ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΦΥΓΑΝ ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Αποκαλυπτικά τα ρεπορτάζ των Εφημερίδων ΕΣΠΡΕΣΟ και Ελεύθερου Τύπου της Πέμπτης 17 – 04 – 2008

Η συνέχεια ποια θα είναι;

Μήπως οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες της Επιτροπής Συλλόγων Βορείου Μενιδίου το έτος 2000 ήταν δίκαιες και έδειχναν το σημερινό αποτέλεσμα

Τα πρώην κρατητήρια αλλοδαπών γυναικών της Αμυγδαλέζας άνοιξαν τις πόρτες τους έπειτα από έξι μήνες, μόνο που τώρα «υποδέχτηκαν» τους πρώτους σαράντα ανήλικους λαθρομετανάστες, ηλικίας 10 έως 17 ετών, που θα παραμείνουν για 17 ημέρες πριν απελαθούν ή μεταφερθούν σε ξενώνες φιλοξενίας μη κυβερνητικών οργανώσεων έπειτα… από ένα «λίφτινγκ» έξι περίπου μηνών.
Πρόκειται για εγκαταστάσεις που το 2001 χρησιμοποιούνταν ως κρατητήρια γυναικών και από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Νοέμβριο του 2007 ως κρατητήρια ανδρών. Από τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας Αχαρνών, το κόστος των οποίων ανήλθε σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στις 177.000 ευρώ, για να λειτουργήσουν και πάλι. Αυτή τη φορά, όχι για να υποδεχθεί γυναίκες ή άνδρες, αλλά παιδιά λαθρομετανάστες.
Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει κάπως την περιπέτεια και ταλαιπωρία αυτών των παιδιών και με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, αλλά και με τη συνδρομή των μη κυβερνητικών οργανώσεων το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, με νωπές εξ’ άλλου τις μνήμες από τις αντιδράσεις πέρυσι όταν λειτουργούσε ως κρατητήρια γυναικών.
Θέλοντας λοιπόν να αποφύγει νέες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις και με δεδομένο ότι αυτή τη φορά η Αμυγδαλέζα να είναι χώρος προσωρινής κράτησης για ανήλικους δημιούργησε χώρο ψυχαγωγίας με υπολογιστές, τηλεόραση, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλιοθήκη με βιβλία σε διάφορες γλώσσες – αρκετά ήταν προσφορά πρεσβειών – ακόμα και γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, ενώ πρόκειται να κατασκευαστούν αλλά δυο κι ένα γήπεδο μπάσκετ.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημιούργησαν ιατρείο, στο οποίο θα υπάρχουν νοσηλεύτρια, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός σε καθημερινή βάση, ενώ θα γίνονται συχνές επισκέψεις από γιατρούς.
Δεν παύει βέβαια να είναι κρατητήρια, γι’ αυτό τα παιδιά θα διαβάζουν τα δικαιώματά τους, όσο κι αν αυτό ακούγεται σκληρό για ανηλίκους 10-12-15- χρονών, που το μόνο που αναζητούσαν είναι μία καλύτερη ζωή.
Ο χρόνος κράτησης θα είναι δύο εβδομάδες πριν απελαθούν, ή για τα πιο τυχερά, πριν μεταφερθούν σε ξενώνες φιλοξενίας οργανώσεων, ενώ φεύγοντας από τα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας – τα οποία ονομάζονται εγκαταστάσεις προσωρινής παραμονής – που θα μπορούν να συμπληρώνουν έντυπο παραπόνων.
Πολλά βέβαια είναι αυτά που θα πρέπει να συνοδεύουν μία τέτοια Επιχείρηση, τόσο για την αντιμετώπιση αυτής της ευαίσθητης ηλικίας και την τύχη αυτών των παιδιών, όσο και για την εν γένει λειτουργία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αυτών των εγκαταστάσεων στην Αμυγδαλέζα, στο Δήμο μας.

Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά της αυτής της κατάστασης. Τι συμβαίνει με τον Δήμο Αχαρνών; Ποια θα είναι η συνέχεια ;
Άραγε πόσο δίκαιο είχε το 2000 η τότε Επιτροπή Συλλόγων Βορείου Μενιδίου, που με επικεφαλής τον κ. Κώστα Οικονόμου, πρόεδρο του Συλλόγου Πανοράμματος, που αποκάλυψαν τα σχέδια της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και αντιδράσανε με κινητοποιήσεις και έντονες διαμαρτυρίες. Η Επιτροπή μάλιστα έθετε και το ερώτημα: Θάρθει και ο Κορυδαλλός εδώ;
Όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, μετά από αυτά τι άλλο θα δούμε να φέρουν στην περιοχή.
Να συμπληρώσουμε κι εμείς με την κακία μας, μήπως το συκοφαντικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας για το Δήμο Αχαρνών την κατεύθυνση αυτή έδειχνε; Έχετε συμμορίες! Έχετε παραβατικότητα; Άρα σας χρειάζονται κρατητήρια και φυλακές. Τώρα αν οι απ’ έξω περιοχή είναι χωρίς σχέδιο και μέσα στις λάσπες, είναι δυνατόν να είναι εντελώς τυχαίο.
Ο Δήμος των Αχαρνών είναι ένας πολυπληθείς – Πολιτισμικός Δήμος με προοπτική αύξησης του πληθυσμού του τις επόμενες δεκαετίες στο διπλάσιο σχεδόν του σημερινού πληθυσμού.
Εκτιμούμε πως ήλθε η ώρα από τώρα, όλοι οι φορείς της πόλεις, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να πάρουν αποφάσεις ώστε να κηρύξουν ανεπιθύμητες κάποιες χρήσεις, όπως Φυλακές, Κέντρο Απεξάρτησης ναρκωτικών και οποιαδήποτε άλλη χρήση που υποβαθμίζει την περιοχή ή επιβαρύνει το περιβάλλον. Μόνο έτσι θα γίνουν οι Αχαρνές Μητροπολιτικός Δήμος της ανάπτυξης και της προόδου.