ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟ ΤΕΧΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Για το έτος 2009 εισηγήθηκε και ψήφισε η Δημοτική Αρχή Αχαρνών

Μήνυμα … «Γρίφος» του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Γρηγοριάδη, σε παρόντες και απόντες από την συνεδρίαση, με την παροιμία της «Συνταξιούχου αλεπούς που έγινε ξωμολόγα». Στα 110 εκατομμύρια με το ΦΠΑ, το ύψος του Τεχνικού προγράμματος για το έτος 2009, με τη «μερίδα του Λέοντος» να παίρνει το αποχετευτικό δίκτυο και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ελλιπή και φτωχό βρήκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα οι παρατάξεις της μειοψηφίας, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε ουσιαστικός χρόνος για ενημέρωση, αλλά δεν κατάφερε η Δημοτική Αρχή να συνεργαστεί σωστά και με τους φορείς της πόλης, γι’ αυτό και το καταψήφισαν.

Μειωμένο κατά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το περσινό είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αχαρνών για το 2009, που ψηφίστηκε μεν από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, αλλά καταψηφίστηκε όμως από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, εξαιρουμένου του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Στέλιου Ελευθεριάδη, που έδωσε θετική ψήφο.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2009, δεν ήταν όσο θα έπρεπε διεκδικήσιμο, στερείται οράματος και ιδεών για την ανάπτυξη της πόλης, είναι ελλιπή και με βιαστική σύνταξη, υποστήριξαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας στην αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, δια στόματος Δημάρχου τονίστηκε ιδιαίτερα πως ο φετινός προγραμματισμός έργων συνοδεύετε αντίστοιχα και από την πηγή χρηματοδότησης, στοιχείο που καθιστά αξιόπιστη και υλοποιήσιμη την κάθε εγγραφή έργου. «Στόχος είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα να είναι υλοποιήσιμο και όχι μόνο να φανεί διογκωμένο στα χαρτιά» είπε με έμφαση ο κ. Φωτιάδης..
Όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η ψήφιση του σημαντικότερου «εργαλείου» κάθε Δήμου για την ανάπτυξή του, αποτέλεσε πεδίο αντιπαραθέσεων, με τη μεν Διοίκηση να υποστηρίζει ότι συντάχθηκε με δεδομένα τόσο τις πραγματικές ανάγκες της πόλης, που ιεραρχήθηκαν, για το 2008, όσο και με το κατά πόσο και τι είναι πραγματικά εφικτό να επιτευχθεί τη χρονιά που έρχεται και με την αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι απουσιάζει η διεκδίκηση δεν περιλαμβάνει πολλά έργα που χρειάζεται η πόλη δεν συντάχθηκε με την απαιτούμενη συνεργασία με τους φορείς της πόλης, ότι είναι ξεπερασμένο και έξω από κάθε ανάπτυξη.
Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα μόλις ξεπερνά τα 92 εκατομμύρια ευρώ, 108 εκατομμύρια του τρέχοντα έτους φθάνοντας τα 110 εκατομμύρια με το ΦΠΑ, με τη «μερίδα του Λέοντος» να παίρνει το αποχετευτικό δίκτυο και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου εκεί το προβλεπόμενο ποσό για το 2009 αγγίζει τα 38 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθούν έργα για τους κοινόχρηστους χώρους για τα οποία το προβλεπόμενο ποσό ξεπερνά τα 20,5 εκατομμύρια. Περίπου 5,5 εκατομμύρια θα δοθούν για κατασκευές δρόμων, συντηρήσεις και ασφαλτοστρώσεις και ο στόχος του Τεχνικού Προγράμματος για τα κτιριακά είναι έργα που πλησιάζουν τα 15 εκατομμύρια και 4,6 εκατομμύρια για σχολικά κτίρια. Σημαντικό κομμάτι του Τεχνικού Προγράμματος καταλαμβάνουν και εφέτος τα συνεχιζόμενα έργα, περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ.
Οι παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό θα στοιχίσουν 2,4 εκατομμύρια περισσότερο απ’ ότι ο αθλητικός τομέας (1,8 εκατ.) και τα πολιτιστικά (1,25 εκατ.) ή οι μελέτες (1,5εκατ. ) και τα έργα περιβάλλοντος, για τα οποία η πρόβλεψη είναι κονδύλι μόλις 860 χιλιάδων!!
Το μεγαλύτερο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος και σε ποσοστό περίπου 60%, θα πρέπει να καλυφθεί από χρήματα προερχόμενα από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Υπουργεία, Φορείς και ΕΣΠΑ, όπως επισήμανε στην εισήγηση του ο Γ. Γ. του Δήμου κ. Γάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτό το γεγονός κάνει διεκδικητικό το τεχνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, η σύνταξή του έγινε αφού λήφθηκαν υπ’ όψη η ανάπτυξη του Δήμου τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκη που υπάρχει σε έργα υποδομής, σε συνάρτηση όμως με τα οικονομικά δεδομένα, όπως και τα προγράμματα των προηγούμενων ετών καθώς και η δυνατότητα του Δήμου να τα υλοποιήσει.
Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Γάκης, συμβαδίζει με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο στην τελική του μορφή θα έρθει προς ψήφιση τον επόμενο μήνα.
Υλοποιήσιμο λοιπόν και βασισμένο στις ανάγκες – που ιεραρχήθηκαν – και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, αλλά και με το επιχειρησιακό πρόγραμμα, το τεχνικό πρόγραμμα ήταν η θέση της Διοίκησης του Δήμου.
Ιδιαίτερα επικριτική η πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννα Καδά, μίλησε για ξεπερασμένους τρόπους σκέψης και διοίκησης, για έλλειψη παραγωγής έργου και οράματος ανάπτυξης, λέγοντας πως δεν υπάρχει αρχή και τέλος στη σύνταξη αυτού του Τεχνικού Προγράμματος που άπτεται της διαχείρισης του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενέργειας και ασφάλειας των δημοτών.
Φτωχό, ελλιπή και με βιαστική σύνταξη,
υποστήριξαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας
Δεν υπάρχει πρόθεση σύνταξης μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, λείπουν σημαντικά έργα όπως σε κοινόχρηστους χώρους και σχεδιασμούς για την αειφόρο ανάπτυξη που ευνοείται λόγω γεωμορφολογίας, ανέφερε η κα Καδά, λέγοντας πως η σύνταξη έχει πολλές βιαστικές παρεμβάσεις. «Πρόκειται για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς νέα φιλοσοφία, κάτι που ζητάγαμε και στο περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα και δεν ακουστήκαμε, ίσως επειδή είστε εγκλωβισμένοι σε άλλους τρόπους σκέψης και όχι στην παραγωγή έργου» τόνισε.
Ελλιπή βρήκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και οι άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε ουσιαστικός χρόνος για ενημέρωση, αλλά δεν κατάφερε η Δημοτική Αρχή να συνεργαστεί σωστά και με τους φορείς της πόλης, γι’ αυτό και καταψήφισαν την εισήγηση.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΧΑΡΝΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» Γιώργος Λέκκας, τόνισε πως δεν υπήρξε σε βάθος ενημέρωση, είπε ακόμη πως υπολείπεται σε διεκδικητικότητα και είναι μία από τα ίδια με πέρυσι.
Αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές όπως η Αυλίζα και η Αγία Σωτήρα με τους δρόμους, το φωτισμό, την έλλειψη έργων υποδομής και φυσικά την εγκληματικότητα, λέγοντας πως πρέπει ο Δήμος να γίνει πιο διεκδικητικός και να πιέσει για τη δημιουργία ενός πάρκου, τη μεταφορά του Στρατοπέδου Παπαστάθη επισημαίνοντας πως ο Δήμος έχει χρεωθεί 70 εκατομμύρια ευρώ και ανάπτυξη δεν υπάρχει.
Έλλειψη καινοτόμους πρότασης και έλλειψη σημαντικών στοιχείων ήταν οι βασικοί λόγοι καταψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος από τον κ. Κασσαβό, που μίλησε και για ελλιπή ενημέρωση. Ενώ ο κ. Σπύρος Βρεττός ανέφερε ότι ο βασικός κορμός του προγράμματος είναι ο ίδιος με το περσινό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σ’ ότι αφορά την Πάρνηθα και τη διαμόρφωση κτιρίων – όπως το Κυκλάμινο – και στη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος για την Πάρνηθα. Έκανε αναφορές σε έμμεσα όπως ο χώρος των 40 Μαρτύρων, επικαιροποιημένη μελέτη για την Δημοτική Συγκοινωνία, μελέτη για το αν χάνεται το νερό, λέγοντας πως θα έπρεπε να συνεχιστεί ο διάλογος με τους φορείς και την κοινωνία.
Στο θέμα του στρατοπέδου Παπαστάθη στάθηκε και ο σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ κ. Θάνος Τραβασάρος, επισημαίνοντας πως μόνο από την πράξη εφαρμογής, ο Δήμος πρέπει να πάρει το 60% της έκτασης, κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα μη διεκδικητικό, καταψηφίζοντάς το.
Χωρίς κάτι καινούργιο και χωρίς καμία διεκδικητικότητα χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν επικεφαλής της παράταξης «ΑΧΑΡΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ » κ. Χρήστος Ντούρος, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό υλοποίησης γίνεται στα συνεχιζόμενα έργα. Θα πρέπει να φύγουμε από τα φτωχά νούμερα υλοποίησης του 25%, τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Γρηγοριάδης και παράλληλα, η προοπτική ενός Τεχνικού Προγράμματος είναι η πραγματική ανακούφιση της καθημερινότητας.
Την διεκδικητικότητα του προγράμματος αμύνθηκε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, υποστηρίζοντας, όπως και ο κ. Γάκης πως το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά Υπουργεία, Φορείς, ΕΣΠΑ και Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τονίζοντας πως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ και Αττική Οδό, θα κληθούν να καταβάλουν ανταποδοτικά τέλη και αναδρομικά. «Στόχοι μας δεν είναι να επιβαρύνουμε τους πολίτες» είπε και έθεσε ως επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το Τεχνικό Πρόγραμμα τονίζοντας με έμφαση ότι «θα τελειώσουμε με τα προβλήματα που κληρονομήσαμε».
Μάλιστα, καταφέρθηκε ανοιχτά κατά της πρώην Διοίκησης του Δήμου, για την οποία είπε πως δημιούργησε προβλήματα και το μόνο που κάνει είναι να μιλούν κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και να αποχωρούν στη συνέχεια.
Με 12 ψήφους υπέρ και 7 κατά ψηφίστηκε τελικά το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2009.
Βολές Παν. Φωτιάδης και Γιαν. Γρηγοριάδη

Μετά τις τοποθετήσεις – κυρίως – της πρώην Αντιδημάρχου κας Καδά και του κ. Χρήστου Γκίκα, δηλώνονγτας πως καταψηφίζουν το Τεχνικό Πρόγραμμα αποχώρησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο οι σύμβουλοι της πρώην Δημοτικής Αρχής.
Κάτι που στηλίτευσε ο Δήμαρχος κ. Π. Φωτιάδης, λέγοντας πως ενώ ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα και πρέπει να λογοδοτήσουν, έρχονται, μιλάνε, χωρίς καμία πρόταση και φεύγουν. «Αυτή είναι η προσφορά τους, αλλά ο λαός βλέπει» είπε.
Τις «βολές» του έστρεψε και προς τον κ. Γιάννη Κασσαβό, λέγοντας πως μίλησε ως εκκολαπτόμενος υποψήφιος Δήμαρχος και πως δεν πάει μπροστά ο τόπος με τέτοια πολιτική. Με λαϊκή ρήση αντιμετώπισε τη κατάσταση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Γρηγοριάδης, που είπε «η αλεπού μόλις βγήκε στη σύνταξη έγινε εξομολογήτρια και άρχισε να εξομολογεί τους άλλους» αφήνοντας αιχμές προς τους συμβούλους και πρώην Αντιδημάρχους της προηγούμενης Διοίκησης.

…………………………………….
Χαμηλά και πάλι το ποσοστό υλοποίησης
Για μία ακόμα φορά, η υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος δεν κατάφερε να φθάσει στο… 30%. Τη τελευταία πενταετία το ποσοστό υλοποίησης κυμαίνεται μεταξύ 25% και 27%, όπως έγινε και με το πρόγραμμα για το έτος που φτάνει στο τέλος του.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου η υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος μόλις που ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ κια υλοποιείται περίπου… 80εκατομμύρια από τα προβλεπόμενα, αφού το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος του 2008 άγγιξε τα 109 εκατομμύρια.
Τώρα, για το 2009 έχουν προβλεφθεί κάτι παραπάνω από 90 εκατομμύρια και η Δημοτικής Αρχή ευελπιστεί ότι με 15 εκατομμύρια λιγότερα, θα μπορέσει επιτέλους να πιάσει το 30% σε ποσοστό υλοποίησης…

……………………………………………….

Συγκριτικά στοιχεία…

Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι το θέμα που δεσπόζει και έχει αξία να δούμε μερικά συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν την τελευταία διετία.
Το 2007 κατασκευάστηκαν αγωγοί αποχέτευσης μήκους 12.558 μέτρων, με ταυτόχρονη κατασκευή 318 φρεατίων. Τα έργα οδοποιίας ήταν συνολικού μήκους 11.847 μέτρων, οι αποκαταστάσεις 29.800 μέτρακαι οι πλακοστρώσεις 14.626 μέτρων. Οι δε 794 συνδέσεις αποχέτευσης ιδιοκτητών με το δίκτυο ήταν 4.790 μέτρα.
Το 2008 το μήκος τω αγωγών ήταν 12.431, με ταυτόχρονη κατασκευή 320 φρεατίων, οδοποιία 12.750 μέτρα, αποκαταστάσεις 40.254 μέτρα και 336 συνδέσεις αποχέτευσης 3.200 μέτρων. Περίπου τα ίδια, με εξαίρεση την συντήρηση δρόμων, που ήταν αρκετά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Κι όμως οι λακούβες δεν τελειώνουν…