ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΥΟ Ι.Κ.Α. ή ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Τίποτα δεν αποκλείεται να συμβεί και μάλιστα αιφνιδιαστικά μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να μην προλάβουμε να αντιδράσουν οι φορείς και οι κάτοικοι.

Το χρόνιο αίτημα για μια λύση που θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους και την θέληση της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. να δώσει λύση στο θέμα των διάσπαρτων υπηρεσιών του στην πόλη, δεν ξέρουμε πόσοι και ποιοι παράγοντες ενεπλάκησαν, αλλά το σημερινό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι μάλλον δεν υπήρξε σωστός προγραμματισμός.

Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πετραλιά είναι στην απάντησή της σε πρόσφατη ερώτηση του συμπολίτη μας κ. Ντίνου Βρεττού αποκαλυπτική, τα λέει όλα, ότι υπήρξε προσυμφωνία με τους τοπικούς παράγοντες και πως το περίφημο οικόπεδο της περιοχής Λαθέας Ο.Τ. 516 από το 2007, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ανέστειλε την χορήγηση οικοδομικών αδειών.

Υπάρχει σοβαρό θέμα για το Δήμο Αχαρνών σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. Αχαρνών, που ξεκίνησε από τις αρχές του 2007 και οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2007, με το αρμόδιο υπουργείο, όπου συμμετείχαν και ο Δήμαρχος Παν. Φωτιάδης και κάποιοι βουλευτές της Περιφέρειας, όπου μετά από αυτό, στις 2 Αυγούστου 2007 εγκρίθηκε η σύμβαση μίσθωσης από το Ι.Κ.Α. για το κτίριο της Φαρμαπλάστ και υπεγράφη η εν λόγω μίσθωση στις 27- 08-2008.

Ας δούμε όμως τι λέει στην απαντητική επιστολή της υπουργού κας Φάνη Πάλη – Πετραλιά , που διάβασε με την μορφή της ανακοίνωσης στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ο Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Ντούρος.

«Σε απάντηση της αριθ. 12447/20-05-2008 Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Βρεττό Ντίνο, σχετικά με τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αχαρνών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την αριθμ. 356/17-08-07 απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής ανεστάλη η χορήγηση οικοδομικών αδειών στο Ο.Τ. 516 της Π. Ε Λαθέα Α΄, στο οποίο έχει προταθεί η ανέγερση κτιρίου Διοικητικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα πρέπει να προωθήσει τη διαδικασία έκδοσης απόφασης απαλλοτρίωσης η οποία είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον και το χρόνο του υπό κατασκευή νέου κτιρίου, ήτοι χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον 8-10 ετών.

Όσον αφορά το νέο μισθωμένο κτίριο, ιδιοκτησίας «Φαρμαπλάστ Α.Β.Ε.Ε.», κείμενο ακριβώς απέναντι από το Ολυμπιακό χωριό, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επισημαίνει ότι είχε διενεργήσει στο παρελθόν, κατ’ επανάληψη, δημόσιους διαγωνισμούς για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος του υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αχαρνών χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα, όπως επίσης και ότι ήταν δέκτης πολλών παραπόνων ασφαλισμένων, όπως και σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή για το ως άνω θέμα.

Η μίσθωση του εν λόγω κτιρίου εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την αριθμ. 168/26/2-8-07 απόφαση του, αφού προηγουμένως είχαν εκτιμηθεί όλοι οι παράμετροι που συνέκλιναν στη λήψη της απόφασης αυτής, και συγκεκριμένα:

α) Στο κέντρο της πόλης του Μενιδίου δεν ανευρέθη κατάλληλο κτίριο επιφάνειας 2700 μ2. Ο Δήμος όμως Μενιδίου (Αχαρνών) δεν είναι μόνο το παραδοσιακό κέντρο και η Κεντρική Πλατεία, αλλά περιλαμβάνει και θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους των Κάτω Αχαρνών, της Χαραυγής, του Πανοράματος, της Βαρυμπόμπης, του Ολυμπιακού Χωριού, της Λαθέας Β’, του Αγ. Πέτρου Γ΄, του Μεσονυχίου, της Αγριλέζας και των Θρακομακεδόνων.

β) Τα μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας θεωρήθηκαν επαρκή, λαμβάνοντας επιπλέον την διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο Αχαρνών ότι θα συνδράμει με την τοποθέτηση Δημοτικής Συγκοινωνίας, υπόσχεση την οποία αργότερα αθέτησε με την αιτιολογία ότι έχει πρόβλημα με τις προσλήψεις οδηγών μέσω Α.Σ.Ε.Π.

γ) Η Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, με συναίνεση και την επιβάρυνση όλου του κόστους της ανακαίνισης του κτιρίου από τον ιδιοκτήτη του, εκπόνησε μελέτη που ανταποκρίνεται σε κτίριο υψηλού επιπέδου προδιαγραφών που θα αποτελεί πρότυπη Μονάδα για το Δήμο Αχαρνών (Μενιδίου).

δ) Για δε το ύψος του μισθώματος (14,50 €/μ2 ), αυτό κρίνεται ικανοποιητικό από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές, και δεν είναι σωστό να συγκριθεί με μισθώματα κτιρίων, οι μισθώσεις των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί προ δεκαετίας και δεν είναι ισάξιων τελευταίων προδιαγραφών.

ε) Η εν λόγω μίσθωση έχει κυρωθεί με το από 27/8/07 ιδιωτικό συμφωνητικό, και για να καταγγελθεί πρέπει, σύμφωνα με το Π.Δ.34/95, να παρέλθει n διετία, γεγονός που σημαίνει ότι το Ίδρυμα θα καταβάλλει επί μία διετία μισθώματα σε κενό κτίριο.

Θα πρέπει να καταβάλει, επίσης, στον ιδιοκτήτη το κόστος των εργασιών που εκτέλεσε για την ανακατασκευή του κτιρίου του σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως και να αντιμετωπιστεί πιθανότατη αγωγή του για διαφυγόντα κέρδη, ήτοι θα υποστεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση.

Τέλος, κρίνεται επιβεβλημένο να αναφερθεί ότι σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του Ιδρύματος να συμβάλει θετικά στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Δήμου Μενιδίου συστεγάζοντας όλες τις διασκορπισμένες μέχρι σήμερα Υπηρεσίες σε ένα ενιαίο κτίριο, γίνεται δέκτης μόνον ισχυρών τοπικών αντιρρήσεων και καμίας τόσο έμπρακτης όσο και ηθικής συνδρομής. Η Υπουργός : Φάνη Πάλλη – Πετραλιά».

Η απάντηση στο θέμα αυτό από πλευράς πλειοψηφίας Δημοτικού Συμβουλίου ήλθε από τον πρόεδρο των ΚΑΠΗ και πρώην στέλεχος του Ι.Κ.Α. Αχαρνών κ. Κώστα Κούτα, ο οποίος έκανε λόγω σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, ότι η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. προσανατολίζεται στη δημιουργία δύο Υποκαταστημάτων στο Δήμο Αχαρνών. Όπως είπε σε μια τέτοια περίπτωση η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. θα πετύχει διπλό στόχο . Από την μια θα τηρήσει την σύμβαση που έχει υπογράψει για την μίσθωση κτιρίου απέναντι από το Ολυμπιακό Χωριό με όλες τις υπηρεσίες , που θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της ευρύτερης της περιοχής και από την άλλη θα διατηρήσει στο Κέντρο των Αχαρνών αντίστοιχες υπηρεσίες, περίπου όπως είναι και σήμερα.

Καλή η ενημέρωση, όμως γι’ αυτό δεν υπάρχει επίσημα καμία εγγύηση από κανέναν Φορέα. Ας αναμένουμε !