ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΕΚΟ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

«Άρωμα» γυναίκας που αποτελεί το 90% των ατόμων που εξυπηρετήθηκαν

H μεγάλη κοινωνική προσφορά του KYΠEKO αναγνωρίστηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων και ψηφίστηκε ομόφωνα ο απολογισμός, χωρίς ωστόσο να λείψουν κάποιες «βολές» από τα στρατόπεδα των δύο τελευταίων δημοτικών αρχών, με την πρώην να μιλά και για πολιτικές διώξεις και μικροπολιτικές μέσα στο KYΠEKO, κάνοντας αναφορά στην απόλυση μίας υπαλλήλου.

Με καθημερινές και σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και με πολλά και ποικίλα ακόμα που απασχολούν κάθε πολίτη και κάθε οικογένεια, φαίνεται ότι δικαίως το ΚΥΠΕΚΟ χαρακτηρίζεται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αχαρνών και τα τμήματα του έχουν το ρόλο των βάσεων στο κοινωνικό οικοδόμημα των Αχαρνών.
Η περαιτέρω λειτουργία αυτού του τόσο σημαντικού «εργαλείου» του Δήμου για πολλά ακόμη χρόνια και η εξεύρεση τρόπου και μεθόδων για ακόμη μεγαλύτερη δράση, αφού συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες της πόλης είναι ο μεγάλος στόχος την επόμενη διετία, όπως επισημάνθηκε και κατά την παρουσίαση της δράσης του ΚΥΠΕΚΟ στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το ΚΥΠΕΚΟ, που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι «γένος θηλυκού», αφού στην συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες καταφεύγουν στο Κέντρο, είτε για να ζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια, είτε ατόμων περισσότερο για να συμβουλεύουν κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά είναι χαρακτηριστικό, ότι οι γυναίκες καταλαμβάνουν σε ποσοστό 90% των ατόμων που εξυπηρετήθηκαν από το ΚΥΠΕΚΟ είτε παρακολούθησαν κάποια σεμινάρια.
Κάποια άλλα ενδεικτικά στοιχεία, είναι ότι το 85% που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του ΚΥΠΕΚΟ είναι ελληνικής εθνικότητας και το 76% είναι έγγαμοι. Οι ηλικίες 31-45 ετών καταλαμβάνουν το 44% συνανθρώπων που εξυπηρετήθηκαν, έναντι 27%. 16-30 ετών και 18% 46-60 ετών. Το 49% είχαν μέση εκπαίδευση, το 35% τη βασική εκπαίδευση και 12% ήταν αναλφάβητοι, ενώ σ’ότι αφορά την απασχόληση τους, το 37% ήταν μισθωτοί, 20% άνεργοι και 27% ασχολούνταν με τα οικιακά.
Αυτά είναι ενδεικτικά στοιχεία, η ουσία είναι ότι το Κέντρο Υποστήριξης Πληροφόρησης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων παρεμβαίνει και προσπαθεί να βοηθήσει σε έματα Υγείας και Πρόνοιας που το Κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί, όπως είπε και η Αντιπρόεδρος του ΚΥΠΕΚΟ κα. Αβραμίδη. Επισημαίνοντας ακόμη, ότι γίνεται ολοκληρωμένη παρέμβαση σε κάθε περιστατικό και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η λειτουργία, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Αχαρνών πρωτοπόρησε το 2000 που δημιούργησε το Κέντρο, αλλά ωστόσο δεν αναπτύχθηκε όπως θα έπρεπε.
Στην συνέχεια ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στην ποικιλία προβλημάτων που πηγάζουν από την ιδιομορφία κοινωνικών ομάδων, την πολιτισμικότητα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, την εγκληματικότητα, τις προκαταλήψεις και πολλά ακόμη, τονίζοντας πως το ΚΥΠΕΚΟ προσέγγισε με ευαισθησία κάθε πρόβλημα, είτε αφορούσε τους παλινοστούντες, είτε τους τσιγγάνους, τους εσωτερικούς μετανάστες και κάθε κάτοικο της πόλης.
Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και επίλυση των προβλημάτων αυτών και η υλοποίηση προγραμμάτων του Υπουργείου, της Περιφέρειας, της ΕΕ, του ΟΑΕΔ και είναι οι σκοποί του ΚΥΠΕΚΟ.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν και στον κώδικα ηθικής δεοντολογίας, στην διασφάλιση του απορρήτου και στην πρώτη επικοινωνία, που συνήθως γίνεται μέσω τηλεφώνου από τους ενδιαφερόμενους, αφού είναι καθοριστικής σημασίας για να εμπιστευτούν το κέντρο.
Τα τμήματα που λειτουργούν είναι Κοινωνικής παρέμβασης, Ψυχολογικής υποστήριξης, Λογοθεραπείας, Μαθησιακών Δυσκολιών, Νομικής Προστασίας και Προγραμμάτων.
Η ψυχολογική υποστήριξη καταλαμβάνει τη «μερίδα του λέοντος» στα αιτήματα των πολιτών, ενώ το ΚΥΠΕΚΟ ασχολείται γενικά με όσους χρήζουν κοινωνικής βοήθειας, με άτομα που βρίσκονται σε κρίση και συναισθηματική φόρτιση, παιδιά, εφήβους και γυναίκες που κακοποιούνται ή παραμελούνται, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή χρειάζονται βοήθεια στο λόγο, άτομα που χρειάζονται νομική υποστήριξη και σε γονείς με συμβουλευτικές παρεμβάσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Τριακόσια ογδόντα άτομα εξυπηρετήθηκαν το 2007 από το τμήμα κοινωνικής παρέμβασης και 350 ως τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε η Κοινωνική λειτουργός κα. Πέππα τονίζονμτας ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνουν πιο γνωστές οι υπηρεσίες του ΚΥΠΕΚΟ και να επιτευχθεί μία καλή συνεργασία με τα σχολεία και τους γονείς.
Έκρουσε τον κώδωνα κίνδυνου, λέγοντας πως από τις παραπομπές μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία, προκύπτουν ανησυχητικά στοιχεία για τη δομή και λειτουργία πολλών οικογενειών.
Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες ζήτησαν βοήθεια από το ψυχολογικό τμήμα και ακολούθως κοινωνική παρέμβαση και λογοθεραπείας καθώς και ιατρική βοήθεια.
Είναι από τους άμεσους στόχους, είναι και η δημιουργία παραρτήματος στο Ολυμπιακό Χωριό, δημιουργία ιατροπαιδαγωγικού κέντρου στις Αχαρνές και η δημιουργία 24ωρου ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η παροχή συμβουλευτικής σε ενηλίκους και παιδιά και η πρόληψη ή διαχείριση κρίσεων, είναι ο ρόλος του τμήματος και παρεμβάσεις στην διαπαιδαγώγηση, οικογενειακά ζητήματα, προσωπικές δυσκολίες, μαθησιακές, αλλά και κλινικές περιπτώσεις, συνεργαζόμενο με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου και το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Αθηνών, το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το ΚΔΑΥ Αν. Αττικής και τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας Τμήμα Εφήβων του Νοσοκομείου Γεννηματά. Σημαντικό το έργο και στην ομαδική συμβουλευτική, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και έγγαμες κυρίως μητέρες δύο παιδιών.
Τριακόσιες είκοσι πέντε ήταν οι δημότες που απευθύνθηκαν στο τμήμα το 2007 και 226 ως τον Οκτώβριο του 2008. παρέχει συμβουλευτική και στήριξη σε ανήλικους παραβάτες και μέσα στους στόχους είναι η αύξηση των συνεργατών και δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Δήμο Αχαρνών.

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Εξυπηρετεί παιδιά με καθυστέρηση λόγου, διαταραχές άρθρωσης, φωνολογική διαταραχή και αυτιστικού φάσματος ή ροής λόγου, σύνδρομο down, κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες, νοητική στέρηση, κώφωση και άλλα, συνεργαζόμενο με τα ίδια Κέντρα που συνεργάζεται και το τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης. Τριακόσια επτά εξυπηρετήθηκαν το 2007 και 246 ως τον Οκτώβριο του 2008.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ένα νέο τμήμα – Φεβρουάριο 2008 – και ήδη έχουν αξιολογηθεί περισσότεροι από 60 μαθητές, κυρίως Δημοτικών Σχολείων, οι μισοί από τους οποίους είχαν γενικές μαθησιακές δυσκολίες, το 20% προβλήματα πολιτισμικής αποστέρησης, το 13% παρουσίασαν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία και σε ποσοστό 16% κρίθηκε ότι δεν είχαν μαθησιακές δυσκολίες. Δόθηκαν οδηγίες στους γονείς και σε κάποιους μαθητές υπήρξε εκπαιδευτική παρέμβαση.

ΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ένας ακόμη τομέας της νομικής υποστήριξης, που παρέχεται με ενημέρωση δικαιωμάτων, συμβουλευτική υποστήριξη και αν ανήκει στους πολίτες χαμηλού εισοδήματος, έχει και τη δικαστική διευθέτηση.
Σαράντα πέντε άτομα απευθύνθηκαν στο τμήμα, εκ των οποίων τα 32 για υποθέσεις οικογενειακού Δικαίου (διαζύγια, διατροφές, βία κ.ά)
Τέλος, στον επαγγελματικό προσανατολισμό λειτούργησε ένα πρόγραμμα – τεστ, που στηρίζεται σε πολυετές έρευνες, που χαρτογραφεί την προσωπικότητα και καταγράφει τις πραγματικές κλίσεις και τα επαγγέλματα που ταιριάζουν ανά άτομο. Ήδη εφαρμόστηκε σε 72 μαθητές. Ενώ, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ, με μία σειρά θεμάτων που αφορά το παιδί και την οικογένεια και σχέση σχολείου – οικογένειας.
H μεγάλη κοινωνική προσφορά του KYΠEKO αναγνωρίστηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων και ψηφίστηκε ομόφωνα ο απολογισμός, χωρίς ωστόσο να λείψουν κάποιες «βολές» από τα στρατόπεδα των δύο τελευταίων δημοτικών αρχών, με την πρώην να μιλά και για πολιτικές διώξεις και μικροπολιτικές μέσα στο KYΠEKO, κάνοντας αναφορά στην απόλυση μίας υπαλλήλου.
Χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος κ. Σπύρος Στριφτός, αφού συνεχάρη την αντιπρόεδρο κα Aβραμίδου και κυρίως τους ανθρώπους του Kέντρου, τόνισε με σημασία πως το KYΠEKO δεν πρέπει να γίνεται χώρος για μικροπολιτικές. Στήριξε και τον πρώην αντιπρόεδρο κ. Bουγιουκλάκη, λέγοντας πως έκανε πολύ καλή δουλειά και πως αν κάτι του προσάπτουν είναι ότι ήταν λίγο αυταρχικός. Τέλος, τόνισε πως «η καλή λειτουργία του KYΠEKO οφείλεται και στη δική μας τετραετία».
Συγχαρητήρια στο προσωπικό έδωσε και πρώην αντιδήμαρχος κ. Xρήστος Nτούρος, τόσο για την προσφορά του Kέντρου όσο και για το ότι αποπληρώθηκαν παλιά χρέη, συμφωνώντας με τον κ. Στριφτό για τις πολιτικές διώξεις, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στυλιανός Eλευθεριάδης.
Να αποφευχθεί η σύγκριση με το παρελθόν και η διοίκηση και η δημοτική αρχή να κοιτάξουν μπροστά, τόνισε ο κ. Γεώργιος Λέκκας. Να βρεθούν τρόποι και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων να ανταπεξέλθει το KYΠEKO, επισημαίνοντας πως πολλές παραβατικές συμπεριφορές μπορούν να αντιμετωπισθούν με την καλή του λειτουργία.