Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΦΥΡΙ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν και «βολές» Γιαννοπούλου για όσους αδιαφόρησαν

Την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Ζεφυρίου επισήμανε και στο φετινό δημόσιο απολογισμό του έτους 2008, η Δήμαρχος Φωτεινή Γιαννοπούλου, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 2009, στην πλατεία Δημαρχείου.

Η κα Δήμαρχος , εκτός από την περιγραφή των προβλημάτων και τους τρόπους αντίδρασης του Δήμου κατά την περσινή χρονιά, δεν παρέλειψε να ονοματίσει όσους από Κυβερνητικούς Βουλευτές αλλά και Δημάρχους στήριξαν το Ζεφύρι, αλλά και να «βάλλει» κατά εκείνων που αδιαφόρησαν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι τέτοιες οι ιδιαιτερότητες του Ζεφυρίου, που εάν ο οποιοσδήποτε Δήμος μπορεί να προγραμματίσει έναν προϋπολογισμό Α, στον συγκεκριμένο Δήμο, με τις απόβλεπετες συνθήκες θέλει…10 Χ A!

Επισήμανε ακόμη ότι τα οικονομικά προβλήματα ταλανίζουν και οξύνονται, αφού λείπουν οι εστίες εσόδων (εμπορική αγορά, βιοτεχνίες, εργοστάσια και άλλες δραστηριότητες) υπάρχουν συνεχώς φθορές και κλοπές αντικειμένων, ενώ ένας μεγάλος αριθμός σπιτιών δεν αποδίδουν τέλη αφού ηλεκτροδοτούνται παράνομα.

Ας δούμε τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας της Δημάρχου Φωτεινής Γιαννοπούλου.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

«Η κατάσταση στο Δήμο μας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον συνήθη τρόπο χρηματοδότησης των ΟΤΑ που βασίζεται κυρίως σε πληθυσμιακά κριτήρια και μάλιστα με την απογραφή που έγινε πριν από 8 χρόνια. Απαιτείται ο Δήμος να επιχορηγείται ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω των ειδικών συνθηκών του.

Παράλληλα με όλα αυτά είχαμε πέρυσι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά γιατί μεταφέρθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 εργαζόμενοι από τη Δημοτική Επιχείρηση στο Δήμο κατά συνέπεια αυξήθηκε το προσωπικό χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Την κατάσταση επιδείνωσαν αλλαγές που έκανε η Κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των Κοινωνικών δομών (Προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, κοινωνική Μέριμνα, Βρεφονηπιακός Σταθμός, ΚΔΑΠ, όπου περιέκοψε στο ήμισυ την χρηματοδότησή τους και έβαλε σε καθεστώς ανασφάλειας όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους ωφελούμενους.

Η Δημοτική Αρχή αντέδρασε απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση . Καταγγείλαμε αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αναστείλαμε για μία ημέρα τη λειτουργία του Δήμου.

Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε προς την ΤΕΔΚΝΑ και την ΚΕΔΚΕ γνωστοποιώντας τα προβλήματα μας. Συναντήθηκα δύο φορές με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, του εξέθεσα τα προβλήματά μας και ζήτησαν την στήριξη της κεντρικής Ένωσης.

Ο κ. Κακλαμάνης απάντησε θετικά και εισηγήθηκε στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο με προσωπική επιστολή την οποία έχω , να στηρίξει οικονομικά δύο Δήμους. Τον Δήμο Αχαρνών και εμάς. Ο κ. Νάκος υλοποίησε εν μέρει το αίτημα χρηματοδοτώντας το Μενίδι, ακόμα όμως ούτε ένα ευρώ σε εμάς.

Από τον περασμένο Νοέμβριο ζητώ να τον δω, έχω επισκεφθεί άπειρες φορές το υπουργείο, δυστυχώς όμως ο κ. Νάκος δε έχει ούτε χρόνο ούτε διάθεση να βοηθήσει» , τόνισε η κα Γιαννοπούλου και συνέχισε. .

«Επίσης για τα οικονομικά μας έχω δει δύο φορές τον Διευθυντή του υπουργού Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχο Αιγάλεω τον κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον πρόεδρο του ΑΣΔΑ και Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρο Μίχο, τον Πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ κ. Νίκο Χιωτάκη τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη τους στο Δήμο μας επίσης τον κ. Νομάρχη Δυτικής Αττικής και τους Αντινομάρχες.

Όπως θέλω να ευχαριστήσω και τους Δημάρχους της Φυλής το Δημήτρη Μπουραϊμη, του Ιλίου τον Νίκο Ζενέτο, των Αγίων Αναργύρων Νίκο Σαράντη, των Άνω Λιοσίων Χρήστο Παππού , των Αχαρνών Π.Φωτιάδη, του Καματερού Νικήτα Καμαρινόπουλο. Όλοι οι συνάδελφοι Δήμαρχοι ανταποκρίθηκαν σε αιτήματά μας, και μας βοήθησαν. Τέλος ευχαριστώ δύο βουλευτές της Περιφέρειάς μας που παρενέβησαν και δόθηκε οικονομική βοήθεια στο Δήμο. Τον Υφυπουργό Οικονομικών Θανάση Μπούρα και τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα. Οι υπόλοιποι Κυβερνητικοί βουλευτές συμπεριλαμβανομένου και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Βλάχου παρότι ζητήθηκε πολλές φορές συνάντηση δεν βρήκαν χρόνο για τους δημότες Ζεφυρίου».

«Με καθημερινό και επίπονο αγώνα λειτουργήσαμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Τα οικονομικά στοιχεία χρήσης του 2008 είναι:

ΕΣΟΔΑ : 6.232.234,38 €

ΕΞΟΔΑ: 5.990.387,80 €

ΥΠΟΛΟΙΠΟ : 241.846,58 €

« Με την συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο καταθέσαμε μελέτες που

αφορούν έργο για τα όμβρια της Λίμνης, προχωρά το Υπουργείο με δική του εργολαβία την κατασκευή του και γι’ αυτό το λόγο αρκετές φορές μηχανικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες έρχονται στην περιοχή και κατευθύνουν τις εργασίες σε συνεργασία με τη δική μας Τεχνική Υπηρεσία.

Επισκέφθηκα επίσης τον Διοικητή της ΕΥΔΑΠ και ξεκίνησε επέκταση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ ( Δεν υπήρχε δίκτυο, Παροχές Δήμου Άνω Λιοσίων, υδροκλοπές).

Με μεγάλη επιχείρηση καθαριότητας απομακρύνθηκαν με τετραξονικά αυτοκίνητα μπάζα και ογκώδη αντικείμενα που ασυνείδητα έρχονται και πετούν στα αδόμητα οικόπεδα και στους ελεύθερους χώρους για να μην πληρώνουν στην Χωματερή.

Μέσα στο 2008, οργανώθηκε με μεγάλη κινητοποίηση ο καθαρισμός των οικοπέδων και επίσης με Εργολαβία δική μας με προγραμματική σύμβαση με τη Δημοτική Επιχείρηση και τη Νομαρχία και χρηματοδότηση του ΥΠΕΣΔΑ»

Έγιναν έργα οδοποιίας και ασφαλτοστρώθηκαν αρκετοί δρόμοι με διάφορες εργολαβίες.

Ολοκληρώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της Παναγίας Γρηγορούσας σ΄όλο το μήκος της διαδρομής της.

Ανακατασκευάσθηκαν και μας δόθηκαν προς χρήση από τον ΑΣΔΑ τρεις πλατείες.

Ξεκίνησε η ανέγερση του ιερού ναού Αγ. Στυλιανού. Με παρέμβασή μας και με τη συνεργασία του Συλλόγου Αγ. Στυλιανός και του Πατέρα Γιάννη Λευκαδίτη η Νομαρχία κάλυψε τη δαπάνη εκσκαφής των θεμελίων .

Ευχαριστώ τον Υφυπουργό Οικονομικών τον κ. Μπούρα για τη χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Ολοκληρώθηκε η Ανέγερση του Ειδικού Σχολείου και 5ου Ειδικού Νηπιαγωγείου.

Πέρυσι το καλοκαίρι ανακατασκευάσαμε το χώρο που στεγαζόταν επί χρόνια το Ειδικό Σχολείο στην οδό Αλαμάνας. Με παρεμβάσεις μας προς τον ΟΣΚ γκρεμίσθηκαν τα σπίτια πίσω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ- ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Προχωρά η διαδικασία της δέσμευσης του ακινήτου δίπλα στο Δημαρχείο που προορίζεται για την επέκταση του Δημοτικού καταστήματος. Ανατέθηκε ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η περιβαλλοντική και η αρχιτεκτονική του μελέτη του μελλοντικού κτηρίου προκειμένου να κηρύξουμε την απαλλοτρίωση του χώρου.

Το ΚΑΠΗ, το δεύτερο Δημοτικό κτίριο που αποκτά ο Δήμος , χάρη στη δωρεά της κ. Ελένης Γουναλάκη ανατέθηκε πέρυσι από την ίδια την ευεργέτιδα στην εργολήπτρια εταιρεία .

ΙΚΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια περίθαλψη σε θέματα Υγείας έχω επισκεφθεί τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ και την προηγούμενη Χρονιά και εφέτος, και τον Διευθυντή στους Αγίους Αναργύρους τον κ. Κόγκα ζητώντας με σχετικά έγραφα τη συμπλήρωση ειδικοτήτων Ιατρών και την απογευματινή λειτουργία των ιατρείων. Πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του ΙΚΑ στο νέο κτίριο στην οδό Κρυστάλλη απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο.

Λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό το Ιατροκοινωνικό Κέντρο για τους ΡΟΜ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας και το ΚΣΥΥ που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνική Ομάδας των ΡΟΜ με Ιατρική και Προνοιακή φροντίδα.

ΟΕΚ

Ολοκληρώθηκαν και τα δύο συγκροτήματα κατοικιών. Κατατέθηκαν αιτήσεις των δικαιούχων στον ΟΕΚ και έγινε ενώπιον της Υπουργού Απασχόλησης κ. Πετραλιά , του Διευθυντή του ΟΕΚ κ. Στάμου και υπηρεσιακών παραγόντων η κλήρωση των κατοικιών.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Με δωρεά από τον δημότη μας Μανούσο Κλαπάκη ο Δήμος απέκτησε ακίνητο ( οικόπεδο) 1050τ.μ. επί των οδών Μπουμπουλίνας και Σουλίου γωνία.

Το οικόπεδο διατέθηκε για ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

Θεωρούμε ότι η αποπεράτωση και η λειτουργία του Προαστικού σταθμού στο Ζεφύρι είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο μας.

Ο Πρόεδρος του ΟΣΕ μου ανακοίνωσε ότι ο σταθμός έχει ενταχθεί στο έργο που περιλαμβάνει και την κατασκευή του εμπορευματικού σταθμού του Θριασίου.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισα οτι εάν αυτό δεν γίνει η Δημοτική Αρχή, οι παρατάξεις και δημότες θα είμαστε τον Σεπτέμβρη έξω από το Υπουργείο Μεταφορών .

ΔΙΑΦΟΡΑ

Απομακρύνθηκαν οι παράνομα τοποθετημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας με δυναμικές παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι δημότες. Ανταποκρίθηκε και ο κος Τσιουμπρής.

Απομακρύνθηκαν οι μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες στο σκεπαστό της Αττικής οδού επί της Παν. Γρηγορούσης και επί της Μπουμπουλίνας που αποτελούσαν κίνδυνο για πεζούς και οχήματα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δόθηκε προτεραιότητα στη φροντίδα των χώρων πρασίνου που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν και τον εμπλουτισμό τους με νέα φυτά αυξήσαμε το πράσινο, με προμήθεια νέων φυτών και δένδρων.

Στο Αίθριο της Αττικής Οδού μέχρι πρόσφατα έγιναν κηποτεχνικές παρεμβάσεις από τον ΑΚΤΩΡΑ .

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Δίνεται σε καθημερινή βάση, αληθινή μάχη , από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τις υπηρεσίες του Δήμου και τους εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Εδραιώσαμε τους θεσμούς Λαϊκής Συμμετοχής με την αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου που λειτουργεί με σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων όπως διατυπώνονται. Σε κλίμα συναίνεσης στο μεγαλύτερο βαθμό λαμβάνονται οι αποφάσεις του, αποφάσεις που αφορούν την πρόοδο του τόπου.

ROM Κοινωνική ένταξη

Προσπαθούμε να γίνου καλύτερες οι συνθήκες της ζωής τους με μία σειρά έργων υποδομής στη βόρεια περιοχή όπως προανέφερα. Διευκολύνουμε όσο μπορούμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την αστικοδημοτική τους κατάσταση και οι Υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίνονται στα αιτήματα τους και τους εξυπηρετούν ισότιμα όπως και όλους τους άλλους δημότες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών, συντάσσονται και αποστέλλονται στις εφημερίδες ή αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας www. Zefiri.gov.gr. δελτία Τύπου ή ανακοινώσεις σχετικές με την δραστηριότητα του Δήμου και των Νομικών Προσώπων και θα συμπεριλάβει τις δραστηριότητες και διαφημίσεις των Καταστηματαρχών της περιοχή μας για την προβολή τους.

Επίσης ο Δήμος υλοποίησε PORTAL αξιοποιώντας πρόσκληση με κωδικό 140 « Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση» όπου εκτός των άλλων δέχεται ηλεκτρονικά αιτήματα πολιτών οι οποίοι ενημερώνονται μέσω e.m με την ολοκλήρωση τους.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Με προσήλωση στο Πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει σε εσάς και εγκρίνατε προς υλοποίηση, με όραμα για την εξέλιξη και ολόπλευρη ανάπτυξη της περιοχής δουλεύουμε, χωρίς να υπολογίζουμε κόπο και χρόνο για να προχωρήσουμε την πόλη μας. Μπροστά .

Η Διαχειριστική Επάρκεια που εξασφαλίσαμε μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε προτάσεις για έργα στο ΕΣΠΑ.

Ανατέθηκαν μελέτες και κατατέθηκαν προτάσεις οι οποίες και εγκρίθηκαν 2 ακόμα βρεφονηπ&