ΜΕΓA ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Η πολυθεματική έκθεση «ΠΟΝΤΟΣ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ», του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που φιλοξενείται για έναν ολόκληρο μήνα.

Είναι η πρώτη φορά που το ιστορικό και σπάνιο αυτό υλικό εκτίθεται στην Αττική και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης θέλησε να ξεκινήσει από το Δήμο Αχαρνών, ένα Δήμο που υπήρξε στα αρχαία χρόνια κοιτίδα πολιτισμού και στις ημέρες μας κόλπος υποδοχής προσφύγων από τις πόλεις του Πόντου και όχι μόνο.

Η ιστορική και πολιτισμική πορεία των Ελλήνων του Πόντου , με αποκορύφωμα τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και την γενοκτονία από τα στρατεύματα των Τούρκων, καθώς και οι συνέπειες για τον ελληνισμό του Πόντου, ξετυλίγονται στην Πολυθεματική Έκθεση «ΠΟΝΤΟΣ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ», που διοργανώνουν από κοινού η Νομαρχία Αν. Αττική, ο Δήμος Αχαρνών, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών και η Εύξεινη Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης», τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την Παρασκευή 06 Μαρτίου 2009, με μεγάλη συμμετοχή και απόλυτη επιτυχία.

Πρόκειται για μία απόλυτα εντυπωσιακή έκθεση που θα μαγέψει αλλά και θα συγκινήσει όσους έχουν την τύχη να την επισκεφτούν έως τις 29 Μαρτίου 2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών.

Η έκθεση αποτελείται από βιβλία, έγγραφα, επιστολές, χάρτες, φωτογραφίες και εικόνες που συγκέντρωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, και τα οποία συνθέτουν ένα σύνολο ντοκουμέντων της ιστορικής πορείας των Ελλήνων του Πόντου από το 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ποικίλα στοιχεία λαογραφίας που αποτυπώνουν όψεις της καθημερινής ζωής των Ελλήνων του Πόντου.

Βασικός θεματικός άξονας της έκθεσης αποτελεί το κεφάλαιο της Μικρασιατικής Καταστροφής και οι συνέπειές της για τον Ελληνισμό του Πόντου. Μέσα από την αντιπαράθεση των πηγών, γραπτών και εικονικών, ξετυλίγονται μερικές από τις πιο δραματικές πτυχές των ιστορικών γεγονότων.

Περίοπτη θέση ανάμεσα στα ιστορικά κείμενα κατέχει και το 14τομο έργο το κ. Φωτιάδη «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» που θα παρουσιαστεί στην έκθεση και τεκμηριώνει για πρώτη φορά τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων (1916-1923) με τη διασταύρωση επίσημων εγγράφων και άλλων ιστορικών πηγών.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το Αρχαιολογικό Τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αχαρνών θα πραγματοποιεί παράλληλα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στα εγκαίνια της εξαιρετικής αυτής πολυθεματικής έκθεσης, έγινε η παρουσίαση των βιβλίων του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην παρουσία των Ποντίων και στα τραγικά γεγονότα αναφέρθηκαν ακόμη ο ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Νεοκλής Σαρρής, η γνωστή Δημοσιογράφος Σφία Βούλτεψη, ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ. Παναγιώτης Ήφαιστος και φυσικά ο Καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, με συντονιστή τον Καθηγητή Θεολογίας στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Δεληκωνσταντή.

Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ακούστηκαν πάρα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που φώτισαν όχι μόνο την τραγωδία και το δράμα των Ποντίων, αλλά γενικότερα τις πτυχές αυτού του σπουδαίου ελληνικού στοιχείου, αλλά και το πώς αντιμετωπίστηκε πολιτικά έως σήμερα.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ κ. Γεώργιος Κατσάγγελος και η Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος κ. Αναστασία Βαλαβανίδου.

Με την επισήμανση ότι ο Ελληνισμός, αυτό το χωνευτήρι των πολιτισμών, ενέταξε και ενσωμάτωσε στη δομή του όλα όσα κουβαλά ο Ποντιακός Ελληνισμός, ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης καλωσόρισε στο Δήμο και την πόλη, τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες την διαδρομή και την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από το πολύτομο έργο του καθηγητή, όχι μόνο αναδεικνύονται αλλά και ξετυλίγονται μερικές από τις πιο δραματικές πτυχές των ιστορικών γεγονότων.

«Παρά την τραγικότητα του ιστορικού ζητήματος, το μήνυμα που προβάλλει η έκθεση είναι ανθρωποκεντρικό και αισιόδοξο και ως Δήμος νιώθουμε περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε μια τέτοια έκθεση» κατέληξε ο Δήμαρχος Αχαρνών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης τόνισε ότι η Βουλή των Ελλήνων του ανέθεσε πριν πολλά χρόνια να συγκεντρώσει, μέσα από αρχεία 90 χρόνων, τα στοιχεία για τη γενοκτονία των Ποντίων. Ο ίδιος θέλησε όλο αυτό το υλικό που μάζεψε, μαζί με το πλούσιο προσωπικό του αρχείο, να γίνει γνωστό στους απανταχού Έλληνες, όπως και έγινε, μέσα από εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

«Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τη Γενοκτονία του Πόντου δεν έχει αντιτουρκικό χαρακτήρα, ούτε εκφράζει διάθεση στείρας προγονολατρείας και παλαιοεθνικιστικά ιδεολογήματα. Στόχος είναι η δημιουργία ειρηνικών σχέσεων, όμως το κοινό όραμα του καινούριου, του φωτεινότερου δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς την αμοιβαία γνώση και μνήμη του σκοτεινού, που πέρασε» τόνισε ο κ. Φωτιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που το ιστορικό και σπάνιο αυτό υλικό εκτίθεται στην Αττική και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης θέλησε να ξεκινήσει από το Δήμο Αχαρνών, ένα Δήμο που υπήρξε στα αρχαία χρόνια κοιτίδα πολιτισμού και στις ημέρες μας κόλπος υποδοχής προσφύγων από τις πόλεις του Πόντου και όχι μόνο.

Ο Νομάρχης Αν. Αττικής κ. Κουρής είπε πως η εκδήλωση δίνει την δυνατότητα για μία περιήγηση στα μονοπάτια της μνήμης, επισημαίνοντας πως οι Έλληνες του Πόντου είναι μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες του ελληνισμού διαχρονικά.

Υποχρέωση όλων είναι τέτοιου είδους εκδηλώσεις είπε ο Βουλευτής κ. Ντίνος Βρεττός, λέγοντας πως οι Πόντιοι παρά τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό παρέμειναν Έλληνες.

Την ανάγκη διεθνούς εκστρατείας για την αναγνώριση της γενοκτονίας, όπως είναι η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων έθεσε οι Βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Άδωνης Γεωργιάδης.

Άλλο η φιλική συμβίωση και άλλο η ιστορική αμνηστία, τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας, τονίζοντας πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπήρξε έγκλημα και μάλιστα οργανωμένο και η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται μπροστά σε όποιες πολιτικές σκοπιμότητες.

Όχι στην Λήθη και στην Λησμονιά φώναξε ο Καθηγητής κ. Σαρρής, που εξαπέλυσε βολές, όχι μόνο προς την Τουρκία που δεν αποδέχεται τα εγκλήματα που διέπραξε, αλλά και προς Έλληνες πολιτικούς, και «συγχρονιστές» που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και ήταν απολαυστικός τόσο στις διηγήσεις του, όσο και στην κατάθεση γεγονότων.

Βολές και από την δημοσιογράφο κ. Βούλτεψη για όσους προσπαθούν να κρατήσουν τα γεγονότα στην Λήθη ή να τα παρουσιάσουν ως… συνωστισμό στο Λιμάνι, η οικογένεια της οποίας βίωσε με τραγικό τρόπο τα γεγονότα, απονέμοντας τα εύσημα στους ερευνητές – και ιδίως στο κ. Φωτιάδη – που αγωνίστηκαν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία για την Γενοκτονία η οποία δεν καταγράφηκε από… τηλεοπτικά συνεργεία.

Το παράπονό της, ότι οι Έλληνες δεν μαθαίνουν την Ιστορία τους.

Ξεχωριστή ήταν και η στιγμή που δύο ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι από την Τουρκία τραγούδησαν με Λύρα και Φλογέρα.

Κυριακή 8 Μαρτίου : Γέμισε με ήχους και αναμνήσεις

από ποντιακά ιστορικά τραγούδια το «Χολίδειο»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 8 Μαρτίου 2009, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Μπάμπης Χολίδης», εκδήλωση προς τιμήν του Ποντιακού τραγουδιού και του ιστορικού ρόλου που διαδραμάτισε στην πορεία των αιώνων.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης αφιέρωσε τη συγκεκριμένη ημέρα – Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας – στην Πόντια γυναίκα, στην Πόντια μάνα και ευχαρίστησε τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη για τα στοιχεία που συγκέντρωνε επί δυο και πλέον δεκαετίες και τα οποία επιτρέπουν πλέον να αναγνωριστεί και διεθνώς η γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους.

Στην Πόντια μητέρα αφιέρωσε την ημέρα και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ευχαριστώντας παράλληλα τόσο τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή για τη χρηματοδότηση, όσο και τον Δήμαρχο Παναγιώτη Φωτιάδη για τη δημιουργία της πολυθεματικής εκδήλωσης.

Να σημειωθεί, ότι καταξιωμένοι Πόντιοι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στις Αχαρνές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, προσφέροντας αφιλοκερδώς ένα μοναδικό, όσο και συγκινητικό θέαμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχουν δύο μουσουλμάνοι Ποντιόφωνοι, μουσικοί από τις περιοχές του Πόντου οι οποίοι προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στο κοινό που τους άκουσε να παίζουν.

Πλήθος επισήμων τίμησαν τις εκδηλώσεις

Ο Δήμαρχος Αχαρνών κος Παναγιώτ&e