ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟ 25 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός από την αναμενόμενη ένταση, υπήρξε και η συναισθηματική φόρτιση κατά την τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου κ. Σπύρου Στριφτού, που έκανε λόγο για ελλειμένη απόφαση και για προσπάθεια εξόντωσης πολιτικής εξόντωσης

Με παθητικό 25 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά χωρίς κανένα στοιχείο, ή ένδειξη για κατάχρηση δημοτικού χρήματος, εμφανίζει ο ισολογισμός του Δήμου Αχαρνών για το 2006, αν και ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα το πως και που διακινήθηκε ένα σημαντικό ποσόν.
Όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κολετζάκης Νίκος, ποσόν που σύμφωνα με τη σημερινή Διοίκηση ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την προηγούμενη Διοίκηση είναι μικρότερο το επίμαχο ποσό, με τον πρώην Αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Χρήστο Ντούρο, να διαβεβαιώνει πως σύντομα θα καταθέσει και τα αποδεικτικά έγγραφα για το που πήγαν τα χρήματα που δεν εμφανίζονται στα επίσημα βιβλία του Δήμου.
Στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός από την αναμενόμενη ένταση, υπήρξε και η συναισθηματική φόρτιση κατά την τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου κ. Σπύρου Στριφτού, που έκανε λόγο για ειλειμένη απόφαση και για προσπάθεια πολιτικού, αλλά και ηθικού «θανάτου».
Όπως είπε ο κ. Στριφτός, παρά τις επαρκείς εξηγήσεις και τα στοιχεία που υπάρχουν και φαίνονται μέσα στους ισολογισμούς, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου επιμένει στην προσπάθεια της πολιτικής του εξόντωσης και ακόμα χειρότερα, στον ηθικό του «θάνατο».
«Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για πολυάριθμο προσωπικό στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αλλά όχι για κακοδιαχείριση, η ότι καταχραστήκαμε χρήματα, αφού αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Έχετε στοιχεία ότι βάλαμε μισό ευρώ στην τσέπη;
Πως μας κατηγορείτε, όταν πρωί – βράδυ ψάχναμε τρόπους για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και όταν καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου;
Μπορείτε ίσως να μας κατηγορήσετε για την πολιτική που ασκήσαμε στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αλλά όχι για οτιδήποτε άλλο αφήνετε να αιωρείται. Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου και είναι πιθανό τα ίδια να υποστείτε και εσείς» τόνισε ο κ. Στριφτός, που επανέλαβε ότι δικαιολογείται το που πήγε και το τελευταίο ευρώ, φανερά αγανακτισμένος και φορτισμένος.
Τόσο ο Γιώργος Λέκκας, όσο και ο Θάνος Τραβασάρος, τόνισαν πως κανείς δεν θέλει τη σπίλωση κανενός, επισημαίνοντας πως έπρεπε να είχαν έρθει οι οικονομικοί επιθεωρητές, για να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα, τονίζοντας πως ο Δήμος πρέπει να πιέσει προκειμένου να σταλούν από την πολιτεία, και να πουν αν υπήρξαν, ή δεν υπήρξαν παρανομίες.
Ο κ. Τραβασάρος επισήμανε ακόμη πως οι αιτίες για την απαξίωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων, που παρήγαγαν έργο, ήταν η έλλειψη εσόδων και η κακοδιαχείριση.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, και το πως και από ποιους απαξιώθηκαν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις χάνοντας ένα σημαντικό εργασιακό περιουσιακό στοιχείο ο Δήμος.
Μίλησε για πολιτική ανικανότητα που δημιούργησε αυτή τη κατάσταση και πως οι προηγούμενες Διοικήσεις δεν σκέπτονται να διορθώσουν τα πράγματα επιμένοντας στους εικονικούς ισολογισμούς.
«Απλήρωτα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι φόροι, ενημερότητες, οι υπάλληλοι, οι προμηθευτές. Απαράδεκτη κατάσταση και πολλά εκατομμύρια έφυγαν άσκοπα. Υπάρχουν πολλά που δεν έχουν εισπραχθεί και αυτό είναι παράβαση καθήκοντος. Πρέπει να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα» είπε ο κ. Φωτιάδης.
Σε ότι αφορά τα νούμερα του ισολογισμού, η απαξίωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων δημιουργεί ζημιά άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ και γενικότερα το παθητικό για τον Δήμο από τις οικονομικά προβληματικές επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ισολογισμός βέβαια ψηφίστηκε και απομένει η κατάθεση των εγγράφων της Τράπεζας για την διακίνηση του ποσού που δεν εμφανίζεται στα βιβλία του Δήμου και αργότερα οι ισολογισμοί των Δημοτικών Επιχειρήσεων και ο κύκλος για τα οικονομικά θα ολοκληρωθεί με τον ισολογισμό του 2007 του Δήμου και τα αποτελέσματα των ελέγχων από τους κρατικούς ελεγκτές.
Μετά από συζήτηση τριών ωρών , ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 20 υπέρ και 6 κατά (Παράταξη Ε.Κ.Α.)
……………………………………………………..
Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρώην Αντιδήμαρχος Χρήστος Ντούρος

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρώην Αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Χρήστος Ντούρος, που σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στάθηκε κυρίως στα οικονομικά που έχουν προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση, της πρώην και της νυν Δημοτικής Αρχής και νιώθοντας δικαιωμένος από τα αποτελέσματα ελέγχου των ορκωτών λογιστών, κατηγόρησε τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου, ότι στόχος της εξ’ αρχής ήταν η πολιτική και ηθική εξόντωση, τόσο του ιδίου, όσο και του πρώην Δημάρχου.
Τρεις μέρες μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ισολογισμό του 2006, όπου ναι μεν παρουσιάζεται παθητικό για το Δήμο, αλλά χωρίς κανένα στοιχείο κατάχρησης χρήματος, ο πρώην Αντιδήμαρχος οικονομικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε τις θέσεις του για το τι συνέβη σε ότι αφορά την διαχείριση των οικονομικών.
Αναφερόμενος στα ποσά που ακούστηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως επίμαχα αφού δεν είχαν καταγραφεί στα βιβλία του Δήμου και δεν διακινήθηκαν από τον επίσημο λογαριασμό του Δήμου, έδωσε τις δικές του απαντήσεις.
Όπως είπε τα 3,7 εκατομμύρια και τα 3 εκατομμύρια δεν διακινήθηκαν μέσω της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά οι δύο λογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν κυρίως για την καταβολή μισθών των υπαλλήλων, ήταν απόλυτα νόμιμοι.
Οι δύο λογαριασμοί ανοίχτηκαν έπειτα από γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αναγνώριζε ως νόμιμους εκπροσώπους του Δήμου τον ίδιο και τον τότε Δήμαρχο κ. Σπύρο Στριφτό.
Σε ότι αφορά τα 5 εκατομμύρια – μέρος ενός δανείου 8 εκατομμυρίων – είπε ότι και αυτός νόμιμα επισυνάπτηκε, αφού μέσω αυτής της Τράπεζας διακινήθηκαν τα 40 εκατομμύρια του μεγάλου δανείου που είχε πάρει ο Δήμος από Τράπεζα του εξωτερικού.
Τώρα, γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και η ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, η απάντηση του πρώην Αντιδημάρχου είναι – όπως έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει – ότι όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν υπό την πίεση να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες και να πληρωθούν οι υπάλληλοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων και άλλες υποχρεώσεις.
Μάλιστα, αναγνώρισε ότι ήταν λάθος, που στοίχισε με την μη επανεκλογή της παράταξης στη Διοίκηση του Δήμου.
Όμως θεωρεί ότι όλο αυτό το θέμα δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την πολιτική τους εξόντωση, αφού από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για την διαχείριση και διακίνηση αυτών των ποσών.
Για το παθητικό που εμφάνισε ο ισολογισμός του 2006, επανέλαβε τη θέση που είχε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν έπρεπε να μηδενίσουν τις μετοχές των Δημοτικών Επιχειρήσεων, αφού ο ισολογισμός είναι ένα ατού του Δήμου, για την πιστοληπτική του ικανότητα, αλλά και πως ως την στιγμή που έγινε ο ισολογισμός, ακόμα διακινούταν ποσά στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και δεν πρέπει να τις απαξιώνει ο Δήμος.
Έπρεπε να φανεί θετικός, όταν μάλιστα έγινε και αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων – με μοναδικό μέτοχο τον Δήμο.
Απόλυτα ικανοποιημένος και δικαιωμένος αισθάνεται ο πρώην Αντιδήμαρχος και περίμενε τον ισολογισμό του 2006 για να προχωρήσει στη συνέντευξη Τύπου στην οποία μάλιστα δήλωσε παρών μέσα από την παράταξή του, στα πολιτικά δρώμενα του Δήμου.
Όπως είπε, η περίπτωση να ηγηθεί μιας παράταξης, προκύπτει από τις πολιτικοκοινωνικές ανάγκες της πόλης και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Γι’ αυτό είναι παρών ως μέλος της παράταξης που διοίκησε το Δήμο την περασμένη τετραετία και θα παραμείνει.
Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι αναφέρει στο δελτίο τύπο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους πριν δεχθεί τις ερωτήσεις:
«Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου.
Όπως θα είχατε παρατηρήσει, μέχρι σήμερα, δεν είχα κάνει καμία δήλωση στον Τύπο σχετικά με τα όσα κατά καιρούς ακουγόντουσαν για την οικονομική διαχείριση που κάναμε την περασμένη τετραετία. Και δεν έκανα, γιατί πάντα πίστευα και πιστεύω, πως ο χρόνος είναι εκείνος που αποκαλύπτει την αλήθεια.
Κι ο χρόνος κύλησε. Οι ορκωτοί λογιστές που η νέα Δημοτική Αρχή όρισε, τελείωσαν τον έλεγχό τους στον Δήμο και τα πορίσματα ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως κι εσείς ακούσατε, οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν από τις εγγραφές, πως τα χρήματα που διαχειριστήκαμε το 2006 πήγανε για τις ανάγκες του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Σε εύστοχη απάντηση του δημοτικού συμβούλου Θάνου Τραβασάρου προς τους ορκωτούς λογιστές αν διαπίστωσαν κατά την διάρκεια του ελέγχου πως κάποια χρήματα κατέληξαν σε τσέπες, αυτοί απάντησαν πως δεν διαπίστωσαν κάτι τέτοιο.
Αυτή την απάντηση των ορκωτών λογιστών, πρέπει να μάθουν κι οι δημότες.
Γιατί κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και μετά τις δημοτικές εκλογές, δεχθήκαμε σοβαρές κατηγορίες που δεν ανταποκρινόντουσαν όπως αποδείχθηκε στην πραγματικότητα.
Είμαι βέβαιος, πως αυτοί που τα έλεγαν, δεν γνώριζαν.
Ορισμένοι μας κατηγορούν γιατί προβήκαμε σε ορισμένες πράξεις προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ή να καλύψουμε τις ανάγκες των Δημοτικών Επιχειρήσεων που προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικό έργο χωρίς να τηρήσουμε το πρωτόκολλο.
Αυτές τις κατηγορίες τις δεχόμαστε.
Για μας οι εργαζόμενοι έπρεπε να πληρώνονται γιατί τα χρήματα τα είχανε ανάγκη.
Όμως κάποιοι φαίνεται να ξεχνούν τι έλεγαν εχθές.
Όταν είμαστε Δημοτική Αρχή, όποτε ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των Δημοτικών Επιχειρήσεων, ορισμένοι από αυτούς που μας κατηγορούν σήμερα, ήταν και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Θυμάστε να έκαναν ποτέ πρόταση να διώξουμε εργαζόμενους; Απεναντίας, πάντα μας έλεγαν, να μην διώξουμε κανέναν εργαζόμενο και να βρούμε τρόπο να τους πληρώσουμε.
Αυτοί οι κάποιοι σήμερα γιατί συμφωνήσανε άραγε στον διωγμό εκατοντάδων εργαζομένων;
Αυτοί οι κάποιοι σήμερα γιατί λένε πως εμείς κακώς πληρώναμε, με αυτόν τον τρόπο που επιλέξαμε, τους εργαζόμενους;
Τότε, όλοι γνωρίζανε πως πληρωνόντουσαν οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Σήμερα λένε πως δεν γνώριζαν.
Μήπως άλλαξαν άποψη γιατί τότε ήταν στην αντιπολίτευση και σήμερα είναι στην Δημοτική Αρχή; Αυτοί γνωρίζουν.
Χρειάζεται πάντα να θυμόμαστε πως εύκολο είναι να κατηγορείς τους άλλους για τα τυχόν λάθη που έκαναν αλλά είναι εξίσου πολύ δύσκολο να είσαι δίκαιος, να αναγνωρίζεις στους άλλους πως στην προσπάθειά τους να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα, έκαναν και ορισμένες ενέργειες όχι γιατί ήθελαν να τις κάνουν, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά».