξενηθούν τα Αχαρναϊκά ευρήματα σε μεγαλύτερο χώρο.

Ο χαιρετισμός από το Παν. Φωτιάδη

Ο κ. Φωτιάδης αναφερόμενος προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε τα εξής:

«Ο Δήμος Αχαρνών, όπως γνωρίζετε, στερείται βασικών υποδομών ενώ επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα περισσότερα θέματα είτε ξεχάστηκαν είτε μπήκαν στην άκρη είτε παραπέμφθηκαν στις καλένδες. Ενδεικτικά, αξίζει να σας αναφέρω ότι ο μεγαλύτερος Δήμος του Λεκανοπεδίου βρίσκεται εκτός σχεδιασμού επέκτασης του ΜΕΤΡΟ, του Προαστιακού, του ΗΛΠΑΠ.

Χωροταξικά ο Δήμος πληρώνει την αναλγησία της κυβέρνησης που δε μερίμνησε να βάλει φραγμό στην ασύδοτη εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων και δε νοιάστηκε για την κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων. Στον Δήμο μας, υπάρχουν ακόμα περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, όπου οι διαδικασίες για την ένταξή τους διαρκούν, τουλάχιστον, μία εικοσαετία. Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο του κ. Σουφλιά, γι άλλη μια φορά, ο Δήμος Αχαρνών μένει εκτός σχεδιασμού και γι’ αυτό ζητάμε την επανεξέταση του. Ο Δήμος μας «φιλοξενεί» στην έκτασή του δύο στρατόπεδα και μάλιστα το ένα εξ αυτών βρίσκεται στον κεντρικό ιστό της πόλης. Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει- εγγράφως και προφορικώς- την απομάκρυνσή τους και την πλήρη παράδοσή τους στον Δήμο προκειμένου να τα αξιοποιήσει προς όφελος των κατοίκων του.

Μεταξύ των ζητημάτων που θέσαμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά προφανώς τοποθετήθηκε στο ντουλάπι, είναι και η λειτουργία του αεροδρομίου στο Τατόι που, με τις επιπλέον χρήσεις που έχουν προστεθεί επί Ν.Δ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όχλησης στους κατοίκους- όχι μόνο των Αχαρνών.

Πρέπει να γνωρίζετε κ. Παπανδρέου ότι ο Δήμος μας έχει πληρώσει, ήδη, δύο φορές την κρατική καθυστέρηση. Η πόλη μας έχει πλημμυρίσει, οι επαγγελματίες μας έχουν πληγεί και οι κάτοικοί μας, δικαίως, διαμαρτύρονται για την έλλειψη έργων.

Εμείς ως Δήμος φροντίσαμε και καταρτίσαμε τις μελέτες για την κατασκευή αγωγών ομβρίων για την αποτελεσματική απομάκρυνση των νερών.

Οι μελέτες αυτές έχουν παραδοθεί, εδώ και καιρό, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά, ακόμα, δεν έχουν απασχολήσει κανέναν, ενώ εμείς πνιγόμαστε!!!

Γνωρίζετε ότι ο Δήμος μας είναι ένας από τους αρχαιότερους του Λεκανοπεδίου. Η αρχαιολογική σκαπάνη, κατά καιρούς, έχει βγάλει στην επιφάνεια «θησαυρούς» όπως πριν από δύο χρόνια, που αποκαλύφθηκε το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών. Όλοι έσπευσαν να τονίσουν τη σπάνια αρχαιολογική του αξία. Όταν όμως ο θόρυβος σίγασε και τα φώτα έσβησαν, το θέατρο θάφτηκε και παρά τις επανειλημμένες κρούσεις μας, κανένας υπουργός Πολιτισμού δεν ασχολήθηκε με το σπάνιας αξίας εύρημά μας. Από εσάς ζητάμε να ασχοληθείτε, με την πρέπουσα σημασία, με το θέμα και να αναδειχθεί το Αρχαίο Θέατρο όπως γίνετε με άλλα ευρήματα.

Επιπλέον, προς όφελος όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου και προφανώς των δημοτών μας κρίνεται απαραίτητη η άμεση αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα των Αχαρνών.

Ο Δήμος μας, την τελευταία εικοσαετία, δέχθηκε ένα μεγάλο κύμα προσφύγων χωρίς ωστόσο να δοθεί η ανάλογη προσοχή και σημασία από πλευράς Πολιτείας. Ομολογουμένως τα δάνεια που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτούς τους ανθρώπους έδωσαν μια πρώτη ανάσα. Ωστόσο, οφείλω να σας πω, ότι από τη στιγμή που ανέλαβε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία σταμάτησε τα ευεργετήματα που είχε προβλέψει το ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας αυτούς τους ανθρώπους στην τύχη τους.

Λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης αλλά και δεδομένης της άγνοιάς τους, όσον αφορά στην Ελληνική πραγματικότητα, οι περισσότεροι πρόσφυγες έκτισαν αυθαίρετες κατοικίες καταλήγοντας, σήμερα, να είναι όμηροι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή της ΕΥΔΑΠ που αρνούνται να τους συνδέσουν με τα δίκτυά τους ή ζητούν εξωφρενικά πράγματα»

Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Θέλω να ξέρετε ότι από την επομένη των εκλογών θα τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη και θα είμαι πάντα κοντά σας, δίπλα στα προβλήματα του τόπου, δίπλα στα προβλήματα σας. Μπορούμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να λύσουμε τα ζητήματα αυτά.

Και βέβαια, η μεγάλη μας διαφορά από τη ΝΔ είναι ότι αυτή η κυβέρνηση σας λέει σήμερα ότι για όλα φταίει κάποιος άλλος.

Εμείς λέμε ότι αυτό που χρειάζεται επιτέλους είναι να φτιάξουμε ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ανάπτυξη, που σέβεται τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, τον νεολαίο, που σέβεται τα νοικοκυριά.

Εμείς λέμε ότι, δεν θα μοιράσουμε προνόμια για τους λίγους. Θα εγγυηθούμε δικαιώματα για όλους. Και για εμάς, η παιδεία είναι δικαίωμα. Η αξιοπρεπής σύνταξη είναι δικαίωμα. Η σωστή υγεία είναι δικαίωμα. Όπως βεβαίως, είναι δικαίωμα και το σωστό περιβάλλον.

Το Μενίδι έχει χτυπηθεί από την ανισότητα και την ανεργία, έχει πολλά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία όμως πασχίζετε και δουλεύετε να τα αντιμετωπίσετε.

Και ξέρω βεβαίως ότι και εδώ, στο Μενίδι, υπάρχει μεγάλο προσφυγικό Ποντιακό στοιχείο, το οποίο πάντα τιμούμε για τις ρίζες και τις παραδόσεις, που συνεχίζουν να εμπλουτίζουν όλο τον Ελληνισμό και βεβαίως, για τους αγώνες, τις δυσκολίες και τις κακουχίες που έχουν περάσει μέσα στους αιώνες.

Θα επενδύσουμε στον άνθρωπο. Και ταυτόχρονα, θα επενδύσουμε στις παραδόσεις, στον πολιτισμό μας, τον ωραίο πολιτισμό που είδαμε εδώ στο Μουσείο σας, και στο φυσικό μας περιβάλλον.

Όχι πολλά για τους λίγους και λίγα για τους πολλούς, αλλά δίκαιη αναδιανομή του πλούτου της χώρας για όλους.

Δεν λέμε ότι είναι όλα εύκολα. Εμείς λέμε ότι, είμαστε έτοιμοι και με τα δύσκολα να χτυπηθούμε και με εκείνα τα κατεστημένα που είναι πίσω από τα προβλήματα και δεν αφήνουν τη χώρα να πάει μπροστά»

Ακολούθως ο κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε την Ελευσίνα, όπου τόνισε: «Η Δυτική Αττική έχει τεράστια προβλήματα, περιβάλλοντος, ανεργίας, υποβάθμισης, κοινωνικής απομόνωσης. Επί έξι χρόνια είχαμε μια κυβέρνηση που, παρά τις πολλές υποσχέσεις, εγκατέλειψε αυτή την περιοχή. Όμως οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς, δείχνουν τι μπορούμε να κάνουμε ως Έλληνες. Με τη δική τους δουλειά, με τη δική τους προσπάθεια, η Ελευσίνα έγινε πρωταθλήτρια της ανακύκλωσης.

Συμμαζεύτηκαν τα οικονομικά, συγκεντρώθηκαν χρήματα, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, αλλά ακόμα περισσότερο, αναδείχθηκε ο πολιτιστικός πλούτος, μέσα από το Θριάσιο Πεδίο, πράγμα που δείχνει τι μπορεί να κάνει η χώρα μας, αν έχει μία κυβέρνηση που στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα του ο κάθε Έλληνας.

Είναι λοιπόν ανάγκη να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση, που θα αξιοποιήσει όλο αυτό τον πλούτο, τον ανθρώπινο, τον πολιτιστικό, όπως εδώ, στην περιοχή του Αισχύλου, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την πράσινη ανάπτυξη σε μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, που θα φέρει επενδύσεις και θα στηρίξει τον πολίτη, το ανθρώπινο δυναμικό και το όμορφο περιβάλλον»

Παρόν στην υποδοχή και την επίσκεψη, ήταν οι βουλευτές Ντίνος Βρεττός, Θεόδωρος Πάγκαλος, Εύη Ζριστοφιλοπούλου, Βασίλης Οικονόμου, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, ο Δήμαρχος Ιλίου Ζενέτος, Νίκος, ο πρώην Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Βαγγέλης Χριστοφιλάκης, Αντιδήμαρχοι, Γραμματείς οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ Συλαμιανός, Σακοράφας και Δημόπουλος και πολλά άλλα στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.