Κοινωνική Απογραφή

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Ξεκινά η Διεύθυνση της Κοινωνικής Υπηρεσίας και η Κ.Ε.Δ.Α. στο Δήμο Αχαρνών

Αθηνά Σεϊτανίδου: Η Κοινωνική Απογραφή έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός και η παροχή καλύτερων Κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες»

Με συντονισμένες και προγραμματισμένες προσπάθειες ξεκινά στο Δήμο Αχαρνών η προσπάθεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της ΚΕΔΑ για την κοινωνική απογραφή όλων των δημοτών χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Πρόκειται για μια προσπάθεια καταγραφής όλων των πολιτών που ανήκουν ή κινδυνεύουν να ενταχθούν σε κάποια από τις οριζόμενες ως ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ), τα άτομα Γ’ ηλικίας, οι άποροι, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι κακοποιημένες γυναίκες, οι αποφυλακισμένοι, οι οικονομικοί μετανάστες, οι παλιννοστούντες ομογενείς, οι ΡΟΜΑ, οι ψυχικά ασθενείς κ.α.

Ο βασικός στόχος της απογραφής αυτής είναι να μπορέσουν να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Στόχος τόσο της Κοινωνικής Υπηρεσίας όσο και της ΚΕΔΑ, που συμμετέχουν στην δράση αυτή, είναι ο σχεδιασμός και η παροχή καλύτερων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Π. Φωτιάδης, η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κα. Αθηνά Σεϊτανίδη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Θε΄φιλος Αφουξενίδης, παρέθεσαν την Τρίτη το πρωί, 31 Μαρτίου συνέντευξη τύπου στις τοπικές εφημερίδες, προκειμένου να κοινοποιήσουν την προσπάθειά τους αυτή αλλά και να ζητήσουν την αρωγή των μέσων στην προώθηση της δράσης .

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος στην συνέντευξη τύπου: «Είχαμε και προεκλογικά δεσμευτεί για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων στην πόλη μας. Βέβαια τότε δεν γνωρίζαμε την οικονομική κρίση που τώρα περνάμε. Όμως παρόλα αυτά ξεκινάμε μια προσπάθεια . Ο Δήμος θα ρίξει σημαντικό βάρος στην δράση αυτή παρόλη την κρίση. Ας ευχηθούμε να μην είναι πολλοί οι αναξιοπαθούντες στην πόλη μας. Θα προσφέρουμε παράλληλα με την πολιτεία τις υπηρεσίες μας στο μέτρο βέβαια του επιτρεπτού».

Όπως τόνισε και η αντιδήμαρχος κα. Αθ. Σεϊτανίδη , θα γίνουν στοχευμένες δράσεις προκειμένου να γίνει μια πλήρης απογραφή των κοινωνικών ομάδων που χρίζουν βοηθείας, για να έχει ολοκληρωμένη άποψη ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε αργότερα να μπορέσουν να επέμβουν πλέον και πρακτικά στην επίλυση των όποιων κοινωνικών προβλημάτων διαγνωσθούν. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Θ. Αφουξενίδης τόνισε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε έλλειψη συντονισμού «Τώρα προσπαθούμε έστω να συντονίσουμε. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Στόχος μας είναι να είμαστε ενημερωμένοι, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις λύσεις των προβλημάτων προς τους αρμόδιους οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη της διεκπεραίωσής τους»δήλωσε.

Η κοινωνική απογραφή θα γίνει με τη συμπλήρωση ενός ατομικού δελτίου καταγραφής από τους δημότες με τη βοήθεια των κοινωνικών επιστημόνων του Δήμου. Τα στοιχεία έπειτα θα ομαδοποιηθούν και θα αποτελέσουν μια βάση δεδομένων για μελλοντικές δράσεις.

Ο κάθε πολίτης που θέλει να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, μπορεί εάν γνωρίζει άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς να απευθυνθεί στην Κοινωνική Υπηρεσία, η οποία βρίσκεται στο Δημαρχείο Αχαρνών (Φιλαδελφείας και Μπόσδα), επίσης στις Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, στα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και στο ΚΥΠΕΚΟ ή να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα: 210-2415426, 210-2415543 και 210-2445778.