ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Πέτυχε τη δικαίωση των 14 εργαζομένων στον Δήμο Αχαρνών, απόφαση που ανοίγει την πόρτα και για τους υπόλοιπους 87 καθώς και για όσους/όσες απορροφήθηκαν, στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί. Α.Ο.Δ.Α), από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και επικύρωσε το Α΄ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Απόλυτα νόμιμη έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο την μεταφορά των εργαζομένων της πρώην ΔΕΑΔΑ σε θέσεις του Δήμου με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού όπως επισημαίνεται σκοπός των σχετικών άρθρων του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, είναι η τακτοποίηση του προσωπικού των Δημοτικών Επιχειρήσεων που λύθηκαν (ΔΕΤΕΔΑ) ή μετατράπηκαν (ΔΕΑΔΑ), εφ’ όσον οι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί με αορίστου ως το τέλος του 2005.

Η απόφασή αυτή δικαιώνει τους δεκατέσσερις υπαλλήλους, αλλά το σκεπτικό της ανοίγει διάπλατα και στους υπόλοιπους εργαζομένους για τους οποίους υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να περάσουν σε θέσεις του Δήμου, μετά την μετατροπή της ΔΕΑΔΑ σε ΚΕΔΑ (Κοινωφελή Επιχείρηση), σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό.

Έτσι δίνεται τέλος στην Οδύσσεια τους που κρατά έξι μήνες, αφού όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν πραγματικά στο κενό.

Είχε προηγηθεί η έγγραφη γνώμη του Αντεπιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο κ. Αντώνη Νικητάκη τον Δεκέμβριο του 2008 και η Ολομέλεια συζήτησε το θέμα στις 13 Ιανουαρίου, για να καταλήξει στη θετική , για τους εργαζομένους και τον Δήμο, απόφαση όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο φύλλο των «Α.Ν.».

Τονίζεται ακόμη, ότι το προσωπικό των Δημοτικών Επιχειρήσεων που μετατρέπονται ή τίθενται σε εκκαθάριση Επιχειρήσεων μπορεί να μεταφερθεί το πλεονάζον με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εφ’ όσον προσελήφθησαν πριν το 2006 (31-12-05) και καταλαμβάνει κενές οργανικές θέσεις ή προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις εργασίας.

Χωρίς να απαιτείται να έχουν προσληφθεί στις Δημοτικές Επιχειρήσεις κατόπιν τήρησης των νόμιμων διαδικασιών (έλεγχο ΑΣΕΠ), αφού τέτοια προϋπόθεση δεν τάσσεται ρητά, ούτε συνάγεται από το σκοπό του νόμου, που όπως είπαμε, είναι η τακτοποίηση αυτών των εργαζομένων.

Άρα εσφαλμένα η Επίτροπος διαφώνησε, αφού η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πρόσληψη τους, δεν πλήττει τη νομιμότητα μεταφοράς τους στο Δήμο και πρέπει να θεωρηθούν άμεσα τα εντάλματα πληρωμής.

Σίγουρα η απόφαση αυτή γίνεται προπομπός και σε ίδια περίπτωση των άλλων εργαζομένων σε Πανελλαδική εμβέλεια, αφού σ’ αυτή την απόφαση θα στηριχτούν εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενοι Δημοτικών Επιχειρήσεων σ’ όλη την χώρα.

Την απόφαση δικαίωσης ανακοίνωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος Παν. Φωτιάδης στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα είναι από τις πιο χαρούμενες στη ζωή μου, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο μου απέστειλε την απόφαση, που δικαιώνει απόλυτα όχι μόνο τους 14 εργαζόμενους, αλλά και όλους όσοι μεταφέρθηκαν από την ΚΕΔΑ στον Δήμο και που, επί 11 χρόνια, οι ίδιοι και οι οικογένειες τους ήταν στον αέρα, επειδή δεν είχαν μπει με το ΑΣΕΠ (είχαν προσληφθεί δηλαδή μετά το 1997 και δεν ανήκαν στα επαγγέλματα που εξαιρούνται του ΑΣΕΠ) όπως και δεκάδες άλλοι ανά την Ελλάδα» τόνισε ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης, προσθέτοντας : «Δόθηκε ένας τεράστιος αγώνας. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους εργαζόμενους για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν όλη αυτή την περίοδο. Θέλω και οι ίδιοι να σεβαστούν τον πολίτη του Δήμου που πληρώνει για όλους εμάς και να φανούν αντάξιοι με την απόδοση τους».

Την επόμενη ημέρα, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο, προκειμένου να του προσφέρουν ένα συμβολικό δώρο. Ο Παναγιώτης Φωτιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσης και τους ενημέρωσε ότι από τα τέλη του μήνα θα πληρώνονται το μισθό τους. «Ο Δήμος είναι, πλέον, πλήρης και δεν σηκώνει άλλους υπαλλήλους. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, ότι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών θα επικαιροποιήσει άμεσα τα εντάλματα ενώ τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, θα μπουν σε μια σειρά και θα πληρώνονται ανάλογα με τις δυνατότητες του δήμου.

Υπενθυμίζεται πως η πρόσληψη των 14 εργαζομένων στο Δήμο δεν είχε πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ και η Επίτροπος δεν μπορούσε να υπογράψει την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελήφθη σε χρόνο ρεκόρ, καθώς η αρχική συζήτηση έγινε στις 13 Ιανουαρίου 2009!

Σε ότι αφορά όμως το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις 120 θέσεις και για την αύξηση μορίων στην εντοπιότητα που έγινε εκ των υστέρων, ο κ. Φωτιάδης είπε πως ο ΑΣΕΠ δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Δήμου να ισχύσει η μοριοδότηση για την εντοπιότητα.

«Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να προκηρυχτεί νέος που θα περιλαμβάνει την μοριοδότηση αυτή» ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σπύρος Βρεττός.