Προϋπολογισμός ρεκόρ στο Δήμο Αχαρνών 181 εκατ. Ευρώ για το έτος 2008

Αναδημοσίευση από τη τοπική εφημερίδα Αχαρναϊκά Νέα

Χαρακτηρίστηκε από την Δημοτική Αρχή, αναπτυξιακός και διεκδικητικός

Με επιφυλάξεις και χαλαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στο ύψος των 181. εκατ. ευρώ, εκτινάχθηκε ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Αχαρνών, που συζητήθηκε και ψηφίστηκε το βράδυ της παρασκευής 21 Δεκεμβρίου 2007.

Στην αρχική τοποθέτηση του ο Δήμαρχος κ. Παν. Φωτιάδης, παραδέχθηκε πως είναι αρκετά «φουσκωμένος», αλλά διευκρίνισε πως το 70 % αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, δηλώνοντας πως είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε έργα και χρήματα από την πολιτεία. «Ήδη μέσα στο 2008, θα ξεκινήσουν σειρά έργων στη Λεωφ. Καραμανλή, στην Πλήθωνος Γεμιστού, στην Λαθέα, θα ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά, οι αποχετεύσεις, οι ασφαλτοστρώσεις, οι εντάξεις σχεδίων, κ.α.» τόνισε ο κ. Φωτιάδης.

Στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Κολετζάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά, στην σύνταξη, στους πόρους, οφειλόμενους και διεκδικητικούς, στα δάνεια, προηγούμενης Δημοτικής Αρχής αλλά και τωρινής, αναλύοντας ακόμα και τον όρο τι σημαίνει αναπτυξιακός. Συγκεκριμένα είπε: « Αναπτυξιακοί είναι οι στόχοι του Τεχνικού Προγράμματος, που πρέπει να υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Αναπτυξιακή πρέπει να θεωρείται και η αύξηση της περιουσίας του Δήμου, όπως ανάπτυξη πρέπει να θεωρείται και η βελτίωση της καθαριότητας της πόλης και οι πολύπλευρες πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Αναφερόμενος ο κ. Κολετζάκης στα δάνεια είπε πως το δάνειο των 5 εκατ ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς δεν το αναγνωρίζουμε και δεν το συμπεριλαμβάνουμε, το δάνειο των δέκα εκατ ευρώ που πήραμε από την ΠΡΟ ΜΠΑΝΚ, πήγε εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς που ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, επ’ αυτού έχουν ενημερωθεί πλήρως οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΜ και μπορούν να πουν εδώ αυτό που διαπίστωσαν. Το άλλο δάνειο το ονομαστικό είναι ξεκάθαρο και σύντομα θα πάει στα χέρια όσων αναφέρονται στην κατάσταση που ψήφισε το Δημοτικό συμβούλιο.

Τις επιφυλάξεις του ως προς το ύψος και ως προς το βαθμό υλοποίησης του εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης « Αχαρνές – Σύγχρονη πόλη», κ. Γιώργος Λέκκας, αλλά δήλωσε πως ψηφίσει θετικά.

Από την πλευρά της ΠΑΣΥΜ, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θάνος Τραβασάρος, παρομοίασε τον προϋπολογισμό ως ασκήσεις επί χάρτου, αφού κάθε χρόνο, ο βαθμός υλοποίησης του είναι πολύ μικρός, που σημαίνει πως δεν διεκδικεί καμία Δημοτική Αρχή και προτιμά να διαχειρίζεται τις εισφορές των δημοτών. Κάλεσε την Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει πόρους και έργα από την πολιτεία και εμείς θα είμαστε δίπλα της, ωστόσο δήλωσε πως θα καταψηφίσει.

Πρόθεση για θετική ψήφο είχε η δημοτική σύμβουλος κα Γιάννα Καδά, όμως ψήφισε λευκό, διότι ο Δήμαρχος στην εισήγηση του ανέφερε για την συνέχιση των έργων, όπως τα αντιπλημμυρικά, οι αποχετεύσεις, χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Και όταν η κα Καδά, το υπενθύμισε με παρέμβαση της, ο κ. Φωτιάδης απάντησε « για ποια έργα δικά σας μιλάτε, αφού τα είχατε παρατήσει, και αν εμείς δεν κάναμε αγώνα να τα επανεντάξουμε θα χανόταν».

Για τον ίδιο λόγο αλά και για την μη αναγραφή στον προϋπολογισμό του δανείου των 5 εκατ. ευρώ, λευκό ψήφισε και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Γκίκας, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Στέλιος Ελευθεριάδης και Βασίλης Λαζάρου ψήφισαν θετικά. Έτσι ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 20 ναι, δύο λευκά και ένα όχι.