Νέα εποχή για τους Δήμους !

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Έρχεται μια σειρά διοικητικών μεταρρυθμίσεων, μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης» αλλάζει και το εκλογικό σύστημα , με τη κατάργηση του 42% για την εκλογή Δημοτικής και Νομαρχιακής Διοίκησης και επανέρχεται το προηγούμενο με το 50% συν ένα.

Ο Δήμος Αχαρνών θα κληθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο και αν είναι έτοιμος και τώρα για να κάνει τις σωστές παρεμβάσεις και προτάσεις.

Στρωμένος με… «αγκάθια» φαίνεται ότι είναι ο δρόμος για το τελικό σχέδιο της πολυσυζητημένης Διοικητικής μεταρρύθμισης στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που από «Καπποδίστριας 1» μετονομαστηκε σε «Καλλικράτης», με τα κυριότερα εμπόδια να είναι αυτά των πόρων, των αρμοδιοτήτων και οι συνενώσεις που θα γίνουν και ο καθορισμός των συνόρων, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τη πρώτη μέρα της διαβούλευσης και τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν για να λειτουργήσει ομαλά το όλο εγχείρημα που είχε ανακοινωθεί από τη προηγούμενη Κυβέρνηση.

Από τη πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα πρώτα στοιχεία υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά και θετικά πρώτα σχόλια. Όπως είχε γίνει γνωστό και είχαν δημοσίευση έγκαιρα τα «Αχαρναϊκά Νέα» προβλέπονταν μείωση των Δήμων από 1034 που υπάρχουν από τον «Καποδίστρια 1» σε 370 και μείωση των Νομαρχιών και των Περιφερειών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταθέτει η νέα Κυβέρνηση, όντως προβλέπει τη μείωση των Δήμων σε 370, ενώ σ’ ότι αφορά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δημιουργούνται 13 αιρετές αυτοδιοίκητες Περιφέρειες στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων που αποτελούν τις σημερινές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και 7 Γενικές Διοικήσεις αντικαθιστούν τις σημερινές 13 κρατικές Περιφέρειες.

Υπάρχει πρόβλεψη και για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία τους είτε θα κλείσουν, είτε θα συγχωνευτούν ώστε από 6000 που είναι σήμερα να μειωθούν μόλις στις 2000.

Πέρα από μια σειρά διοικητικών μεταρρυθμίσεων, μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης» αλλάζει και το εκλογικό σύστημα , με τη κατάργηση του 42% για την εκλογή Δημοτικής και Νομαρχιακής Διοίκησης και επανέρχεται το προηγούμενο με το 50% συν ένα.

Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις ήταν για το μείζον θέμα των πόρων, αφού δεν έχει διασαφηνιστεί το ποιοι πόροι θα στηρίξουν τη τοπική Αυτοδιοίκηση σ’ αυτή τη μορφή, όταν τα οικονομικά προβλήματα την ταλανίζουν τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Τα επόμενα που θα κρίνει και το κατά πόσο θα πάμε ομαλά σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση είναι τα σύνορα και ποιοι Δήμοι θα συνενωθούν με ποιους, ενώ σε πρόκειται να εξαιρεθεί η Αττική όπως υπήρχε σαν σκέψη για τη πρώτη φάση από τη προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ειδικά σ’ ότι αφορά του Δήμους τα όρια τους θα συζητηθούν σε δεύτερη φάση και θα βασιστούν σε ότι υιοθέτησε η ΚΕΔΚΕ το 2207 που είναι, ο πληθυσμός, το μέσο μέγεθος των νοικοκυριών, το μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο, η γεωγραφική μορφολογία, και τα δίκτυα υποδομών, η τοπική ανάπτυξη, λειτουργικά, χωροταξικά κριτήρια και πολιτιστικά, ιστορικά κριτήρια, αλλά και η ταυτότητα του τόπου.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν ο Δήμος Αχαρνών θα κληθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο και αν είναι έτοιμος και τώρα για να κάνει τις σωστές παρεμβάσεις και προτάσεις.

Οι Δήμοι μάλιστα θα αναλάβουν αρμοδιότητες απ’ αυτές που έχουν σήμερα οι Νομαρχίες, όπως, πρόνοια δημοσίας υγείας, ανέγερση σχολικών κτιρίων, καταπολέμηση κοινωνικού αποκλεισμού, ένταξη μεταναστών, πολεοδομικές εφαρμογές, άδειες και έλεγχο κάθε δραστηριότητας, λαϊκές αγορές, υγειονομικός έλεγχος και προστασία τρίτης και παιδικής ηλικίας.

Προβλέπεται ακόμη η καθιέρωση αυτοτελούς υπηρεσίας εποπτείας των ΟΤΑ και υποχρεωτικός έλεγχος όλων των δαπανών τους από το ελεγκτικό συνέδριο, καθώς και υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων και πράξεων κάθε οργάνου και υπηρεσίας.

Ακόμη θεσπίζονται και τοπικοί Αντιδήμαρχοι οι οποίοι είναι αρμόδιοι για περιοχές του Δήμου λόγω της διεύρυνσης του. Θεσμοθετούνται ο συνήγορος του δημότη και της επιχείρησης στα πρότυπα του συνηγόρου του πολίτη, κακώς και τα μικρά δημοτικά ΚΕΠ, ανά περιοχή.

Σημαντικό είναι επίσης και η «κάρτα του δημότη» με την οποία μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά σε διαφορά θέματα, όπως τα πιστοποιητικά.

Τέλος ένας ακόμη νέος θεσμός θα είναι η διοικητική βοήθεια στο σπίτι σε άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη για εξυπηρέτηση στο σπίτι

Σ’ ότι αφορά τη διοίκηση θα λειτουργεί και το συμβούλιο διαβούλευσης που θα συγκαλείτε υποχρεωτικά πριν την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ τα τοπικά συμβούλια θα εισηγούνται και θα προτείνουν έργα στις περιοχές όπου θα λειτουργούν.

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι ότι οι αυξήσεις των αρμοδιοτήτων δεν θα έχουν την ανάλογη αύξηση των πόρων πέρα από το ΦΠΑ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και πάλι θα οδηγηθούμε στα ανταποδοτικά που σημαίνει περισσότερα πράγματα περισσότερα τέλη, κάτι που δεν αρέσει στους περισσότερους Δημάρχους, αφού έτσι γίνονται αντιλαϊκοί.

Για να ασκήσει ένας Δήμος τα παραπάνω, θα πρέπει να λειτουργούν –σωστά- υπηρεσίες προγραμματισμού, οικονομικών, πληροφορικής, νομικής υποστηριξης, διοίκησης – διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, περιβάλλοντος – πολιτικής προστασίας και φυσικά η τεχνική υπηρεσία.

Όλα αυτές τις υπηρεσίες τις έχει ο Δήμος Αχαρνών πρέπει όμως να τις ενισχύσει και να δείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες εφ’ όσον θα είναι από τους Μητροπολιτικούς Δήμους.

Να προσθέσουμε τέλος ένα ακόμη όργανο που καθιερώνεται, που είναι η Εκτελεστική Επιτροπή η οποία αναλαμβάνει αρμοδιότητες που αφορούν το προγραμματισμό, έχοντας την ευθύνη για τη κατάρτιση του Επιχειρησιακού και Τεχνικού Προγράμματος την επιτήρηση των Νομικών Προσώπων και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Η κατάθεση του «Καλλικράτη» προκάλεσε αντιδράσεις και από τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να κάνει λόγο για έκθεση ιδεών και επικοινωνιακά τεχνάσματα, πως πρόκειται για μεταρρύθμιση χωρίς πόρους και χωρίς στρατηγική, αλλά και για έλλειψη μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.

Για ασάφεια στις αρμοδιότητες και στους πόρους μίλησε ο ΣΥΝ, ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για απατηλά συνθήματα χαρακτηρίζοντας ψέματα και εξαπάτηση τα όσα αναφέρονται από την Κυβέρνηση και πως το Κράτος καθορίζει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθώντας αντιλαϊκή πολιτική.

Τέλος να πούμε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι ως το Νοέμβριο που θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές να έχει τελειώσει το θέμα, γι’ αυτό η διαβούλευση θα διαρκέσει ως το Μάιο, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.