ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Στις ιδιοκτησίες και τα οικόπεδα με σειρά παρεμβάσεων για πόλη ανθρώπινη και ποιότητα ζωής για τα επόμενα χρόνια

Η πρόταση επικροτήθηκε από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, που κατέθεσαν συμπληρωματικές προτάσεις για να μην υπάρξουν αδικίες

Η απόφαση θα παρθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κλιμακωτή μείωση του συντελεστή δόμησης του Κεντρικού Μενιδίου έτσι ώστε να επηρεάζονται περισσότερο τα μεγάλα οικόπεδα και να προστατεύονται οι μικρές ιδιοκτησίες, με ανάλογη μείωση του ύψους των κτιρίων, καθώς και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων προβλέπει το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αχαρνών για την σωτηρία του Κέντρου της πόλης, όσο αυτό μπορεί πλέον να επιτευχθεί.

Το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο την περασμένη εβδομάδα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού προηγουμένως ενσωματωθούν και προτάσεις που έγιναν από την πλευρά της μειοψηφίας.

Όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις συμφώνησαν πως χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα για την μείωση του τσιμέντου και την διατήρηση της όποιας ποιότητας ζωής υπάρχει σήμερα στην πόλη, όπως συμφώνησαν και στην κλιμακωτή μείωση του συντελεστή δόμησης.

Αποφάσεις βέβαια για μείωση του συντελεστή δόμησης και του ύψους των κτιρίων υπήρξαν δύο φορές και την προηγούμενη δεκαετία, το θέμα όμως δεν προχώρησε ποτέ και μάλιστα θα συζητηθεί και αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Ο συντελεστής και το ύψος παρέμειναν ψηλά με τα αποτελέσματα που σήμερα όλοι βλέπουμε και πρέπει άμεσα κάτι να γίνει, για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το κέντρο, αλλά να σωθεί και η Περιφέρεια, όπως πρόσφατα είχαμε τονίσει.

Η εισήγηση έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Ιωάννη Γάκη, στην οποία έγινε αναφορά στο ιστορικό της ένταξης στο σχέδιο πόλης του κεντρικού Μενιδίου και στην εξέλιξή του.

Οι όροι δόμησης το 1993 προέβλεπαν κάλυψη 70% και ύψος δύο όροφοι.

Ο συντελεστής το 1968 ήταν 1,96 και δέκα χρόνια αργότερα, το 1978 καθορίστηκε στο 1,80, που ισχύει ως σήμερα και ύψος 24 μέτρων.

Στις αρχές του 1990 ο Δήμος πήρε δύο αποφάσεις για μείωση.

Η πρώτη στα τέλη του 1990 για μείωση στο 1,40 του συντελεστή και μέγιστο ύψος 15 μέτρων – 4 όροφοι και η δεύτερη, το 1993 – και αφού δεν προωθούταν η διαδικασία – με τις ίδιες προτάσεις, ζητώντας την επίσπευση της διαδικασίας, με την Περιφέρεια να απαντά ότι υπήρχαν άλλες προτεραιότητες και πως εκκρεμούσε η σύνταξη προμελέτης για τις γραμμές του τρένου.

Δέκα χρόνια αργότερα το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά την επικαιροποίηση των αποφάσεων κάτι που έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα, αλλά χωρίς στη συνέχεια να προχωρήσει κάτι.

Ενδιάμεσα, το 1995 Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει νέα απόφαση, για μείωση του συντελεστή δόμησης στο 1,2 για το κεντρικό Μενίδι, μείωση του ποσοστού κάλυψης στο 60% (αντί του 70%) και μείωση του ύψους στα 15 μέτρα.

Ίδια απόφαση πήρε και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1999 και η απόφαση διαβιβάστηκε στην Διεύθυνση Πολεοδομικού σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αποφάσεις λαμβάνονται, χωρίς τίποτα να προχωρά και τα ψηλά κτίρια σε συνδυασμό με τους μικρούς δρόμους και την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, έχουν κάνει αφόρητες τις συνθήκες διαβίωσης, όπως και το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πρασίνου και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η νέα πρόταση που γίνεται από την Διοίκηση του Δήμου είναι η κάλυψη 60% για οικόπεδα και ως 150 μέτρα 70% και ο κλιμακωτός συντελεστής όπως :

Οικόπεδα έως 200 τ.μ 1,60

Οικόπεδα από 200 έως 400 τ.μ 1,40.

Οικόπεδα άνω των 400 τ.μ 1,20. και μέγιστο ύψος κτιρίων τα 16 μέτρα, με εξαίρεση το ιστορικό κέντρο – που θα επεκταθεί ως την οδό Σαλαμίνος όπου υπάρχει το αρχαίο θέατρο – όπου το ύψος καθορίζεται στα 12 μέτρα και τον Σ.Δ. στο 1,2.

Όπως τόνισε ο κ. Γάκης, οι όροι αυτοί είναι αρκετοί για την κατασκευή τεσσάρων ορόφων (με πιλοτή ή μαγαζιά) και για το Ιστορικό Κέντρο, ότι στόχος είναι να αναδειχθεί μελλοντικά με τις πεζοδρομήσεις που προβλέπονται από την κυκλοφοριακή μελέτη, την αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου και την ανάδειξη του Αγίου Βλασίου και του Λαογραφικού Μουσείου.

Από την πλευρά τους, οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας συμφώνησαν με την μείωση του συντελεστή και του ύψους, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι αρκετό αυτό και χρειάζονται μία σειρά μέτρων.

Την απόφαση του θέματος, προκειμένου να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη που θα αφορά όλο το Δήμο, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με μεμονωμένη μείωση του συντελεστή δόμησης, ζήτησε η πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Ιωάννα Καδά με επιστολή της αφού απουσίαζε για προσωπικό λόγο.

Όπως επισημαίνει, πρέπει να καταλήξει ο Δήμος στο τι μορφή θα έχει το κέντρο, με λόγο και στους κατοίκους, να γίνει ορθολογική ταξινόμηση των χρήσεων ανά οικοδομικό τετράγωνο και να γίνει μία συνολική μελέτη με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρεί την τεκμηρίωση της ανάγκης για την μείωση του συντελεστή, από Χωροταξική, περιβαλλοντική, αλλά και νομική πλευρά.

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός διευκρίνισε πως συμφωνεί με πρόταση αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για να μην αδικηθούν οι μικρές ιδιοκτησίες του ιστορικού Κέντρου

Ο επικεφαλής της «ΑΧΑΡΝΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» κ. Γιώργος Λέκκας έθεσε δέκα προτάσεις όπως: εφαρμόσιμη κυκλοφοριακή μελέτη για όλο τον Δήμο, δημιουργία χώρων στάθμευσης και κοινόχρηστων χώρων, χώροι πρασίνου, πρόβλεψη νέων σχολικών κτιρίων, διανοίξεις και διαπλατύνσης δρόμων, αποκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών, απομάκρυνση των στρατοπέδων, ενοποίηση της Κεντρικής πλατείας με αυτή του Καράβου, με πεζόδρομους και ζώνες πρασίνου, δεντροφυτεύσεις και δημιουργία δημοτικής αγοράς στο τρίγωνο Λ. Καραμανλή – Λ. Δεκελείας – Πλήθωνος Γεμιστού.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κασσαβός πρόσθεσε σε αυτές τις προτάσεις, την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, την άμεση κατασκευή της υδατοδεξαμενής του υπογείου χώρου στάθμευσης και της πλατείας 19ης Μαΐου και διαμόρφωση πλατειών και χώρων πρασίνου.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θάνος Τραβασάρος, επεσήμανε πως το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με το Κεντρικό Μενίδι . Το ότι δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα έχει να κάνει με συγκεκριμένα συμφέροντα κατασκευαστών της τότε εποχής. Συμφωνούμε να παρθούν αποφάσεις και ναεφαρμοστούν με παράλληλη απομάκρυνση του στρατοπέδου Παπαστάθη.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν κατά σειρά από τους παρευρισκόμενους στην συνεδρίαση: Η Ανδριανή Κατσιγιάννη πρόεδρος της ΙΛΕΑ,είπε πως συμφωνεί με την πρόταση γιατί πρέπει να κοιτάμε την πόλη του αύριο.

Ο Πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μίμης Κατσανδρής, αφού έκανε αναφορά στις δύο προηγούμενες αποφάσεις, που δεν αφαρμόστηκαν, αλλά και να εφαρμοζόταν θα ακυρώνοντας γιατί δεν είχαν ληφθεί σύννομα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης να είναι νομότυπη και να εφαρμοστή.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Σωτήρης Ντούρος ήταν θετικός στην πρόταση , ζητώντας συγνώμη από του δημότες της πόλης που δεν εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Γαβριήλ, δήλωσε σύφωνος με την μείωση του Συντελεστή προτείνοντας να μην υπάρξει διαχωρισμός του Ιστορικού Κέντρου από το Κεντρικό Μενίδι.

Ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος κ. Δημ. Σιάτρας, τάχθηκε υπέρ της πρότασης και συνεχάρει τον δήμαρχο για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας.

Τέλος ο Αντινομάρχης κ. Χάρης Δαμάσκος συνεχάρει κατ΄αρχήν την Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία επισημαίνοντας πως η απόφαση για να τύχη εφαρμογής πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηρεομένη βάσιμη αιτιολογία. Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι αποφάσεις μείωσης συντελεστών δόμησης είναι δύσκολη υπόθεση, από όλα τα διάφορα συμφέροντα. Ζήτησε στα ελεύθερα οικόπεδα να γίνου τίμιες απαλλοτριώσεις και γίνει να γίνει σύντομα.

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ Φωτιάδης ευχαρίστησε όλους για την συζήτηση, λέγοντας πως θα γίνει μια προσαρμογή των προτάσεων που κατατέθηκαν και σύντομα θα έλθει στο δημοτικό συμβούλιο για ψήφιση.