ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αναδημοσίευση από τα Αχαρναϊκά Νέα

Μοναδικό στήριγμα από την μειοψηφία ο πρώην Αντιδήμαρχος Χρήστος Ντούρος

Καταψήφισαν οι Παρατάξεις « Αχαρνές Σύγχρονη Πόλη » του Γιώργου Λέκκα και Ε.Κ.Α. του Σπύρου Στριφτού. Απουσίασε η ΠΑΣΥΜ.

Χωρίς την έγκριση από τους Συμβούλους της μειοψηφίας με μοναδική εξαίρεση τον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χρήστο Ντούρο, ψηφίστηκε ο φετινός Προϋπολογισμός του Δήμου Αχαρνών, που κρατήθηκε στα 213 εκατομμύρια ευρώ, σε μία διαδικασία που ήταν η συνέχεια του Τεχνικού Προγράμματος.

Εξάλλου, το Τεχνικό Πρόγραμμα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Προϋπολογισμού, όπως τονίστηκε απ’ όλους και αυτός ήταν ο λόγος που καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις που είχαν καταψηφίσει και το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν.

Λόγους αρχής επικαλέστηκε ο Γιώργος Λέκκας, Επικεφαλής της παράταξης «ΑΧΑΡΝΕΣ-ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ» μια και είχε καταψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα ως μη διεκδικητικό και «φουσκωμένο», το ίδιο και η ΕΚΑ – η ΠΑΣΥΜ απουσίαζε – εκτός από τον κ. Χρήστο Ντούρο, ο οποίος υπερψήφισε τονίζοντας πως τουλάχιστον ο Προϋπολογισμός πρέπει να ψηφίζεται για να μπορέσει να λειτουργήσει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Αν και τον χαρακτήρισε δυνητικά μη ανταγωνιστικό και πως η μόνη διεκδίκηση είναι τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. «Μας κατηγορούσατε ότι δεν εισπράτταμε, αλλά ούτε και εσείς κάνατε κάτι καλύτερο, ενώ μόνο το 8 με 9% από τα έργα υποδομής του προηγούμενου προϋπολογισμού υλοποιήθηκαν» τόνισε ο πρώην Αντιδήμαρχος.

Εξωραϊσμό των νούμερων, είδε ο Γιώργος Λέκκας, τονίζοντας πως χρόνο με τον χρόνο πρέπει να αυξάνεται το ποσοστό υλοποίησης, να μην «φεύγουν» τα έσοδα και να περιοριστούν τα έξοδα, τονίζοντας ότι υστερεί το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο δεν είχε ψηφίσει η Παράταξή του.

Ενώ ο κ. Κασσαβός μίλησε για μεγάλες απουσίες εσόδων, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό πλασματικό και υπερφίαλο.

Στο ότι ο Προϋπολογισμός συντάσσεται βάσει του Τεχνικού Προγράμματος συμφώνησε και ο Δήμαρχος κ. Π. Φωτιάδης, με τα ανελαστικά έξοδα, υποστηρίζοντας όμως πως έγιναν καλά στον Οικονομικό Τομέα, προκειμένου ο Δήμος να νοικοκυρευτεί και να μπορεί να λειτουργεί σωστά πλέον. Πληρώνονται συσσωρεμένα χρέη, μειώνοντας τα έσοδα και διεκδικώντας έκτακτες επιχορηγήσεις. Έγινε προσπάθεια και για να εισπραχθούν οφειλές, ενημερώθηκαν οι οφειλέτες, προχώρησε ο Δήμος σε δέσμευση του ΑΦΜ στην Εφορία και αν δεν λυθεί το θέμα σε μία τελευταία προσπάθεια, τότε θα καταφύγει ακόμη και σε κατασχέσεις.

«Έγινε αγώνας για να πάρουμε τακτικά έσοδα για το Ολυμπιακό Χωριό και θα διεκδικήσουμε πολλά ακόμη» είπε, τονίζοντας ακόμη πως ο προϋπολογισμός πρέπει να ψηφίζεται ομόφωνα.

Όπως επισήμανε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Κολετζάκης ο Προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί από τις δαπάνες της πρώην ΔΕΑΔΑ και της ΔΕΤΕΔΑ, τονίζοντας πως είναι πολύ ευχαριστημένος από το έργο και το αποτέλεσμα που έχει ο Δήμος, αφού κατάφερε να πληρώσει 18 εκατομμύρια ευρώ τοκοχρεολύσια και άλλες υποχρεώσεις. Περιμένει να αυξηθούν τα έσοδα από τα εισπρακτικά υπόλοιπα και τις διαφημίσεις.

Συνεχής η προσπάθεια ισοσκελισμού εσόδων – εξόδων, αλλά και για την μείωση και έλεγχο των δαπανών. Ο Προϋπολογισμός και διεκδικητικός είναι και θα γίνει το καλύτερο για να αυξηθεί το ποσοστό υλοποίησης, είπαν Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος.

Ο Προϋπολογισμός ψηφίστηκε με 21 υπέρ και 7 κατά ψήφους.

………………………………………………………

Έκλεισε και το τυπικό μέρος του δανείου των 18,7 εκατομμυρίων

Στο ταμείο οι δημότες για τις αποζημιώσεις

Έκλεισε και το τυπικό μέρος του δανείου των 18,7 εκατομμυρίων για τις αποζημιώσεις απαλλοτριωμένων ιδιοκτησιών που εκκρεμούν από τη… δεκαετία του ’80 αφού μετά την αγχωτική έγκριση του από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και οι όροι σύναψης του Δανείου και πλέον άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Πρόκειται για ένα ονομαστικό δάνειο, όπου οι δικαιούχοι θα εισπράττουν το ποσό που τους αναλογεί απ’ ευθείες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ένα δάνειο που πέρασε από «κύματα» και που έχει χαρακτηρισθεί απολύτως αναγκαίο από την Διοίκηση του Δήμου και στο οποίο αντέδρασαν τόσο η ΠΑΣΥΜ, όσο και η παράταξη «ΑΧΑΡΝΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ».

Ο Δήμαρχος κ. Φωτιάδης, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πολλοί απ’ αυτούς τους ανθρώπους περιμένουν 15 και 20 χρόνια να αποζημιωθούν για τις ιδιοκτησίες τους που ήταν δεσμευμένες, λέγοντας πως είναι άξιοι συγχαρητηρίων που δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη για να πετύχουν αποχαρακτηρισμό και είναι χρέος του Δήμου να τους αποζημιώσεις. Επανέλαβε ακόμη, ότι με τις απαλλοτριώσεις αυτός ο Δήμος μεγαλώνει την περιουσία του, προς όφελος των Δημοτών.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Δήμος έως ότου εγκριθεί το Δάνειο και στην βοήθεια που είχε από τον Υφυπουργό κ. Βλάχο. Θεωρεί επίσης θετικό ότι ένα τόσο μεγάλο ποσόν πάει σε κατοίκους της πόλης και ένα σημαντικό μερίδιο θα πέσει στην Τοπική αγορά.

Με τον Δήμαρχο συμφώνησε και η πρώην Αντιδήμαρχος κ. Καδά, σε αντίθεση με τον κ. Γιώργο Λέκκα, που τόνισε ότι μ’ αυτό τον δάνειο, λύνεται ένα πρόβλημα αυτό της καταβολής των αποζημιώσεων, από την άλλη προστίθεται ένα ακόμη δάνειο κι άλλα τοκοχρεολύσια, επιρρίπτοντας το μεγαλύτερο βάρος ευθυνών στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή που αύξησε τα δάνεια και στις Διοικήσεις που δεν φρόντισαν να δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το χρέος που είχε ο Δήμος το 2002 είναι η ετήσια δόση των δανείων σήμερα.

Αιχμηρότατος ήταν ο Σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ Θάνος Τραβασάρος, μιλώντας για δικαιολογίες και «σάλτσες» κατηγορώντας τις Διοικήσεις του Δήμου ότι δανείζονται για τις ανάγκες του Δήμου., δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια και αποφεύγουν να διεκδικήσουν χρήματα από την Πολιτεία με δυναμισμό.

«Αφαιρείται μεγάλο ποσό από τα έργα που θα γίνονταν για να πληρωθούν δάνεια, καταδικάζοντας το Δήμο σε μιζέρια, κόβοντας έργα επειδή δεν διεκδικούμε ως Δήμος δυναμικά. Ο πολίτης θα πληρώνει τα δάνεια, άρα είναι ενάντια στα συμφέροντά του ο δανεισμός.» τόνισε, κατηγορώντας την Δημοτική Αρχή για «φορομπηχτικότατη» πολιτική και καλώντας τους να διεκδικήσουν – όλοι μαζί – τους πόρους που χρειάζεται ο Δήμος.

Ωστόσο, ψηφίστηκαν και οι όροι του δανείου, με τον πρώην Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Ντούρο να ψηφίζει λευκό και να εκφράζει προβληματισμούς για την συνολική επιβάρυνση του Δήμου και αρνητική ψήφο οι παρατάξεις ΠΑΣΥΜ και ΑΧΑΡΝΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ.

Άμεσα, οι ιδιοκτήτες των δεσμευμένων ιδιοκτησιών θα πηγαίνουν με χαρτί και αριθμό που θα δίνεται από τον Δήμο, στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για να πληρώνονται.