ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Για το προσβλητικό και στημένο δημοσίευμα περί συμμοριών και εγκληματικότητας στο «Μενίδι», και να ζητήσει την κατάθεση αποδεικτικών στοιχείων από τον διευθυντή του «ΕΨΙΛΟΝ», Γιάννη Βλαστάρη και την δημοσιογράφο Γεωργία Λινάρδου.

Να ανακληθεί αμέσως από την συγκεκριμένη Εφημερίδα η υβριστική φράση: «Αυτή η πόλη των 120.000 κατοίκων είναι στιγματισμένη και τα παιδιά της δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κουβαλούν και να αναπαράγουν αυτό το στίγμα».

Πως είναι δυνατόν, οι συντάκτες της συγκεκριμένης εφημερίδας, να έχουν ανοιχτές γραμμές, μόνο με τα στέκια των αναφερομένων συμμοριών ή ομάδων που με ευθύνη της πολιτείας βρέθηκαν στην παρανομία για να επιβιώσουν, μετά την αποφυλάκιση των από τις φυλακές. Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται από τους τοπικούς φορείς των Αχαρνών, με απαίτηση από την Δημοτική Αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις, τους βουλευτές της Περιφέρειας, να προκαλέσουν την παρέμβαση του Εισαγγελέα και την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στους υπεύθυνους του δημοσιεύματος.

Ιδιαίτερα προσβλητικό για όλους τους κατοίκους της πόλης των Αχαρνών, όπως την ανέφερε μόνο ως Μενίδι, το εκτενές δημοσίευμα – χωρίς να καταλάβει κανείς αναγνώστης αν επρόκειτο για έρευνα ή ρεπορτάζ- της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», 23 Μαρτίου 2008, όπου μέσα από το ένθετο « ΕΨΙΛΟΝ» παρουσίασε τις Αχαρνές ως μία κακόφημη και στιγματισμένη πόλη, στην οποία κυριαρχούν πολυμελείς σκληρές συμμορίες -νεαρών και ανηλίκων – με πολύπλευρη εγκληματική δραστηριότητα, στα πρότυπα συμμοριών της Λατινικής Αμερικής.

Κι όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την τρίτη επίσκεψη του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χηνοφώτη και τη συζήτηση που είχε με Δημάρχους της περιοχής, στο Δημαρχείο Αχαρνών, για τα εφαρμοζόμενα αυξημένα μέτρα αντιμετώπισης κάθε εγκληματικότητας, παρουσιάζεται ένα δημοσίευμα που εμφανίζει την πόλη των Αχαρνών ως το άντρο συμμοριών και εμπλέκει και τα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν μετά το ποδοσφαιρικό αγώνα του Αχαρναϊκού με την Ηλιούπολη.

Είναι ή δεν είναι αυτό ένα «χαστούκι» απέναντι στις προθέσεις του νέου υφυπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, κ. Χηνοφώτη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για τα μέτρα πάταξης της παραβατικότητας που εφαρμόζει στην ευρύτερη περιοχή.

Ας έλθουμε τώρα στο δημοσίευμα.

Πουθενά δεν αποδεικνύεται από το αφιέρωμα, ότι τα πρόσωπα που χρησιμοποιήθηκαν είναι κάτοικοι ή πολίτες των Αχαρνών, αφού δεν αναφέρονται στοιχεία και αποδείξεις, εκτός από τα επεισόδια μετά τον αγώνα Αχαρναϊκού – Ηλυσιακού , αλλά με αοριστολογίες και γενικότητες συνθέτουν ένα κακόγουστο Ιστορικό και ένα άδικο κατηγορώ, που θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε Δήμο της Αττικής.

Πέραν των άλλων, τόσο στην περιγραφή βαθμού παραβατικότητας μιας πόλης, όπου κάθε συνοικία έχει και μια μικρή «συμμορία» νέων και ανήλικων εκκολαπτόμενων ή καθοδηγούμενων ομάδων, δεν υπάρχει πιο υβριστικό για τους 120.000 κατοίκους της πόλης των Αχαρνών, από την αναφορά στο συγκεκριμένο κείμενο :

«Αυτή η πόλη των 120.000 κατοίκων είναι στιγματισμένη και τα παιδιά της δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κουβαλούν και να αναπαράγουν αυτό το στίγμα».

Και μόνο γι’ αυτό πρέπει αυτεπάγγελτα, ο Εισαγγελέας, να καλέσει τους παραπάνω αναφερομένους λειτουργούς της ελεύθερης δημοσιογραφίας, να καταθέσουν και να αποδείξουν όλα όσα διαπίστωσαν και έγραψαν με στομφώδεις εκφράσεις, σκοτεινές φωτογραφίσεις, που θα δικαιολογούν τον διασυρμό 120.000 κατοίκων της πόλης των Αχαρνών.

Ασφαλώς και υπάρχει παραβατικότητα μεμονωμένων ομάδων και προσώπων, όπου τα ελλιπή μέτρα σε συνδυασμό με την ατιμωρησία από την πολιτεία, δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της εγκληματικότητας, όπως υπάρχει σε συνοικίες και περιοχές όλων των Δήμων της Αττικής.

Για την πόλη των Αχαρνών, το αυξημένο πρόβλημα παραβατικότητας, ακόμα και σε ποιες περιοχές ευδοκιμεί, με ευθύνη της πολιτείας, έχει εδώ και χρόνια επισημανθεί κατ’ επανάληψη από συλλόγους κάθε γειτονιάς, αλλά και ομάδες ευαισθητοποιημένων κατοίκων, έχουν γίνει μεγάλη αγώνες από όλους τους φορείς της πόλης αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι περιστασιακά και εφαρμόζονται, δυστυχώς για λίγο χρονικό διάστημα, με την αιτιολογία ότι στόχος της πολιτείας είναι η παντελής εξάλειψη και όχι η μεταφορά σε άλλη περιοχή. Έτσι η κατάσταση συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχίζεται.

Συνεπώς δικαιολογημένη είναι η οργή φορέων και κατοίκων των Αχαρνών, που ετοιμάζονται για μηνύσεις, ζητώντας την πρόκληση Εισαγγελικής Παρέμβασης, για τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα που στηρίζεται σε σκοτεινές φωτογραφίες κρυμμένων προσώπων, με τατουάζ, σημάτων και σε εξομολογήσεις νέων, με τα αρχικά των ονομάτων τους, αφού πρόκειται για άτομα που εξέτισαν ποινή σε φυλακές, που για την επιβίωση των γίνονται έρμαια εκμετάλλευσης οποιοδήποτε παράνομων πράξεων με σκοπό το εύκολο χρηματικό κέρδος.

Σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως πλειοψηφία σε ένα Δήμο, όπως η ιστορική πόλη των Αχαρνών, από έγκριτα μέσα ενημέρωσης με τόση βαριά ιστορία και προσφορά στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα σίγουρα προσβάλλει βάναυσα την πόλη και όλους τους πολίτες και γι’ αυτό δικαιολογημένα ζητούν και από τον Δήμαρχο και από το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών, να προκαλέσει την άμεση επέμβαση του Εισαγγελέα και να προχωρήσει σε μηνύσεις για το προσβλητικό δημοσίευμα, που χαρακτηρίζει αρνητικά το σύνολο των κατοίκων της, με τόσο βαριές εκφράσεις και περιγραφές χωρίς τεκμηρίωση.

Σε αντίστοιχες άμεσες ενέργειες πρέπει να προβούν οι Βουλευτές και πολιτευτές της Περιφέρειας Αττικής, δίνοντας τη διάσταση που αρμόζει στο όλο θέμα και μέσα στη βουλή, για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Από την πλευρά μας αυτό που θέλουμε να μεταφέρουμε στους υπευθύνους του δημοσιεύματος, είναι πως η σκληρή αυτή επίθεση κατά των κατοίκων της πόλης των Αχαρνών, δυστυχώς δεν θα αποτελέσει σκαλοπάτι ανάδειξης και καταξίωσης, μιας δημοσιογράφου όπως της υπογράφουσας κας Γεωργίας Λινάρδου, του φωτογράφου κ. Γιώργου Μουτάφη, αλλά και την υστεροφημία του εκλεκτού, βετεράνου δημοσιογράφου, Διευθυντού κ. Γιάννη Βλαστάρη.

…………………………………………

Επιστολή διαμαρτυρίας αναγνώστη

Με μεγάλη λύπη μου διάβασα σήμερα (23-3-2008) το «αφιέρωμα» που είχε το περιοδικό «Έψιλον» (ένθετο περιοδικό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας) για τις συμμορίες στο Μενίδι. Δεν γίνεται να παρουσιάζουν τις «παρέες» αλλοδαπών ως «Τα παιδιά από το Μενίδι», τιτλοφορώντας έτσι όλο το δημοσίευμα τους και δυσφημίζοντας κατά αυτό τον τρόπο όλη τη νεολαία του τόπου μας. Δεν γίνεται ακόμα να παρουσιάζουν τον Δήμο μας ως μια πόλη «με κακο φωτισμένες γειτονιές, λασπωμένους καταυλισμούς και φτωχικές παράγκες», «όπου τα βράδια μπορείς να συναντήσεις τον 2000, 2001 (παρατσούκλια που δηλώνουν τη χρονιά που αποφυλακίστηκαν)».

Είναι ένα δημοσίευμα που θίγει κατάφωρα την πόλη μας, εμάς την νεολαία αυτού του τόπου και καταπατά κάθε έννοια έγκριτης δημοσιογραφίας, αφού είναι ένα μεροληπτικό δημοσίευμα που στόχο έχει αποκλειστικά την δυσφήμιση και την παραπληροφόρηση.

Αποσιωπούν εσκεμμένα την μακραίωνη ιστορία της πόλης μας και μας παρουσιάζουν ως γκέτο κακοποιών.

Σας παρακαλώ, ως τοπικός τύπος, να αντιδράσετε σε αυτό το δημοσίευμα , προκαλώντας και άλλα ΜΜΕ να παρουσιάσουν και τις καλές όψεις της πόλης μας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Φανή Γκολέμη

…………………………………………………………..

Ένας Εισαγγελέας κ. Δήμαρχε των Αχαρνών

Μετά λύπης διαβάσαμε το κατάπτυστο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στο ένθετο περιοδικό «ΕΨΙΛΟΝ» και καταδικάζουμε τα αναγραφόμενα.

Το ότι υπάρχουν δύο μικρές συνοικίες με παραβατικότητα τούτο δεν σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι είναι όπως τους παρουσιάζουν. Μήπως και στις θεωρούμενες ως καθώς πρέπει συνοικίες δεν συμβαίνει τούτο;

Πληροφορούμε τους συντάκτες πως εμείς τουλάχιστον εδώ κρατούμε τις ηθικές αξίες και θεσμούς τις οικογένειας και της θρησκείας. Δεν μπορεί να μας χαρακτηρίζουν όλους ως την πλέον αναρχοεπικίνδυνη περιοχή της Ελλάδας.

Και τους ρωτάμε με τι στοιχεία με την ψευδογραφίδα σας συμπεριλαμβάνετε όλους τους νέους μας, ακόμα και τα αγέννητα παιδιά;

Αν έχετε τέτοια στοιχεία να τα προσκομίσετε, αλλιώς να ανακαλέσετε.

Οι νέοι του Δήμου μας δεν είναι αυτά τα άτομα που φωτογραφίσατε. Οι νέοι μας είναι παιδιά με αρχές, επιστήμονες, τίμια εργαζόμενοι, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες και γενικά προέρχονται από οικογένειες που είναι φιλήσυχοι άνθρωποι του μόχθου, των μεταναστών που αγωνίζονται τίμια για κάτι καλύτερο.

Ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει κ. Δήμαρχε , κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων και κ.κ. βουλευτές της Περιφέρειας, για να παρέμβει;

Λαμπρινή Γκουβέρου

Πρόεδρος Συλλόγου Αγίου Δημητρίου