18,5 εκ. ευρώ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για παλιές απαλλοτρίωσης

Θα πληρωθούν αμέσως 156 συμπολίτες , στους οποίους οφείλονται ποσά άνω των 5.000 ευρώ με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και για άλλοι 148 οι οποίοι έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις

Σε δανεισμό κατέφυγε για μία ακόμη φορά ο Δήμος Αχαρνών, προσθέτοντας 18,5 εκατομμύρια ευρώ, στα δεκάδες που ήδη χρωστάει σε τράπεζες, προκειμένου αυτή τη φορά να πληρώσει για παλιές απαλλοτριώσεις.

Η μόνη διαφορά με τα προηγούμενα δάνεια, είναι ότι αυτό θα είναι ονομαστικό, σε περισσότερους από 300 ιδιώτες.

Δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο, το ποσό πάει εξ ολοκλήρου σε εκείνους που ο Δήμος χρωστά από απαλλοτριώσεις και μόνον, όπως τόνισε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Κολετζάκης.

Πρόκειται για 156, στους οποίους οφείλονται ποσά άνω των 5.000 ευρώ με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και για άλλους 148 οι οποίοι έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Το δάνειο θα ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Φωτιάδη, έχει το χαμηλότερο επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους. Πρόσθεσε δε, πως πρέπει να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι για την περιουσία τους που έγινε η περιουσία του Δήμου.

Μία ακόμη διαφορά, σε σχέση με το δάνειο των 10 εκατομμυρίων που αφορούσε την αποπληρωμή των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η διαφοροποίηση της παράταξης του κ. Γιώργου Λέκκα.

Αυτή τη φορά, ο κ. Λέκκας τόνισε πως το δάνειο είναι η εύκολη λύση τελικά, λέγοντας πως ο Δήμος πρέπει να εξαντλήσει όλα τα όρια της πρακτικής, υπενθυμίζοντας πως τι γίνεται με την είσπραξη 16 εκατομμύριων από οφειλές τελών.

Παρ’ ότι παραδέχτηκε πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει θέμα τάξεως, αφού πρέπει να πληρώσει τους δικαιούχους των απαλλοτριώσεων, υποστήριξε πως πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, επισημαίνοντας πως ο Δήμος έχει εθιστεί με τον δανεισμό.

«Μπορούμε να πληρώνουμε τις αποζημιώσεις με τα τοκοχρεολύσια. Δεν μπορώ να δεχτώ σχεδόν 30 εκατομμύρια δάνειο σε ένα χρόνο» είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κασσαβός.

Αντίθετη ήταν και η ΠΑΣΥΜ, η οποία για μία και μοναδική φορά είχε ψηφίσει δανεισμό μόνο για την αποπληρωμή των εργαζομένων, με τον κ. Θάνο Τραβασάρο να δηλώνει ότι υπάρχουν πολλές ανάγκες και δεν μπορεί για όλα τα θέματα ο Δήμος να δανείζεται και να είναι καταχρεωμένος. «Κανένα πρόβλημα δεν λύνουμε, αφού κάπου αλλού θα δημιουργηθεί πρόβλημα» είπε.

Θετικός σε αυτό το δάνειο ήταν ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός και η ΕΚΑ, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι που περιμένουν εδώ και χρόνια, ο οποίος τόνισε πως επί θητείας του προχώρησε σε αποπληρωμή απαλλοτριώσεων, με το δάνειο, αλλά ήταν τόσοι πολλοί.

Το δάνειο τελικά ψηφίστηκε με 20 υπέρ και 5 κατά.