ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Σε Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις

Μία ακόμα παράμετρος για τους πρώην εργαζομένους της ΔΕΤΕΔΑ

Την κοινωνική τους υπόσταση θα κληθούν να αναδείξουν σύντομα και για τουλάχιστον 3 χρόνια οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, όσες τουλάχιστον ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΟΑΕΔ, ο οποίος και θα επιδοτήσει γενναία τις προσλήψεις ανέργων από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η ανεργία που έχει αυξηθεί το τελευταίο χρόνο με την ύφεση, ο ΟΑΕΔ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του για τριετή απασχόληση – περιμένοντας και την σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας –περισσοτέρων από 20.000 ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του οργανισμού, είτε επιδοτούνται, είτε όχι.

Σύμφωνα μ’ αυτό το πρόγραμμα άμεσοι και μοναδικοί «συνεργάτες» του θα είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και οι Δήμοι. Ο ΟΑΕΔ δίνει ισχυρό κίνητρο, αφού θα επιδοτεί το 70% των προσλήψεων με επιδοτούμενους ανέργους και το 30% των μη επιδοτούμενων.

Ο μισθός των ανέργων θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα – περίπου 740 ευρώ – και ο οργανισμός θα επιδοτεί την πρόσληψη με ποσό ίσο με την επιδότηση που καταβάλλει στους ανέργους για τρία χρόνια, ποσό που θα αναπροσαρμόζεται αυτό το διάστημα.

Στην ουσία ο Οργανισμός Απασχόλησης, δίνει κίνητρα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν σε προσλήψεις μ’ ένα είδος τριετούς σύμβασης, καλύπτοντας περίπου τα μισά έξοδα των προσλήψεων αυτών.

Μία προσωρινή – έστω κι αν το διάστημα είναι τριών χρόνων – λύση τόσο για χιλιάδες ανέργους όσο και για Δήμους που θέλουν να καλύψουν οργανικές θέσεις, εξασφαλίζοντας μία σημαντική επιχορήγηση για 36 μήνες.

Στην περίπτωση του Δήμου Αχαρνών, που υπάρχει μία ιδιάζουσα κατάσταση, αφού φαίνεται να έχουν καλυφθεί σ’ αυτή την φάση οι οργανικές θέσεις με την τελευταία προκήρυξη, αλλά από την άλλη υπάρχουν περίπου 200 υπάλληλοι της τέως ΔΕΤΕΔΑ που έμειναν άνεργοι αλλά το Δικαστήριο τους «ανοίγει» την «πόρτα» για να διεκδικήσουν θέση στο Δήμο, αξίζει να εξετάσουν αυτή την εγκύκλιο.

Ίσως μπορέσουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων να τους περάσουν σε οργανικές θέσεις – εφ’ όσον είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ – και να εξασφαλίσουν μία επιδότηση που καλύπτει για 3 χρόνια περίπου το 50% των εξόδων του προσωπικού. Έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει στην πρόσληψη των υπολοίπων σε προσωποπαγείς θέσεις και θα έχει την ευκαιρία και τους εργαζομένους που ταλαιπωρήθηκαν να αποκαταστήσεις, αλλά και το χρόνο να διορθώσει τα οικονομικά θα έχει, χωρίς να κάνει «οικονομία» στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Είναι κάτι που πρέπει να το δουν με προσοχή και να βρουν τρόπους ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν μία τέτοια εγκύκλιο, έστω κι αν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν.

Μετά την τριετία, όσοι δε παραμείνουν στις θέσεις τους, αναφέρει η εγκύκλιος, θα έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος ανεργίας, οπότε στην ουσία πρόκειται για ένα τετραετές πρόγραμμα. Ορίζεται ακόμα, πως η επιδότηση προς τους Δήμους θα διακόπτεται σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι κανόνες του προγράμματος, αλλά και μη τήρησης των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας.