ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

• Σε πολλούς αποδέκτες – Κυβέρνηση- Αντιπολίτευση – βουλευτές – πολιτευτές – Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση

• Στο Δήμο Αχαρνών, το ΠΑΣΟΚ, αν και έχασε από την δύναμη των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών, κατάφερε να εμφανίσει διπλάσιο ποσοστό από το Κυβερνών κόμμα με 40%, έναντι 20,5% της ΝΔ. η μεγαλύτερη διαφορά σημειώθηκε στο Δήμο Ζεφυρίου, όπου το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έφθασε το 44,8%, έναντι 19% της ΝΔ. Στο Δήμο Άνω Λιοσίων η διαφορά έφθασε και εκεί τις 20 μονάδες (40,3 έναντι 20,9%) , μεγάλη κατρακύληση και στο Δήμο Φυλής, που το Κυβερνών κόμμα έπεσε από το 48,7% στο 29,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ «άγγιξε» το 35,5%.

Η μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις φετινές ευρωεκλογές, η οποία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στην περιοχή μας δεν ήταν ο μοναδικό φαινόμενο που προβληματίζει, αφού ιδιαίτερα στις τάξεις του Κυβερνώντος κόμματος, το οποίο είδε το ποσοστό του να είναι σε ελεύθερη πτώση στους Δήμους της περιοχής, προβληματίζει έντονα και η αποχή κομματικών στελεχών από τον προεκλογικό αγώνα.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να προδιέθετε για το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο το γεγονός της νωχελικής παρουσίας των περισσοτέρων στελεχών της ΝΔ από τον προεκλογικό αγώνα, προβληματίζει το ίδιο όσο και το ότι το κόμμα κινήθηκε σε ποσοστά περίπου του 20% σε Αχαρνές, Ζεφύρι και Άνω Λιόσια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεσπούν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας πως δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια να περιοριστεί η «ζημιά» της ΝΔ και να κρατηθεί το ποσοστό τουλάχιστον άνω του 25% αφού λίγα άτομα έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες και ακόμη λιγότερα προσπάθησαν να κρατήσουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ στις κάλπες και να μειώσουν την αποχή, χωρίς τελικά να το καταφέρουν.

Η έλλειψη σταυρών προτίμησης προσώπων από την μία και οι εσωκομματικές αντιδράσεις από τη μη απομάκρυνση κάποιων προσώπων από τους κόλπους της ΝΔ, κυρίως αυτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, ήταν δύο από τους κυριότερους λόγους για τη – τουλάχιστον 0- νωθρή παρουσία προσώπων στον προεκλογικό αγώνα.

Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα ήταν καλύτερα σ’ αυτό το τομέα, αφού οι κομματικές οργανώσεις προσπάθησαν να καλύψουν τα όποια κενά από τα πολιτικά πρόσωπα ενώ έγιναν και κάποιες επισκέψεις πολιτικών το τελευταίο μήνα, προκειμένου να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους, βλέποντας ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να νικήσουν και μάλιστα με διαφορά.

Τελικά η αποχή επηρέασε σε κάποιο βαθμό και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο κατάφερε να πετύχει αρκετά υψηλό ποσοστό συσπείρωσης, αν και ζητούσαν ακόμη μεγαλύτερο, ενώ περιορίστηκαν κατά πολύ οι διαρροές σε μικρότερα κόμματα.

Αντίθετα, εκτός από την αποχή η ΝΔ είχε και διαρροές προς το ΛΑ.Ο.Σ, ακόμα και προς το κόμμα των Πράσινων Οικολόγων. Ωστόσο, ακόμη και το ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας αναμένεται να ασχοληθούν με το ότι το ποσοστό και ο αριθμός των ψήφων δεν έφθασε τουλάχιστον τα αντίστοιχα νούμερα των τελευταίων Βουλευτικών εκλογών αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ευνοούσε κάτι τέτοιο. Κάτι που ενισχυόταν και από την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσίαζε η ΝΔ στον προεκλογικό αγώνα από πρόσωπα που πολλοί περίμεναν ότι θα είχαν συμμετοχή σε μια τέτοια προσπάθεια.

Από την άλλη, το ΚΚΕ προσπάθησε περισσότερο από κάθε άλλο και κατάφερε να διατηρήσει την δυναμική του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε βαρύτητα σε άλλες περιοχές και μπορεί τελικά να μην έχασε σε ποσοστό, όμως δεν κατάφερε να πάρει τίποτα περισσότερο απ’ ότι είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, παρά το υπέρ του ρεύμα που είχε διαμορφωθεί λίγους μήνες πριν.

Από την άλλη, οι Οικολόγοι, είχαν εντυπωσιακή άνοδο, παρ’ ότι ενόχλησαν οι θέσεις τους σε εθνικά θέματα κι αυτό σίγουρα είναι ένα μήνυμα των καιρών.

Το ΛΑΟΣ εκμεταλλεύτηκε απόλυτα τη δυσφορία ψηφοφόρων της ΝΔ και αυτά τα δύο τελευταία κόμματα έχουν όντως λόγο για να πανηγυρίζουν.

Την δεύτερη θέση σε αποχή στην Αττική ο Δήμος Αχαρνών

Διπλάσιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ σε Αχαρνές και Άνω Λιόσια

Ένα από τα μηνύματα της κάλπης των ευρωεκλογών, αφού σε κάποιες περιοχές, όπως στην περιοχή μας, ήταν πολύ μεγάλη και το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο το εντυπωσιακό ποσοστό αποχής που στο Δήμο Αχαρνών ξεπέρασε το 53%, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στην αποχή πίσω από τον Ασπρόπυργο (56,7%) και μπροστά από την Κερατέα (52%) και Άνω Λιόσια (51,3%) στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο Δήμο Αχαρνών, το ΠΑΣΟΚ, αν και έχασε από την δύναμη των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών, κατάφερε να εμφανίσει διπλάσιο ποσοστό από το Κυβερνών κόμμα με 40%, έναντι 20,5% της ΝΔ. η μεγαλύτερη διαφορά σημειώθηκε στο Δήμο Ζεφυρίου, όπου το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έφθασε το 44,8%, έναντι 19% της ΝΔ. Στο Δήμο Άνω Λιοσίων η διαφορά έφθασε και εκεί τις 20 μονάδες (40,3 έναντι 20,9%) , μεγάλη κατρακύληση και στο Δήμο Φυλής, που το Κυβερνών κόμμα έπεσε από το 48,7% στο 29,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ «άγγιξε» το 35,5%.

Ένα άλλο θέμα είναι η μεγάλη άνοδος του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων Πράσινων, τόσο σε ψήφους, όσο και σε ποσοστά σε όλους τους Δήμους της περιοχής, ενώ το ΚΚΕ «κράτησε» την δύναμη του με μία μικρή μείωση, ενώ στα επίπεδα του 2004 παρέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ που προσδοκούσε κάτι καλύτερο.

Εκτός από την νίκη του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αφού σε ψήφους επηρεάστηκε και αυτό από την αποχή, αυτό που έχει μείνει σε όλους είναι τα ποσοστά αυτοδυναμίας της αποχής, που ωστόσο κάτι ανάλογο έγινε σ’ όλη την Ευρώπη. Εδώ, είναι διπλό και τριπλό το μήνυμα. Από την μία, η έκφραση δυσαρέσκειας πρώτα στο πολιτικό σκηνικό, έπειτα στην Κυβέρνηση και τέλος, μήνυμα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ότι αφορά την περιοχή μας ενδεικτικό του προβληματισμού των πολιτών είναι πως σε μία περιφέρεια όπου το ποσοστό αποχής κυμάνθηκε κάτω από το μέσο όρο της χώρας, το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 50 % στους εδώ Δήμους.

Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργος, Κερατέα και Μέγαρα, με τα υψηλά ποσοστά αποχής, ήταν οι Δήμοι που ανέβασαν και το γενικό ποσοστό στην Περιφέρεια Αττικής, που έφθασε στο 46%. Οι λόγοι αυτής της άρνησης με δεδομένο ότι υπήρχε αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής και στις κοινοβουλευτικές εκλογές, είναι ενδεικτικό της απογοήτευσης που επικρατεί, από τις χρόνιες υποσχέσεις και τις χρόνιες αθετήσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ποιότητα ζωής, στην ασφάλεια και σε μία σειρά ζητημάτων.

Το μήνυμα βέβαια είναι πολύ πιο ηχηρό για την Κυβέρνηση, αλλά μηνύματα στάλθηκαν και προς το δεύτερο κόμμα εξουσίας, παρ’ ότι σε ποσοστό κατάφερε να είναι κοντά σ’ αυτό των Κοινοβουλευτικών εκλογών.

Όσον αφορά τη ΝΔ, έχει ολόκληρη… «λίστα» μηνυμάτων να αναλύσει κι δε ξέρουμε αν και τι δυνατότητες έχει να αλλάξει και σε τακτικές – κυρίως – και σε πρόσωπα, αλλά και σε πολιτικές.

Μηνύματα που ήρθαν τόσο από περιοχές όπου έτσι κι αλλιώς υστερούσε (όπως εδώ) στις οποίες έπεσε περισσότερο το ποσοστό της, όσο και σε περιοχές όπου υπερτερούσαν και στις οποίες σημειώθηκε – κυρίως – η μεγαλύτερη αποχή.

Οι Δήμοι της περιοχής όπως πρέπει να κάνουν πάντα με τέτοια εκλογικά αποτελέσματα, καλούνται να διαχειριστούν σωστά την κατάσταση και να πιέσουν οργανωμένα και με συγκεκριμένους στόχους, τόσο την Κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξεί να αναλάβει σύντομα την διακυβέρνηση της χώρας.

Εξίσου σημαντικό θέμα και η άνοδος των Οικολόγων, παρ’ ότι ενόχλησαν με τις θέσεις τους σε εθνικά θέματα.

Ήταν ένα μήνυμα να προσέξουν την πολιτική τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα που τα τελευταία χρόνια αποτελεί μείζον θέμα και στην περιοχή μας, είτε πιστεύονται είτε όχι, ότι το συγκεκριμένο κόμμα που ψήφισαν όντως καλύπτει τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες. Ίσως το ποσοστό να ήταν μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις με τις θέσεις του επικεφαλής του κόμματος σε εθνικά θέματα.