ΠΑΓΩΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Στο κενό τα αιτήματα που αντιμετωπίζουν οι πωλητές των λαϊκών αγορών του Δήμου Αχαρνών

Σε αναμονή η λειτουργία λαϊκής αγοράς στον οικισμό του Ολυμπιακού Χωριού

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο οι φιλότιμες πρωτοβουλίες του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Σωκράτη Πετρόπουλου. Τα προβλήματα, ξεκίνησαν από το περασμένο Μάιο, όταν η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, με έγγραφο της προς το Δήμο Αχαρνών, ενημέρωνε πως ήταν έτοιμη να αναλάβει την διαχείριση και τον έλεγχο των λαϊκών αγορών, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που είχε ψηφιστεί το 2005! Ως το περασμένο Μάιο, ο Δήμος εξακολουθούσε να ασκεί τις αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές αγορές.

ΑΝΕΛΑΒΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝ
Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα βρίσκονται, οι πωλητές των λαϊκών αγορών του Δήμου Αχαρνών, από την γραφειοκρατία στην αναθεώρηση των αδειών και τις ελλείψεις – όπως οι τουαλέτες που έχουν εκλείψει εδώ και πέντε μήνες – που προέκυψαν, όταν η Νομαρχία αποφάσισε να αναλάβει τις αρμοδιότητες των λαϊκών αγορών, όπως προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που ψηφίστηκε προ τριετίας.
Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, η κατάσταση από την έλλειψη τουαλετών, τις οποίες πληρώνουν με ημερήσιο δικαίωμα, έχει φτάσει στο απροχώρητο και έχει γίνει αφόρητο τους τελευταίους πέντε μήνες. Εξίσου σημαντική είναι και η έλλειψη πινακίδων για την προστασία των πωλητών από τα τροχοφόρα, αλλά και για να μην υπάρχουν προβλήματα με σταθμευμένα οχήματα.
Τα προβλήματα, όπως τονίζουν, ξεκίνησαν από το περασμένο Μάιο, όταν η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, με έγγραφο της προς το Δήμο Αχαρνών, ενημέρωνε πως ήταν έτοιμη να αναλάβει την διαχείριση και τον έλεγχο των λαϊκών αγορών, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που είχε ψηφιστεί το 2005! Ως το περασμένο Μάιο, ο Δήμος εξακολουθούσε να ασκεί τις αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές αγορές.
Σύμφωνα λοιπόν με μέλη του Σωματείου Αλληλεγγύη Ενότητα Πολιτών Αχαρνών, η Νομαρχία προφανώς επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, πιθανών λόγω έλλειψης προσωπικού, πέταξε το «μπαλάκι» στην προσωρινή διοίκηση της συνομοσπονδίας. Ζήτησε, λοιπόν, με έγγραφό της, να αναλάβει τον έλεγχο, τη φύλαξη καθώς και την οριοθέτηση των λαϊκών αγορών, κάτι που, όμως, δεν είναι υποχρέωση των επαγγελματιών αφού, σύμφωνα με το Διάταγμα, η φύλαξη γίνεται από την Δημοτική Αστυνομία και ο έλεγχος από κλιμάκιο της Νομαρχίας.
Μέσα σ’ όλα αυτά τα προβλήματα και τις ελλείψεις, η Νομαρχία προχωρά σε μεγάλη αύξηση των ημερήσιων δικαιωμάτων, χωρίς μάλιστα να ξεκαθαρίζει αν μέσα απ’ αυτή την αύξηση καλύπτεται το έξοδο φύλαξης, ελέγχου , τουαλετών και πινακίδων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Ανδρέας Μπέκος.
Παρά την αύξηση, κατά 50% – 100% που περιμένουν οι επαγγελματίες, οι αντιδράσεις τους μάλλον θα καμφθούν αν τελικά λειτουργήσουν όπως πρέπει και όπως λειτουργούσαν παλιότερα οι λαϊκές αγορές. Ιδιαίτερα προτάσσουν το πρόβλημα των τουαλετών, λέγοντας πως ενώ ο Δήμος είναι διατεθειμένος να τις τοποθετήσεις, δεν τον αφήνει η Νομαρχία, από την πλευρά της οποίας λέγεται ότι θα τις τοποθετήσει η ίδια σε αόριστο χρόνο και με το πρόβλημα να ταλαιπωρεί τους επαγγελματίες.
Η Νομαρχία έχει την υποχρέωση να τοποθετήσει και τις απαραίτητες πινακίδες, να προχωρήσει σε ελέγχους και χάραξη των λαϊκών αγορών, με τα χρήματα από το ημερήσιο δικαίωμα. Ενώ για το θέμα των πινακίδων το πρόβλημα εστιάζεται όχι στην έλλειψή τους αλλά στο γεγονός ότι πρέπει να τοποθετούνται αρκετές ώρες πριν αρχίσει η λαϊκή αγορά.

Πέραν των παραπάνω εκκρεμεί η λειτουργία Λαϊκής αγοράς στο Ολυμπιακό Χωριό, παρά της επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Από την άλλη, η Νομαρχία Δυτικής Αττικής έχει αφήσει το… πεδίο ελεύθερο στους επαγγελματίες. Ούτε σε αναθεώρηση των αδειών προχωρά, ούτε σε φύλαξη, γενικά αφήνει τους επαγγελματίες να λειτουργήσουν μόνοι τους.
Οι επαγγελματίες του Δήμου Αχαρνών, περιμένουν να λυθούν άμεσα αυτά τα προβλήματα, δεν υπάρχει άλλη περίοδος χάριτος για κάποια απ’ αυτά, χωρίς να χρειαστεί να δυναμιτισθεί το κλίμα, αφού ούτε το Σωματείο, ούτε η Συνομοσπονδία θέλει κάτι τέτοιο.
Η λύση πρέπει άμεσα να δοθεί, όπως προτείνουν οι επαγγελματίες θα πρέπει ή οι αρμοδιότητες για τις λαϊκές αγορές να παραμείνουν στους Δήμους ή η Νομαρχία να λειτουργήσει δημιουργώντας τοπικό γραφείο.