ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Και το δάνειο των 8.7 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς

Για πολιτικές διώξεις μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Στριφτός και αποχώρησε με τους δημοτικούς του συμβούλους και μαζί τους και ο Χρήστος Ντούρος από την συνεδρίαση. Στα Εισαγγελικά και Δικηγορικά γραφεία μεταφέρεται η συνέχεια του πολύκροτου σήριαλ με την κίνηση και διαχείριση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μετά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να απαιτήσει ο Δήμος την επιστροφή 4,8 εκατομμυρίων και την έναρξη διαχειριστικού ελέγχου από επιθεωρητές του δημοσίου, προχωρώντας παράλληλα σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και με φόντο τους …..σαστισμένους από τα όσα άκουσαν και πάλι πολίτες των Αχαρνών, γατί μάλλον δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Χωρίς τους Δημοτικούς Συμβούλους της πρώην διοίκησης του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα, στην απαίτηση κάλυψης των ελλειμμάτων, στο να απαιτηθούν μεγαλύτερες πιέσεις για να προχωρήσει ο διαχειριστικός έλεγχος από επιθεωρητές του Δημοσίου και του Υπουργείου εσωτερικών, στην δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής γι’ αυτό το λόγο, να προχωρήσει ο Δήμαρχος σ μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, ενώ ομόφωνα χαρακτήρισαν κρυφούς και παράνομους τους δύο λογαριασμούς που ανοίχτηκαν εκτός του Δήμου και χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου κ αι χωρίς να ενημερωθούν οι οικονομικές υπηρεσίες.

Εξ αρχής ο Δήμαρχος κ. Παν. Φωτιάδης, ξεκαθάρισε πως ο Δήμος δε θα αναγνωρίσει παράνομες πράξεις όπως το δάνειο των 8,7 εκατομμυρίων που λήφθηκε χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε τους κρυφούς λογαριασμού της Τράπεζας Πειραιώς, μέσα από τους οποίους διακινήθηκε του σύνολο του δανείου των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Κι αυτό γιατί έτσι αποφάνθηκαν όλοι οι νομικοί κύκλοι που εξέτασαν την περίπτωση του Δήμου Αχαρνών.

Σε μια εξ αρχής φορτισμένη ατμόσφαιρα, που την φρόντισε να την φορτίσει με την εμπρηστική ανακοίνωση του ο νομικός σύμβουλος του Δημάρχου κ. Γαλούνης, αποχώρισαν και πάλι από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έχουν ξεκαθαρίσει πως θα κάνουν κάθε φορά που θα έρχεται προς συζήτηση το θέμα της οικονομικής διαχείρισης, κατηγορώντας την σημερινή διοίκηση για προσπάθεια πολιτικής σπίλωσης, εμμένοντας στα όσα έχουν ήδη πει, η Δημοτική παράταξη της Ε.Κ.Α. και μαζί τους ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της νέας Δημοτικής παράταξης Α.Ε.Π. κ. Χρήστος Ντούρος.

Στην δήλωση αποχώρησής ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός φανερά ενοχλημένος δήλωσε : « Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναδούμε την ίδια παράσταση με άλλο ρούχο. Γίνεται μια διαρκής προσπάθεια να σπιλωθούμε. Αν έχουν κινηθεί ιδιότυπα τα λεφτά είναι καταγραμμένα και εσείς μας σπιλώνεται έναντι οφειλών . Ο Δήμος πρόσφερε έργο τότε. Ποιο είναι το δικός σας σήμερα κι αυτά που γίνονται είναι συνεχιζόμενα δικά μας και της Νομαρχίας . Αντί αυτών μας σπιλώνετε ελαφρά τη καρδία. Είναι απαράδεκτη η στάση σας. Θα μας βρείτε μπροστά σας στις δημοτικές εκλογές».

Αποχωρώντας διευκρίνισαν πως τα χρήματα, για τα οποία γίνεται λόγος, χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Ωστόσο αυτή τη φορά αποχώρισαν πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης, όπου στην εισήγηση έγινε λόγος για κρυφούς λογαριασμούς, για λογαριασμό στο Λονδίνο, για κινήσεις από τον ένα λογαριασμό στον άλλον χωρίς παραστατικά και χωρίς να γνωρίζει κάτι η οικονομική υπηρεσία και ο ειδικός ταμίας του Δήμου.

Με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και τον Δήμαρχο να αναρωτιούνται γιατί υπήρχε τόσο μεγάλο χρέος στις Δημοτικές Επιχειρήσεις εφ’ όσον δόθηκαν τόσα χρήματα όπως είπαν ο πρώην Δήμαρχος και ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών .

Τόσο κατά την εισήγηση, όσο και κατά την παρουσίαση της έκθεση, τα νούμερα χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ που πηγαινο- ερχόντουσαν προκάλεσε σύγχυση σε όλους τους πολίτες που προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν το θέμα.

Χωρίς τους Δημοτικούς Συμβούλους της πρώην διοίκησης του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα, στην απαίτηση κάλυψης των ελλειμμάτων, στο να απαιτηθούν μεγαλύτερες πιέσεις για να προχωρήσει ο διαχειριστικός έλεγχος από επιθεωρητές του Δημοσίου και του Υπουργείου εσωτερικών, στην δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής γι’ αυτό το λόγο, να προχωρήσει ο Δήμαρχος κατά παντός υπευθύνου, ενώ ομόφωνα χαρακτήρισαν κρυφούς και παράνομους τους δύο λογαριασμούς που ανοίχτηκαν εκτός του Δήμου και χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου κ αι χωρίς να ενημερωθούν οι οικονομικές υπηρεσίες.

Δεν είναι μόνο η απαίτηση επιστροφής των 4,8 εκατομμυρίων που οξύνει την αντιπαράθεση της νυν με την πρώην Δημοτική αρχή, αλλά και η απόφαση της πρώτης να μην αναγνωρίσει το δεύτερο δάνειο των 8 εκατομμυρίων ευρώ, η σύναψη του οποίου έγινε χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που το καθιστά παράνομο , με την τράπεζα ωστόσο να ζητά την καταβολή των καθυστερημένων δόσεων και των τόκων για την καθυστέρηση στην εξόφληση τους .

Ωστόσο, ο Δήμαρχος κ. Φωτιάδης επέμενε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναγνωρίσει ένα παράνομο δάνειο.

Η κίνηση χρημάτων από τους κρυφούς Λογαριασμούς

Υποστηρικτικοί της πρώτης έκθεσης ήταν η δεύτερη, ειδική έκθεση των Ορκωτών λογιστών για τους κρυφούς λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς καταγράφοντας τις διαχειριστικές κινήσεις μέσα από στοιχεία που ήρθαν έπειτα από μεγάλες πιέσεις όπως αναφέρει, 3.5 εκατομμύρια από το πρώτο δάνειο των 35 εκατομμυρίων δεν μπήκαν στο ταμείο του Δήμου, υπήρξαν εκταμιεύσεις χωρίς εντάλματα και ένα δάνειο 8 εκατομμυρίων, χωρίς έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Κολετζάκης τόνισε ότι τα 35 εκατομμύρια κατατέθηκαν σε υποκατάστημα της Πειραιώς στο Λονδίνο κατ’ υπόδειξη του τότε Δημάρχου και στη συνέχεια έρχονται 31.5 εκατομμύρια στο ταμείο του Δήμου και τα υπόλοιπα σε δύο λογαριασμούς του εδώ υποκαταστήματος της Πειραιώς.

Λίγο πριν τη παράδοση της Διοίκησης, φεύγουν 3.8 εκατομμύρια και πηγαίνουν στους δύο αυτούς λογαριασμούς.

Όταν παρέλαβε η νέα Διοίκηση, οι άγνωστοι λογαριασμοί είχαν υπόλοιπο 6.3 εκατομμύρια. Όμως το ταμειακό διαθέσιμο ήταν μηδενικό.

Έστω κι αν η διαχείριση δεν έγινε σωστά και νόμιμα, έπρεπε να υπάρχουν παραστατικά στην ταμειακή υπηρεσία, τόνισε.

Υπάρχει ένα ακόμη εκατομμύριο που ζητά ο Δήμος.

Πρόκειται για δύο επιταγές 600.000 και 400.000 ευρώ, που έφυγαν από το Δήμο προς τη ΔΕΑΔΑ, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης, αλλά όπως είπε και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΑΔΑ κ. Τάσος Συρινίδης, του ζητήθηκε να τις υπογράψει και να τις στείλει πίσω στο Δήμο γιατί είχε ανάγκες όπως του είπαν και αυτό έκανε.

Τα ποσά δε μπήκαν στα βιβλία της Δημοτικής Επιχείρησης, γιατί δε θα μπορούσαν να επιστραφούν. Είπε ακόμη ότι υπάρχει λίστα με ονόματα όσων πήραν χρήματα από τους δύο λογαριασμούς, άτομα που δεν μπορούσαν να γνωρίζουν όλα αυτά, ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι επέστρεψαν τα χρήματα στους διαχειριστές!!

Οι κινήσεις αυτές έγιναν με εντάλματα που στη συντριπτική πλειοψηφία υπογράφονταν από τον τότε Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χρήστο Ντούρο.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, έβαλε κατά των Συμβούλων που αποχώρησαν λέγοντας πως έπρεπε να μείνουν και να δώσουν εξηγήσεις , επισημαίνοντας, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα, όπως έχει ομόφωνα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί εμπλέκονται ονόματα και δε πρέπει να μείνει καμία «σκιά».

Αναφέρθηκε στους κρυφούς λογαριασμούς έξω από κάθε νομιμότητα και χωρία να γνωρίζουν κανείς, πέρα από την ομάδα που διαχειρίζονταν τα οικονομικά έβαλε ευθέως κατά του πρώην Δημάρχου και του πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών, ότι όλα αυτά έγιναν με πρόγραμμα και όχι από άγνοια κατηγορώντας τους ακόμη ότι μίλαγαν για ευημερία, παραδίδοντας άδειο ταμείο και χρεωμένο το Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

«Αναγκαστήκαμε να ασχολούμαστε καθημερινά με τα χρέη, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και συνεχώς βγαίνουν κι άλλα. Και μου λένε ότι δεν κάνουμε έργα, όταν αντιμετωπίζουμε τόσα μεγάλα οικονομικά προβλήματα».

«Πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που ακόμη ψάχνουμε να βρούμε και να καλυφθούν τα ελλείμματα. Αν δεν τα συζητήσω, μπορεί να διωχθώ για παράβαση καθήκοντος» είπε, προτείνοντας να χαρακτηρισθούν παράνομοι οι δύο λογαριασμοί, να απαιτηθεί η επιστροφή των χρημάτων και να προχωρήσετε σε μηνύσεις, ενώ θα δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να πιέσει ώστε να έρθουν ελεγκτές του Δημοσίου που ήταν η πρόταση της ΠΑΣΥΜ και της «ΑΧΑΡΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ». Ενώ ο κ. Τραβασσάρος μίλησε για διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, θέτοντας ως προβληματισμό για το αν πρέπει να μηνυθεί και η Τράπεζα που δέχθηκε όλες αυτές τις διαδικασίες και για τη χορήγηση δανείου χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ενώ ο κ. Λέκκας εξέφρασε την ανησυχία του για την εξιχνίαση της υπόθεσης τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ασχοληθεί ανωτέρα αρχή.

Στην τελική τοποθέτηση του ο Δήμαρχος τόνισε πως όπως είδαμε όλοι , έχουν γίνει πράγματα που δεν γίνονται πουθενά και όχι τυχαία. Είναι λυπηρό που έφυγαν είναι παράνομος κάθε λογαριασμός που ανοίχθηκε χωρίς απόφαση του Δ.Σ. Δεν α ανεχθώ κακοδιαχείριση ούτε ένα ευρώ. Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα. Την λύση θα δώσουν ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος, πρέπει να έλθουν εδώ να ξεκαθαρίσουν το τοπίο».

Ακολούθησε η υποβολή προτάσεων και η ψήφιση τους ομόφωνα, ως ακολούθως.

Να απαιτήσουμε το έλλειμμα του Ταμείου του Δήμου κι της ΔΕΝΔΑ.

Να μπουν Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών και Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

Κάθε άλλη νόμιμη πράξη που θα βοηθήσει στην διασφάλιση συμφερόντων του Δήμου.

Διαπαραταξιακή Επιτροπή να επισκεφθεί τους Υπουργούς ΥΠΕΣ και Υπ. Οικονομίας

Να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου.

…………………………………………..

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ

Νόμιμες όλες οι πράξεις μας σε όλα τα επίπεδα

Απόλυτα νόμιμους χαρακτήρισε τους δύο λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομιών κ. Χρήστος Ντούρος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 13 Οκτωβρίου 2008, υποστηρίζοντας πως όλες οι πράξεις της περασμένης Δημαρχιακής περιόδου είναι νόμιμες και πως όλα αυτά που λέγονται σκοπό έχουν την πολιτική του δίωξη. Ως απόδειξη παρέδωσε στους δημοσιογράφους φωτοτυπίες συναλλαγών και έγγραφα που φαίνεται πως τα χρήματα πήγαιναν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στο Δήμο.

Εν ολίγοις είπε πως τόσο οι δύο λογαριασμοί , όσο και η λήψη του δανείου των 8,7 εκατ. της Τράπεζας Πειραιώς, έγιναν με νόμιμες διαδικασίες. Σε ότι αφορά τους φερόμενους ότι ελαβαν χρήματα από τους λογαριασμούς χωρίς παραστατικά, είναι χρήματα που εδικαιούντο και καλώς τα έλαβαν.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου του επικεφαλής της παράταξης «Αχαρνεές – Ευρωπαϊκή Πορεία», πρώην αντιδημάρχου οικονομικών, Χρήστου Ντούρου, έχουν ως εξής :

Οι λογαριασμοί της Τραπέζης Πειραιώς είναι νόμιμοι και νομίμως υπογράφαμε τόσο ο κ. Στριφτός, όσο και εγώ. Υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Τράπεζας, η οποία εάν υπήρχε παρανομία, σίγουρα δεν θα το δεχόταν αφού επρόκειτο μάλιστα για αλληλόχρεους δανειακούς λογαριασμούς.

Με επιστολή μου στην τράπεζα αξίωσα να υπογράψει ο ειδικός ταμίας. Ο Κώδικας λέει ότι η διαχείριση της ταμειακής υπηρεσίας γίνεται από επιταγές με υπογραφή του ειδικού ταμία. Η νομική υπηρεσία της τράπεζας, από την αρχή, αποφάσισε να υπογράφουμε εγώ και ο Δήμαρχος. Δέχθηκε, ωστόσο, την αξίωσή μου, διότι τους διευκρίνισα ότι ήμουν πολιτικό πρόσωπο και αν, για οποιοδήποτε λόγο, έφευγα από το Δήμο δεν ήταν δυνατόν να μην μπορούσαν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ή οι προμηθευτές.

Όλοι οι λογαριασμοί που ο ΔΗΜΟΣ τηρούσε στην Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζονται στην ειδική έκθεση ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών.

Τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, από το συνολικό ποσό των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε δάνειο ο Δήμος από την Τράπεζα Πειραιώς, διατέθηκε στις 31-12-06 στο δάνειο που όφειλε ο Δήμος και έπρεπε να δοθεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία προκειμένου να μην εμφανισθεί ότι έχει υπερβεί το πλαφόν των 40 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν το όριό του στη δανειοδότηση.

Τα υπόλοιπα πέντε εκατομμύρια ευρώ από το δάνειο της Πειραιώς διατέθηκαν στις επιχειρήσεις για μισθοδοσίες και διάφορες υποχρεώσεις.

Οι πληρωμές δεν μπορούσαν να στηριχτούν σε εντάλματα, διότι ο επίτροπος μέσα στο 2006 ακύρωσε εντάλματα ύψους 5,234 εκατ. ευρώ της ΔΕΑΔΑ και της ΔΕΤΕΔΑ και δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν. Στις 21/12/2006 συνήλθε η διαπαραταξιακή επιτροπή (εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις) και αποφάσισε να πληρωθεί ο κόσμος και οι υποχρεώσεις, χωρίς χρηματικά εντάλματα. Ήξεραν όλες τις ενέργειες και ξαφνικά ανακάλυψαν ότι έλειπαν χρήματα.