IΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Ψηφίστηκαν τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών, όλοι οι Ισολογισμοί από το 1998 έως το 2007 όπου η Επιχείρηση Τεχνικών Έργων τέθηκε σε εκκαθάριση.

Το σκηνικό της έντασης, με βολές εκατέρωθεν και αποχωρήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο που κυριάρχησε στη συζήτηση που αφορούσε τους ισολογισμούς της ΔΕΑΔΑ, επαναλήφθηκε και στην πρόσφατη συζήτηση ψήφισης των ισολογισμών της ΔΕΤΕΔΑ, με την νυν Διοίκηση του Δήμου να κατηγορεί την προηγούμενη για κακοδιαχείριση και την πρώην Δημοτική Αρχή να κάνει και πάλι λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και να αποχωρεί.

Όπως και στην περίπτωση της ΔΕΑΔΑ, έτσι και τώρα παρουσιάστηκαν στοιχεία από την έκθεση των ορκωτών λογιστών, που εμφανίζουν εκρηκτική άνοδο ζημιών μετά την περίοδο 2002-2003 με αποκορύφωμα το 2005-2006, με τη συνολική ζημιά να ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ και για διακίνηση χρημάτων χωρίς εντάλματα και χωρίς εγγραφή στα βιβλία του Δήμου, αν και υπήρχαν στα βιβλία της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης. Από την πλευρά του, ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός, επανέλαβε πως η ΔΕΤΕΔΑ, όπως και η ΔΕΑΔΑ πήρε προσωπικό για να καλύψει ανάγκες όχι μόνο της Επιχείρησης, αλλά και του Δήμου, προσφέροντας περισσότερες υπηρεσίες στους δημότες, από ότι προσφέρονται σήμερα με την μεγάλη μείωση του προσωπικού.

Τόνισε και πάλι πως ως το 2005 δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την λειτουργία του θεσμού του Επιτρόπου και δεν μπορούσε πλέον ο Δήμος να περάσει τα χρήματα που χρειάζονταν για την πληρωμή του προσωπικού του ΙΚΑ και προς τρίτους.

Κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή πως δεν αναγνωρίζει το έργο που έγινε την προηγούμενη τετραετία μέσα από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και αναφέρεται ι αποσπασματικά σε οικονομικά στοιχεία, εσκεμμένα για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Στην συνέχεια αποχώρησε, λέγοντας – όπως και έκανε και στο θέμα της ΔΕΑΔΑ – πως ο ίδιος και η παράταξή του δεν συμμετάσχει σε αυτό το «παιχνίδι» όπως το χαρακτήρισε.

Από την συζήτηση αποχώρησε και ο ανεξάρτητος πλέον Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρήστος Ντούρος για προσωπικό λόγο όμως.

Όπως είπε, είχε πολλά να πει , αλλά δεν μπορούσε να παραμείνει στο Συμβούλιο και αποχώρησε και ο ίδιος λέγοντας πως δεν ερμηνεύτηκαν σωστά οι πίνακες με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν και ότι υπήρχαν προσλήψεις, όπως καθαρίστριες, οδηγοί, λογιστές και άλλες ειδικότητες που απασχολούνταν όμως σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου, όπως Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Δημοτική Συγκοινωνία και αλλού.

Η εισήγηση των ισολογισμών για τα έτη 1998 έως το 2007 έγινε από τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΑΔΑ κ.Αφουξενίδη , παρουσιάζοντας πίνακες με οικονομικά στοιχεία, από την έκθεση των ορκωτών λογιστών.

Σύμφωνα με αυτούς τους πίνακες, αρχικά η επιχείρηση είχε και κέρδος, αλλά σταδιακά από το 2001 άρχισε να παρουσιάζει ζημιές, με αποκορύφωση τα έτη 2005 και 2006, που εκτινάχθηκαν στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάλογη η εικόνα και για το κόστος εργασίας, όπου το 2006 έφτασε το κόστος να είναι πενταπλάσιο των πωλήσεων.

Άνοδο του κύκλου εργασιών από το 2000 ως το 2005, ενώ διακινούνταν χρήματα προς τον Δήμο ως ταμειακή διευκόλυνση και χωρίς σχετικά εντάλματα, οφειλές προς ΙΚΑ και εφορία που διογκώθηκαν, χρέη προς εργολάβους πολύ μεγάλη αύξηση ενοικίων σε μηχανήματα, λέγοντας πως πενταπλασιάστηκαν αυτά τα ενοίκια μέσα σε μία χρονιά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «οικονομική αιμορραγία» τα διάφορα έξοδα που παρουσιάζονται για γραφική ύλη, μεταφορές και άλλα.

Οι ορκωτοί είδαν ότι υπήρχαν έξοδα της ΔΕΤΕΔΑ για λογαριασμό του Δήμου, που πέρασαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης χωρίς προγραμματική σύμβαση. Αναφέρθηκε και σε άλλες ενέργειες διακίνησης χρημάτων χωρίς εντάλματα ή και χωρίς εγγραφή στα βιβλία του Δήμου.

Σε ότι αφορά το προσωπικό, υπήρξε ανοδική πορεία από το 2000 και κατακόρυφη αύξηση την τριετία 2004-2006, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση και στο κόστος προσωπικού, σε μισθούς και ΙΚΑ.

Τα χρέη στο ΙΚΑ το 2006 είχαν συσσωρευτεί στα 13,7 εκατομμύρια ευρώ, από αυτά τα 8 εκατομμύρια αφορούν μόνο το 2006, που ήταν και το χειρότερο σε όλους τους πίνακες.

Χρέη 3,1 εκατομμύρια στην Εφορία, που ρυθμίστηκαν και απλήρωτο προσωπικό για επτά – οκτώ μήνες, που το κόστος έφτασε στα 1,6 εκατομμύρια.

Για επικίνδυνη οικονομική κατάσταση, με μεγάλες συσσωρευμένες ζημιές που δεν δικαιολογούνται, έκανε λόγο και ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, που στάθηκε στη μεγάλη αύξηση του προσωπικού, ενώ ο εσωτερικός κανονισμός που δεν τροποποιήθηκε, προέβλεπε 78 άτομα και ξεπέρασε τα 300 άτομα τελικά και στις ζημιές που ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια, ενώ η Επιχείρηση για πολλά χρόνια ήταν υγιής.

Κατηγόρησε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για έργα χωρίς αναθέσεις και προγραμματικές συμβάσεις, για αναθέσεις σε υπεργολάβους εκτός διαδικασίας και χωρίς έλεγχο, για χρηματικές διευκολύνσεις από το Δήμο χωρίς εντάλματα, και χωρίς καταχωρίσεις στα βιβλία του Δήμου. Κακοδιαχείριση που οδήγησε στην κατρακύλα της Επιχείρησης.

Έγινε αναφορά και σε ένα παράξενο γεγονός, όπου πολίτης που συνεργαζόταν με την Δημοτική Επιχείρηση, έκανε χρηματική διευκόλυνση στη ΔΕΤΕΔΑ, όπως είπε ο ίδιος, του ζητήθηκε να κόψει επιταγή, επειδή η ΔΕΤΕΔΑ δεν είχε μπλοκ επιταγών, ύψους 28.000 και όχι για 90.000 όπως εμφανίζεται στα στοιχεία.

Ο ίδιος πληρώθηκε τα 28.000, αλλά το θέμα είναι πως κατέφυγαν σε ιδιώτη και γιατί παρουσιάζονται 90.000 ευρώ